Stephen.King.CS - 1. československý web krále moderního hororu
CarrieRecenze
Krátký strhující příběh

Kingovo první vydaný román Carrie vás vtáhne do děje po pár prvních stránkách. Většina čtenářů s Carrie soucítí a chápe jí. Kniha je vlastně seskládaná z různých fiktivních útržků a výňatků z knih, magazínů a policejních hlášení. Stephen využil každou stránku, každý řádek a čtenář ani nemá šanci se nudit. První filmová adaptaci pod režijní taktovkou Briana DePalmy má přesně tu atmosféru, kterou pociťujete při čtení. Do role byla vybrána opravdu výborná herečka a vy tomu příběhu věříte (je-li to ještě možné) více než po přečtení knihy. Druhá, nová adaptace je povrchní a vůbec mne nezaujala. Letos v říjnu přijde do kinu již třetí, uvidíme.

100%

Jakub Hrbek
5.10.2013, 23:26
   
Carrie

Hlavní hrdinkou je dívka, podle které je pojmenován i tento útlý román. Carrie je obdařená nadpřirozenými silami, kterým dá vzniknout náboženský fanatismus její šílené matky a netolerance a posměch Carriiných pubertálních spolužáků. Linie příběhu "narušují" různé novinové a knižní výňatky, které se na celý příběh dívají zpětně a hodnotí jej. Zárověň nás pohánějí v četbě, abychom se dozvěděli, co za hrůzu že se to má vlastně stát. Příběh je však natolik silný, že absencí těchto rádoby faktických dodatků by čtenář nijak zvlášť netrpěl. V Kingově prvotině můžeme krásně vidět symboliku. Krví vše začíná, krev je i spouštěcí mechanismus celé mašinérie coby připomínka nedávné traumatické události, a krví vše končí. Brilantnímu autorovi jako je King, bych zde vytkla jediné- nedostatečně propracované charakteristiky postav. Postavám- zejména dětem na prahu dospělosti občas nelze věřit. Ale protože se jedná o první kingovku, tak si myslím, že tato hororová verze Popelky stojí za přečtení. Aspoň jako připomínka toho, že slabší jedince máme chránit a ne je zesměšňovat...

70%

M.Hrnčiarová
6.11.2010, 15:57
   
Carrie

Autorova prvotina byla taktéž prvotinou i pro mne.Dostal jsem se k ní částečně z nudy, částečně ze zvědavosti. Chtěl jsem zjistit, jestli jsou "řeči" o Kingovi pravdivé... Rozhodl jsem se tedy pro Carrie, jelikož je to, jak jsem již napsal, jeho první kniha a musím říct, že co se o něm říkalo se i potvrdilo. I když není Carrie z těch nejlepších jeho knih, má v sobě určitý potenciál, který byl dále rozvíjen v ostatních autorovo dílech. Kniha je to opravdu zajímavá a pokud se chystáte Kinga číst poprvé a nechcete začínat s jeho "klasickýma" 600 stránkovýma knížkama, pak je tenhle kousek přesně pro vás ... :-)

80%

Patrik Kraus
23.8.2010, 10:13
   
Carrie

Carri je ve své podstatě hodná holka, ale okolnosti ji dovedou k tomu, jak se nakonec zachová. Nůžu zase souhlasit s tím, jak pozabíjela tolik lidí, ale v zoufalství člověk dělá hrozné věci. Ještě když vezmeme v potaz její věřící matku, ne zrovna vstřícné kamarády, tak proč svojich nově nabytých schopností nevyužít.

80%

Verunka Vybíralová
22.6.2010, 22:37
   
Carrie

Myslim, ze som ju precital ako svoju druhu, ci tretiu knihu od stephena Kinga. V pribehu ide o dospievajuce dievca, ktore pri menzese (menstruacii) velmi hodne krvaca a dokaze formou telekinezy hybat s vecmi. Samozrejme ako v kazdom pribehu s detmi od Stephena Kinga, musi tam byt aj nejaky zly rodic a v tomto pribehu je to matka.

80%

roxetak
10.1.2010, 20:59
   
Super!

Carrie je neatraktivní nešťastná dívka tyranizovaná vlastní matkou. Ale začne v sobě objevovat paranormální schopnosti. Ale čeho je moc, toho je příliš, a přeteče-li pohár trpělivosti, nemá slitování ani Carrie. Když jsem si na netu četl stručné údaje o Carrie, myslel jsem si že celkem vím o čem by to mohlo být. Jenže omyl; bylo to úplně jiné než jsem očekával. Carrie je velmi nápaditá a hlavně originální, svérázná kniha, která neztrácí svou cenu i téměř 40-ti letech...

100%

Jan Procházka
26.10.2009, 17:53
   
zklamani

Tato kniha me velmi zklamala,tim nechci rict ze byla nudna,to urcite ne. Urcite zajimavym prvkem jsou takzvane pohledy do budoucnosti v podobe uryvek z novin,kde se docitame neco co se teprve stane.Tento zajimavy prvek nas nuti cist dal az do te one udalosti dojde.Dalsim "zabavnym" prvkem je carrienina fanaticky nabozenska matka o ktere budete premyslet este hodne dlou pote. Avsak kniha je spise postavena na konci.Coz zbytku knihy znacne ubira hodnoceni.Uz od zacatku se mluvi o plesu ktery pride az na sem konci.celkove hodnoceni 70% prave za ne vzdy poutavy dej

70%

simon rozanek
24.2.2009, 21:10
   
Carrie

Kingova prvotina je z řady těch tenčích knížek, tak na prvotinu se to dá pochopit. Je to tak za den, dva přečtěné, člověka když to uchvátí tak to hltá jedním dechem. Je hodně zajímavé co s člověk dokáže udělat bláznivá věřící matka a útoky, výsměch ve škole...jo, myslím že něco podobného se může odehrávat a možná odehrává na spoustě míst :-(

90%

ZuzikD
11.2.2009, 11:16
   
Carrie

Kingova kniha Carrie je typickým príkladom psychického a fyzického týrania, ktoré vyústi do tragického konca. Veľa krát my mladej Carrie bolo ľúto, keď musela znášať urážky svojej matky a spolužiakov. Autor popisuje život v jednom z malých mestečiek v americkom štáte Main. (Inak, je veľmi zarážajúce, že 90% Kingových príbehov sa odohráva v štáte Main....)Mladá teenegerka Carrie je psychicky a fyzicky týraná zo strany svojej náboženstvom posadnutej matky, ktorá samotnú Carrie považuje za trest boží a aj zo strany svojich spolužiačok, ktoré ju pri každej príležitosti šikanujú. Keď Carrie začína zisťovať, že má telekinetické schopnosti, kniha začína byť naozaj zaujímavá. Autor do knihy vložil veľa hnevu a ničivých scén (požiar, vybuchujúce budovy, smrť....), čo u mňa ešte viac umocňovalo lútosť nad osudom mladej Carrie. Na druhej strane som ju, trochu odsudzovala,keď vďaka jej "schopnostiam" začali umierať nevinný ľudia. Nebol hnev z jej strany nakoniec trochu prehnaný? Možno aj vďaka tomu, som nakoniec neprejavovala ľútosť keď hlavná predstaviteľka umiera. Asi to tak bolo lepšie.....

80%

Viera Skukalkova
5.12.2008, 16:44
   
Carrie

Moc pěkná kniha, nejvíc se mi líbylo prostředí z kterého je psaná.Sice prvních pár stran sem se nudil ale sdalšímy stránkamy mě pohltila. Hlavní hrdinka moc dobře pojatá hlavně její zvrácená rodinka a problémy ve škole, skoro jako v reálu.

80%

Jaroslav Weiss
12.11.2008, 22:57
   
Prve dieta

Na Carrie sa clovek nemoze pozerat ako na jednu knihu Stephena Kinga, ale ako na jeho prvotinu. Carrie totiz bola prva kniha-prvy pribeh, ktory bol vydany a priniesol mu uspech. A nebol to hociaky pribeh. Autor sa v nom ukazal ako skuseny a vnimavy autor, ktory si berie na musku frustrovane dievca s nadprirodzenym darom. Bral by som to ako velmi kvalitny a dobry zaciatok, resp. start jeho kariery, i ked v plnom rozsahu a plnej fantazii sa ukazal az neskor...

80%

Peter Kauffman
24.9.2008, 10:24
   
Velice pěkná

Jedna z těch "kratších", ale velice pěkných knih napsané Kingovou rukou. King se ještě tolik nerozepisuje jako v jeho dalších knihách, ale přesto velice pěkně napsaná. Dá se říct, že jedna z mích nejoblíbenějších od tohoto mistra hororu.

90%

DawiseQ
31.8.2008, 17:56
   
Carrie

Prvá Kingova kniha, ktorá sa stretla s úspechom. Príbeh dievčaťa vlastniaceho sily telekinézy je zaujímavý, a ako si môžme všimnúť u ďalších autorových knihách, je vo väčšine ďalších kníh hrdina, ktorý má nejakú inú schopnosť. Doporučujem najmä Podpaľačku.

90%

Miki Mauz
25.7.2008, 11:21
   
Carrie

Kingův první pokus na poli knihy dopadl na výbornou.Pomalé poznávání se s postavami.Pochopení mysli hlavní hrdinky a nakonec Brutální jatka přesně podle kingovských atributů.Pokud by se mělo knize něco vytknout,pak velice krátkou délku.Což se u začínajícího(v té době)autora,dá pochopit.

90%

Jan Markgraf
29.5.2008, 12:26
   
telekineze

Carrie je na debut dobrá kniha. Ze začátku jsem měl trošku problém s tím zvyknout si, jakým stylem vlastně King píše, ale když jsem si zvykl bylo to fajn. Jinak má kniha spád a stejně jako ostatní kingovky ji přečtete jedním dechem. Trošku slabší na knize začátek, kdy se telekinetické schopnosti Carrie projevují jen občas a nárazově; spíše to vypadá jako román o šikanované teenagerce. Konec ale vše vyváží, v duchu jiných kingových románů je zničeno celé město a zemře hodně lidí. Knihu rozhodně doporučuju, určitě neprohloupíte, když si ji přečtete. Nepatří sice mezi mistrovy top knihy, ale na osmdesát až devadesát procent to stačí bohatě a to není málo.

80%

callahan
11.5.2008, 22:57
   
Nic moc

Carrie - tato kniha se mi líbila spíše jako vylíčení příběhu dívky, která žije s fanatickou matkou. Žasla jsem nad tím, že i takoví lidé jsou ...Ale myslím, že Stephen má mnoho lepších knih a tato se řadí mezi podprůměr.

50%

Ugisha
25.4.2008, 18:10
   
Podivne

Tato povidka je jednim slovem podivna. Cetba me hodne uspokojila, nelitovala jsem koupe. Postava samotne Carrie je velmi zvlastni, zda se neuveritelne, ze by mohla zit v takovem informacnim vakuu, ale proto jsou Kingova dila tak zajimave. Clovek si neco takoveho ve vsednim zivote neumi pedstavit. Postavy jsou skutecne zajimave i vnitrni pochody zucastnenych. I kdyz Cariina promena a nahle vzplanuta laska mi prisla trochu nasilna, tak mezi maestrovymi slovy je to okrajova zalezitost.

70%

Natal
19.3.2008, 12:33
   
Carrie

Knížka je to opravdu dobrá. Přiznávám se, že ze začátku mě zas tolik nebavila, ale konec je perfektní. A hlavně si samotná dívčina Carrie získala moje sympatie. Hned Kingovo první vydané dílo se povedlo!

80%

S1M0NE
3.2.2008, 11:23
   
Carrie

Carrie sice není zrovna nejlepší Kingova kniha, ale přesto je skvělá... Má poutavý děj, celkem svižný začátek, oproti kingových dvousetstránkovým začátkům... Prostě v knize se pořád něco děje.... Aleje to nejspíš tím, že je tak krátká... 170 stran, to mají i některé Kingovy povídky... Ale délka je asi jediná záporná věc v knize... Opravdu doporučuji

90%

pavel pokorný
3.2.2008, 09:50
   
Carrie

tak tahle knížka mne fakt odrovnala. přišlo mi skvělý jak king skvěle vykreslil prostředí střední školy a zejména pak hlavní postavu. novinove vystrizky tomu dodaly tu správnou atmosféru i když některý byly skoro moc dlouhý.atmosféra před plesem by se dala krájet-a popis pekla,které pak vypukne byl naprosto excelentní

90%

Ondřej Kazda
17.1.2008, 14:46
   
Whiteovic holka

Na tuto knihu jsem se tak strašně moc těšila.. U nás v knihovně jsem jí pořád nemohla sehnat, ale jednou tam byla a tak jsem neváhala ani minutu a dala se tajemného čtení. Musím přiznat čekala jsem trošku obsáhlejší dílo. I přesto King skvěle rozepsal charakter postav a Carrie mi bylo opravdu líto, obzvlášť pak scéna ve sprchách musela být pro Carrie hrozná. Kniha je také skvělá v tom, že když už to vypadá, že se Carrie začne dařit a lidé ji budou uznávat vylejí na ní její spolužáci tu krev! Naprosto Carrie chápu a bylo mi líto, že se nakonec nekonal alespoň malinkatý Happy end ikdyž co můžete od Kinga čekat? Skvělé jsou také úryvky z knih, článků a mnoho knih o telekinezi jsem zatím neviděla takže něco trošku nového. Jsem ráda, že Kingova žena ho nakonec donutila tuto knihu dopsat! Přesto by mohla být ještě trošku lepší takže jí dávám takových hezkých 90%

90%

Hanka Kyliánková
28.5.2007, 16:44
   
Krvavý žert

Carrie je jednou z nejlepších Kingových knih. Přiznám se, že jsem zpočátku nevěřil, že by mě mohla mistrova první práce nějak zvlášť ohromit, ale s každou další stránkou mě pohlcovala úchvatně propracovaná atmosféra, obdivuhodně vystihnuté charaktery postav a postupný psychologický vývoj hlavní hrdinky. Podle mého názoru, kdokoliv, komu se kdysi ve škole druzí za cokoliv posmívali, musel chápat Carrieiny myšlenky a beznaděj, kterou prožívala. Skvěle je vrstveno i vyprávění. Za pomoci fiktivních útržků z místních novin, knih a studií telekineze King navozuje atmosféru skutečnosti a vy s mrazením v zádech zjišťujete, že by se něco takového opravdu někdy (kdepak), možná (ale hloupost) mohlo stát.

100%

EDDIE
17.4.2007, 18:17
   
carrie

Carrie je dospívající dívka vyrůstající na malém městě. Doba dospívání není pro nikoho jednoduchá, ale Carrie má opravdu velké problémy. Ve škole se jí smějí, nezapadá do kolektivu, nemá žádné přátele. Její pološílená matka jí také příliš nepomáhá, ba spíše naopak. U citově strádající Carrie se objevují první příznaky schopnosti pohybovat předměty pouhou silou vůle. Malé a klidné městečko Chamberlain se stává jevištěm děsivých událostí... Román Carrie, autorova prvotina, vyšel v roce 1973 a o tři roky později vznikl na jeho základě film režiséra Briana de Palmy, se Sissy Spacekovou v hlavní roli.

100%

Marek Červeňák
7.4.2007, 21:40
   
Carrie

Tuhle knížku jsem sháněla hodně dlouho. Nikde jsem ji nesehnala (myslím v tištěné podobě). Sehnala jsem ji jenom elektronickou. Říkala jsem si, že si ji vytisknu, a doma přečtu. Jenom jsem si ji na chvilku otevřela, jakože se trošku pokochám, ale nakonec jsem ji musela přečíst celou na jeden zátah. Vážně se od ní nedá odejít. Je super.

100%

Michaela Horáková
11.2.2007, 17:35
   
Carrie

Jak jsem si pročítala recenze, tak jsem zjistila, že nejsem sama, kdo jako první sáhl po Carrie. Až do objevení tohoto servru jsem vůbec netušila, že to byla Kingova prvotina. Neznala jsem Kingovi knihy a nevěděla jsem co přesně mám čekat, ale příběh a styl vyprávění mě zaujali a přinutili mě sáhnout po dalších Kingových kihách.

80%

Gorra
12.12.2006, 10:29
   
Kingova prvotina

Než sa mi dorúk dostala Carrie už som mal prečítáných zopár kingoviek, vrátane asi najlepšieho hororu na svete TO. No chcel zistiť, čo jezač prvý kingov román. A tak som si zohnal Carrie.A jednoznačne som nebol sklamaný. Carrie sa mi páčila hneď odzačiatku. Bolo to veľmi rýchle čítanie, pretože dej má skutočne spád. Spolu spoznávame Carrie, mladú tínejdžerku, ktorá je neustále terčom posmechu svojich spolužiakov a ešte k tomu je jej matka fanaticky nábožensky založená. Carrie by bola tragickou postavou, keby sa neodlišovala od ostatných v jednej veci, má schopnosť telekinetiky, čo vzávere diela patrične využíva. Je to výborna kniha zo zaujímavou myšlienkou. King často využíva vo svojich knihách psychotronicky nadané deti, čo ich robí zaujímavými. Ak sa chcete dozvedieť ako začínal jeden z najlepších spisovateľov, tak si Carrie určiteprečítajte.

100%

Albert44
22.11.2006, 17:22
   
kynetická pomsta

carrii jsem nejdříve viděla jako film, a až pak četla. nebylo to marné, ani jedno pojetí. jen jsem stále přemýšlela, kam šel SK na ten poměrně už hororový nápad s chováním puberťáků na střední škole, na fanatickou matku a polévání prasečí krví. jsou ti američani fakt tak zvrhlí, nebo zde pracovala fantazie na plné obrátky ?? carrie jsem jako dívku vlastně ani nevnímala, spíše reakce okolí a těch lidí a jejich dokonalou paniku při "útoku" na město. to bylo fakt dobrý :o)

80%

anmiki
24.7.2006, 16:58
   
"na jeden nádech"

Kniha Carrie mě zaujala již od začátku, přečetla jsem ji "na jeden nádech", zprvu jsem netušila že se tolik vžiju do děje ale tohle mě právě na knihách fascinuje, bylo mi Carrie líto, chvílemi se mi chtělo i brečet, po nekolika hodinách čtení mě dokonce mrzelo že děj skončil...doufám že přečtu ješte mnoho katovýchto knich od Kinga

90%

ja.jaaja ---
27.6.2006, 19:03
   
Carrie

Kniha Carrie bola jednou z prvých, ktoré som od kinga prečítal na jedenkrát. Bolo tam asi aj menšie, takmer nebadateľné sklamanie, pretože som očakával veľa napatia už od od začiatku, ale to nevadí. Kniha bola super. Myšlienka perfektná, ako v každom Kingovom diele.

90%

Peter Kovalčík
23.1.2006, 15:28
   
Film lepší knihy.

Myslím, že není dobré příliš porovnávat knihy a filmy (přece jen jsou to dvě hodně odlišné kategorie), ale v tomto případě se dopustím vyjímky. Ano, Kingův románový debut je slušný kousek, ale patrně by zapadl, kdyby... Kdyby podle něj Brian De Palma nenatočil svůj majstrštyk. Zatímco kniha je známá v podstatě "jen" jako Kingova prvotina, De Palmův snímek je dodnes oceňován nejen jako absolutní klasika filmového horroru, ale jako kinematografická perla všeobecně. Stephen King měl zkrátka to štěstí, že se jeho románů chopili hned zpočátku takoví mistři filmového umění, jakými bezesporu De Palma nebo Stanley Kubrick jsou, a udělali tak Kingovým románům a jejich autorovi tu nejlepší reklamu.

70%

Apache
9.10.2005, 02:57
   
Moja prvá Kingova knuha.

Mam pocit, že prave tato kniha bola tou, ktora u mna (a zrejme aj u dalších ľudi) odštartovala (niekedy až nezdravy) záujem o tvorbu S. Kinga. Uchvatilo ma nej najma netypické spracovanie, ktoré celemu príbehu pridalo na presvedčivosti. A ako je u Kinga typické, ked ju začnete čítať, nemôžete sa od nej odtrhnúť, kým nie ste na samom konci. A k tomuto úžasnému spisovateľovi tak nejako patrí aj to, že hlavná hrdinka na koci zomiera...

80%

sisa
9.8.2005, 13:24
   
ZNAMENITE KNIHY:-)

Musim rict knihy od Stephena Kinga sou bajecny a dobre se clovek u nich boji..sem rad ze sem nasel tenhle web...je dobrej!!!Uz ssem Precetl par jeho ovidek a shanim dalsi....

90%

Pavel Oberfalzer
17.7.2005, 22:14
   
The Big Carrie

Carrie byla moje první Kingovka, pujcil jsem si ji v knihovne, bylo mi myslim 13 let přišel jsem s knihou do naseho ponureho domu na okraji mesta kde nikdo nebyl venku byla bouřka a tma. Schoval jsem se pod deku a zacal potichu cist...knihu jsem precetl za noc! Je to uz 12 let co ziji s knihami pana Kinga a je to fantazie! Tesim se na kazdou novou knihu. Diky pane Kingu!

100%

Marek Eliáš
9.6.2005, 12:38
   
Carrie

Na to ze je tahle kniha autorovou prvotinu, klobouk dolů.Pamatuju si, jak jsem kdysi davno, bude to tak 12 let sel kolem antikvariatu a rekl jsem si, mrknu co tam maji. No a za par minut uz jsem drzel v ruce tuhle knihu do pro me v te dobe neznameho chlapika Stephena Kinga - divam se na obal, ctu si obsah a rikam si to by nemuselo byt spatny. Tasim prkenici, znudene prodavacce davam !! 40 KCS !!
a mazu domu.... No krasne se to vzpomina, tak takhle zacala moje Kingomanie.
No ale abych se vratil ke Carrie, rekl bych ze je to kniha, ktera se da precist za par hodin jednim dechem - ma fakt zajimavy pribeh:
Carrie je teenager - outsider ve skole i ve spolecnosti, dusevne i psychicky tyrana spoluzaky, vlastni matkou - nabozenskou fanatickou, ktera ma zvlastni dar nebo prokleti? Dokaze pohybovat predmety vlastni vuli, ale nikdo o teto jeji vlastnosti nevi snad az na jeji matku.No a jednoho krasneho vecera se jeji spoluzaci rozhodnou ze ty
" krave Whiteovic " provedou neco na co nezapomene. Ale docela se prepocitaji.
Pokud jste od Mistra jeste nikdy nic necetli, rozhodne doporucuju zacit s Carrie.

80%

Zdeněk Berky
23.5.2005, 12:54
   
Klasika

Carrie je dnes již klasická "kingovka", která prezentuje nejen styl jeho psaní, ale i myšlení. Jestliže začínáte s Kingem je toto pravý bod, na kterém si ověříte, jestli máte na Kinga žaludek nebo ne.
Filmové zpracování jsem neměla možnost vidět. Pouze druhý díl, který byl mizerně natočen a nedosáhl kvality Carrie starší.

100%

Lucie Šimůnková
16.3.2005, 19:47
   
Carrie

Dúfam že nebude vadiť slovenčina, Carrie je Kingovov prvotinou.Ide o príbeh dievcata v pubertalnom veku, ktora neviniká krásou /a to je este jemne povedané/ ani inteligenciou. Vyrastá iba s despotickou matkou /fanatickou kresťankou/ bez akéjkeľvek zábavy a priateľov. Disponuje vsak schopnosťov manipulovat s predmetmi bez dotyku a pyrokinézou.
Počas školského plesu ju miestna děvka/krásny český výraz/ s pomocou tupého priateľa zosmiešni a v tej chvíli pohár trpezlivosti preteká a začína peklo.
Ide o prvú kingovu knihu, v ktorej však majstrovsky vykresľuje psychiky jednotlivých postáv.
Kniha patrí medzi tie kratšie a ja som ju prečítal na jeden dych, tak dobre na dva.
Klobúk dole.

90%

wolf
10.3.2005, 17:15
   
Zkáza

Sice je to Kingova prvotina, ale já tuto knihu sehnala až jako několikátou v řadě. Nic sem si od ní neslibovala a nic sem nečekala, ale Carrie mě zaujala už svým počátkem - šikanovanou školačkou, ovládajíc nadpřirozenou schopnost pohybovat s různě velikými předměty.

Carrie je typický příklad dívky utlačované svými spolužáky, ale i matkou. Vztah mazi ní a matkou je sám o sobě zajímavý - jako celá Carrie sama o sobě, ale je v něm něco jiného. Matka ji týrá, ale ona si to dlouho nechá líbit. Zničí ji mládí a vlastně předčasně ukončený život. Když dostane první menstruaci, matka ji vylíčí jako něco zlého, jako dar od ďábla. Carrie vlastně neví, co menstruace je a matka jí to ještě víc znepříjemní.

Maturitní večírek musí být pro ni jedinečný v dobrém i zlém. Má krásného partnera a vyhraje soutěž. Poprvé je nejlepší a hned se to musí zkazit. Prasečí krev na prase.... Zní to odporně a přivodí to smrt krále večera, který dostane plný zásah kbelíkem.
Oheň, výbuch, zkáza, Carrie, Carrie, Carrie...

A Carrie se zlobí. Zabije matku, zničí město, zemře sama a v bolestech.

Kniha byla skvěle napsána a na vysoké úrovni, sic není moc dlouhá. Dá se doporučit pochybovačným čtenářům, jenž si myslí, že prvotina nebude nic čtivého. King nás přesvědčil o opaku...

100%

Veronika Nogová
18.4.2004, 19:18
   
Dobrý vstup

Prvotina Stephena Kinga byla také mou prvotinou což se netýká jen jeho tvorby ale veškeré mé četby vůbec. Myslím si, že předvedl bravůrní nástup do světa hororu a od té doby to už s ním šlo jen líp (no až na pár povídek). Carrie se mi zalíbila natolik, že jsem až do minulého roku nečetl nikdy nic jiného než tvorbu SK(což mělo samozřejmě komplikace ve škole ohledně povinné četby)...

Carrie je podle mě psaná jednoduchým stylem, který je snadný pro přečtení snad pro kohokoliv a prokládání díla novinovými články byl podle mě velmi dobrý tah. Samotná Carrie byla dobře propracovanou postavou jejíž psychika se vlivem její matky a vlivem jejích spolužáků pomalu hroutila, což vyvrcholilo na maturitním večírku kanadským žertíkem, načež viděla svého "ublížitele" skoro v každém kdo se jí připlet do cesty:(

Tato kniha na mě tedy uělala velký dojem a nemohu ji hodnotit jinak než kladně:)

100%

Marcel Polášek
22.3.2004, 14:39
   
Tož pro vlastně ne

Carrie začalo pro Kinga milionářské období... Ovšem na druhou stranu je potřeba kriticky si přiznat, že se jedná o typickou prvotinu (a tu musí mít i spisovatel takového formátu, jako je S.K.). Je to, alespoň pro mě, jedna z mála Kingových knih, k níž jsem nikdy neměl potřebu se vracet. Mnohé z atributů, které mu získaly zasloužené uznání později jsou zde buď nepřítomny, či jakoby zamlženy a neprojevují se ještě ani zdaleka v plné síle. Jisté známky přístího mistrovství zde jsou, nicméně zarytý fanoušek Carrie Spacekové ze mě nikdy nebude. Je to v kontextu Kingových knih spíše průměrná kniha...

40%

Tomáš Hrabec
14.3.2004, 22:52
   
Stojí za přečtení

Carrie byla první knihou od Stephena Kinga, kterou jsem četl. Vzpomínám si, že jsem měl na výběr ze dvou jeho knih a vybral jsem si tu tenčí... :-) Vůbec jsem netušil, že je to Kingova prvotina. Od začátku mě zaujala, ani ne tak tématem, ale tím, jak dobře King uměl (a umí dodneška) vyprávět příběhy. Přečetl jsem ji během dvou dnů a stal se věrným Kingovým čtenářem. Nejlepší z celé knihy je podle mě její katastrofický závěr... Určitě stojí za přečtení

70%

Dasik
2.3.2004, 10:38
   
da sa

Ako v kazdom romane pan King dokaze vynikajúco vykreslit psychologicke pozadie pribehu. Hlavnym predstavitel je ako v podstatnej casti kingovho diela nedospely hrdina - outsider. Najlepsia scenka je v sprchach, ktora asi najviac ovplyvni dalsie spravanie hlavnej hrdinky. Celkom slusny roman, odporucam.

70%

Marcel Ambroš
15.2.2004, 12:06
   
Carrie

Carrie je dost dobrá knížka. Dobře se čte a zdaujme už na začátku. Nejlepší je ale konec, kdy ples vyústí v hotovou katastrofu. Dost ve mě její příběh vzbuzoval různé pocity.Být outsider musí být asi dost zlý.

90%

Lena
5.2.2004, 12:08
   
Klasika

Carrie je klasika, sice nepatří k nejpovedenějším Kingovým dílům,ale jako prvotina je to více než dobré. Četla jsem tuto knihu jako první, takže jsem pak byla vždycky jen a jen mile překvapena. Klasickým knihám se odpouští drobné nedostatky :-))

60%

Carrien
16.1.2004, 16:18
   
Prvotina hodná Mistra

Debuty některých autorů lze celkem bez větší nadsázky označit slovem velmi podobným slovu "prvotina", stačí nahradit v tomto slově písmenko "v" písmenkem "k". To ovšem není případ románu Stephena Kinga Carrie.

Na vlastní oči

Použití paradokumentární formy samozřejmě není nic převratného, ale v tomto konkrétním případě její použití funguje skvěle. Samozřejmě,pokud se k vyvolání hrůzy nejprve v očích a následně v duši čtenáře používá to, co je v reálném životě běžně známo a ne nějaké hypotetické příšery ať už z vesmíru nebo prostě z nějakých jiných světů, paradokument tuto hrůzu patřičně násobí... Vždyť se to přece "stalo" a tak se to může stát znovu, třeba někomu z nás. Vždyť si přece povídáme o docela obyčejné střední škole... kde studuje nešťastnice Carrie, třídní otloukánek, utiskovaná každým a každou, koho potká... Jen ti co utiskují nevědí, že Carrie disponuje zcela mimořádnými parapsychologickými schopnostmi...

Občanské judo

Celým románem se vine jako červená nit motiv zločinu a trestu. Zločiny (menší či větší) se dějí a jsou trestány... Ovšem co je nepotrestané (nebo nepotrestatelné) vyššími místy, úřadem, ředitelstvím školy, to potrestá Carrie sama. Trest je potom ovšem absolutní.
Zajímavé je, že onen absolutní trest se děje jaksi mimochodem, požár je i přes aktivní přístup Carrie způsoben vlastně nešťastnou náhodou. To posiluje charakter figury Carrie jako nešťastnice, spíše než jako obraz šílené mstitelky. Carrie sama cítí, že se jí vše vymyká z rukou, už není schopná věci řídit... Je symbolické, že se tak vlastně opakuje situace s ponížením Carrie - to co začalo jako nepříjemnost, ale vlastně ne příliš závažná (vylití kbelíku prasčí krve na hlavu Carrie), pokračuje v mnohem tragičtějším tónu (smrt Tommyho následkem pádu plechového kbelíku). A tak prosté zavření dveří školní tělocvičny a spuštění požárních trysek způsobí zkrat v aparatuře hudební skupiny a následný požár... Zločin stíhá trest a trest další zločin...

Nejslabší máte padáka

Finále celého románu probíhá v duchu varianty známé televizní soutěže Nejlabší máte padáka, ovšem dovedené až ad absurdum, kdy Zuzana Carrie Slavíková nejen vyhazuje lidi z televizního studia, ale rovnou je svojí démonickou mocí likviduje. V porovnání s Carrie jsou totiž nejslabší všichni. Přeživších je málo, z hlavních figur vlastně jenom Sue... A nutno poznamenat, že s výjimkou Tommyho jim to také přejeme. Ani Tommy však nezahyne rukou (myslí) Carrie, ale, jak už bylo zmíněno, v důsledku prvotního "žertu" na úkor Carrie.
Jako celek lze hodnotit knihu Carrie jako mimořádný vstup na scénu mimořádného autora (a mimořádně mladého, když poprvé vyšla Carrie, bylo Kingovi pouhých 27 let). A oním mimořádným autorem zůstal King dodnes.

90%

DoctoR
21.12.2003, 03:07
   
"Carrie Whiteova zere hovna.

Prvý román Stephena Kinga skončil najskôr v koši, odkiaľ ho vytiahla jeho manželka Tabitha, aby tak zachránila spisovateľskú kariéru svojho muža, a aby mohol svet získať „kráľa hororu“. Urobila dobre, o tom niet pochýb.
Ranná tvorba Stephena je poznačená rôznymi paranormálnymi schopnosťami, ktorými disponovali jeho hrdinovia. Román Carrie poskladal z rôznych útržkov rozhovorov, správ z novín, spomienok niektorých postáv. Takýto štýl si zachoval aj v niekoľkých nasledujúcich príbehoch.
Carrie Whiteovú z prvotiny Carrie obdaril telekinézou. Tá žije v pokojnom mestečku Chamberlain, navštevuje miestnu školu a trápi sa – tak totiž možno zhrnúť jej dospievanie. Vyrytý nápis na lavici Carrie Whitová žerie hovná, neustále tyranizovanie od niektorých spolužiakov, či matkin náboženský fanatizmus, mladé dievča ženú do šialenstva a zúrivosti, ktoré sú spúšťacím mechanizmom jej skrytého talentu.
Carrie je plachá, neatraktívna a v mnohom neskúsená, za čo môže predovšetkým absencia výchovy. Jej matka – predstaviteľ náboženskej dogmy – donekonečna opakuje slová ako hriech, Ježiš, trest a zatvára ju do izby, kde jej dcéra podstupuje potupné pokánie, čím sa má očistiť od hriechov, ktoré mnohokrát ani nespáchala. Ako sa však socializovať medzi spolužiakmi, Carrie nik nepovie. A tak je prirodzené, že sa z nej stane terč posmechu, či liečenia komplexov, alebo len vhodný objekt nevinnej zábavy. Zlomovým dňom je menštruácia, ktorú dostane v sprchách medzi ostatnými dievčatami. Zrazu ju naplní neurčitý pocit a strach. Pohľad na krv, smiech okolo a množstvo vložiek, ktorými ju zahádžu zabávajúce sa spolužiačky - ju uvrhnú do zúfalstva, ktoré však doma napokon vyprchá a pomaly ho nahradí túžba po pomste...
Neskôr nasledujú experimenty s talentom, ktorý v sebe objavila – tým prvým je pád z bicykla päťročného Tommyho Erbtera, čo spôsobila len jediná myšlienka. To je však len pozadie čohosi veľkého, blíži sa totiž koniec štúdia, vyvrcholením ktorého je maturitný večierok. Carrie sa naň obzvlášť neteší, veď tam ani nemá s kým ísť, no aspoň sníva dievčenslý sen o kráse a láske – a ten sa zrazu stane skutočnosťou. Incident v sprche nepoznačil len Carrie, ale aj niekoľko spolužiačok, ktorým bol za trest odoprený maturitný ples a všetko to trblietavé a sladké, čo symbolicky ukončuje jednu etapu dospievania. Jednou z nich je Susan Snellová, ktorá svoje správanie skutočne oľutuje a cíti tak potrebu sa Carrie nejako zavďačiť. Prehovorí svojho priateľa Tommyho Rossa, aby pozval Carrie na večierok a robil jej spoločnosť. On napokon splní prosbu drahej Sue, a stane sa rozprávkovým princom neobľúbenej Carrie. Ju to samozrejme prekvapí a nerozumie, prečo si nevybral nejakú inú, ale súhlasí. Veď kto by odmietol atraktívneho mladíka, akým bol Tom?
Ale nie všetci sú si vedomí svojich prehreškov, dokonca sú takí, ktorí zásadne hľadajú chybu niekde inde ako u seba. Christine Hargensenová je presne taká - to vlastne ona vyvolávala vlny posmechu a zábavy. Napokon kvôli nejakej hlúpej Carrie, ktorá používala vložky na stieranie rúžu, dostala zákaz zúčastniť sa plesu a všetkej zábavy. To sa jej nezdá spravodlivé a spolu so svojím priateľom Williamom Nolanom pripravia malé krvavé prekvapenie… Nech si to užijú všetci.
Carrie si ušije šaty podľa vlastných predstáv, upraví vlasy, Tom jej dodá potrebné sebavedomie a razom sa z nej stane atraktívne dievča. Všetci si ich s obdivom prezerajú a nik sa nezabáva, neposmieva. Carrie je stredobodom obdivu. Na krátku chvíľu sa jej tak splní sen, po ktorom celý čas túžila. Vyvrcholením je vyhodnotenie súťaže krásy, áno, prvú cenu vyhrá Carrie a Tom. Predstúpia na pódium a všetci im tlieskajú... všetci sa radujú, všetci-
Sny sú krátke, Carrie sa opäť stala obeťou žartu. A znovu sa na nej všetci smejú, pretože tak to každému aj príde: víťazi krásy stoja na pódiu obliati krvou ako zmoknuté kurence.
Prichádza vyvrcholenie – tým je hnev potupenej dievčiny a krutá pomsta. Maturitný večierok sa premení na miesto utrpenia a smrti. Mestečko vzbĺkne ako fakľa a mnohí tak pocítia odplatu za posmech, ktorým obyvatelia Camberlainu Carrie celý čas častovali.

Príbehy s prvkami hororu sú určené úzkemu okruhu čitateľov, Kingovi sa však z okrajového žánru podarilo vytvoriť niečo kompaktnejšie. Bravúrnym zvládnutím psychiky postáv, silným príbehom, gradáciou, často nečakaným vyvrcholením, ale najmä nadštandardným jazykovým prejavom sa po niekoľkých rokoch autorove románý dostali na popredné miesta predajnosti, neskôr si dokonca získal kritikov. Teraz o jeho talente málokto pochybuje. Román Carrie svojou dĺžkou ani zďaleka nedosahuje väčšinu Kingových románov, avšak už tu možno badať kvalitu, ktorú vo svojej tvorbe ukázal predovšetkým v osemdesiatych rokoch.

70%

Ender
17.12.2003, 11:27
   
Dobry román

Carrie se cte velice pekne od zacatku pomerne napinava a zabavna kniha, moc se u ni bat nebudete. Ma originalni tema, ktere jak vzdy prozrazovat nebudu, jelikoz by jste o to prisli:o) Tak hezke cteni, stoji to za to.

70%

Porsche
3.12.2003, 16:50
   
Carrie-dobrý začátek

První Kingův román Carrie, který je rozsahem stejně velký asi jako povídky Tělo nebo Nadaný žák ve Čtyřech ročních dobách anebo všechny ve Čtyřech po půlnoci, je celkem dobrá kniha – zdaleka však ne nejlepší. Tématem mi trochu připomíná Žhářku. Také způsob vyprávění je zajímavě prokládaný úryvky z fiktivních knih o Carrie – něco jako Prokletí jeruzalémské, které je celé psané formou dopisů. Dost zajímavé je psaní o fanatické nábožnosti Carriiny matky, které působí dost realisticky. Zpočátku jsem nechápal Kingovo věnování, přesně věnuji své ženě Tabitě, která mě do toho zatáhla a pak mě na kauci propustila – až pak jsem se někde dočetl, že King nejprve začátek rukopisu vyhodil, a k pokračování jej přesvědčila jeho žena – a udělala dobře.
A mimochodem jsem si také někde přečetl, jak se King odnaučil pýše; jednou letěl v letadle a tam nějaká paní četla Carrie, a tak k ní šel a zeptal se jí, jak se jí líbí. "Je to sračka," odpověděla mu žena. King odešel se slovy "Tak to si ji nekoupím."

70%

Matěj Grunt
18.10.2003, 19:17
   
Prvotina

Tímto románem to všechno začalo. King ho po jeho napsání vyhodil do koše a byl manželkou donucen, aby ho vytáhl a prostě to s ním zkusil u vydavatelů. A hle, dnes je milionář.
Tuto knihu jsem četl v pořadí jako třetí od Stephena Kinga.
Je zde samozřejmě znát, že je to Kingova prvotina, ale to nic nemění na faktu, že je velice čtivá. Nepatří však mezi nejlepší, jelikož King napsal několik desítek knih, z nichž je podle mého polovina lepší než Carrie.
Knihu také proslavil film Briana DePalmy natočený rok po jejím vydání.

60%

Aleš Richter
14.10.2003, 10:00
   
Carrie

Román o dívce, která je jak ve škole tak v životě outsiderem. Šikanovaná spolužáky a svou matkou, náboženskou fanatičkou, objeví v sobě telekinetické schopnosti a po posledním velkém zostuzení se začíná mstít. Velice dobrý román, ve kterém King mistrně popsal, jak dívka v sobě objeví telekinetické schopnosti, které zpočátku nechce využívat, ale pak když poslední kapka dopadne do sklenice a ta přeteče, naplno projeví své schopnosti

80%

Jan Chrudimský
10.10.2003, 07:31
   
Jedna z davu s nebývalou silou

Postava Carrie je perfektní. Co na ní vlastně je? Pro ostatní by to mohla být normální dívka, která se zrovna nepodobá ideálu krásy, ale není. Je terčem posměchu okolí,pro matku je důkazem existence sil dobra ve jménu Boha a zla ve jménu Carrie a pro individuálního čtenáře je pokaždé něco jiného. Pro mě byla průměrná středoškolačka se schopností telekineze ( a tím s velikou mocí, o níž však nikdo nevěděl - když nepočítám její Bohem posedlou matku), která byla vyprovokována k tomu, aby použila svou moc. Já ji měla za kladnou postavu. Celkově mi knížka přišla zvláštní, příběh se mi docela líbil, ale místy mi zášť vůči Carrie přišla až přehnaná a je pravda, že bych dala přednost celkově vyprávěné knize před "útržky z novin či interwiew z určitými postavami"...

80%

Rara-avis
20.9.2003, 10:40
   
Prokletí odlišnosti

Románový debut Stephena Kinga nás zavádí do ospalého městečka Chamberlain kdesi v Maine. Tam se seznamujeme s neatraktivní dívkou Carrií, která vyrůstá v područí matky-náboženské fanatičky a je nemilosrdně pronásledována svým okolím. Sám King v knize „O PSANÍ“ dokonale popsal zrod třídních outsiderů, kteří sloužili jako předobraz pro Carii a dokonce přiznal, že si tuto svou hlavní hrdinku nikdy příliš neoblíbil.
Odstrkovaná dívka (takřka na prahu dospělosti), v sobě objeví schopnost ovládat telekinezi a čtenář od začátku tuší, že se ji rozhodne použít v nesprávný okamžik, který vyústí v tragické finále…
Knihu Carrie lze zařadit do Kingova lepšího průměru a nebýt tak často vkládaných novinových zpráv, které hloupě tříští děj a snižují čtivost příběhu, mohla by se tato novelka řadit ještě o nějaký ten stupínek výše.

70%

Pavel Cepek
6.9.2003, 20:40
   
Perfektna prvotina

Majstrova prvotina. Uz tu sa prejavili jeho pozoruhodne schopnosti preniknut do temnych hlbin ludskej duse. Perfektne charakteristiky Carrie, jej fanatickej matky a zlomyselnych spoluziaciek

80%

Marcos
1.6.2002, 18:52
   
Zábava na jednu noc

Carrie mě zabavila na jednu noc.Sci-fi moc nefandím,paranormálním jevům
jako jsou nejrůznější "Keneze" taky ne,ale co mě zaujalo byl spíše citlivý popis Carrie a jejich vztahů s okolním světem,které vyvrcholily tak apokalypticky.

50%

Valerie
6.11.2001, 19:54
   
Carrie je výborná

Osobně nemám moc v lásce nadpřirozené jevy jako pyromanie atd..., ovšem Carrie je výborná. Vzbuzuje lítost, sympatie a nakonec lítost. Není to klasický horror, spíš příběh o tom, že "šestý smysl" někdy nemusí znamenat jen plus.

90%

Laura
6.11.2001, 19:52
   
Víc než horror

Když jsem si knížku půjčovala, čekala jsem, že to bude typickej Kingovskej horror, ale tahle knížka dává něco víc. Vůbec mi nevadilo, že to není strašidelné, prostě jsem se s Carrie zžila. Carrie mi byla od začátku sympatická, prostě taková malá chudinka. Já žít jako ona, tak se asi zabiju. Nesnášela jsem její matku, která ji neustále šikanovala, jestli to takhle můžu napsat. Nechápala jsem její spolužáky. Ona za to nemohla, že měla takovou matku. A jen proto si z ní dělali legraci, to dokazuje scéna hned na začátku, kdy Carrie menstruuje. Její spolužačky se chovaly jak husy... King ví, co na lidi působí. Já sama jsem nějaké scény prožívala, jako bych tam byla. King ví, že mnoho lidí, když tenhle román čtou, by Carrie pomohlo, já jsem mezi nimi. Hodně sympatickým se mi stal Tommy, který se do ní dokonce zamiloval..:-). Na konci knihy mi jí bylo moc líto. Kdybych se já měla vystavit takovému ponížení jako ona, chovala bych se stejně ( samozřejmě kdybych měla stejné schopnosti). Chápu její vztek a že udělala to, co udělala. Nakonec stejně umírá. V té chvíli mi jí je hrozně líto, ale lépe pro ni, protože nemusí snášet útrapy za to, co udělala. Myslím si, že tato kniha si opravdu hodnocení 10/10 zasluhuje, protože je to kniha, která donutí člověka zamyslet se, jestli někomu nedělá to samé, jako dělali spolužáci Carrie, a protože King píše, teda podle mého názoru, hodně procítěně a dokáže probudit v lidech smutek nebo radost.

100%

Veronika Peterová
6.11.2001, 19:51
   
 55 recenzí
Podsekce
KNIHY
FILMY
POVÍDKY
 
Změň skin:  
Obsah
Hlavní strana
Obaly
Propojení
MuziKing
Postavy
Recenze
Odkazy
Komentáře

Napsat recenzi
Napsat komentář

není
Prokletí Salemu
E-mail
Heslo
  r e g i s t r a c e
  p o m o c
Hodnocení
81.7% (223 hlasů)
Vaše hlasování:
Hlasování je možné až po přihlášení uživatele
  p o d r o b n ě
Web si právě čtou 2 lidé

Na tvorbě webu Stephen King CS/Horor Revue se můžete i spolupodílet pomocí článků a recenzí, které můžete jako registrovaný uživatel vkládat on-line. Další návrhy, náměty i kritiky posílejte na adresu STEPHENKING@WO.CZ
Informace o webu a tvůrcích

Copyright © Petr Dušek 1999-2018, Všechna práva vyhrazena