Stephen.King.CS - 1. československý web krále moderního hororu
Running ManRecenze
nadčasové podobenství

Až mrazivě nadčasovým podobenstvím je Běh o život a je v něm naprosto poznat, že ho King psal jako Bachman. Máme tu co dělat s totální deziluzí, temnotou a depresí a špinavým prostředím, které je vykresleno opravdu bravurně. V dnešní módě různých reality shows se tahle vize budoucnosti nezdá bohužel až tak nereálná a vůbec bych se nedivil, kdyby za pár desítek let podobná soutěž skutečně vznikla. Ben Richards není ryzí sympaťák, proto je těžké mu jednoznačně fandit, na druhou stranu Společnost je prolezlá slizouny a křiváky, takže je to vlastně jedno. Kniha má příjemný a rychlý spád a je v ní jen minimum vaty, což vždycky potěší. K přečtení určitě doporučuji, protože tu najdete vše, co od Kinga (Bachmana) očekáváte. Jediné, co vytýkám, je možná až přílišná úlitba žánru, protože Richards toho přežil opravdu moc a samotný závěr v letadle byl malinko přitažený za vlasy, i když uznávám, že efektní. Jedna z nejlepších bachmanovek a společně s Dlouhým pochodem možná i reálná vize budoucnosti. Pokud máte tu možnost, přečtěte si obě knhy za sebou a porovnávejte.

80%

callahan
27.2.2013, 00:38
   
Running Man

Pokud se Vám do ruky dostane výtisk této knihy, ocitnete se v blízké budoucnosti USA, kde se lidé před televizními obrazovkami baví sledováním zvrácených reality show. Kniha je jedna velká napínavá adrenalinová jízda, která se dá zvládnout na jeden zátah. Podobně jako v Dlouhém pochodu, i tady lidé kvůli vidině peněz ochotně riskují své životy. Mnohdy proto, že vlastně ani nemají na výběr. Lidé živoří, žijí v rozmlácených ghettech, jsou bez práce. Ben Richards není výjimkou. Potřebuje peníze pro svou rodinu. A to nutně- jeho dcerka je vážně nemocná. Je vybrán do soutěže, kde je šance na přežití nulová. Touha pomoci rodině je však silnější. Cynický hrdina je ochoten se do hry s předem jasným koncem zapojit a začíná hra na kočku a na myš. V průběhu honičky už nejde jen o to přežít co nejdéle a zajistit finančně rodinu, ale také varovat televizní diváky a občany států před Systémem a nebezpečím s ním spjatým, jako např. znečišťování ovzduší, neblahý vliv reality show na člověka, manipulace Systému. Děj je velmi akční a nedá Vám vydechnout. Stále budete mít pocit neklidu, že jsou Vám Lovci v patách a budete s hrdinou utíkat a schovávat se. Nikdy nebudete mít jistotu, co číhá za rohem, komu se dá věřit, komu ne. Čeká Vás nadupaný akční děj až do samého závěru, který je rafinovaně odpočítáván: "Zbývá xxx a ČAS BĚŽÍ" Po přečtení také kdekoho napadne, zda z obsahu knihy nečerpala organizace al-Kájda. Running mana beru jako příjemné a akční odreagování od tisícistránkových kingovek.

70%

M.Hrnčiarová
1.12.2010, 14:26
   
Nejsme už skoro tam?

Tohle byla poslední Kingovka (vlastně Bachmanovka) co vyšla v českém překladu, a kterou jsem ještě nečetl, takže má pro mě zvláštní, téměř magický význam. Jsem hlavně rád, že stála za to. Po DLOUHÉM POCHODU se znovu dostáváme do světa pokleslé zábavy budoucnosti. Tentokrát King dokonale vyobrazil boj jednoho člověka proti systému, který v závěru neskutečným způsobem graduje. Richards je skvěle napsaný, přesně na hraně mezi sympaťákem, kterému člověk musí fandit a chladnokrevným Běžcem, který se mstí společnosti, která jej uvrhla do bezvýchodné situace. Není takový problém vžít se do jeho kůže. Taky se tu nabízí prostor pro spekulace... pokud VZTEK mohl inspirovat střílející cvoky na školních dvorech, nemohl RUNNING MAN inspirovat... no však v posledních kapitolách vám dojde koho myslím.

100%

EDDIE
30.6.2010, 14:53
   
Running Man

Perfektná kniha, na to, že scifi veľmi nečítam, ma táto kniha vždy vie vtiahnuť do deja. Detailne popísané začiatky hrdinu, jeho postup v show je neskutočne zaujímavý (aspoň pre mňa), hrdinove poznámky skvelo dotvárajú výsledný dojem z knihy. Finále knihy, kedy má hrdina spolupracovať s Lovcami, ma totálne dostalo. Jednoznačne klenot medzi Kingovými knihami.

100%

Miki Mauz
25.7.2008, 11:29
   
Running man

klasická bachmanovka s úžasným "happyendem". Líbila se mi možná o něco míň, než dlouhý pochod, hlavně proto, že mi ben Richards celou dobu nebyl příliš sympatický. Jo a mimochodem film podle této knihy s jedním nejmenovaným rakouským kulturistou je nejlepší ignorovat...

70%

Ondřej Kazda
21.6.2008, 20:37
   
super

Tak tahle knížka mi zaujala asi proto,že to nebyl horor,ale spíše sci-fi. Nejvíce mi bavila první část,kdy hrdina přichází do toho paláce her,či jak se to jmenovalo,a čím vším prochází... moc pěkná

100%

Pavla Pol
8.5.2008, 21:13
   
reality show

lidi se nudí a proto je tu je tu centrum her, vysílá "zábavné" pořady do každé domácnosti, pořady ve kterých jde o život a lidé před obrazovkami šílí po krvi. to je pozadí knížky, ve kterém se Richards snaží sehnat drahé léky pro svou malou dcerku... nemá jinou možnost než se přihlásit do Hry, do té nejkrvelačnější, do hry ze které se živí lidé nevracejí, ale Richards se vzdát nechce a pohrdá společností lačnící po krvi...

70%

Any
7.7.2007, 22:43
   
Sci-fi Stephenovi nepristane!

Tuto knihu som zacala citat z nudy. Ale prijemne ma prekvapila, cakala som tazke sci-fi -superenie s robotmi, vesmirne lode, lejzrove luce... ale kniha ma prekvapila svojou "realnostou"(blizka buducnost tak moze naozaj vyzerat,teda okrem tych zvratenych reality show,to sa urcite nikdy neudeje.SK to velmi nechcel prehnat,a dost sa sekol, citujem:"Dostanete novu super-mini kameru, vazi len 2,5 kilogramu!", na tom som sa fakt dobre zasmiala:-D).Bolo to fajn citanie, ale koniec sa mi vobec nepacil, neviem ani preco, asi to ostalo tak trochu otvorene...

80%

Simona Kollerová
8.4.2007, 16:32
   
Running Man

Tak když jsem shlédnul film tak jsem si myslel,že to bude super.Ale mýlil jsem se.Neříkám,že to nebylo špatné.Ale asi jediné co bylo na tom filmu dobré byl Arnold.Kniha by

100%

Marek Červeňák
7.4.2007, 20:52
   
Super nápad

Jak už tady spousta lidí z vás psalo byl to skvělý nápad. Ano opravdu, ale musím tomu vytknout ten svět sci-fi. Mně to nic neříká, ikdyž si myslím, že tak svět stejně ne li hůř dopadne...Televize, bombardace, problémy s dýcháním... Kniha se čte opravdu dobře, ale mně prostě moc nechytla. Zaskočilo mě, jak to dopadlo s Richardsovou manželkou a malou Cathy, ale Richards mi od začátku do konce připadal až trochu moc nesmrtelný...Na to, že seděl v letadle podruhé v životě a slyšel o něm jen z pár knih a z VéVé ho uměl nějak moc dobře ovládat a když vám lezou střeva ven z těla se asi atentát dělá docela těžko... Celkově nic moc...

50%

Hanka Kyliánková
14.3.2007, 20:52
   
Hrdina

Tento příběh mě uchvátil. Moc se mi líbil, přestože byl krátký. O novodobém hrdinovi, který je ve své době proklínán a většina se ho pokouší zničit. O lidech, kteří ho buď nenávidí, nebo mu vypomáhají. Nejvíce se mi z té knihy líbil začátek, kdy se vlastně dovídáme, proč se přihlásil. Chtěl jenom zachránit svou malou holčičku. Líbilo se mi, jak musel projít testy, aby se vůbec dostal ke konci. Doufám, že náš svět nedopadne tak, jako v téhle knize. A konec? Dokonalý.

80%

Denisa Šnédarová
8.3.2007, 18:31
   
Running man

Další Kingovka, podle které byl, ale myslím, ž velmi volně, natočen film. Kdyby tam nehral Arnie, tak o toto scifi ani nezakopnu, ale o to více mě lákala možnost přečíst si knihu a najednou se vyloupl velmi zajímavý a napínavý příběh, který každopádně předstihuje svou dobu, protože to, co se děje na počátku 21. století této "reality show" velmi dobře odpovídá. Nezbývá než doporučit!

90%

Andrea Čeplá
1.6.2006, 18:17
   
veľmi "rýchla" kniha

Obsahuje spoilery - Running man je jednou z mojich obľúbených kníh od Kinga. od začiatku do konca má strhujúce tempo, navyše pri pohľade späť si človek uvedomí, ako presne vystihol King našu dnešnú realitu - televízne show, ekologické problémy, dokonca aj ten útok lietdlom do mrakodrapu. prečítal som ju na jedno posedenie, čo sa mi nepodarí u každej kingovky. Každopádne má kniha Running man jednu chybu - je veľmi krátka (vlastne dve chyby- natočili podľa nej nič-moc film, ale to sa kingovkám stáva).

100%

David Beňo
12.5.2006, 20:57
   
Rychlý King.

King v nejlepší formě napsal na své poměry krátký a stylově netypický román. Možná hlavně z těchto důvodů jej podepsal jako Richard Bachman. Nedoporučit tuto knihu by bylo hříchem. Běžec [orginální název byl ponechán z ryze komerčních důvodů, díky tehdejší všeobecné známosti filmu, který s tímto příběhem nemá mnoho společného] je temný sci-fi thriller, uhánějící vpřed zběsilým tempem, stejně jako hlavní hrdina před svým osudem. Nášleh, který zhltnete na jedno posezení.

100%

Apache
9.10.2005, 04:22
   
Radši utíkejte

Nápad: perfektní! Bohužel ale tato kniha dost odtažitá. Možná, že je to délkou (u Kinga jsme prostě zvyklí na svých 600 stránek), ale přijde mi neosobní.
Taky mi trošku zatrnulo, když hlavní hrdina narazil s letadlem do mrakodrapu televizní společnosti, která symbolizuje útlak v moderní době. To je přece sakra návodné.
Nicméně kniha se dala přečíst. Film podle ní s Arnoldem Schwarzenegerem jsem si ale nechala ujít.

50%

Lucie Šimůnková
16.3.2005, 20:09
   
Celkem fajn

Kniha Běžící muž je zajímavá hlavně nápadem, je snadno stravitelná, protože neobsahuje cizí výrazy a protože je docela krátká, a je také čtivá... Když si to tak shrnu, tak se mi četlo dobře a knížka se mi spíš líbila... je velmi těžké o tom teď spát, když jsem zrovinka dokoukala film údajně(!) podle námětu tohoto dílka :) Ale rozhodně jsem už od Kinga četla lepší knihy, tahle mi k srdci tolik nepřirostla...

60%

Rara-avis
28.2.2005, 23:02
   
běžec

Running man (v překladu běžec) se odehrává v budoucnosti. Tamní společnost se rozdělila na dvě vrstvy. Tou první jsou boháči. Vydělávají peníze, žijí ve slušných čtvrtích a dožívají se vysokého věku. Jejich protiváhou se stali chudáci. Nikdo jim nedá práci a proto je jediným chabým zdrojem příjmů podpora v nezaměstnanosti. Žijí v otřesných podmínkách mezi krysami v polorozbořených činžácích a vzduch jim otravují jedovaté zplodiny z továren, které vyrábějí výrobky pro bohaté. Ani tyto podmínky však nezabrání v tom, aby v každé domácnosti byla VéVé.

VéVé je unikátní televizní systém, který je zákonem povinný v každém trvale obývaném místě. Proč zákonem? VéVé se totiž postupem času stala jakýmsi pojítkem Systému s obyvateli. O chléb se postará Systém, hry dodá VéVé. V té totiž téměř neustále probíhají různorodé soutěže - Šlapacím mlýnem k balíku, Dokážete utéct krokodýlům? nebo Kdo dříve sebere pistole. Soutěžící, kteří pochází právě z řad spodiny, jsou v těchto krutých, skoro až morbidních, hrách připraveni pro peníze udělat cokoliv.

Zde se setkáváme s Benem Richardsem. Společně se svou manželkou a roční dcerou žijí v chudinské čtvrti a život nemají lehký. Finance se nedostávají a manželka je nucena přivydělávat svým tělem. Skutečné problémy však páru nastanou v momentu, kdy onemocní jejich holčička na zápal plic. Toto onemocnění je sice lehce léčitelné, ale kvalitní léky stojí větší peníze, než si mohou dovolit. Proto se Ben i přes protesty ženy vydá do náborového centra her.

Po rozsáhlých fyzických i psychických testech je vybrán do jedinečné soutěže, která je v poslední době hlavní atrakcí. Jmenuje se Běžec a její pravidla jsou vskutku zajímavá.

Soutěžící je propuštěn s poměrně slušnou částkou peněz na svobodu. Může dělat cokoliv se mu zamane, žádné omezené pole působnosti nemá. Avšak…
Po dvanáctihodinovém náskoku se stane lovenou zvěří. Speciální tým lovců po něm začne pátrat. Jejich úkol? Zlikvidovat jakýmkoliv způsobem. Zastřelit, vyhodit do vzduchu, uškrtit, jednoduše zabít. Navíc je za jakoukoliv vaši fotku nebo jen pouhou zprávu o vaší pozici slíbena tučná odměna. Ve výsledku tedy celý americký národ pase po soutěžícím, v čele s perfektně vycvičenými a vybavenými zabijáky.
Za každou hodinu na svobodě vyhráváte určitou částku, která bude v případě vaší smrti předána rodině. Pokud vydržíte na svobodě plných třicet dnů, pak vám bude vyplacena prémie v podobě jedné miliardy dolarů a soutěž končí. Rekord přežití je osm dnů.

Richards nemá na výběr. Jeho dcerka umírá a on nutně potřebuje peníze. Lov s předem jasným výsledkem tedy začíná a celé USA jej každý večer sledují na VéVé…

Tato kniha byla u nás vydána už v roce 1994 a jen potvrdila Kingovu variabilitu. Také zde nalezneme brilantně promyšlený příběh plný psychologických profilů, zvratů, zoufalých honiček a hlavně strachu z objevení. Nejedná se o to nejlepší z autorovy tvorby, ale i přesto se domnívám, že si touto knihou žádnou ostudu neudělal. Nemluvě o opravdu fenomenálním závěru, který vás doslova zvedne ze židle (/postele, křesla, záchodu). Existuje nějaká Kingova opravdu špatná kniha? Mám pocit, že ne.

80%

Masa
17.12.2004, 12:58
   
Vizia blizkej buducnosti?

Nepovedal by som ze kniha Running man je vyslovene scifi. Skor by som to nazval ako Stevovu viziu mozno blizsej buducnosti ako si sami myslime a mozno ani nexceme pripustit. Minimalne niektore prvky tejto vizie su badatelne uz aj v sucasnosti.

Ide o pribeh Bena Richardsa, cloveka nizsej vrstvy, ktory sa prehresil proti niektorym spolocenskym uzusom, cim sa z neho stal rebel ale zaroven vyvrhel. Aby zachranil svoju choru dceru, nezostava mu nic ine, ak nechce pachat trestnu cinnost (co on naozaj nechce, lebo on ma urcite hodnoty), ako sa prihlasit do nejakej sutaze organizovanej televiznou spolocnostou. Stevo majstrovsky vykresluje viziu spolocnosti, ktora je bezpodmienecne zavisla od TV (Velky Brat vsetko vidi a vsetko vie). Len co Bena vyberu do najsledovanejsej hry Running man - pusta sa Stevo do vykreslovania pocitov cloveka, ktory si zacina uvedomovat v plnej miere svoju situaciu, ale aj potrebu porusit svoje moralne hodnoty. Okrem autora sa za Benom pustaju aj Lovci, ktorych ulohou je co najrychlejsie sutaziaceho zabit. Dej je strhujuci a rychly, asi preto zvolil autor taky kratky rozsah romanu v snahe dosiahnut to. Nechybaju ani akcne sceny s, pre Steva typickymi, dopodrobna opisanymi ich vysledkami. Prave vdaka dovtipu sa Benovi podari vyhnut vsetkym nastraham a uspesne pozbavit priamo ci nepriamo zivota vsetkych, ktori si to zasluzia. A potom co mu zabili jeho manzelku a dceru, si to naozaj zasluzia mnohi. Zaver je tiez dobry v style "fuck happyends".

PS-celkom ma pobavilo, ako sa len tak mimochodom citatel dozvie, ze Benova milovana manzelka je stetka (ale len prilezitostna :)).

90%

Dusan Remeta
15.12.2004, 15:44
   
Pekna scifi

Po dlhom zhánaní knižky som sa konečne poriadne do nej zakusol. S kľudním svedomín o nej môžem prehlásiť , že patrí medzi obľúbené kingovky. Skvelé zobriazenie nie uplne ružovej budúcnosti z hlavným hrdinom a zároveň nižšou vrstvou spoločnosti Benom Richardsom, ktorý bojuje o lepší život seba a svojej rodiny. Keď už je v koncoch neostáva mu nič iné ako televízna hra na život a na smrť zvaná Bežiaci Muž. Naozaj veľmi dobrá kniha z tenším obsahom ako sme u kinga zvyknutí, takže je ju možné prečítať jedním dychom.

90%

Zeke
11.11.2004, 20:56
   
běží a běží...

King v téhle knize dokonale vykreslil takovou tu hororovou budoucnost světa,mísí se tam napjetí, hrůza a hnus. Velmi působivá knížka, přečtená za chvilku, happyend se nekoná...

80%

Veronika Markovičová
2.11.2004, 09:30
   
dost slusný

Nejdriv bych se chtela omluvit, ze pisu bez diakritiky, ale celou nasi rodinu postihla angina a nevyhla se asi ani pocitaci. Knizku Running man jsem si pujcila s notnou davkou skepse, protoze jsem si rikala, ze King nemuze své sáhodlouhé popisy vseho, co popisovat jde zkratit do tak uzoucke knizky, ale zase mne presvedcil, ze je opravdu mistrem sveho dila. Running mana jsem precetla za necele odpoledne a zavrela jsem ho uchvacena. Hlavnim pocitem, ktery ve mne prevladal byla asi litost.Bylo mi hlavniho hrdiny opravdu lito. A taky zhnuseni. Predstava strev omotanzhc kolem sedacky......nevhodne k jidlu:)

100%

Helena Vávrová
23.9.2004, 12:15
   
A hodiny bezi...

Uz od pocatku teto knihy mnou cloumala zvedavost a byla jsem velice prekvapena. Jiste, King nema s akcnosti svych del zadne problemy, ale toto bylo pro me neco noveho. Hodiny bezi, a ja se bez dechu probijim mistrovou vynikajici utopii a v duchu ji srovnavam s Orwellovym dilem 1984, popripade s knihou Konec civilizace aneb Prekrasny novy svet Aldouse Huxleyho. Priznejme si - uz jen vykresleni nemilosrdneho a sedeho sveta krute budoucnosti da autorovi docela zabrat, a King jeho perfektnim vykreslenim znovu dokazal svoji temer renesancni schopnost byt v mnoha zanrech jako doma, ale jeste - neni zadny problem nejake dilo parafrazovat, ci kopirovat, ale napsat neco znameho, a pritom originalniho, to uz problem je. Ne vsak pro mistra. King nebojacne predstavil svet reklamy a spotrebniho prumyslu dovedeny do krajnosti. Nejen ze nas sleduje Velky Bratr, ale pokud chceme prezit, tak se cas od casu musime zucastnit podniku, ktere radikalne meni ci primo ohrozuji nas zivot. Neprizpusobivi a potencialne nebezpecni jedinci potom nekonci v nekonecnych patrech Lamini, ale jako hvezdy hlavniho programu. Zastup neovladnete pouze ideologii, ale i penezi a reklamou. V tomto smeru maji televizni spolecnosti opravdu velkou moc.
Richard ma proste smulu. Prestoupil spolecenske zakony tim, ze si dovolil uzavrit manzelsky svazek natrvalo, a jeste si k tomu poridil dite. Navic mu nevyhovovalo travit vetsinu dne v silne radioaktivnim prostredi, a [roto odesel z prace. Jak jinak se ma zachranit?
Vstoupil do Hry, a jiste bychom necekali, ze nahodou do te nejvyssi. Te, ktera bezi na hlavnim programu a v hlavnim vysilacim case. Te, v niz jde o zivot...
Narozdil od mistrovych ostatnich knih je Running Man pomerne tenka kniha, navic jsem ocekavala ponekud jiny konec, ale to neznamena, ze s tim soucasnym bych nebyla spokojena. A ocenuji, ze prekladatele nenapadlo nazev prekladat do cestiny, takhle je to mnohem lepsi...

100%

Hana Ildika Richterová
19.8.2004, 11:13
   
kniha vyborna, film slaby

Jeste ze jsem nejdriv cetl knihu a pak az videl ten stupidni film. Kniha naprosto vynikajici (skutecne se mi zvedal zaludek, jak King popisoval ty vytahane streva z tela) a film dost ubohy, navic s trapnym happyendem

90%

Michal n/a
15.8.2004, 20:34
   
Muž na útěku

Nejprve sem viděla film a až poté si přečetla Kingovo dílo se shodným názvem. I když se příběhem liší, tak se mi obě díla velmi líbila-to knižní ,,vydání" je ale přece jenom o trochu lepší. Ben, který se přihlásí do nebezpečné soutěžě aby zachránil svou umírající dceru a postaral se o svou ženu, která jinak musí na jídlo a léky pro dítě vydělávat vlastním tělem (řekněte holky, která z nás by tohle udělala jen aby měla na jídlo???). Dost mě dostal naprosto nečekaný konec, sice mi došlo, že náš přítel Ben to nepřežije, ale to že letadlem narazí do mrakodrapu sem fakt nečekala-mimochodem, nevzali si z toho příklad naši ,,přátelé" z Al Káidy?????

80%

**Merykara**
22.7.2004, 00:01
   
Běžec

Je to přesně tak, jak uvedla **Merykara** - film i knížka mají společné jen velmi málo, ale obojí je skvělý. Závěr knížky už je fakt docela mazec; i když jsem nečekal happy end, tak by mě nenapadl tak drsnej konec....

80%

Johny van M.
18.7.2004, 13:42
   
Running Man

Tato knížka je vážně dost štíhlá, ale stejně stojí za přečtení. Nejdříve jsem četla knihu a pak viděla film, který je vlastně úplně jiný. Je to možná škoda, protože příběh v knížce se mi líbil víc. Pokud jste tuto knihu nečetly, tak nečekejte nadpřirozeno, ale poutavou sci-fi z budoucnosti.

80%

Ronnie
20.5.2004, 21:16
   
Katastrofická vize

Tato velice útlá kniha (na Kinga až příliš) je nádhernou ukázkou toho, kam až můžou zajít televizní soutěže, jestliže to všechno půjde tak, jak to jde dnes. Samozřejmě přeháním, ale kvalita dnešních televizních soutěží .... No coment.
V této knize není nadpřirozeno, je to klasický vojensko katastrofický příběh z budoucna a ukazuje mimo jiné i sílu média zvaného televize, které dokáže udělat z každého to, co si usmyslí a není obrany. Příběh lovců lidí, kteří štvou svoji oběť, aby si ulovili něco jiného, než jsou zvířata (ta už mimochodem nejsou ani v rezervacích). Ovšem z lovců se postupem času stává lovná zvěř a poměr sil se vyrovnává. Ovšem oproti filmu hlavní hrdina řeší problém ukončení lovu poněkud jinak. Je to zvíře zahnané do kouta mašinérií médií a zfanatizovaným davem a to reaguje poněkud jinak, než si lovec přeje. Vynikající, ikdyž kratší než bych chtěl.

90%

Stanislav Nejezchleb
11.5.2004, 10:13
   
Rozhodně dobré

Na rozdíl od většiny těch, kterým již jen při vyslovení jména Arnold Schwarzennegger naskakují pupínky, trpím opačnou úchylkou. Mám totiž A.S. velmi rád, vážím si ho jako člověka a dokonce se domnívám, že na rozdíl například od prezidenta Bushe jr. má i nadprůměrnou inteligenci. To vše uvádím jen proto, že vím, že hrál ve zfilmování tohoto dílka, nicméně film jsem neviděl, přestože je možné si jej při čtení této knihy velmi živě představit. Samotná knížečka patří k nejútlejším a dost možná, že je to vůbec nejtenčí Kingova kniha. Není to nic, kvůli čemu by člověk vyskakoval to stropu, ale na druhé straně to není ani nic, pro což by si šel udělat cyankálkový koktejl (pro bližší vysvětlení čtěte moje recenze!!!). Rozhodně nadprůměr.

70%

Tomáš Hrabec
15.3.2004, 01:54
   
Running man je dobra kniha

Neřekl bych že se jednalo o komerční tah. Kniha nese jasný kingovo rukopis. Absurdita dovedena až do pikantnosti, hrdina bojující s nemožnem, a v neposlední řadě štěstí které se často přikloní na jeho stranu. Chyba by určitě byla, kdyby jsme srovávali román s filmem, ikdyž myšlenka podle mého soudu je stejna. A nakonec odmyslíme li si hereckou nedokonalost, patos a samozřejmě happyend ( což se musí odmyslet při sledování běčkových filmu vždycky ) tak se u filmu dobře pobavíme. Stejně jako nás bude jistě bavit i kniha.
Myslím, že Running man je jistého hlediska vlastně sci-fi milodrama, které se dobře čte. Mě osobně velmi zaujalo. Pa

80%

pajdaa
29.1.2004, 11:19
   
film a potom kniha

U tohoto díla jsem viděla nejprve film. I když při otvírání této knihy, jsem si to vůbec neuvědomovala. Film se mi tenkrát vůbec nelíbil. Kniha, ale byla o něco lepší. Docela zajímavé bylo, představovat si všechny ty "protihráče" jak asi opravdu vypadají. Asi teprve v polovině knihy mi došlo, že jsem to již někdy viděla. To mě ale v žádném případě neodradilo knihu přečíst. Myslím si, že to nebylo zrovna odpovídající ke Kingovi, ale ke každému druhému spisovateli.

60%

Petra Klosová
28.1.2004, 14:44
   
Film x Román

Film je hrůza! Snad nejhorší filmová interpretace Kingovi knihy. Marně jsem tam hledala to, co se mi na této knize tak strašně líbilo, že jsem byla ji schopná ji přečíst za den. Jako sci-fi román je absolutně super !!!!!

90%

Carrien
16.1.2004, 16:29
   
Film

Film ma velmi sklamal a nezachranil ho ani Arnie, len co ma niekedy mrzi ze hlavny hrdina v knihach Kinga umieraju.Kniha ma 8 , film ma -5. zaujimave sú nazvy kapitol v podobe odpocitavania ako pri bombe.

80%

graf_vlad
5.1.2004, 03:59
   
dojak to neni

hmm zacnem od konca.opat je vidiet ze aj ked nakoniec hrdina umiera a nezachrani dceru o co mu v podstate slo nakoniec vyjde predsa ako vitaz.Nesuhlasim z bobokingom ze vacsina ludi bola ekonomicky nepotrebna. To iba ty z druhej strany kanala a verte tomu alebo nie uz dnes ta druha strana existuje a dostat sa odtial sa podari tak jednemu zo sto.Ale o tom som vlastne nechcel.Runing man je kniha velmi husta a rad by som sa dockal opatovneho filmoveho spracovania ale preboha nie v rezii Glasera-lukera-luzera-buzera oooo ale som si ulavil.Gradacia deja je tak akurat a v koncoch som uz bol z dychom v koncoch.

100%

sedý_duch
28.12.2003, 21:10
   
"Mekgajvr 2"

Running Man byla kniha, kterou jsem měla přečtenou během jednoho dne. Ráda jsem hrávala na schovávanou a o tomto byla v podstatě i tato kniha, akorát on za to dostal zaplaceno. Ale mělo to i druhou stránku SMRT. Spousta lidí kvůli němu sice zahynula. Ale on svého cíle dosáhl. Den za dnem jsem sdílela jeho pocity a nápady. Nazvala bych ho spíše "Mekgajvr 2". Ale myslím si, že jeho nápady byly lepší. Film jsem ale bohužel neviděla, ohromně ráda bych viděla, jak Schweizengr stvárnil hlavní postavu. Dělal to pouze z lásky ke své nemocné dcerce, bohužel neměli peníze, tak se přihlásil do takto těžké soutěže, kde bohužel manželka a dcera umřeli, ale Running Man se nevzdal, hrál dál a vyhrál. No řekněte, taky byste to udělali pro své děti???

100%

Hanka Ťápalová
19.12.2003, 21:38
   
Výborná kniha

Napriek tomu, že táto kniha je trochu odlišná od iných diel S.Kinga pretože v nej nenájdete nič mystické, temné a nadprirodzené, je napísaná skutočne pútavým spôsobom a donúti vás ju prečítať jedným dychom od začiatku až dokonca. Dej stále graduje, ale záver je skutočne prekvapujúci - hlavný hrdina napriek prehre v hre v skutočnosti nad hrou víťazí ... Ak mám hodnotiť knihu z pohľadu človeka, ktorý má rád v Kingových knihách tajomno a mystično, musím jej dať známku v dolnej časti, ale ako sci-fi je skutočne veľmi dobrá kniha, preto dávam 6ku.

60%

pinocchio
14.12.2003, 22:40
   
Běžící muž

Jedno z mála sci-fi knih Stephena Kinga a podle mě velice povedená. Hlavní hrdina musí obstarat peníze na léky pro svou nemocnou dceru. A tak se pouští do smrtelně nebezpečné hry, ve které je obětí lovců, kteří ho honí po celé zemi. Skvěle gradované napětí, kdy neví jestli ho někdo sleduje nebo je to jen výplod jeho fantazie. Nakonec on sám zjistí, že tuto hru nemůže vyhrát, že o jeho smrti bylo rozhodnuto již před začátkem hry, ale nemusí umřít sám.

90%

Jan Chrudimský
2.10.2003, 07:31
   
Nadšená recenze

Když čtu recenze na film Běžící muž, jsem jednoznačně šťastná, že jsem film neviděla. Knihou jsem ale byla nadšená. Jen doufám, že naše civilizace nebude ve stejném roce vypadat stejně bídně a chudě, jako v této úžasné knize.

90%

Morganka
1.6.2002, 20:37
   
Zapomeňte na film!

Než se začtete do této knihy, je nutné zcela zapomenout na stejnojmený film s A. Schwarzeneggerem v hlavní roli. Film převzal jen hlavní myšlenku, ale jinak ta „hrůza“ nemá nic společného s knihou. „Running man“ King napsal po svým pseudonymem Richard Bachman v roce 1983 a může říct, že to je asi jediný skutečně sci-fi příběh z jeho produkce. Děj se odehrává v roce 2025 v USA, která je zcela změněné globalizací(???). Vládne tu nadnárodní korporace, která má vlastně neomezenou moc. Většina lidí už je ekonomicky nepotřebná a živoří ve špinavých ghettech. Jedinou šancí jak přijít k penězům je buď zločin, nebo účast v do bizardních soutěžích televize VéVé, které jsou obdobou krvavých her starověkých Římanů. A znuděné lidstvo chce více absurdity, více násilí, více smrti. Proto je nejpopulárnější hrou Běžec, kde soutěžící utíkají před profesionálními lovci, kteří je chtějí zabít. Za každou hodinu života dostanou sto dolarů, když vydrží celých 30 dní, vyhrál a získává 1 milliardu. A do této hry se dostaně i Ben Richards, normální mladý muž bez práce, kterému v ghettu umírá malé dítě na chřipku a žena vydělávající jako prostitutka. Ben je společenský vyvrhel, který nevěří nikomu a ničemu. Pojem dobrota už pro něj neexistuje. Jeho cílem je získat trichu peněz na léky pro dítě, a pro něj je rozhodnutý jít přes mrtvoly. Není ale naivní, aby si myslel, že má šanci zůstat naživu. A v tom duchu je celá kniha. Během cesty poznává, že existují lidi, kteří se nepodřídili systému a rebelují buď pro konkrétní věc nebo jen z touhy po dobrodružství. Děj se řítí jako rychlík bez brzd do temného tunelu až ke svému fatalnímu konci. Skvělé je i popisování jednotlivých, které začínájí slovy „- a čas běží. zbývá jen 100, 99, 98 ..“. Jak je u Kinga zvykem, charakteristiku a psychiku postav zvládl naprosto mistrovsky. Ale hlavně se držel svého kréda, že když děj netáhne čtenáře stále dopředu, všechno ostatní je stejně nanic. Kingova vize budoucnosti je sice dost depresivní, bohužel možná ale realistická. A nakonec chci znovu připomenout: „zapomeňte na film !!!!“. Divím se, že King režiséra P.Glasera nezažaloval za hanobení díla.

90%

BoboKing
6.11.2001, 20:16
   
 38 recenzí
Podsekce
KNIHY
FILMY
POVÍDKY
 
Změň skin:  
Obsah
Hlavní strana
Obaly
Propojení
MuziKing
Postavy
Recenze
Odkazy
Komentáře

Napsat recenzi
Napsat komentář

Temná věž: Pistolník
Creepshow
E-mail
Heslo
  r e g i s t r a c e
  p o m o c
Hodnocení
81% (145 hlasů)
Vaše hlasování:
Hlasování je možné až po přihlášení uživatele
  p o d r o b n ě
Web si právě čtou 2 lidé

Na tvorbě webu Stephen King CS/Horor Revue se můžete i spolupodílet pomocí článků a recenzí, které můžete jako registrovaný uživatel vkládat on-line. Další návrhy, náměty i kritiky posílejte na adresu STEPHENKING@WO.CZ
Informace o webu a tvůrcích

Copyright © Petr Dušek 1999-2020, Všechna práva vyhrazena