Stephen.King.CS - 1. československý web krále moderního hororu
ToRecenze
To je vrchol, ale

S Kingem jsem se seznámil, jakoby mimoděk, při zhlédnutí Osvícení, takže skvělí Kubrick a Nicholson mě k němu vlastně přivedli. Logicky jsem si opatřil román a s "hrůzou" zjistil, že je ještě lepší než film. Takže k To jsem přistupoval již s velkým očekáváním. Byl to úžasný zážitek a od té doby jsem přečetl snad všechno co napsal. Těším se na každý nový přírůstek do knihovny, ale už mě nic tak nenadchlo jako TO. Nejblíže k extatice byla četba Srdcí v Atlantidě, i když se v ní odvolává na Temnou věž, ke které jsem stále ještě nenašel cestu. Nechci It!, tenhle kultovní kus, nějak podrobně rozebírat, to tady učinili mnozí, jen bych vyzdvihl mistrovský popis psychologie postav a jejich vzájemných vztahů. Pro mě je King v tomto ohledu nedostižný! Dějová kostra nebývá zdaleka tak poutavá jako právě tahle lahodná "vata." To je ostatně patrné i z filmů, podle jeho předloh natočených, které zdaleka nejsou tak úspěšné. Soudím, že je to proto, že filmy sledují právě a především onu kostru, ale na plátno nedokáží (nemohou) přenést ten vnitří svět hrdinů, případně spisovatelem použitá barvitá adjektiva. Jsem přesvědčen, že právě v tomto románě dovedl vzájemnou interakci postav k dokonalosti. Na pozadí vcelku nepříliš vynalézavého příběhu rozehrál ohromnou paletu bratrských, rodičovských, partnerských, (ne)přátelských, a vůbec mezilidských, mikropříběhů. Člověk si posteskne: "Vždyť tohle znám! Proč já něco takového nedokážu vyjádřit!" Omlouvám se fanouškům za tu nevynalézavost, ale je to můj subjektivní dojem, přičemž si jsem vědom o jaký žánr jde. Je to ale chyba samotného mistra, :-)) on totiž žánr hororu přivedl k dokonalosti a člověk ho bere jako PANA spisovatele - pak hledá mouchy i tam, kde nejsou. Jinak bych rád poděkoval lidem na tomhle webu, že dali dohromady fandy a umožňují jim vyřádit se.

90%

Zdeněk Rajský
7.3.2012, 17:09
   
Nepopsatelné

TO byla první knížka, kteoru jsem od Kiga přečetla. Musím dodat, že i po několika další přečtených knížek od tohoto skvělého autora nebyla žádná lepší. Prostě ten promyšlený děj neměl chybu. Chvíli jsem v tom měla guláš, než jsem si všimla, že se střídají dva letopočty. Pak už mi všechno dávalo smysl a já jsem měla každý den stále větší potíže přestat číst. I přes těch tisíc stránek, které kniha obsahuje, jsem si chvílemi přála, aby to bylo delší. Aby to neskončilo.. King mě prostě tak vtáhnul do děje a já měla strašně divný pocit.. Hlavně potom co to skončilo.. Jako by mi ty malé děti a následně dospělí lidé chyběli. Dočetla jsem to asi před rokem a půl. Jenže tento geniální příběh mi tak utkvěl v hlavně a příjde mi, že jsem to dočetla teprve včera. No.. asi si to přečtu znovu.. tohle mistrovké dílo.

100%

Michaela Komlošová
6.3.2012, 20:58
   
Brilantní horor

Tato kniha mě zcela uchvátila od samého začátku. Děj je vedem ve dvou rovinách s odstupem cca 28 let. Atmosfera je skutečně děsivá a zcela vás pohltí. Jen ten konec mohl být trochu více propracovaný. Težko se mi,ale loučilo se 7 hlavních hrdinů. Bezpochyby nejlepší horor co King napsal,ale Temnou Věž nepředčí nic

100%

Marek Poláček
22.5.2011, 13:41
   
To

"TO je klasika, TO je bible všech kingomilů, TO je nejlepší horor všech dob a tak dále a tak dále...", to jsou zažitá klišé vztahující se k této knize. Díky rozsahu, který přesahuje tisíc stran, měl King možnost sepsat dílo, které ho plně charakterizuje. Shrňme si v bodech: 1) Najdeme v něm excelentně vykreslené postavy, město a hrůzy, které se v něm dějí. 2) Zajímavě popsanou, ale někdy nedůležitou vatu. A samozřejmě King je známý i tím, že když už se pustí do většího projektu, tak ho dílo přeroste natolik, že za 3) je pak těžké z konečné konfrontace vydolovat něco slušného nebo naopak je to pecka, která se vydýchává ještě několik dní. To vše v TOM najdeme. Alespoň v tomto ohledu je TO naprostá klasika všech klasik. KLADY: Smolaři- parta sedmi dětí, které si jednoduše zamilujete (King je vynikající psycholog). Nad tím, jak King prolíná dvě časové roviny budete žasnout, protože to vše do sebe zapadá a doplňuje se (King je vynikající vypravěč). A alespoň pro mě filozoficky zajímavá myšlenka prastarého pulsujícího zla, které se krmí (převážně) dětskými obavami (King je génius). ZÁPORY: Nelogická skupinová soulož dětí- spousta lidí nad tím kroutí hlavou a já se jim ani nedivím a hlavně chabý střet s TÍM (v poměru k tomu, co TO vůbec je- už zase ta filozofie :-)) a to hned dvakrát. Já už teď hodlám udělat jen jednu věc, a dovolím si k tomu použít citaci z knížky. "Odjíždíme z Derry, a jestli tohle byl příběh, tak už zbývá jen pár stránek; pak se ta kniha zasune do regálu a zapomene se na ni."

80%

M.Hrnčiarová
25.12.2010, 15:47
   
This is IT!

Kniha není příliš dlouhá, nenechte se mýlit prvním dojmem. Je to přesně naopak. Když jsem byl ve třech čtvrtinách, trápila mě jediná věc – že už to brzy skončí a já se s tou partou, kterou jsem si mezitím tolik zamiloval, budu muset rozloučit (pravý opak Liseyina příběhu, u kterého jsem se modlil, ať už je konec). Tisíc stran je prostě málo. Dílo má ještě jednu zajímavou vlastnost. Dočetl jsem jej v létě 2009 a teď, o rok později, mám stále všechno v až překvapivě živé paměti. Tak silně a hluboce se mi tento brilantně provedený kousek vryl do paměti. Příjemné bylo i to, že se většina děje odehrává v červenci a srpnu, s uvedením konkrétního data u kapitol, a mně se shodou okolností dařilo číst tak, že reálné datum plus mínus korespondovalo s tím románovým (letopočet byl pochopitelně jiný :-). Pravda, na konci se mezi hlavními hrdiny odehraje cosi, při čem jsem dlouho kroutil hlavou a ptal se sám sebe, jestli by skutečně dvanáctiletá dívka tímto způsobem řešila silné emoční vypjetí, na druhou stranu, nejsem dvanáctiletá dívka a nikdy jsem nebyl nucen jít po Tom, protože To nešlo po mně. Faktem je, že King je trošku úchyl a podobné expresivní popisy, více či méně obskurních dějů, jsou k vidění v každém jeho díle. Na zachycení kvalit této knihy by bylo zapotřebí popsat mnoho stran textu, plného slov, začínajících na „nej“. O tomto díle totiž nelze hovořit jinak než v superlativech, protože je po všech stránkách (téměř) dokonalé. Kniha chytne hned po startu. V první třetině představuje charaktery hlavních hrdinů a pak nabere takový spád, že vám to nedá spát. Kolikrát jsem už už chtěl jít do hajan, ale vzhledem k tomu, jakým způsobem končila kapitola, to prostě nebylo možné. :-) Nejvyšší hodnocení nedávám ze zásady, protože vždycky se může objevit něco, co bude lepší. Pravdou ovšem je, že nic takového jsem zatím nečetl.

90%

Vít Janiš
4.8.2010, 16:34
   
Nepřekonatelné

Ať napíšu cokoliv, bude to bezesporu klišé a vše stejně napsali lidé přede mnou. Toto dílo je naprosto nepřekonatelné. Geniální děj. Geniální vyprávění. Geniální postavy, nápady. Zajímavý styl vyprávění pomocí prolínání dvou časových rovin. Této knize není co vytknout.

100%

Tomáš Pískala
4.6.2010, 11:22
   
Dojmy z knihy

Když jsem vešel do knihkupectví, šel jsem cíleně po "TOM". Není to první a ani poslední kniha, kterou jsem od Kinga přečetl, ale musím se přiznat, že tak, jak jsem se na tuto knihu s netrpělivostí těšil, tak jsem si ji i užíval. Hned první stránky této knihy mne pohltily do napínavého děje a nemohl jsem se od toho odtrhnout. Celý děj je popsán do detailu, každá postava rozebrána do morku kostí, a tím vším jsem tomuto románu ještě víc podlehl. Velmi se mi líbilo střídání doby dospělosti a dětství, vše to mělo své kouzlo, a vše se navzájem doplňovalo. Když jsem tuto knihu dočetl, měl jsem dva odlišné pocity: 1) mrzelo mě, že už skončilo to, z čeho jsem se těšil a co mi kolikrát nahánělo mráz po kůži. 2) byl jsem rád, že jsem zdolal více jak tisícistránkovou knihu a ještě s takovým nadšením. Nevím jestli je to nejlepší kniha od Kinga, ale pro mě momentálně nejlepší jakou jsem od něj četl!!! V této knize je totiž opravdu vše: strach, láska, akce i napětí! Těm, kteří se rozhodují nad touto knihu, zda si jí koupit nebo pohledat něco jiného...TĚCH 1000 STRÁNEK ZA TO STOJÍ!!!!!!!

100%

Ondřej Šimonek
27.12.2009, 15:31
   
Breathless

Poklona! Knihu jsem četl dva měsíce a nelituju ani stánky. Charakteristika a psychika postav je tak užasně propracovaná, že jsem se s nima jen těžko loučil. Samozřejmě jsou zde momenty, u kterých musíte uplně uvolnit svou fantazii, abyste si dovedli představit ty neuvěřitelné místa, prostory, myšlení jednotilivých postav (někdy opravdu jednají velmi nečekáně) a hlavně neopakovatelného Pennywise. A část, ve které se nacházejí hrdinové v městské kanalizaci v různých dobách, které se navzájem neustále prolínají, jsem přečetl jedním dechem. A nezapomenu na ten pocit, který jsem měl, když se Bill a spol. znovu setkají v Derry jako dospělí. Nikdo se sem nechtěl vrátit, ale kvůli přísaze tito lidé znovu spojí síly proti obrovskému Zlu. Bravo!

100%

Martin Židlicky
5.11.2009, 14:59
   
NEJ!

TO jsem začala číst někdy v půlce srpna. Už od června jsem chodila na brigádu - úklid ordinace. Ale až když jsem začala číst, vůbec jsem se v práci necítila dobře. Přechod z jedné tiché místnosti do druhé mi dělal celkem problémy a když jsem měla vyčistit umyvadlo nebo záchod, vyrážel mi na čele pot. Vůbec nemluvím o tom, že cesta v noci na záchod byla opradu očistec! Takou atmosféru jsem ještě u knížky nezažila! Dnes jsem To dočetla a jdu otevřít další Kingovku!

100%

Petra Bláhová
15.9.2009, 19:03
   
Geniální!

Mám za to, že to je ta nejlepší kniha, co kdy kdo napsal a taky napíše.Neumím si představit, že by byl někdo schopen se k atmosféře "Toho" vůbec přiblížit.Postavy jsou vylíčené úplně geniálně, já si je zamiloval a když umřel Eddie(BACHA SPOLIER!), tak mi bylo do breku.Navíc mi bylo líto, že knížka končí a že se budu muset s partou okolo Billa rozloučit.Hodně často si na ně vzpomenu a jsou pro mě prototypem pravého přátelství...Dokonce jsem se bál knihu v závěru dočítat, protože jsem nechtěl, aby někdo umřel."Tlačí pěstmi na ty sloupy a přesto tvrdí, že vidí duchy" a "Hyjé, stříbrňáku, do cvalu!" tyhle věty si budu pamatovat do smrti.Nejlepší hororová knížka vůbec!

100%

Jiří Tauber
26.7.2009, 23:26
   
Bomba

Tak jsem TO konečně dočetl a musím říct, že jsem skutečně nadšen. Fantastický prolínání časových rovin, aniž by se v tom ztratil čtenář i spisovatel. Fascinující příběh pokrývající třicet let je navíc úplně výborný. Pennywise je fakt děsivej, místy až moc. Opět úžasně vylíčený charaktery, dokonale představený Derry, prostě pecka. Prolíná se tu i výborná znalost lidské psychiky, což je vidět na hrdinech, kteří si berou vlastně své otce, matky, první lásky...Kniha se mi líbila hodně a určitě patří k nejlepším kingovkám, kdyby to tu bylo, dal bych 95%, to tu neni, tak musim dát devadesát. Proč? Místy mi to přišlo až moc fantastický, třeba jak je ten pavouk tahal někam mimo prostor, ale jinak to byl skutečně fascinující a jedinečný zážitek. Doporučuju, nezalekněte se délky a jděte do toho.

90%

callahan
31.3.2009, 21:14
   
želva

bez téhle knížky se asi už neobejdu. Je v ní všechno, co má každý správný horror mít... spousta mrtvých, příšery, malí nebojácní (tedy ze začátku) hrdinové a konec, o kterém se nedá říct, jestli byl dobrý nebo špatný. Prostě úžasné dlouhé čtivo nejméně na měsíc.

100%

Sharon
9.2.2009, 19:03
   
děsivé top dílo

Co dodat,sám klauny nesnáším a myslím že Pennywise je ten nejděsivější a nejhorší.Chudák George.Kniha je dlouhá ale čte se skvěle a právem patří k nejlepším KINGOVÝM knihám.

100%

Martin Roubik
13.1.2009, 05:29
   
Stephen KIng: To

O knize To od Stephena Kinga se říká nejen že je nejlepším hororem od něj, ale i nejlepším hororem vůbec. A mě nezbývá než souhlasit. Někoho může odrazovat 1050 stran, někdo by dokonce mohl říct že je kniha zbytečně roztahaná, ale podle mě má v knize své místo každá kapitola, i každý odstavec. Příběh začíná v Derry, smyšleném městečku, které ale King tak skvěle popisuje, že bych se nedivil, kdyby doopravdy existovalo. Začíná v domě Billa Denbrougha, koktavého, zrzavého chlapce, který má právě zápas plic. Ve městě právě ustupují záplavy, a tak Bill svému malému bratrovi Georgovi vyrábí lodičku, kterou se bratr chystá hned vyskoušet. Což se mu stane osudným, protože když mu lodička spadne do kanálu, střetne se s klaunem Pennywisem, který ho brutálně zabije, a touto událostí začne v Derry opět zlo, které se opakuje každých přibližně 27 let. Následně se děj odebere o právě 27 let dále, kdy klaun zase začíná řádit. Někomu se možná na Tom nelíbí právě to, že se děj prolíná každých asi 250 stran. V jedné části jsou hlavní hrdinové ( Mike, Ben, Bill, Richie, Stan, Eddie a Beverly ) jako malé děti, aby pak o 27 let později byli dospělí. Někomu se to možná může zdát neohrabané a zamotané, ale já si myslím, že v ději se nedá ztratit, děj vás chytne a pustí vás o 1050 stran dál vyděšené, zamyšlené, ale určitě spokojené za takový román. No a co říct na závěr? Určitě to, že Stephen King je právem označován za krále moderního hororu. No a to je přeci dost.

90%

pavel pokorný
27.12.2008, 17:28
   
Genialne

Musim sa priznat, ze TO bola teprve 2. kniha od S. Kinga, ta prva bola podla mna nie prave najvydarenejsia-Cell, takze som si az tak nebol isty ci sa do toho mam pustit, ale nakoniec som sa rozhodol spravne a zakupil som ju. Boli prave prazdniny, takze som mal na to aj cas, a tak neuveritelne ma to chytilo, ze som to cital od rana do rana, nedalo sa prestat, odtrhal som sa od knihy len kvoli jedeniu a wc....:)Takto som sa uz dlho nebal ....... stranky ubiehali cim dalej tym rychlejsie az som to mal docitane a naraz mi bolo neuveritelne luto ze to uz skoncilo.......pribeh o silnom kamaratsve a zlu v malom mestecku nema chybu, nevidim tu ani temne stranky ako ostatni kolegovia v podobe nudnych pasazi, totiz vsetko bolo napisane skvelo a putavo. Zaver takisto majstrovsky a vyvrcholenie grandiozne. Nemam co vytknut.

100%

geimz zzzz
19.11.2008, 17:24
   
TO!!

Hned na uvodu chci říct dost dobrá kniha. Ale ze začátku mě odrazovala jedna věc a to že má 1050 stran (to proto že jsem typ člověka který nevidrží u jedny věci přílíš dlouho), ale nakonec sem jí přece jenom skusi, a musím říct hodně dobrá knížka aice má pár fází u kterých se zrovna moc nebavíte ale kdyš je překousnete (nepřeskočíte!!!) bude vám odměnou pořádná dávka strachu. Na konec bych chtěl říct kdo viděl film a ten ho odrazuje od přečtení knihy, zapomeň na film kniha je prostě bomba.Hlavně na noc moc nepite po přečtení knihy sevám nebude chtít vejít do tmavích místností.

100%

Jaroslav Weiss
13.11.2008, 10:16
   
nad To není

To spolu s Dlouhým pochodem byl můj první kontakt s Kingovou tvorbou (kromě filmů,u kterých sem ale netušil,že s ním mají něco společného)a vzhledem k délkám obou výše zmíněných knih jsem na seznámení,s mým teď už nejoblíbenějším autorem, zvolil Dlouhý pochod a už ten mi dokonale ukázal že Stephenu Kingovi patří jeho příjmení opravdu poprávu. Ale vzhledem ke značnému omezení témat a možností,které se daly v DP použít už jsem byl natěšen na To,ve kterém má autor téměř neomezenou rozlohu témat a míst,do kterých by vykreslil své hlavní hrdiny.Více než tisícistránková kniha ve vás celkem po právu před přečtením vyvolá mírné obavy zda to nebude zbytečně natahované a místy nudné.Obavy však opadnou hned po prvních stránkách,kdy vás King začne vtahovat pomaloučku do děje a představovat vám osoby a místa,s kterými se budete ještě hezkých pár stránek potkávat,a že právě tohle King umí snad ze všech nejlépe mi bylo brzy jasné a já bych klidně četl dál i kdyby mi měl popisovat každou osobu v Derry.Trochu mě udivila poměrně brzká první smrt-Billova bratra,ale nasazené tempo se poté uklidnilo a já se mohl naplno ponořit do knihy a stát se novým občanem Derry.Abych jen neházel superlativy tak se pokusím najít nějakou vadu na kráse této knihy,ale téměř nic mě nenapadá,snad jen trochu moc divná na mě byla "swingesrparty" jedenáctiletých dětí v kanále.Ale jinak nemám co vytknout,po celou dobu mě kniha bavila pořád stejně (nebo pořád víc).Kingova další mistrná vlastnost spočívá v tom,že vás naučí mít rád své postavy,kterým ať chcete nebo ne musíte začít fandit,nenávidět ty špatné a téměř ke každému,kdo se objeví více než na pár stránek si vytvoříte nějaký vztah.V němém úžasu sem tedy dočetl až ke konci,od kterého jsem možná čekal trošku víc,ale to asi jen proto,že nakonec čekám to pravé vyvrcholení,opravdové zemětřesení a vzhledem k tomu,že celá kniha byla pro mě jak zemětřesení tak závěr byl podle mě "jen" v o něco vyšším tempu s gradací.No a nakonec mi 1000 stránek připadalo úplně málo a já se chtěl ještě znovu setkat se všemi hrdiny (třeba zas za dalších 26 let).Ale jedním slovem je To prostě úžasné

100%

Martin Vlašín
7.7.2008, 12:06
   
Mistrovské dílo

Od Kinga jsem zatím přečetl jen asi šest knih, ale dílo "To" mě naprosto uchvátilo a zanechalo ve mně silnou stopu. Počet stran mě před čtením neodrazoval, spíše naopak. Příběh je velice poutavě napsaný a má strhující atmosféru, často se mi stávalo, že jsem byl fakt vyděšen, s čím to pan King vlastně přišel. Nejvíce mě však zaujal příběh o skutečném přátelství. Pro mě jednoznačně nejlepší kniha, jakou jsem kdy četl, bez pochyb. Všem příznivcům dobrých hororu můžu jen doporučit.

100%

Pavel Procházka
29.5.2008, 15:17
   
Nejlepší kousek

King je King. Zhruba takhle by se dalo ohodnotit cele mistrovo pocinani. TO je uzasna kniha, ktera (narozdil od jinych del) neni tolik stavena na masakrech a krveprolitich. Kdyz jsem tuto knihu objednaval (jako prvni SK knihu), cekal jsem, ze pujde o jatka ... ale byl jsem rad, ze jsem se zmylil. Tomuto dilu se da jen malo-co vytknout. Jedine snad ty dlouhe a nezajimave chvilky, ktere prerusovaly mrazeni v zadech a vsudypritomne napeti (napriklad pocatecni predstavovani postav, ktere zabralo desitky a stovky stran). Ale i tohle k tomu patri. Co jineho nez 100% ?

100%

Lukas Hubka
9.5.2008, 12:52
   
Úžasnééé

Každý zde píše že TO je nejlepší knižka a musím s tím více než souhlasit. Jen mě docela štve že většinou jsou horrory publikovány jako ne zrovna kvalitní literatura, přičemž TO toto tvrzení zcela vyvrací a tento žánr by mohl konečně u nás dojít uznání. Tuto knihu jsem si koupila spíše ze zvědavosti, ale nyní si ji prečtu nejméně 2x do roka.

100%

Veronika
17.4.2008, 09:26
   
Zlo je tu s námi...

Člověk, který si přečte knihu po tom, co viděl ne moc povedený film, musí být zákonitě ohromen. Osobně se také přikláním k názoru, že některé pasáže by se v klídku mohly vynechat, ale to už asi patří k autorovu stylu psaní...Stephen King rád popisuje vše úplně do podrobna, zkrátka každý detail. TO je kniha, u které jsem se bála úplně nejvíc ze všech, horko těžko se dá číst jen v noci při lampičce, to člověk pak musí s vypětím všech sil zkontrolovat před spaním všechny tmavé kouty a i tak se mu moc klidně neusíná...

90%

Kristýna Skorová
20.3.2008, 10:21
   
Hororová extáze!!!

Nejlepší Kingova kniha, jakou jsem zatím četl! Strach z této knihy přímo sálá a donutí vás si pořádně rozmyslet, jestli stojí za to uprostřed noci vstát a jít na záchod:-) Nicméně je pár kapitol dosti nudných a při jejich přeskočení děj vůbec neutrpí. Velmi doporučuji její přečtení. Kdo hledá pravou hororovou knihu, myslím že našel.

90%

domin vala
10.1.2008, 20:00
   
legenda menom to

kniha je jedna z najlepsich knih ake som kedy cital ak nie najlepsia.pribeh je o partii mladych ludi ktore celia hrozam v meste derry a zlu ktore zabija hlavne mladez a male deti.ked som videl hrubku knihy 1084str.pomyslel som si ze tam bude vela nudnych pasazi ale opak je pravdou.charaktery postav su perfektne do podrobna vykreslene.v knihe nenajdete jedno nudne miesto.hlavne v zavere knihy king majstrovsky prelina minulost s pritomnostou.je to genialna kniha ktora drzi v riadnom napati od zaciatku do konca.neverim ze sa da este nieco napisat.jedina chybicka je obal knihy.mohol byt zaujimavejsi.verte mi ze na partiu okolo billa denbroughta len tak nezabudnete aj ked oni zabudaju rychlo.a preco to sa dozviete s legendy to.hodnotenie.keby bolo vyse 100 percent tak dam ale nieje preto je aj 100 percent malo.

100%

massimo 23.
4.1.2008, 11:58
   
Dobrý

Takže asi takhle:Každý z vás se tady rozplývá,že je knížka úplně super,absolutní top,atd.Já to tak nevidim.Jsou knihy od Kinga,které se mi líbily víc.Dlouho jsem váhal,jestli si mám knihu vůbec koupit,nebo ne.Už jen to,že má přes 1000stran mě odrazovalo.Nakonec jsem ji koupil.Líbil se mi silný příběh o partě dětí která bojuje proti zlu ve městě,je to pěkně napsané a čtivé.Jen se mi moc nelíbil ten konec,připadal mi až moc jednoduchý.

70%

Tomáš Potůček
9.10.2007, 15:43
   
To je nejlepší

Tuto knihu jsem zpočátku nechtěl vůbec číst,i když Steven King je můj nejoblíbenější autor.Měl jsem ji doma už téměř měsíc,když jsem si řekl,že si ji přečtu.Dalším důvodem,proč jsem tuto knihu nechtěl číst je to že má 1049 stran.Všem ale doporučuji si ji přečíst a nepřeskakovat určité nudné pasáže. Hlavními postavami jsou děti jménem Bill Denbrough,Beverly Marshová,Mike Hanlon,Richard Tozier,Ben Hanscom,Stan Uris a Eddie Kaspbrak,které se spolu seznámí v Ladech,což je les (prales).Bill Denbrough koktá a jeho bratr George je první ze série vražd odehrávajících se v roce 1958 v Derry,malém městečku v Maine.Společně bojují proti zlo pod městem Derry. Kniha je řazena podle kapitol a částí.Mezi každou částí je vždy Mezihra,což je „okno“ do historie Derry.To mě sice příliš nebavilo,ale řekl bych,že tady si dával Král hororů odpočinek,aby mohl nabrat síly do další neúprosného boje.Abych řekl pravdu,více se mi líbilo,když byli všichni dospělými.Je tu také onen sexuální,erotický prvek a to jak v části,kde jsou dětmi,tak i tam kde jsou dospělými.Opravdu jsem si ale nedokázal pořádně představit jak vypadá pravá tvář Toho. Líbilo se mi střídání let a vzpomínání se na mládí.Někdy jsem už ale nevěděl o který rok vlastně jde. Je zde i onen aspekt násilí a také ona nenapravitelnost lidské povahy.Je zde nejedna ale plno point.Řekl bych že za každou částí,či kapitolou se vždycky najde nějaká pointa. A jestliže se budete pořádně dívat určitě se v této knize najdete.Já osobně jsem se našel v mixu dvou postav:Bena a Billa. Dovolím si opravdu tvrdit,že To je nejlepším dílem od Kinga a jen stěží najdete lepší horor.Protože tady si najdou své i ti,kteří nejsou zrovna milovníka Kinga.Dokonce i ti,kdo čtou červenou knihovnu by tady mohli najít zajímavé věci.Na horor dost nezvyklé. Střídá se zde pohádkový svět s brutální realitou a touhou po pomstě. Tuto knihu jsem četl téměř dva měsíce,ale to jenom proto,že jsem neměl příliš času.Věřím,že vy ji dočtete dříve,ale doporučuji vám,vzít si na její přečtení alespoň měsíc volna ve škole nebo v práce. VAROVÁNÍ:Nedejte na prvních stopadesát stran neboť zde se jen mistr pomalu rozjížděl.King drží vaše nervy napnuté až do konce.Nebudete chtít odložit knihu dříve než na 1049 straně.A také nedejte na počet stran,protože kniha se čte opravdu docela rychle.

100%

Roman
17.9.2007, 16:46
   
Klenot každé knihovny

Je to velkolepý a naprosto fascinující román. Jeho kvalita je přímo úměrná jeho délce. Děj není tak složitý, jak se na první pohled může zdát. Probíhá v podstatě v několika dnech, kdy se přítomnost prolíná s minulostí. Až tímto spojením vzniká dojem dlouhého časového intervalu. Tyto roviny se prolínají, někdy dost často. Jsou však od sebe zřetelně odlišené. King nevypráví nejprve o tom, co se stalo kdysi a pak o současnosti. Odhaluje dřívější události postupně, paralelně s aktuálním počínáním hlavních protagonistů. Což zvláště ke konci, kdy dochází k vyvrcholení děje, zvyšuje napětí a zajímavost. Čtenář tak vlastně až do konce současných událostí neví, co se událo tenkrát. Větší počet hlavních postav a jejich velmi odlišné charakteristiky mohou působit ze začátku problémy při orientaci v textu, nicméně to není nic, na co bychom u Kinga nebyli zvyklí. Stejně se v postavách každý vyzná již poměrně brzy. Přitom není nijak okatě vyzdvihována ani jedna, takže si sami můžeme vybrat, ke komu přilneme. Příběh podbarvující mezihry jsou famózní. Obsahují perličky, jako novinové články o událostech, hlavně však zápisky jedné z nejdůležitějších postav. Pomáhají lépe pochopit, oč v příběhu jde. Jsou poutavé, a to stejně jako „čistý text“, ne-li dokonce ještě více. Co se týče myšlenky, je originální. Není ani moc složitá, ale její podstatu lze pochopit až ke konci. Atmosféra je dosti střídavá. Chvílemi se lze skutečně od srdce zasmát nad dětskými šprýmy (někdy však vyznívajícími až moc dospěle). Prožíváme zvědavost (novinové články), snažíme se přemýšlet, doufáme a fandíme (dětské střety), bojíme se a mrazí nás v zádech. Je nám líto, máme slzy na krajíčku, jsme šokováni (hlavně bezprostřední erotikou). Zažíváme euforii z dobrého vývoje, současně hrůzu z náhlého obratu. Zkrátka, nenudíme se. Takže podtrženo a sečteno tu máme klenot všech knihoven. Až na ten obal (nakladatelství Beta,2005), jemuž se mohlo dostat zajímavějšího zpracování. Ale o tom kniha není, že? Taky by mohla být dostupnější. (modifikace textu z mých webovek prasoid.borec.cz)

100%

Miroslav Pavliš
21.8.2007, 21:47
   
IT by K.

Když sem tuto knížku dostala na vánoce tak první, co mě napadlo bylo, že takovou tlustou knížku nemám šanci přečíst...ale než skončily vánoční prázdniny, tak sem ji přečetla. Nedá se od ní odtrhnout. Sqěle se prolínají časové roviny, děj úžasně zamotanej a napínavej, popisy jak míst tak pocitů...prostě s knížkou splynete a vyvolá ve vás zvláštní pocit, hlavní hrdiny si hned oblíbíte...jak v dětské, tak v dospělé podobě :) Nj, Bill, Ben, Beverly, Eddie, Richie, Mike a Stan sou fakt úžasní. Občas sem měla aj husinu :D takže vřele doporučuju a kdybych mohla, tak dám aj víc než 100%

100%

Kakami
25.7.2007, 19:08
   
První polovina větší recenze.

První polovina mojí recenze: Mno, takže teď se Vám tady pokusím vymektat něco o týhle knížce: tagže, je upe ÚŽASNÁÁÁÁÁÁÁ!!!!!!!!!! Neni to ani měsíc, co jsem jí dočetla a pořád na ní myslím a při pohledu na klauny se mi dělá mdlo(, bo je to tím vedrem?:)). Je to krásnej a spletitej příběh, ala dost složitej, takže pomyšlení na mluvní cvíčení plné hrůzy na Čedině padá. Aspoň se pokusím Vám nastínit děj: Je zde 8 hlavních postav: Bill Dengbrough: Jeho bratr Georg byl první obětí této periody vražd, klaun mu utrhl z kanálu ruku. Takže, toe byl Georg, ala jdeme dááááááááál! Billda lavuje Beverely Marshovou, ala moc si to neuvědomuje, i když když se podruhé setkají, zažijí spolu dlouhou noc..... MLASK! Má vůdčí schopnosti a respekt. V dospělosti píše horory, takže se v něm stephen trochu vidí a nám bylo jasný že neumře. Trošilililinku koktá.... Mno, možná trochu víc, ala toe upa fuck, protože je klásnej, hodnej atd….J Beverely Marshová: Největší štabajzna celý knihy! Mno, pro mě trochu mínus, alespoň z počátku, pááč mi přebírala Billdu, ala pak jsem ju tag ˇák nenápadně přejmenovala na Malwu a bylo vystaráno, Sice si potom ta Billdy špinavá vzala nějákou pipinku Audru, ala toe mi jedno, pááč Bev miluje i tag. Cháchá! Její otec je hnusnej násilník, tejrá jí a ona si potom káča vezme chlápka toho samýho ražení. Njn, láska je tag slepá, že si ho asi spletla s Billem....:) Je z ní Návrhářka. Mike Hanlon: Fajn kluk, je černej. Ne, to není ten důvod, ale lidi si kvůkli tomu z nějk utahujou a on drží! Jupí! Je to machr, havně v tý Kouřový díře zůstane jen on a Richie. Henry Bowers ho upa nenávidí. Jednou mu dokonce otráví pejska, zmrd jeden! Kuchnout! Njn, to jsem se zas rozvášnila, mno.... Já, já se za to omlouvam...:) Richard Tozier, přezdívaný Richie, nebo Kecal. Umí Hlasy, třeba Hlas Irského policajta, nebo HlasStarého černocha, atd. Vtipálek, dělá best DJ ve státech. Dřív nosil brejle a často mu je rozbil někdo jakop Bowers, kvůli jeho kecům. Njn, někoho mi připomíná...:) Děcka na něj často pípali, aby už dal pokoj. Njn, to mi někoho připomíná ještě víc....:) Je to můj oblíbenec a napodruhé v Derry pomůže Billovi v prostoru. Mááchr to je. Ben Hanscom:Beník je trošku tlustˇoušek, mno, ale potom to zase schodí, takže bacha!Je to architekt, k tomu se pojí příběh o přehradě, díky které se seznámil se zbytkem Smolařů a tyky moje oblíbená Henryho hláška, když ji zboří: Stejně to byla blbá přehrada, bez ní vám bude lípXDXDXD! Jeho matka je děsná nána a pořád ho vykrmuje, takže není divu, že je tak zaizolovanej! To on měl nápad se stříbrnejma kuličkama. Je to fajn kluk. Jo, a má po Bowersovi jizvu ve tvaru H, kterou mu tam vyril, když mu Ben odmítl dát opsat písemku. Chjo. A je tu Staník! Stan Uris je žid, mno, a to některejm lidem vadí a některý si z něj dělaj prdel(píp-píp Richie!). Zato, když¨hráli monopoly, tag mu to šlo, takže jako, co se Vám nelíbí?! Nn, on má rád pipinky, jako vrabčáky, čimčarará! Jupí! Mno, a taky jednou šel okolo vodejemu a tam byly mrtví kluci ze sousedství. Mno jenom dělala zír-zír! Měl trošku šoky, mno...:) Ala druhýho úderu se nedožije, radši si podřeže žíly.... Njn, někdo má a nějdo ne.... Omg, já su sfetlá! berte prosííím ohled an můj věk. Je mi 14...:) A jsem asi namol, nebo co, vidíte tykecy...:) omg.

100%

Malwa
12.6.2007, 08:42
   
bomba

Ve městě Derry se odehrávají podivné a nevysvětlitelné věci. A proti tomu stojí patra dětí, které spojuje společný cíl. Po letech se hrůza vrací... a z dětí jsou dospělí. Dokáží se opět spojit a postavit se Zlu tak, jako když byli dětmi? To je další ze skvělých mistrovských děl, hodnocené ve své kategorii jako jeden z nejlepších hororů, jaký kdy byl napsán.

100%

Marek Červeňák
7.4.2007, 21:49
   
Zpět do dětství!

TO se stalo mým prvním "Kingem" a myslím, že tu premiéru budu ještě dlouho rozdejchávat. Musím se přiznat, že jsem čekal ledacos, ale tohle mě opravdu dorazilo. Neuvěřitelná podobnost s vlatními zážitky z dětství mě nutila znovu si připomínat ty "apokalyptické bitky", stavbu přehrady na "Ladech", strach z "něčeho" při prolézání starých kanálů a krytů s vlastní partou "Smolařů". Scéna s Beverly mi ale vyrazila dech úplně a na konci jsem bulil jako "želva". Je mi jasné, že řada lidí tenhle styl prostě nestráví, ale já vím, že jsem se našel.

100%

Radim Lána
8.3.2007, 16:34
   
ToTo je prostě pecka..!!

Knihu jem začala číst asi před dvěma dny a ještě jí sice nemám ani zdaleka přečtenou, ale naprosto jsem se do ní zažrala. Je to možná nejlepší knížka, kterou jsem zatím četla. Mám ráda ještě fantasy a je těžké porovnávat dva odlišné žánry, ale z žánru horor je to ten největší skvost, který jsem kdy držela v rukou. Jak tak koukám na recenze i některé ostatní knihy vás opravdu nadchly, a tak se do nich také pustím, abych mohla srovnávat. Ale zpěk k Tu. Je to opravdu pecka a nevím co víc dodat, vřele doporučuji všem zažranům čtenářům, ale asi ne těm, kteří by knihu, která má zhruba 1050 stran četli rok. Potom by vše ztratilo na tom zprávném efektu. A ač to tak možná nevypadá kniha se čte jedním dechem!! Jediné co bych jí snad vytkla je to, že jak ji stále držím bolejí mě ruce...;) Pěkná posilka...;)

100%

Hanka Kyliánková
19.2.2007, 18:11
   
Smolaři vedou

To je pro mě jednoznačně nejlepší knihou od Kinga. Co na ní ale miluju nejvíc je pocit, že je živým příběhem uzavřeným v tvrdých deskách a já mohu kdykoliv přijít na návštěvu, tam kam se mi zrovna zachce. Bill,Richie, Beverly, Mike,Stan a Eddie se pro mě stali živými bytostmi. Navíc kniha evokuje tu neuvěřitelnou atmosféru dětství se vším všudy. Zároveň je to horor jak má být, dokonce i ten pavouk v závěru tam sedí, v jiném podání by to byl docela kýč, nemyslíte? Kdyby už nikdy nic jiného King nenapsal, tahle knižka mu zajistila nesmrtelnost. PS: Když jsem v Srdcích v Atlantidě narazila v Derry na pamětní desku od Smolařů, dojalo mě to jako setkání s přítelem

100%

Lucie Putnová
6.11.2006, 18:21
   
Nejlepší horor

TO je nejlepší horor od Kinga jaký jsem četla. King tu dokonale vystihl atmosféru strachu a vzrůstajícího napětí. Přítomnost proložená minulostí nedovolí čtenáři ani na chvilku vydechnout! Jestli se rádi bojíte, tak se pusťte do tédle knížky a strachy nebudete spát :) !

100%

Any
1.11.2006, 14:19
   
Měla jsem uplně jiný strach!!

Už jsem četla více hororů u kterých jsem se bála, ale bála jsem se uplně jinak... Lekla jsem se třeba., když něco zašramotilo či tak.... Ale u Kinga to bylo jinak, bála jsem se i tímto způsobem, ale této knihy jsem měla strach OTOČIT NA DALŠÍ STRÁNKU, bála jsem se, co udělá s hrdiny, bála jsem se co napíše, bála jsem se toho, že nevím, co budu dělát, až knížku dočtu, ale nejvíc jsem se ptala, co se stane o stránku dál.... Úžasná kniha se skělým rozsahem a prostě se vším, King prostě nám hraje na psychiku a tohle mi pěkně hrálo na nervy... Skvělá kniha!! :)

100%

žabka kuňkalka
27.10.2006, 16:18
   
prostě TO

Tak tohle je jedna z naprosto nejlepsich knizek ktere jsem kdy cetla. Jestli bych mela hodnotit v procentech tak to stovku mozna mirne presahuje. Zkratka dlouhe knízky jsou vetsinou dobre kniuky obvzlaste od Kinga. Takze rozhodna doporucuju precist ! ! !

100%

terka spurna
21.10.2006, 18:51
   
"TO"

Opravdu dílo hodné formátu S. Kinga. Zprvu jsem měl strach z velkého rozsahu knihy, ale musím říct, že celý příběh je napsán tak bravurně, že nedovoluje čtenáři, aby se začal nudit a počítat stránky, které zbývají do konce. Ač se považuji za dost otrlého člověka vůči děsivým příběhům, při četbě "To" mi místy příjemně mrazilo v zádech. S. King opět daleko překročil rámec formátu hororové literatury. Je zvláštní, že některé artefakty, které by bylo možné považovat za hororová klišé (např. stříbrná kulka apod.) u Kinga působí naprosto nenásilně a bez kýčovitosti. Všem, kteří "To" dosud nečetli, vřele doporučuji.

100%

Gift
15.9.2006, 09:49
   
Jsem zvědavá

Zatím jsem viděla tento příběh pouze zfilmovaný, ještě jako malá holka a tenkrát jsem měla co dělat abych šla vůbec sama na záchod a nebo spát...od té doby jsem neměla vůbec ráda klauny a balónky...po nějaké době jsem narazila na knihu a právě si ji začínám číst, doufám, že nezklame a bude jako vždy lepší jako film, zatím to začíná zajímavě...už jsem pár knih od Kinga přečetla a musím říct, že v první chvíli jsem mu nemohla nějak přijít na chuť, ale čím víc příběhů mám prolouskaných tím se mi tento autor víc a víc zamlouvá...a snad u něj ještě nějakou dobu zůstanu :)

80%

Lenka Rozehnalová
25.7.2006, 12:59
   
Pratelstvi

Nazveme tuto knihu kronikou jednoho nekonecneho pratelstvi.. Koktavy Bill, Eddie, Mike, Bverly, Richie.. kteryho ja mam osobne nejradeji.. Parta zlych chlapcu.. Klaun Pennywise.. a PRATELSTVi jako hlavni zbran.. protoze samy by nedokazali nic, protoze sami nemuzou bojovat.. To ktere na ne ciha v kanalech a skupinka 12ti letych deti.. a laska jednoho k druhemu.. moc kterou nad sebou vzajemne maji.. vzajemna pouta.. to je ve skutecnosti to co obriho pavouka usmrti.. tomu verim..

90%

Gil
21.7.2006, 12:20
   
Skvělé!!!

Tuto knihu o 1049 stránkách jsem přelouskala během dvou týdnů a musím uznat, že je to jeden z nejlepších Kingovo hororových románů. V knize se prolíná několik časových linií, které na sebe perfektně navazují, takže by se čtenář v ději neměl ztratit. Mezi nejlepší části považuji návraty do dětství, které vše vysvětlují a některá světlá místa v životech dospělých hrdinů doplňují. Tento horor má i tu vlastnost, že není jako většina podobných knih po celou dobu jen temný, a jsou zde i místa, kde se čtenář musí od srdce zasmát nad některými dětskými výroky a slovními přestřelkami. Knihu považuji za velice povedenou a mám snad k ní jednu jedinou připomínku, a to k závěru, který King nemusel nechat zajít až do tak extrémních nechutností, kde pro mě děti ztratily kus ze své nevinnosti, která z nich po celou dobu četby vyzařovala.

100%

Lenka Kubínová
19.6.2006, 10:05
   
Co je To?

Na deskách knihy se dozvídám, že je To nejlepší horor jaký byl kdy napsán a jen musím souhlasit... Na 1049-ti stánkách probíhá neskutečný boj lidské síly proti moci Toho... Kdo nebo co To vlastně ve skutečnosti je? To už musí každý zjistit sám ... Kniha má skvěle proložený děj, takže můžeme sledovat dětství i dospělost hlavních postav najednou a ještě více nás to vtahává do děje ... Určitě se vyplatí věnovat tomu nějaký čas a přečíst si to(To), protože jak píše King, fikce je pravda uvnitř lži, a pravda o této fikci je jednoduchá, kouzla existují ... Moc by mě zajímal váš pocit nebo názor na tuto knihu, protože ve mě určitě něco zanechala, když budete mít náladu, napište mi prosím...

100%

Kristýna Meinerová
7.6.2006, 15:08
   
IT is the Best!

bezkonkurenčne najlepšia kingova kniha, ktorú už (našťastie?) nikdy neprekoná. mám to šťastie, že som na Kingovi vyrastal, a teda mám prvé vydanie od Melantrichu s neuveriteľne tenkými stránkami, ktoré som pri ítaní obracal div že nie pinzetou - to v posvätnej úcte pred tým, čo sa odohrávalo na stránkach tejto knihy - tak rozsiahly, pútavý, nepredvídateľný príbeh sa len tak často nevidí. Ani neviem, ktorú časť knihy by som vyzdvihol, najviac sa mi páčili tie pohľady do minulosti - ešte pred "partou z Derry". celá kniha je vynikajúca a navždy zostana na vrchole kingovej tvorby.

100%

David Beňo
12.5.2006, 21:03
   
TO nejlepší dílo

Skvělý! Skvělý! Skvělý! Ze začátku mě to moc nebavilo, asi nejvíc proto, že jsem se neorientovala v čase. Pak jsem si na to zvykla a děj taky začal mít nádech hrůzy. Pak už jsem se nemohla od knížky odtrhnout. Předtím jsem si myslela, že Zelená míle je vrchol Kingovy tvorby. Ale když jsem si přečetla To, zjistila jsem že To je to pravé, jediné, nejlepší. Proto nemůžu jinak, než dát téhle knize to nejvyšší ohodnocení

100%

Lena
16.3.2006, 00:44
   
To - Pennywise

Většina těch, kteří tuto vyloženě tlustou, přes tisíci stránkovou knihu přečetli, musí říct, že je to jedna z nejlepších Kingových knih vůbec. Já s tím souhlasím. Autor skvěle popsal charakteristiky osob, časové období 1958 a 1985 kdy je již Derry městem plným bank, obchodů apod. Úžasně propracované zlo, beroucí na sebe podobu toho, čeho se nejvíce bojíme. Velmi mě také uchvátil rituál Chude. A samozřejmě katastrofa, která téměř zničí město Derry. A spousta dalšího. Prostě úžasné. Pro ty kteří knihu přečetli, doporučuji se tady podívat na knihu Pavučina snů, tam klikněte na ikonu "Propojení." Dozvíte se něco zajmavého. Pro ty kteří knihu nečetli, ji vřele doporučuji. Ač je velmi tlustá, tak vážně o to skvělá. A pokud máte rádi Stephena Kinga, tak víte, že čím tlustčí, tím lepší. Alespoň budete mít na delší dobu od něj, co číst. A pro ty kteří jí čtou: Držte se. Neboť vše nemusí být tak, jak se zdá. A typněte si. Kdo nakonec vyhraje? Klaun Pennywise? Nebo klub smolařů?

100%

Ondřej Bezouška
21.2.2006, 15:37
   
Prostě TO.

Kritizovat „Kingův opus magnum“, „Bibli horroru“ nebo jednoduše řečeno (dle názoru drtivého počtu čtenářů) „Kingův NEJlepší román“ - toť úkol vpravdě ošidný. Budu proto stručný. Kniha čítá téměř 1000 stran. Rozepsat příběh do takového rozsahu, aby jste přitom po celou dobu čtenáře nejen nenudili, ale dokonce aby jste ho udrželi v napětí, přinášeli mu neustálou radost ze čtení, dokázali na něj pouštět opravdovou hrůzu, v jednu chvíli do něj napumpovat adrenalin, v další jej příjemně uvolnit, dojmout i pobavit, a přitom všem jej přimět aby celý ten čas doslova prožíval osud s vašimi postavami – toť úkol téměř nadlidský. Člověku jménem King se to podařilo na 90%.

90%

Apache
12.10.2005, 14:08
   
Jako živá

Přiznám se, že přečíst tohle dílo mě stálo měsíc a půl úsilí. Ta délka fakt dá zabrat. Ale řeknu vám, jako v každé knize od Stephena Kinga, čekání na velkolepý závěr se víc než vyplatilo.
Občas jsem byl flustrovaný, když sem viděl, kolik stran mě ještě čeká, protože, ač to nerad říkám, většina knihy se zdá být jen pouhou vatou. Ale vatou skvělou, atmosférickou a živelnou. Pár týdnů po dočtení jsem si uvědomil zajímavou věc. Stýskalo se mi. Opravdu, jako bych se cítil být členem Losers. Jako by byli ty fiktivní postavy moji přátelé, které jsem ztratil.
Která kniha vám něco takového dá?
Ale stejně si stojím si za tím, že spousta věcí neměla v pozdějším ději žádnou odezvu. Mám rád více ucelenější příběhy.

90%

Vilém Procházka
9.10.2005, 12:58
   
To, plné překvapení

Knihu, To jsem stejně jako další Kingova díla přečetla vícekrát. Pokud mám hodnotit děsivou atmosféru, To jednoznačně vede nad ostatními knihami.
Postavy jsou popsány tak dokonale, že se čtenář s jejich činny a chováním v mnoha prvcích ztotožní a partu Smolařů si absolutně zamiluje.
Prolínání časových období mezi roky 1958 a 1985 je popsáno s bravurní návazností a dá se v něm poměrně lehce orientovat, bohužel autor udělal malou chybičku a milému Eddiemu v roce 85 omylem na chvilku nasadil na ruku sádrový obvaz, (str.963) ačkoli se o chvíli později dozvíme, že mu předtím Bill stáhl dlahy ze záclonových tyčí páskem od koupacího pláště (str.968).
Taky jsem byla zklamána tím, že jsem se nedozvěděla, jak dopada Beverly, po té kdy v roce 58 zabili/zranili To, a ona se vrátila domů. Co se stalo? Vyprchala zuřivost pana Marshe? Přivítal svou dceru s otevřenou náručí, nebo nakonec zjistil, že už není panna?
Jinak je děj popsán velice čtivým způsobem a každého jistě strhne. Pro ty kteří se rádi bojí, lze jedině doporučit. Naleznete zde hrůzu i v tom co běžně hrůzu nevzbuzuje.
Každá věc má svůj účel, viz. Stříbrňák, a zapadá do děje.Popis událostí po příchodu Toho na Zem nemá chybu a je tu i nenápadná zmínka o želvě, která nám připomene další z Kingových mistrovských děl a to sérii o Temné věži.

80%

Lilith1
19.9.2005, 15:09
   
To je klasika!

Příběh a stejně tak i postavy jsou v tomto díle velmi dobře propracované.Za vše také mluví počet stran knihy.Je vidět, že To King nenapsal "za 1 týden" a pěkně si s tím vyhrál :-).Příběhy se odehrávají podle mého názoru v dobře uspořádaných časových úrovních a průběh děje, jde jako by ve vlnách, kde nastupují hororové pasáže, které poté střídá podrobný popis míst, osob(jejich osudů) apod., které čtenáře dokonale vtáhnou do právě probíhajícího děje.Myslím, že To je celkově velmi zdařilé dílo a mohu jen doporučit pro ty co se chtějí trošku bát.Nicméně, na přečtení této knihy všem vřele doporučuji si vzít minimálně dovolenou.:-)

90%

David Gnomo
3.8.2005, 16:26
   
To,

je zatím nejlepší kniha, kterou jsem od Kinga četla, je fakt super :o) ..možná je pro někoho složitější, zorientovat se v časech, co je teď a co bylo, ale tohle se mi na tomto románu líbilo nejvíc.. a pak taky to vylíčení zápletek, to aby se pak člověk bál kouknout do umyvadla :o) ..prostě super, dá se číst znova a znova..

100%

Evulkaaa
24.7.2005, 16:13
   
To!!!!!!!!

Vzhledem k tomu že již asi od 10-ti let poměrně hodně čtu tak mě jen tak něco nepřekvapí, ale 1061 stran se mi přece jen zdálo trochu moc. To, je vynikající, do detailu rozvedený příběh, který mě dokonale dokázal vtáhnout do děje, to množství stránek kterého jsem se nejprve zalekla jsem zvládla přečíst do týdne a ještě jsem byla sklamaná že ten skvělý a výborně napsný příběh už končí. Velmi mě zaujaly ,,skoky" mezi obdobími, které se mi velmi líbily, také za zápornou postavu vraždící děti umístit klauna Pennywise je velmi originální. Balonky a klauny jsem mívala ráda, ale teď k nim už tak kladný vztah nemám-asi chápete proč(aspoň vy co jste ru knihu četli). To, je bezesporu jedna z nejlepších mistrových knih a je to také jedna z nejlepších knih co jsem kdy četla (a že jsem jich nečetla málo). Všem co To ještě nečetli dám jednu velice užitečnou radu.......PŘEČTĚTE SI JÍ!!!!!!!!! NEBUDETE LITOVAT!!!!!!!

100%

**Merykara**
13.4.2005, 22:59
   
TOto je román

Tuhle věc mohl King vydat klidně jako román na pokračování. Je v ní tolik témat, z nichž některá by si zasloužila, aby se o nich vyprávělo déle. Ale i tak je to asi nejlepší Kingův román, který se mi dostal do ruky. Možná, že někdy někdo napsal něco lepšího, ale já jsem to tedy nečetla.
Navíc mám hrůzu z klaunů, která se po přečtení této knihy ještě znásobila.

100%

Lucie Šimůnková
19.3.2005, 15:33
   
Najlepsie co som kedy cital

Toto asi nebude recenzia, pretoze sa chcem vyjadrit len kratko a velmi rychlo a myslim si, ze v tej jdnej vete vyjadrim vsetko.
Nebudem sa hanbit ak napisem, ze to je najlepsia knizka aku som cital a pochybujem, ze este niekedy sa mi do ruk dostane nieco tak strhujuce a dokonale ako bol roman To.
-tym som myslel vsetkych autorov na svete. Nikto nikdy nenapisal nic lepsie ako To.
TO je pravda!

100%

pistik
23.2.2005, 13:35
   
TO tlačí pěstmi na ty sloupy

a přesto tvrdí, že vidí duchy.

Vynikající příběh o souboji party Smolařů s absolutním zlem.
TO vás prostě chytne a zůstane ve vás napořád. Samotný příběh je skvělý, nápad klauna (děti se přece klauna bát nemusí) jako předzvěst TOho čeho se člověk bojí nejvíc, je unikátní.
A navíc to zapomínání. Bojíte se někdy, že zapomenete na všechny, které znáte, na přátele, kamarády.
Slyšíváte hlasy jež vám našeptávají(ty zlé hlasy)? Hlasy z měsíce.
A taky to stárnutí....... z 58 do 85.

Nevím jak To, ale na TO a Temnou Věž musím pořád myslet nejdou mi z hlavy. A tak si nějak myslím, že to jsou nejlepší Kingovy knihy vůbec, hlavně díky tomu jak se v nich člověk poznává a dokáže si v nich najít sám sebe.

100%

EDDIE
12.2.2005, 22:56
   
Geniální

To nemoch napsat člověk, to byl vážně KING!

...Klaun ho chytil za paži. A George viděl, jak se klaunova tvář mění. To, co spatřil potom, bylo tak strašné, že jeho nejhorší představy čehosi ve sklepě vedle toho vypadaly jako krásné sny; to, co spatřil, ho v mžiku připravilo o rozum." Vznášejí se,"zabručela zastřeným hlasem ta věc v jímce... Tak tohle na vás čeká už na stránce 21 a dohromady je jich 1061, já to zvládnul za 4 dny a Vy? Pozor balónky a klauny jsem nechtěl na delší dobu ani vidět.

WOW, takhle maximálně geniální knížku jsem vážně ještě nečet. Smekám. Příběh je dost hrůzostrašný a v posledních 300 stránkách jsem se bál ohlídnout...co kdybych viděl balónky...Příběhy dětí za mlada jsou vážně kouzelný, byl jsem z toho vážně unešenej, až nebudu mít co číst určitě se mám k čemu vracet...

Doporučuju všem až na mojí ségru, došla asi na stranu 220 a spotřebovala tak troje pampers...

100%

Curly Chameleon
7.2.2005, 21:50
   
The best of Stephen King

Kniha "To" má asi dvě negativa.Zaprvé-slabší úvod.Je třeba se prokousat asi 200 (až na některé místa) nudnými stránkami,ale pak už to jde ráz na ráz.A zadruhé-kolem konce je hodně těžké se orientovat v čase,co se týče světa dětí a světa dospělých.Jinak samotný nápad s vraždícím "ničím" se mi zdá skvělý,a kniha patří asi mezi nejlepší Kingův výtvor,jenž jsem kdy četl.Bohužel nemohu to samé říci o filmu.Vzhledem k tomu,že jsem první četl knihu a pak teprve viděl film,je pro mě těžké posoudit,jaký je film pro lidi,kteří to udělali naopak(nebo bez toho druhého bodu),ale řekl bych,že pro ně musí být velmi zmatený.Jinak oboje vřele doporučuji!

100%

Martin Plachý
29.12.2004, 19:19
   
Želva

Druhá nejoblíbenější kniha od Kinga. Naprosto fantastický děj, při vyprávění dětských let si každý zavzpomíná na své dětství, no prostě King chytne u srdce a nepustí. Navíc pokud čtete Temnou Věž tak i v této knize jsou o ní nepřímé zmínky. Napřed jsem se bál že to celé číst nebudu, pač to je dlouhé, ale potom mě mrzelo že už je konec :-) Film, jako vždy, ušel. Příjemný, ale nic extra.

100%

echidna
22.11.2004, 21:26
   
To!

to byla dosud nejdelší kniha kterou jsem kdy četla. Její obsah je úplně perfect.a vše kolem taky. sice mi ze začátku dělalo problém orientovat se mezi ději před tím a po tom ale pak jsem si zvykla

90%

mrtvolka
30.9.2004, 14:10
   
King je mistr

(ale "TO" už všichni dávno víme)
Když jsem si To poprvé pujčil v knihovně, na 1054 str. to nevypadalo. Až doma jsem se dozvěděl tuto ne moc radostnou novinku. Popravdě se mi do toho moc nechtělo, ale i tak jsem tomu dal přednost před Christinou. Začátek mne naprosto uchvátil, ale po další vraždě toho teplouše mě ta zdlouhavá první část začala lést , teď už ani nevím proč, na nervy. Tak jsem s ní se zklamáním praštil. Po Christině jsem se k To naštěstí vrátil. Po první části mě To naprosto dostalo. Tolik pekelné a někdy i úchylné fantazie kolik tam King skvěle naplácal se mu už bohužel nikdy nepovedlo. Na hlavní postavy jsem si tak zvykl, až se mi chtělo brečet, jak jsem To dočítal, protože mi nostalgicky připomínali mé vlastní zážitky(mimo Pennywise samozřejmě).
Mimochodem film je oproti tomuto hororovému veledílu naprostý odpad.

100%

Roman Kolařík
5.9.2004, 15:01
   
....TO

Myslím, že je nejkrásnější a nejpropracovanější temnej příběh jakej sem kdy cetla. Tu knížku jsem vzala do ruky a už nepustila...další týden jsem vždy koukala za sebe jestli tam neuvidím Pennywise ..a tak to má u správného hororu být!

100%

Lucka Haštabová
29.8.2004, 12:04
   
Pár slov o TO(m)

Dechberoucí horor u ktéré ho by se bál i nebojsa. Kdo se nebál je buď šílený nebo KLAUN.
Když jsem TO četl bylo mi 13 a tak jsem měl pocit že to prožívám s nimi. Tak naturastilicky a realisticky popsané obrazy snad nepsal člověk ale "Stephen King".

100%

Oto Sabo
7.6.2004, 17:01
   
To fakt žeru

Tuto knihu jsem si půjčil z knihovny více méně z recese.Protože co si budem povídat 1060 stránek jen tak někde neuvidíte natož aby to někdo přečet.Byla to první kniha co jsem od Kinga přečet a musím říct že zatím nejlepší.Příběh který se s každou stránkou rozplátá a spěje do neodvratného konce!Který je opraudu precizní.Děs v té knize je nepopsatelný z té knihy se šíří na všechny strany chytne vás a už nepustí.Film jsem vyděl dřív než jsem četl knihu a tenkrát se mi docela líbil ale po přečtení knihy ...Myslím že je to nejlepší Kingova kniha - ale to je věc názoru.

100%

Masa
15.5.2004, 22:59
   
Hmmm To

To je pro mě nejlepší kniha od S. Kinga a jedna z nejlepších knih co jsem kdy četl vůbec.

To jsem dlouho odkládal na konec knihovničky - 1060 stran. Nakonec sem však nelitoval 1060 stran mi přišlo málo. Jelikož čtu pomalu strávil jsem s knihou, s Penywisem a partou smolařů více jak měsíc. Bylo mi líto se s nimi loučit. V žádné jiné knize Stephena Kinga, a to jsem jich přečetl zhruba 22, jsem se tak nesžil s postavami a u žádné jiné knihy, pozor! jsem se opravdu nebál.

To vypráví příběh party smolařů, kteří jediní vnímají mocné zlo které zabíjí děti v městečku Derry. Zároveň popisuje dvě časové linie, partu jako děti a jako dospělé. Nejprve vystrašené děti se rozhodnou zlu čelit. Jeho porážka však není definitivní a tak se po letech opět schází, aby zlo konečně vymítily.

To je mistrovské dílo, se skvělou atmosférou, dokonale vykreslenými postavami, skutečně děsivým zlem a dobrým ač trpícím dobrem a předevsím plné magie, lásky, touhy, strachu a nám všem už chybějícím dětským pohledem na svět (předpokládám že mladší čtenář by u knihy zcepeněl).

Filmové zpracování značně pokulhává za knihou, stálo by za to zkusit to znovu s lepšími herci (i když typově mi docela sedli) a lepšími efekty. Ostatně film byl sestřih seriálu, který u nás pokud vím neběžel, takže není proč se divit.

Každému kdo neví co je strach doporučuji definici strašeného a strašidla, tuším v první mezihře, kdo to pochopí, strachu si užije dositosti.

Já se jen bojim, že S.King už nic lepšího nenapíše.

100%

Esk
14.5.2004, 13:10
   
3x a dost

Asi to vypadá, že TO budu číst každé 3 roky. Zatím vedlo svědectví, které jsem také přečetl 2x. Ale TO mě opět dostane, už to vím. Už se na mě z tý police šklebí a já se chystám se na něj vrhnout.

100%

Radovan Urban
11.5.2004, 11:22
   
TOtální nářez

Než jsem se dostal k téhle knize, měl jsem od S.K. přečteno už několik knih a TO je zřejmně to mejlepší co jsem zatím četl (asi i co přečtu).TO má neuvěritelnou atmosféru a s hlavními postavami jsem se natolik sžil, že jsem při posledních kapitolách skoro brečel. TO je skvělý příběh, který mapsal opravdový mistr svého řemesla a tak vznikla kniha, kterou bych se nebál označit za stěžejní dílo moderního hororu. Jestliže označíne Kinga za krále moderního hororu, pak TO představuje nejvzácnější drahokam v jeho bohaté pokladnici skvělých, výborných a dobrých knih.

100%

Juan
5.5.2004, 15:22
   
Naprostá pecka

Osobně považuji knihu TO za nejlepší a nejinteligentněji napsaný horor moderní doby. King se zde ukázal jako mistr napětí a při čtení knihy jsem i ve svých 30 letech bál podívat do odpadníh ootvoru umyvadla a děsivé sny se ani nedají vylíčit.
Je to spousta stránek a tloušťka knihy mnohé čtenáře odrazuje, ale čte se jedním dechem a gradující napětí vás udrží při četbě hluboko do noci. Četl jsem ji několikrát a pokaždé v ní najdu něco nového a děsivého.
Asi nejhroznější je scéna návštěvy vodojemu, kdy se jednomu z hlavních hrdinů zjeví utopené děti, které svými rozmokvanými a slizskými prsty ....
Prostě je to příběh, kdy opravdu poznám hloubku hrůzy a děsu. Filmové zpracování většinou nestálo za nic a TO se v těchto filmech jeví spíše komicky. Je zcela jasné, že na zpracování knihy o více jak 1000 stránkách je pořeba více než eden celovečerní film.

100%

Stanislav Nejezchleb
4.5.2004, 11:54
   
Mistrovské dílo

Nádhera, nádhera, nádhera, nádhera-nic jiného nejde říct o tak krásném a rozsáhlém díle.Po zakoupení této knihy jsem měl menší obavy. Bál jsem se 1060 stránek to bude roztahaný, nudný.Ale opak byl pravdou strhující, napínavá a NÁDHERNÁ kniha. všem ji doporučuji.Protože co PAN KING dokázal TO je nádhera."Všichni se při čtení této knihy budete vznášet" Proto bych nejraději dal 110% :o)))

100%

Michal Medvid
18.4.2004, 11:09
   
NO TO(hle)?

Román TO byl začátkem 90. let jednou z prvních Kingovek na našem trhu, do té doby vyšla slovensky Podpalačka a Mrtvá zóna a v Omnii, tuším, Nadaný žák. Zároveň jsme se jejím prostřednictvím mohli poprvé seznámit s jeho příběhově rozsáhlejším dílem a s jeho neuvěřitelnou schopností pojmout příběh jako ságu, zahrnující mnoho desítek let vývoje. myslím, že právě bravurní regresivní chronologie, kdy autor naprosto precizně skáče z reálu do minulosti a bezchybně konstrukčně staví celou architekturu příběhu, je jedním ze zlatých hřebů Kingova psaní a myšlení. Fascinovalo mě i naprosto věrné vykreslení dětských postav. Ta kniha musela být bomba po všech stránkách, do té doby našinec na poli fantaskní literatury nikdy nic takového nepoznal.
Samotná hororová esence příběhu je pro mě v tomto případě podružnější a "kanálové monstrum" lovecraftovsky standardní. Až výstavba knihy, strhující dialogy a chronologické hrátky povyšují toto dílo mezi neoddiskutovatelné umění. Proto nesmírně kvituji vydávání "uncut" verzí Kingových knih - viz např. Svědectví. Když Kinga, tak se vším všudy.

100%

Jan Petričko
13.4.2004, 15:49
   
TO!

Z 99,9% tady vidim jen maximální hodnocení a nezbývá mi, než souhlasit. Bál jsem se sice pustit do knihy o víc jak tisíci stránkách, ale nelituju toho. Zatim je To nejlepší horor co jsem četl a pochybuju, že může být ještě nějaký lepší.

100%

Johny van M.
9.4.2004, 19:07
   
Kdepak se schováváš?

To je první a možná i jediná kniha, u které jsme se opravdu bál... Znáte to, když jste se jako menší(možná ještě teď...) koukali pozdě v noci na nějaký strašidelnější film a pak jste se báli jít po tmě na záchod... nebo i za světla! Přesně tohle vás potká!!! Sedněte si s touhle kniho třeba doma doma v kuchyni a čtěte dokud budete mít sílu(,ono to ani jinak nejde, protože příběh je opravdu strhující!)... Pak zvednete hlavu a najednou si nejste úplně jistí... za každým rohem čekáte balónek... (já ho čekal a ještě mnohem víc...)
Takhle si předtavuji horor! Má pocta a díky pane King!

100%

Hakim
7.4.2004, 06:47
   
To!!!

Horor To jsem přečetla jako svou první knihu od Stephena Kinga a považuji ji za ten nejlepší horor jaký byl kdy napsán. Od knihy se prakticky nejde odtrhnout, protože napínavě hororové líčení vás absolutně strhne. Netradiční střídání časů v knize je velmi náročné na pozornost, kterou však ani na chvilinku od této knihy neodtrhnete. Přestože má kniha přes 1000 stran dá se přečíst za velmi krátkou dobu. Jediná věc kterou bych možná vytkla je, že na konci ukázal Stephen King pravou podobu To. Řekla bych, že kdybychom se nedozvěděli jak skutečně vypadá bylo by to ještě strhující...Jak je u Kinga obvyklé vyžívá se jak v líčení věcí nesmírně drastických, tak ve věcích ze sexuálního života hrdinů, takže se doporučuje moc neukazovat knihu rodičům. :-)

100%

Jana Šabatová
4.4.2004, 14:16
   
Bomba na druhou

K Tomu jsem se dostal již poměrně dávno. Přesto je to dodnes jedna z mých nejoblíbenějších Kingových knih a často se k ní vracím. I přes její nezanedbatelný rozsah (silný eufemismus pro více než tisíc stran!!!) jsem ji přečetl snad pětkrát či šestkrát. V knize se koncentruje vše, co dělá Kinga Kingem. Atmosféra malého městečka, stupňující se napětí, brilantně vyprávěné osudy jednotlivých postav, které všechny mají duši atd... Při pročítání mnoha epizod cítíte mrazení v zádech, nelze se od knihy odthrnout, je to skvost... Dokud jsem nepřečetl Mrtvou zónu šlo o bezkonkurenční number one. Nyní je to 'jen' dvojka. Ale zatraceně silná dvojka... Než jít na takovou 'dvojku' bílého, to si raději dejte dvojitéto Jima Beama a pak slastně vychutnávejte pocit bezvědomí... S Kingem, samozřejmě.....

100%

Tomáš Hrabec
15.3.2004, 01:52
   
TO nejlepší

Kdybych uměl psát a napsal takovouhle knihu, nic víc už bych nechtěl. V TO nasadil S.K. laťku tak vysoko, že až mrazí. Možná, že je vysoko i pro něj samotného. Horor s perfektně vystupňovaným dějem, pěkným příběhem, s postavami, se kterými se může čtenář bez problému ztotožnit… Rozsáhlá kniha, ale i těch víc než tisíc stran se Vám po přečtení zdá málo.
Horory S.K. se mi líbí víc, než jeho SF, nebo fantasy a mezi horory je tohle krása. TO je zřejmě kniha, která spojuje všechny příznivce S.K. Pokud jste ji nečetli, neztrácejte čas čtením recenzí a běžte si ji opatřit! Ne vypůjčit, koupit, protože by se Vám ji určitě nechtělo vracet.
A mimochodem – pěkný překlad.

100%

Rudolf Truxa
2.3.2004, 19:40
   
Nejlepší Kingovo dílo

Nezbývá mi nic jiného, než souhlasit se všema, kteří napsali, že To je absolutně nejlepší knihou, co kdy Stephen King napsal. Okamžitě zapadnete do děje a nebudete moci přestat číst. Osobně jsem na této knize nenašel nic špatného. Je to prostě horror, jaký má být...
Film jsem viděl asi rok po přečtení knihy a musím říct, že s ní má velmi málo společného, hrozně moc věcí je tam vynechaných a moc se mi nelíbil...
Každopádně, co se knihy týče, já dávám 10 bodů

100%

Dasik
1.3.2004, 17:06
   
Chces balonek???

"Ahoj jsem klaun Pennywise. Chces cukrovi mame tady spoustu cukrovi a taky balonky vsech barev a vis co vsechny se vznaseji, tady dole se vsichni vznasime, chces se taky vznaset?????" Excelentne dielo, absolutna klasika, ak ste to este necitali tak vypnite te svoj komp a bezte do temnych zakuti a zhanajte To (pozor na kanaly), tuto medzeru si urcite musite vyplnit. Ak ste moc nezrali filovu verziu nenechajte sa odradit ako vzdy v porovnani s knihou je to shit. "No tak pod ke mne budeme se tady vznaaaaaaaset..."

100%

Marcel Ambroš
13.2.2004, 14:48
   
To je ono

Ked som do ruky dostal 1064 stranovy kolos s jednoduchym a strucnym napisom IT este som netusil, ze kniha ma s filmom len pramalo spolocne. Film som videl tak 5x a strasne sa mi lubil.Take zlate psycho s klaunom v hlavnej ulohe. Povedal by som, ze s filmom ma kniha spolocny asi tak prvych 100stran a par utrzkov vstrede a na konci.Kniha je to kurevsky dobra, az sa cloveku nechce verit ked ju docita, ze uz je po vsetkom.Skvela konstrukcia deja, takmer dokonale charakteristicky vyobrazene postavy, pocit strachu vzadu na zatylku hlavy, konecne nadsenie a na konci hadam (a dufam, ze sa nemusim hanbit) aj nejaka ta slzicka vyhrkne, hlavne pri tej vete (ako tu uz niekto pisal) kde Mike hovori, ja jsem Vas bando mel totzito rad, moc rad. Je to krasna kniha ktoru odporucam absolutne kazdemu.Nie pri kazdej knihe sa mi podarilo precitat na jeden zatah 400 stran a ist spat 3:30 a vstavat 6:00 do prace..Snad to hovori za vsetko.Davam maximum bodov.

100%

Jozef Šteglík
8.1.2004, 15:14
   
to je to

videl jsem i film, ale jako v mnoha případech: kniha je kniha!!! Z toho co jsem zatím od pana Kinga četl mě to nadchlo nejvíc, třeba mě ještě něco nadchne víc (rezervy jsou) Pennywise je sice šašek, ale můj nejoblíbenější šašek.....chcete balónek?

100%

BeeSee
8.1.2004, 11:32
   
geniální dílo

Když jsem tuto knihu dostala do ruky, už jsem ji neodložila a strávily jsme spolu týden nabitý simulováním ve škole a následným tajným čtením pod lavicí.
Co se obsahu týče, je to (alespoň pro mě) to nejgeniálnější Kingovo dílo. Člověk se opravdu cítí být členem partičky Smolařů, nenávidí Henryho Bowerse, opovrhuje slepými a laxními dospěláky, bojí se nahlédnout do výlevky nebo kanálu, protože co kdyby...?
King silně rozehrává citové vazby sedmi vyvrhelů, kteří zjišťují, že spolu nejsou jen opovrhované nuly, ale velké osobnosti se silnou, někdy až brutálně umanutou vůlí, zároveň tak lidští, že se s nimi člověk bezděčně rozbrečí.
Kvalitě příběhu nahrává také uctyhodná délka, takže se King mohl pořádně vyřádit. A nejde jen o úžasné horrorové scény, ale především o dokonalou psychiku postav.
Jak už tady někdo poznamenal, King je KING :).

100%

lollia
17.12.2003, 12:23
   
TO nepotrebuje nadpis

Ako to vyplyva aj z poctu komentarov a recenzii, tato kniha patri medzi najlepsie pribehy, ktore Stevo vyprodukoval. Uz som o tom pisal recneziu, ale este pred tym nez sa tu dalo zaregistrovat. Islo o skvele rozvinuty pribeh odohravajuci sa striedavo v dvox obdobiax a to v meste Derry, ktore po opusteni Castle ROCKU (zrejme Stevo povazoval za dostatocne tyranie tohto mesta zlom v inyx pribehox) sa stalo centrom zla.
Musim povedat, ze knihu som precital za tyzden a bol som nadseny.Mam rad dlhe pribehy, kde sa moze autor ukazat a realizovat. Podla mna ide o najlepsiu Stevovu knihu a moje hodnotenie je 10 z 10.

100%

Dusan Remeta
16.12.2003, 09:40
   
Naprosto skvělý román

Román To je naprosto skvělý. Trvalo mi sice dlouho než jsem se do knihy začetl, ale poté mě naprosto uchvátil. Člověk se určitým způsobem s hrdiny ztotožní a jedním dechem prožívá jejich zdánlivě beznadějný boj. Tento román patří k absolutním vrcholům horroru.

100%

Jan Chrudimský
24.9.2003, 08:10
   
Smolař ?

Kniha "TO" má opravdu úžasnou atmosféru,zajímavé postavy at se jedná o zlé či hodné.Nejhezčí z knihy jsou pasáže kde se rozvíjí onen přátelský vztah dětí a formuje se do celku pod jménem SMOLAŘI.Vše bylo hezké až na úplný konec který mě nepřesvědčil a spoustu věcí jsem nechápal,např vzájemná soulož dětí nebo závěrená bitva .Je to trochu škoda mohlo "TO" být za 10.

90%

dr.film
16.9.2003, 11:58
   
The Best

Vzít klauna a udělat z něho symbol zla si opravdu může dovolit jenom mistr.
Kniha mě nadchla a přečetl jsem jí doslova jedním dechem. Co říct víc? Je to rozhodně jeden z nejlepších hororů, co byly kdy napsány.

100%

Roman Hruška
12.9.2003, 14:51
   
jo, dobré

Když jsem kupoval tuto knihu, čekal jsem opět hororový příběh a opět jsem se nezklamal. "To" je opravdu napínavý příběh.

100%

jiří soukup
8.9.2003, 17:13
   
TO je nejlepší

To je rozhodně nejlepší . To je dokonalé . To vás bude pronásledovat na každém kroku . To vás vrátí do dětství a připomene vám všechny vaše dětské noční můry . To vás nezklame a už vás nikdy neopustí ...


100%

Pearlly
8.9.2003, 13:45
   
Génius

Obří bichle zachycující Kinga v nejlepším rozpoložení.Tato kniha vás vsaje do jiného světa a už vás nepustí.King zde sumarizoval spoustu šílených představ a vizí dětské fantazie,zaobalil poutavým příběhem a dusivou atmosférou.Nejlepší Kingovo dílo a nejlepší dosud napsaný HORROR

100%

Chino Moreno
4.9.2003, 22:25
   
To a ja

Mne bolo tiež 15 ked som si knihu kupil spolu
s jednou spolužiačkou nakoľko som bol študent a nezarábal som , kniha vtedy stála okolo 150 Sk, nemozem zabudnut na maleho George, knihu som cital hlboko do noci zo zatatými zubami až tak že ma boleli.

100%

graf_vlad
3.7.2003, 22:51
   
Plný počet

Bylo mi 15 let, když jsem byla na dovolený u příbuzných v Praze. Strejda měl na nočním stolku položenou objemnou černou knihu, na jejíž titulní stránce byl obrázek malé dětské ručičky vykukující z kanálu. Překvapil mě i samotný název. TO. Během během tří dnů jsem přečetla polovinu knihy, nechtěla jsem ani jít na procházku Prahou a poznat její památky. Nakonec mi museli slíbit, že až si knihu strejda dočte, tak mi ji přivezou, abych i já mohla tuhle úřasnou knihu dočíst. Zaujaly mě osudy dětí v knize a tomu ošklivýmu klaunovi-pavoukovi-atd.
jsem chtěla ve zlých úmyslech nějakým způsobem zabránit. Když jsem asi o půl roku později viděla dvoudílný film TO, ani v malém to filmové TO nebylo podobné knize. Plný počet.

100%

Morganka
1.6.2002, 20:52
   
Naprosté uchvácení

Bylo mi 14 let, když jsem poprvé počal číst tento vynikající román. Snad jsem tehdy ještě zdaleka všechno nechápal, ale už na mě z knihy vyzařovala jakási tajemná síla... Přesto jsem tenkrát knihu zdaleka nedočetl. O tři roky později jsem se k oné knize dostal podruhé. Nikdy se mi nestalo, aby jsem se naprosto vžil do příběhu některé knihy. Zde se to stalo. Ačkoli jsem od té doby přečetl dalších 10 děl Stephena Kinga, žádné z nich nepředčilo ba se ani nepřiblížilo kvalitám tohoto díla. ( Snad trochu "Osvícení" ) "It" naprosto změnilo můj pohled na svět. "It" mě naprosto uchvátilo. Je to nejlepší román, jaký kdy byl napsán. Teď už tento nádherný příběh prožívám s hlavními hrdiny potřetí a vychutnávám si každé slovo víc a víc. V tomto díle se nejvíce projevila genialita amerického krále hororu. Nikdy na tuto knihu, jakožto i na Velkého Billa, půvabnou Beverly, sípajícího Eddieho, obézního Bena, černošského chlapce Mika, židovského Stana a ukecaného Richieho nezapomenu...

100%

Tom Vach
6.11.2001, 20:30
   
Díky Kingu

Nemám slov.Když se mi kniha dostala do ruk,kvůli její délce trvalo dloouho než jsem se do ní pustil.Ale při přečtení prvních 30 stránek jsem už prostě nemohl odejít.Ještě dlouho budu mít v paměti Pennywisova slova:"Chceš balonek?Vznáší se.Všichni se tady vznášíme.A ty budeš taky...."Lepší knížku jsem nečetl a určitě taky už nebudu číst pokud S.KING nenapíše nějaký další trhák.Doufám,že jo!Díky Kingu.Jsi KING!!

100%

Danda
6.11.2001, 20:29
   
King v plnej kráse

King sa v knizke To predviedol v plnej krase. Aj ked ide o horor, myslim, ze tato kniha je jednym z najlepsich pribehov, ake som kedy cital. Hlboka hlavna dejova linia prepletena perifernymi dejmy, vela postav, brilantny styl... doporucam kazdemu.

100%

Ender
6.11.2001, 20:28
   
Výtečná četba

Výtečná kniha, kterou jsem dostal k vánocům mě zarazila obrovskou kvalitou oproti filmovému zpracování a taky promakaným příběhem. 1060 výtečné četby. Podobně jako Nezbytné věci je škoda, nepřečíst si něco tak geniálního!!!

100%

Jiří Švanda
6.11.2001, 20:27
   
Těžké loučení

"TO" je podle mně to nejlepši co kdy S.King napsal, i když má kniha kolem 1600 stránek, tak se s ní člověk těžko rozlučuje. Autor v tomto díle střídá krvavé hrůzy s těmi spíš psychologickými. Vřele doporučuji všem fanouškům Stephena Kinga.

100%

Bambik
6.11.2001, 20:26
   
Napětí od začátku do konce

K této Kingově knize se nedají ani napsat žádné záporné věci. King totiž už od samotného začátku rozvíjí napětí a udržuje si tak čtenářovu pozornost až do konce . S každou načatou kapitolou , nebo částí knihy si totiž člověk stále více a více utváří vztah k partě Smolařů. Billovi , Benovi , Eddiemu , Richiemu , Beverly a Mikovi . Prožívá s nimi jejich boj proti zlu . Jako by byl sám součástí příběhu . Jako by se přenesl do Derry 50. let a na vlastní oči uviděl zlobu v očích klauna Pennywise.
Možná že některé lidi odradí 1064 stran románu , ale kdo se do příběhu začte , Pennywise ,ani Bill se svou partou , a hlavně mistrovství Stephena Kinga už ho nepustí . Protože vy ty postavy budete mít rádi jako třeba Mike Hanlon ,
který na samémkonci řekne :"Měl jsem vás , bando , totiž moc rád . Měl jsem vás moc rád."

100%

holly
6.11.2001, 20:25
   
 91 recenzí
Podsekce
KNIHY
FILMY
POVÍDKY
 
Změň skin:  
Obsah
Hlavní strana
Obaly
Propojení
MuziKing
Postavy
Recenze
Odkazy
Komentáře

Napsat recenzi
Napsat komentář

Období vlkodlaka
Temná věž II: Tři vyvolení
E-mail
Heslo
  r e g i s t r a c e
  p o m o c
Hodnocení
96.4% (281 hlasů)
Vaše hlasování:
Hlasování je možné až po přihlášení uživatele
  p o d r o b n ě
Web si právě čtou 2 lidé

Na tvorbě webu Stephen King CS/Horor Revue se můžete i spolupodílet pomocí článků a recenzí, které můžete jako registrovaný uživatel vkládat on-line. Další návrhy, náměty i kritiky posílejte na adresu STEPHENKING@WO.CZ
Informace o webu a tvůrcích

Copyright © Petr Dušek 1999-2017, Všechna práva vyhrazena