Stephen.King.CS - 1. československý web krále moderního hororu
Temná věž: PistolníkRecenze
Prolog

Pistolník se musí brát jako prolog k mnohem rozsáhlejší sáze, která se postupem času vyvíjí a nuno říct, že svou funkci plní opravdu výborně. Od prvních stránek na čtenáře dýchne skutečně hutná a zvláštní atmosféra evokující postapokalyptické sci-fi a westerny, která se nadále jen rozvíjí a prakticky nepoleví. Kniha je silnější ve své první polovině, kde Roland prochází městem a hledá Muže v černém. Tam King nechává působit čtenářskou fantazii, v rámci rozsahu skvěle pracuje s ústředním charakterem a hlavně v náznacích skvěle rozehrává další a další zápletky, které snad uzavře v dalších dílech. V momentě, kdy hrdina putuje pustou krajinou a potkává chlapce, se to celé trošku zadrhne, ztrácí to na tempu a King možná trochu zbytečně nasazuje flashbacky, které jsou zpočátku malinko chaotické. Závěrečná konfrontace Rolanda a Muže v černém už je zase stará dobrá působivá "kingovina", která sice nastolí spousty otázek, jenže to je v rámci takhle velké ságy pochopitelné. Jako první díl a nalákání k dalšímu čtení ale Pistolníkovi nejde mnoho vytýkat. Docela se na další díly těším, ale mám trochu strach, aby King nezabředl moc do fantasy, které jako jeden z mála žánrů nemusím.

70%

callahan
7.8.2014, 23:29
   
Prolog

Tento první díl se mi po prvním přečtení vůbec nelíbyl,ale v kotextu s ostatními 6 díly je to naprosto skvělí prolog k dílu , jež nemá v tomto žánru obdobi. Jack je naprosto geniání postava a to jak si King začíná pohrávat s průchody mezi jednotlivými světy je skutečně mistrovské .

80%

Marek Poláček
22.5.2011, 13:47
   
Pistolník

První díl- součást souboru knih Temné věže- geniálního díla oblíbeného spisovatele S.Kinga. Jde o fantasy román odehrávající se v jakémsi podivném prostředí, kde žijí kouzelníci, romantičtí hrdinové, divná stvoření a kde se mísí více světů. Pistolník je pouze úvodem k Temné věži. V tomto úvodu se seznámíme s Rolandem- posledním pistolníkem, který putuje za Temnou věží- spojnicí mezi světy a časy. Jak už to u úvodů bývá, moc se toho z nich nedozvíme, protože to nejdůležitější a nejzajímavější nás čeká až v dalších dílech. Kdo se tedy nenechá odradit dílem prvním a vrhne se po přečtení na navazující Tři vyvolené, nebude zklamán. To se totiž Temná Věž konečně rozjíždí a teprve tehdy si budeme moci naplno užívat fascinujícího světa, který King vytvořil. Pistolník je dílem, které je plné otázek s minimem odpovědí, přesto v souboru Temné věže nepostradatelným.

50%

M.Hrnčiarová
1.12.2010, 14:25
   
Úvod k putování k Temné Věži

Osobně tuto knihu neberu jako nějaký samostatný román. Mnohem spíš je to jen jakýsi úvod (nebo prolog) k těm dalším šesti románům, které následují. Děj je hodně rozházený a na těch dvou stech stranách se toho dozvíte mnoho, ale jen samé otázky bez odpovědí. Takže možná v tom budete plavat, jako jsem plaval já :) Většina věcí se totiž vysvětluje až v následujících dílech, které jsou i daleko rozsáhlejší a více se podobají stylu psaní Kinga. U Pistolníka jsem měl pocit, jako by to ani nepsal on. Každopádně stojí za to přečíst. Pokud se to někomu nelíbilo, nelámejte nad Temnou Věží hůl, další díly jsou úplně jiné a troufnu si říct, že i lepší! :)

80%

Tomáš Pískala
4.6.2010, 11:28
   
1.dil

tuto knihu jsem precetla az na druhy pokus a to z nouze, protoze jsem od kinga nic jineho nemohla v nasi knihovne sehnat.potesilo me, ze mela jen 200stran, takze jsem ji mela za pul dne z krku a mohla se pustit do dvojky.celou dobu jsem byla zmatena, nevedela jsem co se deje, kdo je Roland, kam jde a v jakem svete se vlastne nachazi.takze nedoporucuji ale presto pokud chcete cist celou serii temne veze, musite to prekousnout.

30%

Rakohammas
11.3.2009, 14:28
   
nejlepší serie

Když jsem začal číst temnou věž nevěděl jsem co čekat.Příběh Rolanda je ale to nejpusobivější co mistr napsal.Příběh vás hned vtahne do děje a už nepustí.Neskutečně napínavý děj,strhující postavy.Když jsem začal číst SKONČIL JSEM AŽ SE SEDMÍM DÍLEM.Je to nejlepší serie jaká byla kdy napsána a těžko jak mistr sám říká,napíše ještě někdy něco tomu podobného a tak uspěšného.Kdo nečetl nezbívá nic doporučit.

100%

Martin Roubik
13.1.2009, 04:25
   
Pistolník

Konečně jsem se rozhodl pořídit první díl Temné věže a musím říct, že mě nadchl. Nějaké pasáže jsem četl dvakrát a hned druhý den dokonce knihu celou znova (abych více vstřebal informace a taky proto, že se mi tak zalíbila). O životě Rolanda ani o okolním světě se čtenář moc nedozví, ale v tom asi taky tkví kouzlo příběhu, který je čtenáři postupně odhalován. Děj není nudný, spíše naopak. Ovšem styl, jakým King píše v této knize, se zcela odlišuje od jeho ostatní tvorby.

90%

Pavel Procházka
24.7.2008, 11:15
   
Perfektni!

Kniha jeperfektni. Chtela bychnapsat neco o originalite napadu, ale to bych spis knihu urazila. Postava Rolanda je od pocatku fascinujici a ctena dychti po tom, dozvedet se o nem neco vic. To se nabizi v utrzkovitych vzpominkach na Pistolnikovo detstvi a mladi. Pravda, jsem se obcas v postavach ztracela. Retrospektiva se mi zdala casto zmatecna. Ale tim spis sem chtela zjistit neco konkretnejsiho, zajimaveho, noveho, COKOLI. I pistolnikuv cil je dost zahadny a o unikajici postave muze v cernem toho ctenar vi jen malo, presto je kniha psana tak, ze je ctenar skutecne pritahovan. Postapokalipticke prvky se postupne odkryvaji a davaji ctenari skutecne veliky prostor pro fantazii, ktery autor bud potvrdi a nebo posle pribeh upln jinym smerem. Na koci dilu ma clovek pocit - tak a pribeh zkoncil. Cim muze pokracovat? Ano, cestou k vezi ale... Stoji vubec, najde ji Roland? A ctenar se jiz od pocatku musi smirit s dost realnou moznosti ze nikoliv. A zaroven je naplnen skutecnou sympatii k tomuto zvlastnimu cloveku. Tento dil je skutecne perfektni. A pokud mohu na jeji konto neco rict - JEN NEVAHEJTE A DEJTE STEPHENOVI VYDELAT! Nebudete zklamani.

100%

Natal
19.3.2008, 12:41
   
Pistolník..

Temnou věž jsem začala číst nedávno.. Hrozně mě ohromila první věta a čekala jsem naprosou senzaci a také to senzace byla. Postupně jsem byla stále a stále nadšenější, ale po čase to začalo opadat.. Nevím proč..?? Každopádně i přesto Temnou věž dočtu a budu spoléhat na to, že to byl jen nějaký error a vše se zase v dobré obrátí..;)

70%

Hanka Kyliánková
24.12.2007, 15:12
   
Pouť za Temnou věží-vrcholné d

"Muž v černém utíkal přes poušť a pistolník mu byl v patách" věta, která odstartovala mou pouť za Temnou věží společne s Rolandem a jeho ka-tet. Než jsem začala číst tuto knížku, věděla jsem, že King je mistr, že dokáže z drobku udělat celý chleba. Ale tento příběh mě naprosto ohromil. Mnohokrát jsem četla, že Temná věž je jeho vrcholné dílo...a veřím tomu. Pistolník Roland je poslední střelec přízračného světa ztraceného kdesi daleko v budoucnosti. Je to svět zdevastovaný jak fyzicky, tak morálně, budící zdání, že je peklem a jeho obyvatelé dušemi hříšníků. Je to svět v něčem podobný tomu našemu. Na své pouti pozná Roland i chlapce Jakea, kterého (alespoň pro teď) musí obětovat. Dlouho bude rozprávět s Mužem v černém, dokud se nevydá dál na svou cestu... V Temné věži se prolínají všechny světy, i ten náš...

100%

Evajz Knedlik
24.10.2007, 22:08
   
Kingovo první fantasy.

Fantasy literatura mě nebaví a unavuje. Tohle jsem vydržel hlavně proto, že jsem se díky souhře okolností ocitl na více než týden v takových místech a takové situaci, že čtení této knihy bylo skoro jedinou možností jak si ukrátit čas, a těch pár dní jakžtakž smysluplně přežít. Nakonec to nebylo tak strašné. I když nutno dodat, že King byl v Pistolníkovi poměrně dost věrný zásadě "když už fantasy, tak pokud možno nudně". Příběh by nebyl až tak špatný, ale zejména první půle je psána až překvapivě neemotivně a suše. Pak přijdou dva zlomy v podobě souboje s Cortem a útoku Pomalých mutantů, a celé to hned získá mnou vymodlené, ale už skoro nečekané grády. Možná bych dal i vyšší hodnocení, ale přísnost muší bejt. Ovšem k navnazení na druhý díl mi to stačilo.

60%

Apache
9.9.2007, 01:31
   
jjj

Hvězdu hororové literatury, amerického autora Stephena Kinga, není třeba českému čtenáři představovat. O to více ho překvapí Pistolník, úvodní svazek ságy, kterou autor píše od studentských let. Titulní postava, pistolník Roland, je poslední střelec přízračného světa, ztraceného obludně daleko v budoucnosti. Je to svět zdevastovaný jak fyzicky, tak morálně, budící zdání, že je peklem a jeho obyvatelé dušemi hříšníků. A právě pravdu tohoto světa, zda je skutečným podsvětím, či pouze jen děsivou alternativou světa našeho, tvrdošíjně hledá Roland. I za cenu vražd, i za cenu prokletí vlastní duše. Kniha sleduje jeho honičku za mužem v černém, který je nejen mágem tohoto světa, učněm Merlinovým, ale také možná andělem smrti. To on staví pistolníkovi do cesty napřed barmanku Allii z pouštní osady Tull a pak chlapce Jakea, jejichž životy jsou jedněmi z mnoha, jimiž musí pistolník zaplatit za setkání s mužem v černém. Teprve po této oběti, která v případě chlapce Jakea připomíná Abrahámovu oběť Izáka, je pistolník dostatečně odlidštěn, aby snesl setkání s mužem v černém, neboť jenom on zná cestu k Temné věži, v níž se pronikají všechny cesty... Děj celé série se odehrává v neobyčejném světě, zaplněném ohromujícími vizuálními obrazy a nezapomenutelnými postavami. Temná věž se nepodobá ničemu, co jste zatím četli. Do rukou se vám dostává vizionářský příběh Stephena Kinga, magická směs fantasie a hororu, který může být i jeho vrcholným dílem. Připojte se proto k výpravě za nedostižnou Temnou věží...

100%

Marek Červeňák
7.4.2007, 22:34
   
A pribeh zacina ...

"Muz v cernem prchal pres poust a pistolnik mu byl v patach". Velka veta. Vyznamna veta. Skvela veta. Ako sa aj Stevo sam pochvalil, je to naozaj skvela veta, ktorou zacat (... skoncit ? :-D ... ) pribeh. Dokazal som trpiet dva, nie viac ako dva roky, pri zbierani a cakani na vsetky diely tejto sagy, Kralovho celozivotneho diela (aj podla jeho vlastnych slov), bez toho aby som uz ziskane casti precital. Nakoniec som sa dockal. Na prelome rokov 2006/2007 som zluskal behom mesiaca cely pribeh (naozaj je to pribeh? fikcia?) a teraz pisem recenzie ku vsetkym castiam so znalostou vsetkych. 1. diel PISTOLNIK, ako uz niekto z citatelov napisal, je viac o myslienkach a pocitoch, nez o deji ci uvedeni do pribehu. Samotny dej nie je nijako dlhy v podstate je to len putovanie, ci presnejsie povedane prenasledovanie muza v ciernom - Waltera pistolnikom Rolandom, ktory sa ho snazi dolapit uz mnoho rokov, dokonca desatroci, aby od neho ziskal dolezite informacie, ktore ho povedu k jeho cieli. Pocas putovania sa dostava pistolnik do dediny, kde mu Walter nechava nastrahy, dalej sa stretava na dostavnikovej stanici s chlapcom Jakeom, ktory vo svojom svete zomrel, aby sa dostal do Stredosveta. V putovani pokracuju spolocne ... Dozenie pistolnik muza v ciernom ? Dozvie sa ako sa dostat k jeho hlavnemu a jedinemu cielu - Temnej vezi? Zazije nejake straty ? Co na to Ka ? To nechavam otvorene pre tych, ktori este necitali. PISTOLNIK bol napisany davno, pricom bol povodne planovany ako jediny, az neskor, mozno aj pod tlakom citatelov, pristupil Stevo k pokracovaniu. Tato cast je relativne ucelena a v podstate ani nemusela mat pokracovanie, ale to by nesmel Stevo pocut Ves`Ka Gan - Spev Zelvy a nakoniec sa ho chopit (niekedy s troskou postrcenia) a ako Kas`Ka Gan - Ganov pevec, ci prorok (alebo oboje) ho predostriet nam citatelom. Kto chce zazit krasne dobrodruzstvo, nezostava mu nic ine ako zacat tymto.

90%

Dusan Remeta
12.1.2007, 10:24
   
Úžasné dílo

První díl rozsáhlé série, kterou Stephen King píše už od studentských let, se od jeho klasických hororů trochu liší. Jedná se o jakési prolínání žánrů mezi fantasy, post katastrofickou sci-fi a hororem. Příběh o tajuplném pistolníkovi, který putuje zničeným světem a pronásleduje neméně tajuplného muže v černém je plný napětí, akce a především úžasných fantastických vizí. Autor se nechal inspirovat Pánem prstenů i Child Rolandovou poutí k Temné věži, převedl je do současnosti a obohatil o prvky moderního hororu. Vzniklo tak dílo, které nemá ve svém zaměření konkurenci.A pozor - dá se přečíst s mensími pauzami na jeden zátah!

100%

Roman Kažmír
18.9.2006, 08:51
   
Dobrý začátek

Tímto dílem Stephen King velmi úspěšně vkročil do ságy, jež se stala jednou z pilířů jeho tvorby. Kniha mne zaujala od prvních okamžiků. Mám totiž pocit, že čím se zprvu zdála složitější, tím byla ve výsledku lepší. Narozdíl od svého pokračování Tři vyvolení, se neutápí ve zbytečně dlouhých pasážích, při kterých děj ustupuje do pozadí. Je to kniha plná napětí a akce. Stephenovi se skvěle povedla věc, kterou považuji a ságy za jednu z věcí, jež čtenáře upoutává a to je odlesk minulosti. Stejně jako když se v Pánu Prstenů vypráví o dávných událostech z Prvního věku. Je to ta monumentálnost, která se v těch náznacích a zkazcích ukrývá, co dává sáze celistvost a čtenářům pocit nadnesenosti. Skvělý první ze sedmi kroků na cestě skrze Středosvět až k nedostižné Temné věži.

90%

Peter Peace
25.2.2006, 15:21
   
Pistolník

Tato kniha mě velice překvapila. Po zakoupení jsem asi očekával více, než se mi po přečtení dostalo. Dílo není špatné a je dokonce výborné, ale místy jsem se ztrácel. Dlouho mi trvalo než jsem se v příběhu zorientoval a srovnal si souvislosti. V některých pasážích jsem jednoznačně nepoznal co se vlastně stalo a mohl jsem si pouze domýšlet pravý význam věcí a jak vše asi dopadlo. Přes tyto malé detaily mě první díl románu Temná věž velice zaujal a už se těším na čtení dílu dalšího. Většinu knih od S.K. jsem přímo hltal, ale tato k nim nepatřila. Nebyl problém jí na chvilku odložit a vrátil se k ní později.

60%

Grief
15.1.2006, 11:21
   
Pistolník - 1díl Temné věže

Tuto knihu autor napsal zcela jiným stylem, než jaký je od něj očekáván.Dáno je to snad i tím, že je to jedna z jeho prvních knih a působí na mě dojmem, že v době kdy ji začal psát, ještě zcela nevěděl jakým směrem se jeho další tvorba bude ubírat.
Nicméně styl, kterým tuto knihu napsal, tedy převážně směs Fantazy s trouchou Hororu a možná i Sci-fi (a je možná dobré říct, že je kniha psaná velmi květnatě a tím se pro někoho může malinko hůř číst) odstartovala dalekosáhlou cestu k Temné věži, jejíž konečné rozuzlení nás čeká zřejmě až na konci posledního díla z této série.Proto si myslím, že je předčastné hodnotit vlastně teprve první část tohoto sedmidílného příběhu a bude možná lepší zhodnotit toto dílo jako celek.
V první části se pistolník Roland snaží dostihnout tajemného muže v černém, který mu má odkrýt tajemství o cestě k Temné věži. Dotýká se přitom jen prvních indicií, které ukazují cestu dál...

50%

David Gnomo
22.8.2005, 10:51
   
Rozpaky nad prvním dílem

Před Pistolníkem jsem četla snad skoro všechno, co u nás King vydal a pořád jsem si říkala, jaký je asi ten cyklus Temná věž. Proto jsem si koupila jeho první díl a musím říci, že jsem byla přinejmenším překvapená. Je to úplně jiné než všechny ostatní Kingovy knihy, je to laděné spíše do fantastického žánru než do hororu. Tento díl je malinko zmatený, hodně věcí je tam pouze nakousnutých, a tím pádem se malinko hůř čte, je to těžší na pochopení. Ale nijak nezavrhuji celou sérii Temná věž, už mám doma druhý díl a docela se na něj těším. Pokud máte chuť na netradičního Kinga, doporučuji.

40%

Jana Kratinová
15.6.2005, 15:33
   
Pistolník

U Temné věže budu výjimečně spíš kritizovat, než chválit!
Ve spoustě recenzí u spousty Kingových děl je napsáno, že:"toto není tradiční Kingovo dílo" a pod. - ale Temná věž opravdu je něco jiného, než na co jsme zvyklý. A bohužel mě Pistolník moc nezaujal.Není to vyloženě špatný - to ne - ale neni to ono. Třeba je to tím, že nemám takovou fantazii; třeba tím,že je to napsané tak nějak složitě. Ta zmínka na obalu: "magická směs fantasy a hororu" - horor - Kde?
Zatim dám jen 50-ti %ní hodnocení, ale třeba se to po opětovném přečtení, nebo po přečtení dalších dílů ("Tři vyvolení" jsem dostal spolu s Pistolníkem a brzy se do toho pustim) změní - snad k lepšímu!

Tak jsem právě dočetl druhý a třetí díl Temné věže a měním hodnocení-něco se vysvětlilo (hlavně ta záhadná věžtba).
Z 50-ti na 60.

60%

Johny van M.
21.4.2005, 13:53
   
Čekala jsem něco víc

Jakmile se řekne temná věž tak se mnoha lidem vybaví lkvělé dílo od Stephena Kinga, tak když sem na ni slyšela tolik chvály rozhodla jsem se že si ji tedy také přečtu. Čekala jsem nějaký skvělý román který mě uchvátí od první stránky-v tomto ohledu mě velmi sklamal. Děj je sice umístěn v zajímavém světě plném různých zajímavých věcí a osob, ale chybí mu poutavost a rozmanitost. Upřímně musím říci, že jsem se v některých pasažích dokonale nudila a musela jsem se přemoci abych knihu vůbec přečetla. Toto je jedna z mála knih od mistra hororu, kterou musím zkritizovat, ale jinak to prostě nejde. Musím říct že nudnost prvního dílu mě naprosto odradila od dílů ostatních. Časem si ale chci přečíst i druhý díl a doufám že nebudu tak sklamaná jako u téhle knihy.

60%

**Merykara**
13.4.2005, 22:13
   
Pistolník

Před nedávnem jsem přečetl první díl Temné věže "Pistolník" a v těchto chvílích finišuji s dílem druhým "Tři Vyvolení". Zcela úmyslně jsem si ponechal hodnocení prvního dílu, až na tento moment. Již jsem přečetl poměrně dost knih od SK, ale většinou to bylo dříve a neodvažuji se je dnes s odstupem tolika let ohodnotit, protože má paměť není nekonečná, svět kolem mě se hnul a já se v něm také byl nucen udělat nějaký pohyb. Možná bych dnes věci viděl jinak. Zpět ke knize. Tato kniha je trochu jiná. Nemohu se zbavit pocitu, ale Pistolník je pro mě, jako pro další z nás, skutečně pouhou předmluvou ke skutečnému putování k Temné věži. Mám dokonce pocit, že i druhý díl stále ještě není úplně první kapitolou, ale opět jen dalším dílem předmluvy, byť skvělé předmluvy. Myslím, že Pistolník mohl být jednou z obšírnějších kapitol druhého dílu a dílo by na kvalitě a tempu spíše získalo. Ale pozor! Daleko nejvíce za poslední dobu mě Pistolník přinutil zapojit na plné obrátky mou fantazii. Bez mysli otevřené naprosto všemu se pouze velice těžko dal uchopit rozhovor Rolanda s Temným mužem nebo Orakulum, které málem dostalo Jakeho. SK se nesnažil vše popsat detailně, ale ponechal čtenáře jeho vlastním představám a strachu. V obecném porovnání s jinou tvorbou SK dávám prvnímu dílu Temné věže známku poměrně nízkou, ale jsem si dnes již jist, že u druhého dílu se bude zvyšovat.

60%

Smoca
7.4.2005, 16:05
   
"Pouť za Temnou věží začíná"

Cesta za temnou věží započíná zdánlivě jednoduše a to Pistolníkem sledujícího Muže v černém. Uvádím zdánlivě protože tato cesta započala již dávno předtím ale kniha samotná už ne. Autor se nám snaží popsat cestu Rolanda z Gileadu za "tajemstvím" Temné věže k němuž drží klíče Můž v černém alias Walter. Roland je posledním z pistolníků a to počem prahne může změnit osudy všech lidí a světů ve kterých tito lidé žijí. Nyní to možná nechápe ale "brzy" pochopí.

Myslím že krátké nastínení děje stačilo a teď k samotné recenzi. Kniha Pistolník je první v řadě příběhu o Temné věži. Jako taková však trpí menšími neduhy. Autor ji začal psát již v studentských letech a na začátku knihy to je také vidět. Stephen King ji však v té době nedopsal a učinil tak až mnohem později. Obrat je cítit někdy v polovině příběhu kdy se "vypravování" chopil již "uzrálý" spisovatel. Bohužel na celé knize se to trochu podepsalo a příběh jako celek zanechává více otázek nežli odpovědí. Vyzařuje z něj velká síla ale ne zcela ovládnutá. Stephen King Pistolníka nazval ne zcela kompletním a v tomto s ním musím souhlasit.

Nicméně abych jen nekritizoval ... kniha se mi velmi líbila ale nebýt toho že již vyšly pokračování tak bych byl zakončením velmi rozčarován. Počet otázek které konec zanechá je opravdu ohromný. S. King je v některých ohledech opravdu podivná osoba :)

S těžkým srdcem této knize musím udělit střízlivých 70%. Na díle je poznat že si autor ještě nebyl zdaleka vědom toho co tvoří ale i tak se s tím popral na 1. Moje subjektivní hodnocení (s ohledem na další díly) by knize dalo 80-90% ale mé praktičtější objektivní jen již zmiňovaných 70. Věřte mi však že z toho nejsem nijak veselý.

70%

Jumbik
16.3.2005, 14:16
   
Pistolník

První kniha od Kinga, kterou jsem četl mě nadchla pro tohoto autora a obvzláště sérii Temná Věž.
Prolog do Temné věže nás seznámí s hrdinou při pronásledování muže v černém, Waltera, ktérý zná cestu k Věži, která je jediným smyslem pistolníková života. Při cestě přes poušť se seznámí se zvláštním 11 ti letým chlapcem Johnem "Jakem" Chambersem, který v našem roce 1977 zemřel a propadl se do pistolníkova světa.
Aby však pistolník mohl muže v černém dostihnout, chlapec musí být obětován.

100%

EDDIE
28.10.2004, 20:29
   
narezzz

byla prvni ze vsech knizek Stephena Kinga,ktery sem kdy cetla a fakt me to chytlo...Sice ma par takovych tech nudnych chvilek,ktery nuti cloveka knihu odlozit,ale nektery sceny jsou na druhou stranu ohrome napinavy...Nejlepsi na pistolnikovi je,ze Stephen King nestvoril dokonalyho hrdinu,ktery vse vcas zachrani,ale hlavni postava je uplne normalni chlap,kterej je casto osamnelej.Ve chvili,kdy obetuje Jake,aby mohl jit s muzem v cernym to dojde uplne vsem...a tak pokud cekate,ze Roland je hrdina typu Superman,tak se pripravte na pravej opak...

80%

Gil
24.9.2004, 13:11
   
Pistolník

Musím říct že to byla celkově nejslabší knížka kterou jsem od Kinga četla...celkem hezká ale u Kinga jsem zvyklá na strhující příběh, temno atd...to Pistolník neměl...jen zdlouhavý příběh, který stále nedával smysl ..ted se chystam na tři vyvolení uvidím jestli to bude lepší.

50%

Lucka Haštabová
29.8.2004, 11:57
   
Síla

V knihovně jsem si půjčila první tři díly Temné věže a teď právě čtu čtvrtý.
Proto se mi sem budou plést asi věci i z dalších dílů.
A nehledě na to si myslím, že Pistolník se nedá hodnotit samostatně, že je to prostě součást a úvod k celému příběhu.
K příběhu, který mě nadchl a pohltil.
Líbí se mi Rolandův svět - i když by asi neměl, když je to postkatastrofická vize.
Líbí se mi propojení s naším světem, líbí se mi naznačená představa propojení všech světů v bodu temné věže.
Bere mi dech deformovaný čas a prostor ...
Berou mě hrdinové téhle knihy.
Není to typický King, ale je to skvělý příběh.

100%

Janika
8.6.2004, 05:38
   
Lepší než jsem čekal

Kniha začíná lehce zmateně, trvalo mi pár stran, než jsem pochopil, kdo je kdo a na jaké je straně. Pistolník Roland se snaží dohonit muže v černém, který by měl být jeho zprostředkovatelem k Temné věži. Putuje přes rozsáhlou poušť, vzpomíná na město, které před několika dny vyvraždil. Když je už na pokraji sil, potká mladého chlapce, Jakea, který se k němu připojí a stane se článkem. Nakonec muže v černém dohoní, chce ho zabít, ale poznává, že to nelze. Muž v černém je jen další část řetězu, po kterém Roland leze.
Na Pistolníka jsem dostal tip od pár lidí, myslel jsem si, že to bude dobré, ale takhle, to jsem vážně nečekal. Pokud jste nečetli, neváhejte, okamžitě zakupte (nebo vypůjčete) a přečtěte, jiná kniha se mi od Kinga zatím víc nelíbila

100%

Tomáš Koníček
17.5.2004, 22:49
   
Ze života pistolníka ...

Zajímavý vstup do života poněkud nekontroverzního pistolníka Rolanda z Gileadu. Potkáváme ho na jeho cestě za Temnou věží a to v polovině příběhu, jak je u Kinga již zvykem.Kniha obsahuje spoustu zajímavých zápletek a rozhodně se při jejím čtení nebudete nudit. Každý si tu najde svou oblíbenou postavu či alespoň část příběhu, která je mu nejbližší. Jako úvodní díl ke strhujícímu vyprávění o Temné věži je tato kniha nepřekonatelná.

100%

Iveta Zieglová
31.3.2004, 14:11
   
Skvělé

Určitá nedůvěra se kterou jsem si kupoval tuto knihu ze mně okamžitě opadla po přečtení několika prvních stránek. Poté jsem knihu v podstatě zhltal.
Děj knihy se odehrává ve velmi daleké budoucnosti, které se však podobá lidské historii. Na jejích stránkách se pomalu seznamujete s pistolníkem Rolandem, který je posedlý hledáním tejemné Temné věže, kvůli které pronásleduje již 12 let záhadného Muže v černém.
Podle mě jde o jednu z nejlepších knih Stephena Kinga a určitě nejlepší, který jsem po dlouhé době četl. Můžu jí jen každému doporučit a už se nemůžu dočkat až se ponořím do dalšího dílu Temné věže...

100%

Adam Jareš
6.3.2004, 22:34
   
Pistolník

Když jsem poprvé otevřel tuto knížku měl jsem za sebou asi šest Kingových románů jako To, Misery, Cujo a podobně a měl jsem poněkud nedůvěru ke knize, o níž jsem věděl že se řadí do žánru sci-fi. Musím ale říct, že po bleskovém přehltání těch dvou set stránek mne naplno dokázala vtáhnout do světa Temné věže.Pistolník má v sobě určité kouzlo napětí, tajemství a mystična, které mi u ostatních dílů chybí. Pistolník je opravdu výborná kniha a i když nebývá často tak doceňována, rozhodně patří mezi ti nejlepší co Stephen King nasal a už pro ten čas a vášeň, kterou jí věnoval si zaslouží obrovský obdiv.

100%

Michal Zizlavský
2.3.2004, 20:59
   
Začátek

Čtu Kinga již dlouhá léta, takže u tohoto titulu mám s čím srovnávat. Po prvním přečtení jsem byl v hodnocení trochu na rozpacích. Kniha rozhodně není špatná, ale je zvlástní. Dobře jí pochopit a následně zhodnotit, však lze pouze po přečtení dalších dílů, které následují. Z tohoto pohledu se jeví zcela jinak. Je to začátek, začátek skvělé ságy. Začátek, který otvíra dveře do světa, který King tvoří a ukazuje v dalších dílech. Bez tohoto začátku by zbytek mohl jen těžko existovat. Rozhodně to stojí za přečtení.

70%

Jiří Škutík
7.2.2004, 14:08
   
Pistolník

Tahle kniha byla první, co jsem četla od Kinga a proto jsem neměla s čím srovnat, tak v tu dobu jsem myslela, že je dost dobrá. Dneska už mám přečtených dost Kingových knížek a musím říct, že není zas tak dobrá. Kdybych ji četla dnes, tak by mě určitě nezaujala. Ještě jsem nečetla jiný román ze série Temná věž, tak doufám, že budou lepší. Nakonec, první díl vždy startuje a další díly jsou lepší a lepší. Tak uvidíme.

50%

Lena
5.2.2004, 12:23
   
Zájem

vzbudí tahle kniha už proto,že u Kinga nebývá obvyklé psát několika dílnou knihu,(až na vyjímky,např.Zelená míle).
Ale přestože není špatná,opět mohu říci-napsal už lepší.
Počkám tedy na další díl.

50%

Eva Vaculová
31.1.2004, 16:16
   
Moje začátky

Touto knihou jsem se dostala ke Kingově tvorbě. O dlouhém nudném víkendu s rodiči u příbuzných na chatě, jsem šáhla v neděli ráno právě po této strejdově knize. Naši chtěli kolem šesté hodině večer odjíždět. Musím říct, že hned u první čtvrtiny knihy jsem se zařekla, že tu knihu prostě dočtu ještě než odjedem - splnila jsem. Ta kniha mne tak zaujala, že se mnou v podstatě nebylo vůbec nic - neslyším, nevidím a už vůbec neposlouchám. Poté jsem si začala půjčovat všechny možné knihy od Kinga, které se daly a později jsem si je začala kupovat. Temná věž a její ostatní pokračování, jsou naprosto skvělá díla, do kterých se vžije snad každý. Jsou perfektně čtivá a když už člověku přijde že se nic neděje zjistí, že vlastně to, o čem celou dobu četl bylo opravdu zajímavé. Tady dávám Kingovi plný počet.

100%

Petra Klosová
28.1.2004, 14:41
   
Temna vez I

Kniha mi prisla do ruky jako vanocni darek vicemene nahodny. Kdyz jsem se do ni pustil. Od otevreni vecer do docteni rano jsem od ni ( krome cest pro piti a na zachod ) neodtrhnul oci. Rolanduv svet me absolutne ocaroval a nadchnul. Presne se schoduje s mim nahledem na apoklaypsu naseho i jinych svetu a na jejich provazanost. Pan King to sice mozna v hlave nema uplne OK ale mysli ze to nema OK presne tim stylem ktery se mi libi. Kniha je uzasnou predehrou k dalsim dilum a me prinutila k okamzitemu patrani po pokracovanich. Mam vsechny a vsechny sem cetl vice nez jednou. Netrpelive ocekavam cesky prekad Vlku z Calla. Hodnotim 8 protoze dalsi dily jsou myslim o neco ( pokud to jde :-))) ) lepsi.

80%

Simano
20.1.2004, 17:43
   
Pistolník

Jak již bylo zmiňováno, první díl až tak zajímavý není, příběh se teprve rozjíždí. Zajímavý je námět, podle mě je to podobný styl jako Talisman

90%

jiří soukup
19.11.2003, 03:35
   
Prolog

Když vezmu první díl Temné věže jako samotnou knihu, není to žádný zázrak. King rozhodně napsal lepší díla než je Pistolník.
Když však knihu vezmu jako první díl velké ságy o Rolandovi, je to takový prolog k vynikající fantasy sérii.
Každá nová kniha Temné věže je lepší a lepší.
Na Temné věži se mi líbí to, že příběh knihy začíná přesně tam, kde v minulém díle skončil. Například v Pistolníkovi děj končí na pláži a v druhém díle(Tři vyvolení) začíná ve stejnou dobu na stejném místě.
Je to super čtení pro zimní večery.

80%

Aleš Richter
5.11.2003, 09:21
   
Temná věž

Na Kinga poměrně netradiční dílo, ale myslím si, že i styl fantasy zvládl velice dobře. Putování za tajemnou věží je velice napínavé a dobrá předehra k dalším dílům.

90%

Jan Chrudimský
20.10.2003, 07:58
   
Nadšení

Je pravda,že Pistolník není jako ostatní Kingova díla,ale kouzlo jeho knih v sobě skrývá.A pokud mu člověk věnuje trochu času,tak si ho snad musí tahle knížka získat.

90%

@>-'-)-,- |||
2.10.2003, 21:05
   
Temná věž

Jedním dechem jsem postupně přečetl zatím všehcny vydané díly Temné věže. Pistolník je předehra k nádhernému a obrovskému dílu, které se jen tak nevidí. Další a další kniha je zdrcující příběh několika lidí putující za svým cílem. Musím Kinga pochválit, neboť Temná věž je nádherné dílo a zanechalo ve mne plno příjemných zážitků.

100%

Silver
19.9.2003, 20:06
   
Dostal mě !

Pistolník je z mého pohledu knihou pro pana Kinga jistě dosti netypickou , ale zároveň opravdu podařenou - ba vynikající . Také sám Roland je mi velice sympatickým hrdinou . Vůbec se nesnaží dát svému strastiplnému putování nějaký obdivuhodný - vznešený cíl . Je prostě jenom posedlý myšlenkou dojít až k Temné věži a nahlédnout do ní . Možná je i trochu šílený , ale přesto si jeho odhodlání zaslouží obdiv . Neboť od samého začátku je jasné , že ho na této cestě může potkat naprosto cokoliv ;-)

100%

Pearlly
8.9.2003, 13:15
   
Sui generis book

Prave sa skoncil pozoruhodny tyzden kroty som prezil v spolocnosti Rolanda z Gileadu-Posledneho pistolnika. Kniha ma pohltila hned po prvych stranach. Je pisana uzasnym tajomnym a atmosferickym stylom. Napriek tomu, ze je relativne kratka, nebol som schopny precitat viac ako 20 stran denne. Cita sa dost tazko. Kazda veta je dolezita a preto to ide tak pomaly. Pistolnik je skvela kniha, nikdy som nic podobneho necital, ani od Kinga, ani od nikoho ineho. Je to kniha "sui generis"- sama o sebe, vlastneho druhu. Dal by som knihe s radostou aj plny pocet bodov, ale fantasticky treti diel Temnej Veze sa mi paci predsa len viac.

90%

Marcos
28.8.2003, 20:14
   
Originální kniha

Je to super kniha, něco jinýho podobně Dračí oči, avšak absolutně originální..

90%

Jiří Harvan
6.11.2001, 20:14
   
Reliktní kniha

Souhlasím, že je to kniha "nekingovská", ale osobně ji nepovažuju za špatnou, dokonce ji považuju za velmi dobrou. Nečte se lehce a tak je čtenář zklamán z konfrontace očekávání a reality. Já téhle knize říkám "reliktní". Kniha vznikla v poměrně dlouhém období. King ji začal psát velmi dávno a pokračoval na ní v podstatě ve volných chvílích mezi psaním dalších románů.
Proto si myslím, že Pistolník sice není to klasické strhující kingovské čtení, ale odráží velmi dobře to, co se Kingovi honí hlavou ještě "za" romány, které píše. Připadalo mi, že každá část pistolníka je "zbytkem" (proto reliktní) odrazů myšlenek, které měl při psaní něčeho jiného. Jeho talent prostě produkoval ještě další představy, které postupně zhmotňoval v Pistolníkovi. Jistě uznáte, že scéna s obětováním chlapce je skutečně brilantním popisem rozporu mezi cílem a prostředky.
Druhý díl, to je jiné kafe, to je pravda. Bomba hned na začátku. :-) Ale Pistolník je jediný a myslím i jedinečný. Těžko King napíše něco podobného (aspoň podle mého názoru).

100%

Jarda Foršt
6.11.2001, 20:13
   
Zklamání

Abych pravdu řekl, čekal jsem od Pistolníka asi trochu víc. Od začátku jsem sice tušil, že tvrzení z přebalu románu (... magická směs fantasy a hororu, který může být i Kingovým vrcholným dílem...) je do značné míry reklamní frází. "Vrcholné dílo" se podle mě jaksi nekoná. Příběh s nemnoha napínavými epizodami se v podstatě k ničemu nedobere. Děj se mi zdá příliš podřízen plánovanému (samotným autorem opravdu pouze asi tušenému - viz doslov knihy) budoucímu ději celé ságy o Temné věži. Aspoň, že na další díl (s nímž třeba přehodnotím svůj současný názor na Temnou věž) nebudeme muset čekat pět let.

50%

Petr Dušek
6.11.2001, 19:25
   
 45 recenzí
Podsekce
KNIHY
FILMY
POVÍDKY
 
Změň skin:  
Obsah
Hlavní strana
Obaly
Propojení
MuziKing
Postavy
Recenze
Odkazy
Komentáře

Napsat recenzi
Napsat komentář

Danse Macabre
Running Man
E-mail
Heslo
  r e g i s t r a c e
  p o m o c
Hodnocení
85.2% (188 hlasů)
Vaše hlasování:
Hlasování je možné až po přihlášení uživatele
  p o d r o b n ě
Web si právě čte 1 člověk

Na tvorbě webu Stephen King CS/Horor Revue se můžete i spolupodílet pomocí článků a recenzí, které můžete jako registrovaný uživatel vkládat on-line. Další návrhy, náměty i kritiky posílejte na adresu STEPHENKING@WO.CZ
Informace o webu a tvůrcích

Copyright © Petr Dušek 1999-2020, Všechna práva vyhrazena