Stephen.King.CS - 1. československý web krále moderního hororu
ČasožroutiRecenze
časožrouti

Podvídku jsem zatím nečetla, tak nemohu srovnávat. Ale u televize jsem se poměrně bavila, na televizní minisérii se mi to jeví jako zdařilé zpracování. Uvidím, jestli změním názor po přečtení povídky.

70%

Lucie Pecková
8.8.2005, 12:02
   
Slabá kniha, ještě slabší film

Časožrouti mě značně zklamali již jako povídka, v kterýchžto případech jsem vždy o to víc zvědav na filmové zpracování, kde člověk občas, byť zřídka, bývá mile překvapen. Ale běda - v tomto případě jsem byl tímto produktem až šokován. Nudný děj (to snad měl napsat Bachman, ne King), slabé herecké výkony. Jen z úcty k autorovi a rovněž proto, že jsem viděl i horší bláboly, dávám po dlouhém zvažování a mhouření obou očí 40%.

40%

Ivan Švanda
7.6.2005, 06:44
   
Dobré,ale dlouhé

Film nekopíruje knihu doslova, pokud di dobře vzpomínám, v knize ta slepá holčička umře, kdežto ve filmu ji nechají tvůrci přežít. Jinak se mi to docela líbilo, jen je docela nepříjemné, když se nejprve díváte na film a pak, když čtete knížku, tak se vám vybavují postavy, děj a "zvuky" z filmu. jediná nevýhoda!

50%

Gabriela Schovancová
3.11.2004, 13:51
   
Kniha = scénář?

Film je přesně podle knihy, možná právě proto nedosahuje takových kvalit. Kniha a film - to je rozdíl. Je nutno udělat pár menších změn, aby se předešlo nudným pasážím, případně nedokonalým rozhovorům. Neříkám, že dialogy ve filmu byly špatné, avšak některé byly zbytečné a nudné. Celková délka Časožroutů občasnou nezáživnost ještě korunuje. Mezi těmi slabšími místy ovšem panovalo patřičné napětí a atmosféra byla výborná. Herci byli neznámí, docela nevýrazní a podávali průměrné výkony, ale zde je nutno vyzdvihnout pana Toomyho, tedy jeho představitele, jehož šílený výraz byl prostě boží. Toho si pamatuji dokonale, byl světlým bodem (nikoliv jediným) celého filmu. Hudba se mi docela líbila. Ehm, což se nedá říct o potvůrkách na konci. Tohle byli časožrouti? Aha, nu dobře, když to říkáte... každopádně já nedám víc než 60... (ale byly docela roztomilé...)

60%

Rara-avis
7.6.2004, 20:04
   
Od teď nepoletím v letadle!

Film má tak hrozivou atmosféru, kterou jsem ještě v žádném filmu neviděl. Naprosto hrobové ticho a šustění v dáli jak padají telegrafní sloupy a stromy. Naprosto hrozivé. Mohu říst, že i více než v knize. Režisérovi se povedlo něco nevídaného. Jen místy mě štvala malá Dinah svou ukecaností. Ale všechny zastínil Greg a jeho trhání papíru. Rozkapané červené oči, výraz naprosté bezvědomosti a papír trhající na proužky velice ale velice pomalu... pomalu... pomalu... Opravdu tleskám!!!

100%

Miroslav Ševčík
26.5.2004, 14:29
   
Časožrouti

Knížku jsem ještě nečet, ale asi budu muset. Film mě nějak zvlášť nezaujal; zajímalo mě, jak budou ty časožrouti vypadat, ale docela mě zklamali!Myslim, že v roce, kdy to natáčeli se dali dělat lepší "kouzla" s počítačema.Ikdyž to sežrání ranveje a pak všeho ostatního špatný nebylo!

60%

Johny van M.
1.5.2004, 21:46
   
Žrout času

Jestli mám hodnotit děj, dávám plus, ale o děj šlo především v povídce. Film byl uboze ztvárněn. Byli tam sice popsány i ty nejnepodstatnější rozhovory a akce, ale příliš zdlouhavou a nudnou formou. Poměrně mě zklamal, ale dodívala sem se dokonce.

Začínal (jako většina amerických filmů) dobře. Byla sem překvapena podobností ke psané povídce a ztvárnění hlavního představitele. Postupně se však kniha měnila v nudné drama se vzdáleným koncem. Profil některých herců až pespříliš odpovídal knize, u některých však tomu bylo naopak. Myslím, že by se film dal místy zkrátit a tím i zlepšit. Je to jen můj osobní názor.

Triky se mi moc nelíbily. Hlavně představa Časožroutů a vchodu do jejich světa.

Můj názor na samotné dějství je ale poměrně pozitivní. Nepočítaje povídku samu.

30%

Veronika Nogová
15.3.2004, 13:23
   
Otročina

Jak jinak vystihnout podstatu filmu? Předloha je skvělá a pro mě naprosto nedostižná, ale film je opět nemastný neslaný a jen s minimem působivosti, která je jinak knize vlastní. Chybou v tomto případě je, že se filmové zpracování až komicky otrocky drží knižní předlohy, takže občas máte dojem, že herci jen odříkávají knižní repliky. Zvláště tristně to zní z úst Nicka Hopewella nebo hlavního záporného 'hrdiny'. Další příklad toho, jak lze Kinga na filmové plátno převést jen velmi těžko... Je to nevděčná úloha a kdovíproč se o to tvůrci tak často pokoušejí...

60%

Tomáš Hrabec
15.3.2004, 02:10
   
Nic moc

I když byla tato serie natočena přesne podle filmu, celkové vyznění není, dle mého názoru, nic moc. Herecké výkony mě trochu zklamaly až na výkon Stephena Kinga :).

50%

Jan Chrudimský
29.10.2003, 14:26
   
nic moc

Musím říct, že film mě velmi zklamal. Nelíbilo se mi, že byl na dvě části a ty byly celý týden od sebe, ale ani film samotný se mi moc nezamlouval. Během prvního dílu jsem většinu času strávila vybíráním nejbarevnějšího popcarnu a druhý díl jsem vzdala hned po "napínavé" scéně jak letadlo jen taktak uniká časožroutům. Hledala jsem Arnolda nebo podobného akčního hrdinu, ale kupodivu tam žádný nebyl.

20%

Helena Vávrová
21.10.2003, 15:05
   
Počítačový žrouti

Tak jsem se konečně dočkal a měl jsem možnost shléhnout Časožrouty, kteří šli nedávno v televizi. Je to poměrně již starší film, tak jsem se docela těšil, jak že se tvůrci vypořádali se žravými potvůrkami a s postupným mizením minulosti.Na rok 1995 to není špatné, i když při dnešních možnostech počítačové animace se tomu můžeme jen vysmát.
Velmi se mi líbila scéna, když letadlo s pasažéry prchá po runwayi před Časožrouty, kteří užírají kousky startovací dráhy. Trochu mi to připomínalo Critters, ale trochu ve větší a ničivější podobě.
Výkony herců odpovídají typické minisérii.
Všímavci a fandové S.K. určitě spozorovali Literáta v malé roličce v druhém díle Časožroutů. King promlouvá v čele stolu k přísedísím na opuštěném letišti(představa nešťastníka Toomyho).
Dobrý výkon odvedl kapitán letadla David Morse, kterého jsme mohli vidět například ve filmu Zelená míle.

70%

Aleš Richter
10.10.2003, 14:09
   
Průměr

Knihu, podle které je film natočen jsem ještě bohužel nečetl, ale co nejdřív se k ní musím dostat. Film mě o tom přesvědčil.

Docela průměrný snímek v němž snad jedinou dokonalou věcí je výkon herce, který hrál Toomyho a který docela dobře dovedl sehrát svou šílenost a ještě malý kousíček, kdy se skupinka vrací do přítomnosti.

Ostatní (herci a zvláště pak efekty) mohlo být určitě lepší. Děj je však poměrně zajímavý i když poměrně zdlouhavý.

50%

Roman Maňák
7.10.2003, 08:06
   
pokud

se na film díváme s tím, že knihu jsme už přečetli, tak určitě zklamaní nebudeme. Já sám bych ocenil reřisérovu snahu držet se autorovy knihy a herci také nebyli špatní. Horší to už bylo s triky, kamerou a délkou filmu. Pokud by se film udělal pro kina a ne pro televizi a měl větší spád, mohl by v hodnocení dopadnout o hodně lépe.

70%

jiří soukup
7.10.2003, 05:12
   
Televízny nepodarok

Keď sa niektoré Kingove dielo dočká televízneho spracovania, väčšinou to nedopadne dobre (To, Tommyknockers). Takýmto prípadom sú aj Langoliers. Opäť jedno veľmi slabé spracovanie Kingovho námetu. Veľmi dlhá minutáž spôsobuje, že film je väčšinu času nudný. K tomu prispievajú aj herecké výkony, ktoré predvádzajú nezaujímaví neznámi herci, ale aj Dean Stockwell, ktorý má svoje dobré herecké časy už za sebou a Bronson Pinchot, ktorý občas dokáže zahrať, no tu pôsobí dosť zúfalo až nechcene smiešne. Jediný, kto pôsobí seriózne a aj niečo hrá je častý "Kingovský" herec David Morse (Zelená míľa, Srdcia v Atlantíde) v úlohe kapitána Engla, ktorý ako by sa ocitol v tomto filme omylom. Ďalšou kapitolou sú vizuálne efekty, na ktorých vidno ich televíznosť na prvý pohľad.

40%

dale
6.10.2003, 20:48
   
Šedivý ale pozerateľný priemer

Včera som dopozeral dvojdielny televízny film
"Časožrouti", ktorý vysielali na ČTV. Vybojoval som si ho aj napriek tomu, že celá rodina chcela pozerať "Titanic" na TV JOJ (slovenská dcéra NOVY). Musím konštatovať, že to za tie hádky nestálo.
Film je televízna verzia a prejavilo sa to aj na rozpočte: vizuálne efekty boli mimoriadne slabé a neznámi herci podávali podpriemerné výkony. Svetlou výnimkou bol predstaviteľ Craiga Toomyho, ktorý vo svojích lepších chvíľach zahral celkom presvedčivo svoju paranoickú a šialenú postavu.
Za plus považujem fakt, že film sa do bodky drží svojej vynikajúcej knižnej predlohy a dokonca celé pasáže dialógov sú zhodné s knihou.
A čo dodať na záver? Film "Časožrouti" je len šedivý, ale pozerateľný priemer.

50%

Marcos
6.10.2003, 19:10
   
Lehce nadprůměrný film

Tak se mi konečně podařilo vidět celý film natočený podle novely "Časožrouti". Trochu mě překvapila téměř naprostá shodnost filmu s knihou. Až na několik málo odchylek opravdu stejné - i některé rozhovory (i když většina jich byla značně zkrácena). Samozřejmě ochuzené o myšlenky a sny, ale to se do filmu asi nikdy vměstnat nedá. Jinak co se mi zdálo trochu zvláštní byla ta slepá holčička. I když jí skončil nůž v hrudníku, tak vypadala, jako by jí to moc nerozhodilo, nebo jí to nevadilo... no nevím to je jen můj dojem. A konečně se dostáváme k samotnému příchodu časožroutů - tak takhle jsem si je opravdu nepředstavoval. Neříkám, že byli nějak špatní, ale já jsem si je jen představoval trochu jinak (ale na tom si myslím, až tak nezáleží). No ale naopak časová trhlina byla moc pěkná - tu bych pochválil. A celkový dojem? Lehce nadprůměrný film se zajímavým tématem. Hodnocení: 7/10

70%

Ujko Straka
6.10.2003, 16:16
   
Sklamanie

Doslovný prepis románu na TV obrazovky pôsobí skutočné sklamanie. A slepá Dinah je vo filme omnoho staršia ako v knihe, takže to pôsobí, nuž, zvláštne. Samotní langolieri nie sú ani strašní, ani pôsobiví. Skrátka žalostná počítačová animácia.

20%

Hyena
21.7.2003, 13:55
   
 17 recenzí
Podsekce
KNIHY
FILMY
POVÍDKY
 
Změň skin:  
Obsah
Hlavní strana
Plakáty
Recenze
Odkazy
Komentáře

Napsat recenzi
Napsat komentář

Dolores Claibornová
Děs v prádelně
E-mail
Heslo
  r e g i s t r a c e
  p o m o c
Hodnocení
66.2% (60 hlasů)
Vaše hlasování:
Hlasování je možné až po přihlášení uživatele
  p o d r o b n ě
Web si právě čtou 2 lidé

Na tvorbě webu Stephen King CS/Horor Revue se můžete i spolupodílet pomocí článků a recenzí, které můžete jako registrovaný uživatel vkládat on-line. Další návrhy, náměty i kritiky posílejte na adresu STEPHENKING@WO.CZ
Informace o webu a tvůrcích

Copyright © Petr Dušek 1999-2020, Všechna práva vyhrazena