Stephen.King.CS - 1. československý web krále moderního hororu
Prokletí SalemuRecenze
Dokonalost

Věříte na upíry? Ne? Tak s tím je konec. Po přečtení knihy si koupíte krucifix a budete usínat s noční lampičkou. No možná až tak vystrašení nebudete, ale tenhle román je jeden z nejlepších, které nám Mistr (ano, s velkým M) mohl nabídnout. Kniha má samozřejmě několik hlavních postav a spoustu dalších, neméně důležitých vedlejších. V knize se seznámíme se seznámíme se všemi obyvateli, s některými víc, s některými méně. Bena Mearse si zamilujete. A Jimmyho s Mattem a Markem taktéž. King rozebírá pocity a psychologii jednotlivých postav a při četbě se může nudit jen úzkoprsý kapr (kapr má kozy?). Budete nenávidět Barlowa, ale zároveň budete dychtit po dalších jeho obětích. Zmocní se vás silné emoce. Dost o tomto přepychovém kousku. Podobně jako u recenze ke Carrie se vyjádřím i k filmovým adaptacím. První mě jednoznačně naštvala. Jako adaptace je to to nejhorší (počkejte ještě), co jsem kdy viděl. Jako samostatný horor bez předlohy je výborné. Ale ono to má tu geniální Kingovu předlohu! Druhá adaptace, zasazena do nové doby, je daleko horší, je-li to možné. Ta už neprospívá ani jako samostatný film. Scénář je primitivní a pokud to viděl Pan King musely mu prasknout brýle.

100%

Jakub Hrbek
25.6.2013, 00:13
   
Jízda, jako na horské dráze

Salem's lot je typická upířina, vyprávěná typickým Kingem. Důvodem, proč jsem do názvu této recenze dal jízdu na horské dráze je to, že kniha má podobně nesourodý spád. Hned v prvních řádcích nabere takové tempo, že než se stačíte nadechnout, ujede vám vlak. Pak prudce zvolní, až máte pocit, že už se vůbec nehýbete. Ve druhé polovině zase z prudka nabere vysoké otáčky a já si říkám, že jízda to vůbec nebyla špatná, jenom ta rovinka, která trvala přes dvě stě stránek, mohla být přece jenom o něco kratší (asi tak o sto osmdesát).

50%

Vít Janiš
12.11.2010, 22:13
   
Prokletí Salemu

Následující kniha Stephena Kinga se od jeho prvotiny liší propracovanějším popisem postav, okolí a dění... prostě tím, co v Carrie chybělo. Ale pojďme k příběhu. King nás nejdříve do děje uvede od konce, aby nás pořádně navnadil. Víme jen, že hlavní hrdina prchl z městečka, kvůli nějaké hrozné události, na kterou se pak jdeme podívat hezky od začátku. Přijíždíme spolu se spisovatelem Benem do zapadlého městečka Salemu, kde strávil část svého dětství. Zprvu vše vypadá hezky, Ben se zamiluje, ubytuje se, začíná psát knihu, seznamuje se s místními obyvateli. Cítí ale také to, že městečko není až tak pohodové, jak se na první pohled může zdát. "Zlo" vychází z opušteného starého domu, kterému se všichni vyhýbají a který Bena neustále fascinuje. Čím více se spolu s Benem propracováváme děním v městečku, kdy se začínají šířit podivné události, tím více cítíme, že zlo nevychází ani tak ze starého domu, jako z jeho nových obyvatel. Jak děj pokračuje a hrdinové se snaží záhadě přijít na kloub, vše se zhoršuje a nakonec všichni bojují o přežití. Možná až moc rychle v knize nastává "zlom" k horšímu. Možná to byl ale autorův záměr. Ať tak nebo tak, King upíří tématiku zvládl. Nechtěla bych se do takového městečka nastěhovat.

80%

M.Hrnčiarová
6.11.2010, 16:07
   
málo děsivá lekačka :-)

Prokletí Salemu se mi moc líbí, jako asi většina těch jeho starších knih. Neni podle mě moc děsivá (i když žádnou jeho knihu bych nečetla v noci, pokud bych byla sama doma :-) ) Ale i tak je to napínavý příběh a dokonce je tam pár "lekavých" momentů, což teda obdivuju. I když je kniha super, málokdy se u jejího čtení lekneme. No ne? Prokletí Salemu určitě doporučuju.

90%

Michaela Horáková
7.10.2010, 12:19
   
moje první upířina

Asi moje osmá kniha od Kinga,co jsem četl,ale první upířina. Všem vřele doporučuji,i když jsem už četl zajímavější dílka(To,Svědectví...) Kniha má docela rychlý spád(i dost mrtvolek :) ) a dobře se to čte. Těm co se zdá že je tam moc postav,doporučuji přečíst si Nezbytné věci,nebo Svědectví,postav je tam tak 2x tolik :)

80%

Jiří Klement
7.6.2010, 15:41
   
Upíři v Salemu

Prokletí Salemu je dosud nejhororovější knížka, kterou jsem kdy od Kinga četla, vlastně kterou jsem vůbec četla od kohokoli jiného. Stephen King mi každou stránkou dokazoval, proč má v mé knihovně a v mém čtenářském srdci číslo 1. Knížka je psaná poutavým způsobem, i když se v některých částech, obvzlášť v těch napínavých, setkáváme s retardací příběhu. To mě vždy nutilo číst dál a dál, abych zjistila, jak vše pokračovalo. Než se mi kniha dostala do ruky a já ji přečetla, podle Temné věže jsem myslela, že otec Callahan je hlavní postavou. Postupným čtěním jsem všk zjistila, že i když nepředstavuje ústřední postavu, je v ději důležitý. Kniha je velmi dobře zakončená. nechává na čtenáři, aby si sám doymslel, jestli město lehne popelem a s ním všichni upíři, nebo jen někteří a zbylí rozšíří své kruhy. Moc zdařilá kniha

100%

Evajz Knedlik
23.1.2010, 15:30
   
veľmi dobré

Práve som dočítal túto super knihu. Nato, že je to Kingova druhá kniha,ktorú napísal je v nej vidieť ten majstrov talent pri rozpisovaní jednotlivých postáv, pri rozvíjaní jednotlivých príbehov a jeho závideniahodná fantázia. V knihe vystupuje veľa postáv a každá má svoj príbeh, s ktorým Vás kniha zoznámi. Ale nemusíte sa lakať, medzi jednotlivými postavami a príbehami sa nestratia ani začiatočníci, ktorí s Kingov začínajú. Kniha a jednotlivé príbehy postáv Vás rýchlo vtiahnu do seba a veľmi ľahko sa zžijete s Benom /popr. inou postavou/ a budete jej fandiť. Táto kniha je fakt horor /doporučujem čítať v noci pri otvorenom okne/ a stretnete sa tu s tématikou vampirismu, ktorá je veľmi reálne podaná a rozpísaná. Budete hltať každú stránku a zimomriavky Vám budú behať po chrbte keď otec Callahan bude rozprávať o inkubusovi, stretnutie s Barlowom, pri každej návšteve Marstenovho domu+ jeho príbehu a hlavne pri samotnom Straker-ovi, nožoch a schodoch- tí čo čítali určite vedia ...Nebudem to tu celé rozpisovať, len naozaj ju odporučam, takže kdo ju nečítal nech napraví túto velkú dieru. Na Salem´s Lot tak ľahko nezabudnete...100%

100%

Ján Hrušovský
2.11.2009, 20:15
   
Salem

Jo upíři to já můžu:-)) Moc fajnová knížka četla se jedním dechem,obzvláště konec byl výborný.Trochu mně mrzí,že z Susan udělal Stephen upírku,no ale co se dá dělat. Fakt pecka....

90%

martymcfly
11.10.2009, 14:59
   
Prokleti Salemu

Určitě jedna z nejlepších Kingovek, co jsem kdy četl. Děj je pod neustálým napětím, plus je tu pár nečekaných zvratů, který jsem opravdu nečekal, což se mi často u Kinga nestává:). A navíc po přečtení TV si této knihy vážím ještě víc, kvůli části s Callahanem.

100%

Martin Šinko
18.9.2009, 10:47
   
Upíři!!!

Rozbor autorova stylu: Rozebírat styl Stephena Kinga je velice zvláštní a to už jenom proto, že každá jeho kniha je o něčem jiném. King použil velmi vděčné téma upírů, kterému se nevyhne snad žádný hororový romanopisec. Této své druhé vydané knize použil Stokerova Drákulu, coby nositele všeho zla, avšak jeho pojetí tohoto příběhu je v čemsi nové. Jde o moderní způsob, lákavý pro všechny. Hororový příběh, při němž člověku běhá mráz po zádech, když cítí za milostnými scénami cosi hrůzného, zlo, které je láká do svých spárů. Vlastní hodnocení: Na přebalu knihy stojí napsáno: „Na městečko Salem´s Lot a jeho bývalé obyvatele nikdy nezapomenete.“ Už prvních pár stran mne přesvědčilo o správnosti tohoto výroku. Stokerův román „Drákula“ jsem četl před čtyřmi lety a vzpomínka v něj ve mne stále přetrvává. Nyní mi Drákula leží v tašce pro případné nudné jízdy autobusem. Ale i když mě Drákula zaujal, daleko více jsem byl zlákán Prokletím Salemu, které neustále napíná čtenářovy nervy až k famóznímu závěru. S Benem jsem prožíval vše jakobych to byl já sám. Jeho lásku ke Susan i nenávist k novým obyvatelům města. Jeho posedlost domem na vrcholu kopce ve mne vzbuzovala úžas, neboť se ve své podstatě jednalo téměř o posedlost. Na Salem skutečně nezapomenu a i když mi již nyní některé maličkosti vyprchaly z paměti, přítomnost zla a mrazení v zádech nezapomenu…

100%

Roman
30.5.2009, 17:43
   
Prokletí Salemu

Jako druhá kniha mistra hororu S.Kinga je již tato kniha propracovanější než prvotina Carrie, která byla také o poznání kratší. Prokletí Salemu je propracované na postavy, na city postav, hodně dobře se do nich v žijete a skoro s nimi dýcháte. Dobré je že každá kapitola patří zvlášť hrdinům a kapitoly dané městečku jsou moc hezké a navazující. Začátek knihy je super, než se to pořádně rozjede jste vlastně skoro v půlce knihy, ale pak je to rychlé a šokující. Autor chce asi naznačit že zlo přichází pozvolna ale o to větší silou pak zasáhne. Přiznám se, že tedy moc upírský knihy a filmy nemusím, takže jsem byla ráda že je to pozvolné a rychlé. Vcelku se dost těším na filmy, které byly díky této knize zfilmovány, zkouknu a podám reference.

80%

ZuzikD
14.4.2009, 11:51
   
Prokletí Salemu

Já osobně mám upíří romány nejradči a kinga zbožnuju takže mi udělal radost.Knížka je napínavá od začátku do konce a dost se podobá Nez.věcem.Skvělé líčení hlavních postav,super atmosfera.Kam se hrabe DRACULA.

90%

Martin Roubik
13.1.2009, 06:00
   
Upiri vs. Ludia

Tak tato kniha vo mne vobec nevyvolala take sympatie, ake som ocakaval, podla slov mojich kamaratov. Rozhodne sa vsak k nej este dostanem, pretoze to vo mne vyvolava vycitky svedomia. Kazdopadne, na to, ze tuto knihu Kinga napisal v pracovni, je celkom dobra :)

40%

Peter Kauffman
26.9.2008, 09:47
   
Prokletí Salemu

Tuto knihu jsem dostal k narozeninám a s chutí jsem se do ní začetl. Přišla mi velice zajímavá a rozhodně bych ji doporučil každému, kdo má rád díla Stephena Kinga.

80%

Zdeněk Košírer
15.8.2008, 08:46
   
zklamani

upřímně řečeno moc nechápu, proč je většina lidí z téhle knížky tak odvařená. já jsem jí dočetl jen s velkým sebezapřením a můžu říct, že k téhle kingovce se (jako zatím k jediné) určitě nebudu vracet.

30%

Ondřej Kazda
21.6.2008, 20:20
   
Salem Lot

Upíry jako takové mám rád.Upíry v Kingovském podání zbožňuji.Pomalé odhalování děsuplných skutečností ve kterých se dá vše vysvětlit i jiným způsobem než,že řádí upíři.A pak po prvním ověřením už jen adrenalinová jízda až do hořkého Kingovského konce.Škoda že Mistr se tématu upírů věnoval jen jednou(nepočítám-li povídky).

100%

Jan Markgraf
29.5.2008, 12:33
   
Upirovsky original

Jedna z velice povedenych upirovskych knih, velice originalni. Muj nahled je mozna zkresleny tim, ze to byla jedna z mych prvnich kingovych knizek. Ale rozhodne je to jedno z del, ktere prectete jednim dechem a pak se budete bat pozvat si navstevu :-)

80%

Natal
19.3.2008, 12:29
   
Prokletí Salemu

Sice moc nemusím příběhy o upírech,ale u této knihy mi to vůbec nevadilo.To tajemno,které nad mestečkem panovalo mě pohltilo.Je důležité,aby se čtenář kingových knih,při jejich čtením nenudil.Mě se to u Prokletí Salemu nestalo,naopak jsem se od ní nemohl odtrhnout.Skvělá kniha.Mohu doporučit.

100%

Tomáš Potůček
22.11.2007, 19:32
   
Upíři v našem městě

Upíři v našem městě – už poněkolikáté, ale tentokrát ve zdařilé podobě. Třebaže už od napsání tohoto románu uplynulo již přes třicet let a horor a samotné psaní prošly několika renesancemi, příběh z městečka (Jeru)Salem patří mezi trvalý TOP hororové klasiky. Netřeba podotýkat, že za příběhem stojí nápad zmodernizovat legendy o upírech a jejich lovcích. Hrad vystřídal starobylý (prokletý) dům a z podhradí se stalo mírumilovné městečko. Van Helsing se jmenuje Ben Mears, za pomocníka má statečného Marka, a duchovní podporu zajišťuje Otec Callahan, který nakonec... však víte, nebo se dočtete. Mně osobně se zamlouvá, že Stephen King obohatil staré legendy o větší počet postav (a charakterů), u nichž se je možno pozastavit s otázkou, zdali jako upíři nejsou lepšími bytostmi než za svého smrtelného života. Slovem prostého laika: pan King se ve svém městečku dokonale vyblbnul a čtení tohoto příběhu je zajímavé i v okamžicích, kdy ještě nejsou na scéně upíři a temnota, a odpadá otázka: „Kdy už se konečně začne něco dít?“ Děje se něco pořád, a není k tomu potřeba pořád krev a hladové syčení. Je to příběh od začátku do konce. Kniha byla použita pro film a televizi. Co já vím, tak jednou jako film určený pro kina (1987 – Návrat do Salem’s Lot) a dvakrát jako televizní zpracování (Salem’s Lot – 1979 a 2004). Nejmladší zpracování je podle mě nejzdařilejší a nejvíce se podobá knize – zkušení Kingologové v ní najdou i pár odkazů na další příběhy.

100%

Pavel Němeček
23.10.2006, 13:13
   
dobře rozepsaný děj

Líbylo se mi tady jak popsal děj a v něm postavy jejich životy a tak. mohl to popsat jinak mohl se na nějaký popisování vybodnout ale on to neudělal má svojí tvář a tu si necháva aby zustala pro čtenáře neodhalená. A stouhletou zahaleností píše i své knihy a povídky.Prokletí Salemu má dokonale udělanej konec

70%

Kristýna Nekolná
19.10.2006, 10:35
   
Prokletí Salemu

Každý literární žánr má určité prvky, či snad symboly, která jsou pro něj typické. Ve westernech jsou to kovbojové a indiáni, ve sci-fi to jsou mimozemšťané a kosmické rakety atd. Jedním z takových symbolů pro horor je bezesporu upír. Vampýr - bytost nemrtvá, neživá, která symbolizuje v našich myslích archetyp pro strach a hrůzu - temnotu. K nejslavnějším dílům o upírech patří pro mnohé jedinečný a neopakovatelný román "Dracula" od Bram Stokera, ale ani ten nebyl první, a už vůbec ne poslední. Ani král hororů Stephen King nemohl odolat takovému lákadlu, jako jsou upíři, a výsledkem jeho snahy byl román "Salem's Lot", jeho druhá publikované kniha z roku 1975. Hlavní hrdina příběhu Ben Mears, průměrně úspěšný autor několika thrillerů, se vrací do městečka svého dětství Jerusalem's Lotu nejen aby zde dopsal svůj nový román, ale aby se zde konečně vypořádal s temnou skvrnou ve své duši, kterou mu zde v dětství způsobil zdejší dům hrůzy - Marstenův dům shlížející na Salem's Lot ze svého osamoceného místa na kopci. Nemusím ani snad dodávat, že Salem's Lot se nachází ve státě Maine. Ben Mears ale není jediný nový přírůstek v Salemu. Souběžně s ním se po desítkách letech opět do proklatého Marstenova domů vrací život. I když jeho noví obyvatelé, tajemný Straker a ještě záhadnější pan Barlow, asi nejsou to pravé, co si pod pojmem "vrací život" budeme představovat. Barlow je upír, který se svým pomocníkem Strakerem si zde vyhlédl další místo působení. Ale tento fakt si je schopno přiznat jen pár lidí kolem Bena. A zde bych mohl skončit. Tradičně by se slušelo poznamenat, že pak nastal boj na život a na smrt, kde pravda a "světlo" porazila temnotu šířenou Barlowem. Ale King není žádný velký tradicionalista, a neříká se mu král hororů pro nic za nic. Jednou z věcí, kterou na Kingovi obdivují miliony čtenářů na celém světě, je jeho přístup k pojmu happy end, který vlastně on sám ze svých děl vymazal. Možná trochu lehkomyslně bych zde mohl použít jeden z Murphyho zákonů, že když se něco může pokazit, tak se to určitě pokazí. King svým přístupen ještě k tomu přidává, že pokazit se to musí totálně a smrtelně. Naděje pro Salem's Lot nenávratně zmizela v dáli. "Prokletí Salemu" je Kingovo rané dílo, ale už zde můžeme zachytit jeho typické pojetí pro zlo, které on nevidí v nadpřirozených bytostech či příšerách, ale především v samotných lidech. Jak už píše v jedné kapitole knihy, Salem's Lot bylo už vlastně mrtvé město ještě dřív, než si ho vzal do svých drápů pan Barlow. To pravé zlo, které město ničilo, bylo v jejich obyvatelích, prostých lidí žijících v krásném městečku Nové Anglie, kde vše na povrchu vypadá tak krásně a civilizací až nedotčeně. Ale v každém domě se skrývá nějaký kostlivec ve skříni. Ať je mladá matka, které ve stavu duševního kolapsu mlátí své novorozeně, ať je to nevěrná manželka, která si to musí rozdávat s každým z okolí, nebo kněz, který svoji víru utopil na dně láhve od whisky. King moc dobře poukazuje na to, že zlo je v každém z nás, a fantaskní prvky či postavy pak používá jen jako jakýsi katalyzátor pro spuštění té bestie ukryté v nás lidech. Tento přístup pak vylepšoval až do takové dokonalosti, jakou jsou romány "TO" a "Nezbytné věci", které jsou založeny na stejném principu. Možná až kacířsky bych mohl prohlásit, že nejslabší prvky v příběhu jsou ty, kde se jedná o klasické upíří záležitosti. Všechny ty záležitosti s jejich silou, hypnotizujícím pohledem, strachem z kříže atd. Tady se asi nic nového nedá přinést, a proto mi tyto vlastně stále stejné situace připadaly na jednu stranu pro příběh nezbytné, ale na druhou stranu trochu monotónně nudné. Bezesporu pro mne jako čtenáře byla nejzajímavější ta geneze úpadku jednotlivých obyvatel z městečka.

80%

BoboKing
17.10.2006, 10:53
   
Prokletí Salemu

Knihu Prokletí Salemu mi před několika lety doporučila kamarádka, která byla Stephenem Kingem doslova "odkojena". Dlouho jsem váhala, zda ji číst nebo ne, nebyla docela dlouhou dobu k sehnání a rezervovat ji v knihovně bylo na půl roku. Nakonec jsem ji sehnala před pěti dny z náhodného zdroje, takže už leží doma...samozřejmě přečtená. Teď, když už jsem opustila záhadné městečko lačnící po krvi, připadá mi svět maličko jasnější. Nechci aby to vypadalo, že tápu mezi světlem a tmou, ale tato kniha to jasně specifikovala - nenápadný obchodník se starožitným nábytkem, který se z čista jasna objeví, převrátí lidské životy na neživoty a odejde se vztyčenou hlavou...vlastně v tomto případě - po zásahu jeho "kolegy" Barlowa - se vztyčenýma nohama... Podle mého názoru je kniha odrazem radostí i mindráků normálního světa. Spisovatel hledající inspiraci pro novou knihu přijíždí do rodného městečka, aby se zbavil děsu z dětství. Místo toho zde nachází ještě horší noční můru než tu, se kterou se přijel vypořádat. Příběh mi přijde velice dobrý, taková upírská pohádka pro lidi se silnějšími nervy. Rozhodně představa malého Dannyho jak klepe na okno Markova pokoje ve mně nevyvolávala právě dobrý pocit. Líbil se mi i počáteční popis městečka Jerusalems Lot, i když byl trochu Jiráskovský - zdlouhavý, ale nápaditý. Co dodat? Až seženu film, rozhodně se na něj jráda kouknu. Pravděpodobně se nebude shodovat s mými představami při čtení knihy, ale nechám prostor novému náhledu na věc. A teď - musím zavřít okno, slunce zapadá...

100%

Sněžka
10.9.2006, 19:36
   
Jedna z nejlepších

Prokletí Salemu je jedna z posledních knih, kterou jsem od Kinga přečetla. Ještě mi zbývají na přečtení 3 a mám jeho dílo kompletně přečtené, takže si myslím, že jsem měla dobrou příležitost k porovnání a hodnocení. Na začátku jsem se sice trošičku nudila při zdlouhavém výčtu postav a popisu města. Byl trošku problém zapamatovat si všechna jména i vztahy k ostatním obyvatelům. Jak ale kniha pokračovala dál, víc a víc mě pohlcoval její děj a občas jsem se i bála. Přečetla jsem ji během jednoho dne. Se čtením jsem skončila ve 3 ráno a protože jsem byla doma sama, poněkud jsem se bála byť jen vykouknout z okna aby se tam náhodou nevznášelo zubaté monstrum. Každopádně se mi Prokletí Salemu líbilo MOC. Předčí jej snad jen Řbitov zvířátek, Misery a Zelená míle. Pro mě to byl favorit číslo jedna a protože teď budu mít asi hodně času na čtení, hodlám si pěkné chvíle při jejím čtení zopakovat.

100%

Veronika Nogová
30.8.2006, 07:25
   
Prokleté Prokletí Salemu

Na znovuvydání knihy Prokletí Salemu jsem se velmi těšil, protože do té doby jsem ji nikde nemohl sehnat. Když jsem ji před pár dny vytáhnul ze své knihovny, s tím, že si ji přečtu a zažiju skutečné literárni hody, ulehl jsem do postele, zásobil se jídlem a otevřel desky. Buď jsem čekal mnoho, nebo kniha není žádný skvost. Přečetl jsem asi padesát stran nemoha se ubránit pocitu, že se stále nic neděje. Nic mě netáhlo dál, dá se říci, že všechno, co se upírů týče, jsme už dříve mohli najít jinde. Děj byl pomalý, kniha lidově řečeno postrádala šmrnc. Nemyslím, že jsem vybíravý a většina Kingových knih se mi velmi líbí a je jen málo těch, co mě zklamaly (Holčička, která měla ráda Toma Gordona, Strážci zákona), ale jediné, co mě nutilo dočíst Salems Lot, byl fakt, že jsem to už chtěl mít za sebou, abych mohl číst něco dalšího a také, že se jednalo o Kingovku. Už jen z prostého obdivu k mistrovi hororu bych knihu v půlce neodložil, byt by byla sebenudnější......nerad to přiznávám, ale tentokrát jsem se opravdu nebavil:-( Jediným světlým místem celého románu může být závěr, kdy děj konečně dostal trochu spád a ona poetičnost, s níž Ben společně s Markem zapálili celé město a uvrhli jej v plameny, jakých zakusilo už roku 1951.....

40%

Ivan Burda
25.8.2006, 17:37
   
Bram Stoker by sa potešil

Salem's Lot je prvá kniha od Stephena Kinga ktorú som čítal po dlhšej dobe a táto recenzia je prvá ktorú píšem na web SK po ešte dlhšej dobe. "Marcos" sa vrátil..boh nás všetkých ochraňuj -:) Hneď v úvode musím povedať, že kniha sa mi mimoriadne páčila. Dej je dynamický a strhujúci a kniha vás núti dokončiť načatú kapitolu hoci aj o jednej v noci. Je prekvapujúce, že hoci sa jedná len o druhý Kingov román, kniha vôbec nepôsobí ako nevyzretá prvotina, práve naopak. Je lepšia ako mnohé majstrove knihy hlavne z 90-tych rokov. Taktiež je to prvý román v ktorom PÁN spisovateľ použil svoje teraz už klasické kulisy: malé, ospalé novoanglické mestečko v ktorom sa zdá byť všetko v najlepšom poriadku ale nablízku číha spiace zlo, ktoré sa prebúdza a spôsobí apokalypsu. No neodpustím si aj kritiku diela. Nemôžem si pomôcť ale koniec na mňa pôsobí mierne rozpačitým dojmom. Neverím, že by Ben Barlowa len tak ľahko zabil. A prečo sa ostatní upíri po jeho smrti nerozpadli na prach. Taktiež ma zaráža ako si okolitý svet nemohol nevšimnúť, že sa deje v Lote niečo nekalé a neobvyklé..ale to len tak na okraj. Na záver chcem ešte povedať, že pánovi Kingovi sa podarilo napísať vynikajúcu knihu aj na otrepanú tému vampirizmu a verím, že by sa páčila aj otcovi Draculy, Bramovi Stokerovi. P.S. Pevne verím, že sa otcovi Callahanovi podarí svoje zlyhanie v boji s Barlowom odčiniť v boji proti Karmínového kráľovi v poslednom diele Temnej Veže. Otče, hlavne sa vyhýbajte fľaške -:)

90%

Marcos
6.8.2006, 14:22
   
RECENZE: Prokletí Salemu

Ukázka z knihy (str. 152): „…Ale žádných bitev nebylo. Byly jen šarvátky s neurčitým výsledkem. A ZLO nenosilo jednu tvář, ale mnohé, a všechny byly prázdné a velmi často s bradou potřísněnou slinami. Vlastně byl nucen dojít k závěru, že na světě není vůbec žádné ZLO, ale jenom zlo – nebo snad (zlo). Ve chvílích, jako byla tahle, měl podezření, že Hitler nebyl nic než uštvaný byrokrat a Satan sám byl duševně defektní bytost s primitivním smyslem pro humor – takovým, kterému připadá hrozně zábavné krmit racky výbušnými žabkami vmáčknutými do chleba...“ (Stephen King) Ani se mi nechce věřit, že tento příběh sepsal pan spisovatel King před více než třiceti lety. Je to mu již nějaký rok (tuším, že 12 let), kdy tahle Kingova „druhotina“ poprvé vyšla i u nás. Tenkrát jsem byl ještě mladý nevinný chlapec, který se možná ještě bál medvěda pod postelí, ale knihy moc nečetl a v noci poklidně spal i bez rozsvíceného světla. Ale dnes? Dnes se nám tento titul objevuje na pultech po nějakém čase znovu a nevinně postává v řadě mezi ostatními tituly. Nemohu proto jinak a musím Vás varovat! Nedávno jsem tu knihu koupil a druhý den jsem ji dočetl. Tahle jedna věta plně vystihuje podstatu mé (ne)recenze. Když píši tuto recenzi, je krátce po půlnoci 21.června 2006. Vlahá letní noc, řekl by možná básník, avšak já cítím jen únavné dusno a pot, který mi stéká po tváři, připalované světlem noční lampičky. Ležím v posteli a nespím. Ležím v posteli a bojím se. Píši tyto řádky a nemohu se při tom zbavit neodbytného pocitu, že se každým okamžikem v okně mé ložnice objeví děsivá bledá tvář s propadlými očními důlky. Dlouho váhám a nakonec se odhodlám vstát, abych otevřel okno. Na poslední chvíli se neodvážím. Hledím na prázdnou ulici, do potemnělých oken ložnic svých sousedů. Jsou otevřená, pochopitelně v tom vedru. Jen blázen by si okno neotevřel. Jen blázen a nebo někdo, kdo četl Prokletí Salemu… Život v malém městečku kdesi v Nové Anglii je dozajista stejný jako v každém jiném. Žijí tu lidé obyčejní, šťastlivci i ztroskotanci se svými každodenními problémy. Město má svého ducha, neměnný řád, živé pověry a dlouhou historii. Moc by se nezměnilo ani ve chvíli, kdy se tu objeví spisovatel Ben Mears, přestože si hned nabalí nejhezčí kočku ve městě. Ve stejné době však přijíždí do Salem´s Lotu i dvojice obchodníků se starožitnostmi. Až příliš čerstvého vzduchu pro naše malé městečko, pomyslel si v tu chvíli nejeden z místních. Když si navíc ti dva podivní „byznysmeni“ – charismatický pan Straker a jeho trochu postarší partner Barlow ve městě pronajmou dům s minulostí tak temnou, že každý rozumný člověk jedoucí kolem se mu vyhne obloukem a raději ještě přidá plyn, začnou se dít věci přinejmenším neobvyklé. Stephen King opět rozehrává napínavý příběh plný tajemství, která se bojíte odhalit, i když víte, že je zkrátka MUSÍTE znát. Jakmile začnete číst, už není úniku! Vývoj událostí ovládá Vaše představy přesně tak, jak je potřeba. Ani na vteřinu Vás nenechá odpočinout, každé další odhalení s sebou přináší nové otázky. Postavy jsou ve svém jednání a myšlení opravdové, „lidské“ a to je pro mě základ dobré knihy. Sdílím s nimi jejich radost, strach, prožívám s nimi život, umírám s nimi a opět ožívám. A to by stačilo. Musím zklamat každého, kdo doufal, že se dozví více o zápletce. Jakékoli další odhalení příběhu bych považoval za zločin proti autorovi a proto neprozradím víc, než to co jste si dosud mohli domyslet. Jen Vás ještě naposledy varuji! Dejte si pozor na Kingovo Prokletí Salemu. Budete se bát, to Vám povídám. Tenhle příběh totiž dokáže neuvěřitelným způsobem proměnit i typicky kýčovitou romantiku zapadajícího slunce v cosi neurčitě děsivého. Prokletí Salemu /Salem's Lot/ King, Stephen Nakladatel: Beta Překladatel: Linda Bartošková Obálka: Tomáš Kropáček Redakce: Jana Jílková Rok vydání: 2006 Počet stran: 410 Rozměr: 150 x 210 Provedení: hardback Stav: nové vydání Milan Březina

100%

Milan Březina
19.7.2006, 08:56
   
Salem's Lot

Druhá Kingova kniha a bác ho... rovnou jedna z nejlepších. Upírské téma považuji za fascinující a snad proto mě kniha tak chytla a byl jsem schopen odpustit i tolik zřejmou inspiraci Stokerovým Drakulou. King ten příběh vzal a přenesl do jiného prostředí a doby. A udělal to mistrovsky. V zásadních bodech se autor pevně držel předlohy, místy ji až kopíroval (například Susanina 'smrt'; Mat Burke mi opravdu hodně připomínal Van Helsinga, nemůžu si pomoct), ale zároveň ji velmi obohatil. Na těch čtyřech stech stránkách na čtenáře čeká pravá a nefalšovaná atmosféra strachu, na počátku chytne a do konce nepustí. Je sice pravda, že příběh nepřináší nic, co by tu už nebylo, ale způsob, jakým je veden, zobrazení atmosféry a povahy malého města, to všechno mu dává nádech něčeho vyjímečného. Nehledejte na této knize chyby, najdete je, ale čeho tím dosáhnete? Nechte se unášet... odměna bude mrazivá!

90%

Jari
16.7.2006, 23:46
   
Prokletí Salemu

Kniha se mi velice líbila, zvláště pak barvité lyrické popisování malebného "městysu"(to slovo nenávidím), propracovanost postav, atraktivnost upírského nápadu a vysoká poutavost děje bez zbytečných natahování a prodlev, ale na druhou stranu se mi zdá, že mohl SK více dotáhnout závěrečné rozuzlení(třeba jako v Pytli kostí), nemusel Benovi a Markovi na konci všechno vzít(Sára, rodiče, všichni známí...), mohl celkově vyjasnit co byl vlastně ten Barlow zač, odkud přišel a o co mu šlo a hlavně mě trošku naštvala nereálnost totálního vymření města bez reakce vnějšího okolí(okresní policie, dodavatelé do krámků, média ani ťuk...). No je to jeho druhá kniha, takže buďme schovívaví, ale celkový dojem super kniha, kterou jsem shltl za víkend

80%

Overlook hotel
11.7.2006, 08:23
   
Super kniha

Do knihy jsem se zakousla hned na začátku, jak jsem ji začala číst nemohla jsem se skoro ani odtrhnout...zaujalo mě jak je napsaná...jak jsou popsané postavy...dost dobrá knížka...

90%

ja.jaaja ---
27.6.2006, 15:47
   
Problém je v překladu.

To že se v případě hned druhé Kingovy knihy jedná o upírský román, je mi velice sympatické. Na druhou stranu je třeba předem konstatovat, že pokud si čtenář od Kinga žádá kvalitní upířinu, ať raději rovnou sáhne po povídce Na dobrou noc (sbírka Noční směna). [Co se týče tohoto briliantu, jde sice rovněž o příběh z prostředí Salem's Lotu, ale na rozdíl od románu zde King na mnohem kratším prostoru nabízí (na téma "vampire story") opravdový literární koncert.]
Skutečným prokletím „Prokletí“ je ovšem jeho český překlad. Jeden z mála těch kostrbatých a nešikovných, jaké kazí požitek z četby a způsobují tzv. zadrhávací efekt: děj neplyne přirozeně, a to se pak promítá i do celkového dojmu. Jak na tomto webu někdo zmínil, údajně v USA vyšla před časem speciální, Kingem prodloužená a upravená verze. Tady svítá malá naděje, že se nové podoby románu chopí šikovný nakladatel také u nás, a hlavně: že najme překladatele takového formátu, jaký si King opravdu zaslouží.

70%

Apache
14.10.2005, 13:29
   
Mno, Salem je fajn

Salem jsem četl minulé prázdniny a do poslední chvíle jsem nevěděl, že půjde o upíry:) Jakmile mně to došlo, celkem mě to zklamalo. Konečná fáze je taková utahaná, než je všechny dostanou a tak.. ale jinak je to celkem fajn..*

50%

Joe Harvey
8.8.2005, 22:10
   
Ach ti upíří...

Upíři jsou vděčným tématem... A já se přiznám, že o nich čtu velmi ráda. To je taky důvod, proč jsem tak dlouho (asi rok, možná i víc) sháněla právě tento román. Ale jak už to občas bývá, čím víc se člověk těší, tím, víc očekává a pak je zklamán. Mrzí mě to, kniha má veškeré atributy na to, abych jí dala co možná nejvíc procent... je čtivá, má pár zajímavých postav, městečko samotné zaujme, je na několika místech i tajemná... ale příběh je typický. A takový příběh musí mít něco, čím se od ostatních odliší. Něco, co nebude jenom: ha ve městě je upír, musíme ho zlikvidovat, sakra, on nás prokoukl a zdrhnul, tak ho najdem znova a srdce mu propíchneme kůlem... chce to trochu víc... navíc mi vadilo, jak tam pořád mluvili o Stokerově Draculovi...

60%

Rara-avis
31.5.2005, 16:41
   
MAZÁRNA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tato kniha je fakt husta. Je to má třetí kniha od tohoto autora a je asi nejlepší z nich. Doposud jsem přečetl Řbitov zviřátek, který mně taky hodně bavil a pavučinu snů, která na mně nezapůsobila žádným dobrým dojmem. Jediná chyba v této knížce je, že chudák Ben ztratí skoro vše co doposud měl, proto tuto knihu ohodnotím za 90%, konec je fakt smutný...........................:-(...................

90%

Maxim Melkonov
31.5.2005, 13:37
   
Upíři podle Stephena Kinga

Skvělá knížka, kterou mohu s klidným svědomím doporučit každému. Nápad s upíry je starý a vousy mu rostou již od dob Brama Stockera, ale Kingovo Prokletí Salemu zaválo mezi "zubaté" nový čerství vítr. Narozdíl od pokusů jako Poslední upír má tato kniha nápad a styl.
Děj je napínavý a graduje.

100%

Lucie Šimůnková
16.3.2005, 19:51
   
Salems Lot

Kniha je typickým kingovským hororom o upíroch.
V meste Salems lot sa najednou /nevedel som si spomenúť na slovenský ekvivalent/ začnú strácať ľudia, ktorí sa objavujú po nejakom čase, ale zásadne v noci a s "trochu" pozmeneným správaním. Samozrejme sa nájde pár hrdinov, ktorí vedia čo majú robiť a začnú lokálnu vyhladzovaciu vojnu.
Táto kniha ma veľmi nezaujala /to neznamená že je zlá/, možno preto že nie som fanúšikom príbehov o upíroch.AvŠak jedna vec ma fakt vie nasrať, a síce voľný koniec. Viem že nemôžem kritizovať majstra kingovho kalibru a ani to nerobím, ale otvorené konce fakt nemám rád.
Hodnotenie je slabšie zo spomínaných dôvodov.

60%

wolf
10.3.2005, 17:53
   
nic moc

Četla jsem to, ale moc mě to nezaujalo. Možná taky proto, že měmoc příběhy o upírech neberou, říkalo mi to i hodně jiných lidí. Jestli si to přečtete to záleži na vás Prípěch ujde, je dost napínavý , ale má otevřený konec, to mě docela načtvalo. . .

50%

Veronika Žižková
28.1.2005, 18:08
   
Poutavé

Upíři - strašlivé bytosti, živící se krví. Jenže King dokáže psát horrorový příběh i o vzteklém psu, takže předpokladem dokonalého nahlédnutí do příběhu je práve připuštění upírů jako něčeho normálního a v tu chvíli nám dochází, že fenomén upírů vlastně není tím, co je na tomto příběhu hrůzostrašné...
Tou pravou temnotou, kterou zde King popisuje jsou osudy lidí. Jejich temné myšlenky, nenaplněné sny a prázdné životy, náhle naplněné jedinou myšlenkou - zabíjet - poté co se "probudí ze smrti".
A také hrůzné obraty ve způsobu uvažování lidí po ztrátě někoho jim blízkého (a jejich následovnému shledání). Prostě tato kniha je temná - a upíři temnotu jen prohloubí...

90%

Pavel Potucek
27.7.2004, 01:35
   
Tak nevím

Myslím, že Stephen King napsal lepší knihy. Nemám nic proti upírům, ale přijde mi to jako poněkud obehraná deska. King měl vždycky v zásobě spoustu daleko netradičnějších příšer. Celkově příběh nebyl špatný, ale konec je příliš utnutý.

80%

Ada
8.7.2004, 09:26
   
Prokletí prokletého Salemu

Je to opravdu jedna z nejlepších Kingových knih. Ačkoli King obvykle pracuje s méně "paranormálními" tématy(sledujme vývoj od Carrie třeba po Srdce v Atlantidě),je Salem's Lot naprosto perfektním dílem. Souhlasím s názorem, že je konec poněkud uspěchaný, ale to rozhodně moc neubírá knize na kráse. Čtivě a především velmi napínavě(nedovolí vám ani na vteřinu odtrhnout oči od knihy, neboť byste mohli spatřit upíra!)napsaná kniha, rozhodně stojí za přečtení a společně se Svědectvím je podle mě nejlepší s ní začít četbu Kingovy tvorby.

90%

XXX XXX
21.4.2004, 20:20
   
Pohoda

Zaujal mě už titul knihy.Hned jsem si pomyslel tak tohle bude zážitek a taky byl, stránky ubíhali ajá jsem byůl za tři dny na konci opravdu krasa. Všem vřele doporučuji... :o))))

90%

Michal Medvid
21.4.2004, 18:31
   
Salem's Lot

Poprvé jsem tuto knihu četl někdy v době kdy jsem začal s tvorbou SK a podruhé se mi po dlouhém shánění dostala do ruky až minulý měsíc za což sem byl samozřejmě moc rád, protože tato kniha, na to, že byla jeho druhým dílem, je velmi čtivá a napínavá. Pamatuju se, že poprvé sem tuto knihu dočet z noci a dalo moc práce zajít si jen na záchod (bodejť ne ve 13-ti letech).

Příběh spisovatele vracejícího se do města kde vyrostl a kde se shodou náhod zároveň stěhuje záhadný cizinec, na kterého je každý ve městě zvědavý už jen z důvodu místa nastěhování (všichni jistě víme oč jde:)) je velice napínavý a plný nečekaných zvratů. Zvláště překvapivá pro mě byla smrt Susan.

Myslím že je to skvělé zpracování klasického upírského tématu (pokud to tedy srovnáme s jinými braky upírské literatury).

90%

Marcel Polášek
22.3.2004, 14:59
   
Upíří nářez se vším všudy

Určitě je to dílo, které patří do Kingových Top 5 (ale přiznávám se, že jsem ani zdaleka nečetl všechny jeho knihy, snad jen tak kolem třiceti). Napětí, strach, děs, to vše je zde přítomné v míře vrchovaté. Pro mě osobně je to jedna z nejhororovějších Kingových knih. Jsou zde obsaženy všechny nutné atributy - silný příběh, postavy, kterým můžete fandit, děs a hrůza (pozor - nejde o ironii!), without happy end... Nedoporučuji číst sám, před spaním a za nočního svitu hvězd. Jen jednu to má chybu - jedna z nejsympatičtějších Kingových hrdinek je 'ukořistěna' příliš brzy. Nicméně - super.

90%

Tomáš Hrabec
14.3.2004, 22:55
   
Prokletí Salemu

Toto je z mého pohledu jedna z pěti nejlepších Kingových knih a zaslouží si, aby si ji každý, kdo má rád upíry a všechno, co s nimi souvisí, přečetl. Jako obvykle má velmi poutavý děj, stupňovaný hlubokými popisy prostředí, domu na kopci atd. Myslím si, že ji s čistým svědomím můžu zařadit po bok takového příběhu, jako je slavný Dracula. I když je závěr trochu slabší, než jsem čekal, myslím, že těch 10 bodů jí právem patří...

100%

Dasik
9.3.2004, 10:29
   
Prokletí Salemu

Tahle kniha se nedá popsat - to se musí prožít. Musíte si prožít ten strach z toho, že se blíží noc a oni zase vstanou! Vstanou a přijdou! A nakonec si přijdou i pro vás!
Tato kniha je jedna z nejlepších, kterou kdy S.King napsal. Upíři, nemrtví.. toto a mnohem na vás čeká v Salemu!
Tuto knihu si nesmí žadný příznivce S.Kinga nechat ujít!!

100%

Jiří Štrobl
18.2.2004, 19:18
   
Prokletí Salemu

Tahle knížka mě dostala. vím (protože jsem je zatím nepotkal), že upíři neexistují, ale mít ve sklepě pana Barlowa bych si rozhodně nepřál!!! Vampyrismus jako mýtus je velice silný, ale až tahle kniha mi z nich nahnala opravdovou hrůzu. Dracula ve filmové podobě je proti této knize neškodná pohádka o zlé čarodějnici. Myslím, že pan King se musel bát u toho, když jenom vymýšlel děj této knihy. navíc fascinace starými, napolo rozpadlými, domy je snad v každém z nás. Protože ty domy pamatují mnohé generace a mnohé příběhy. Rozhodně se jedná o jeden z vrcholů Kingovy tvorby! Pokud bych někde na cestách narazil na cedlku "Jerusalems lot", asi bych se tomuto místu obloukem vyhnul! To ovšem neznamená, že se k této knize nebudu vracet!

100%

BeeSee
21.1.2004, 10:58
   
První a skvělá

Tak tohle byla opravdu první kniha od Kinga kterou jsem přečetla a tento příběh mě natolik zaujal že jsem se rozhodla přečíst těch knih co nejvíc.Sledovat jak se celé městečko pod nadvládou jednoho mění a uzavírá bylo fascinující a celou dobu jsem už předpokládala že to špatně skončí. Nadále sháním další a další knihy ale nějak jsem se teď zasekla asi po patnácté knize a další nemůžu sehnat.

90%

Petra Bučková
18.1.2004, 15:34
   
Druha kniha

Tak se mi konecne dostala do rukou kniha Prokleti Salemu od naseho mistra. Na zacatek bych podotknul, ze je znat, ze je to jeho druha kniha. Je to horor, kratsi roman ktery se pevne drzi sve dejove linie a zadna moc velka prekvapeni neobsahuje. Kniha je ctiva hned od zacatku a opravdu graduje az do vrcholneho konce, ktery se zda byti trochu uspechanym.Tuto recenzi pisi s malym odstupem, knizku jsem cetl zhruba pred 14 dny a jak se mi to rozleha v hlave, cim dal vic si myslim, ze to byla prumerna kniha. Nikoho nechci odrazovat, protoze za precteni urcite stoji a milovnici upiru a hororu si zajiste prijdou na sve! Preji Vam hezke cteni a prijemne mrazeni v zadech.

70%

Porsche
6.1.2004, 19:04
   
Upíři nikdy nebyli moje, ale..

...po přečtení této knihy se to jaksi změnilo. Jen se závěrem knihy si mohl autor trošku více- zdá se mi nějaký uspěchaný. Ale jinak smekám.

90%

Roman Maňák
1.10.2003, 06:29
   
Dobré počtení

Příběch je velmi dobře čitelný a plný různých dějových zvratů, díky kterým se odtrhnutí od knížky stává prakticky nemožným. A krása konce této knihy spočívá v tom, že se nedá přesně říct, kdo vlastně vyhrál. Jestli upíři, nebo "upírobijci".
Jenom je škoda, že v dnešní době jsou upíři už tak zprofanovaní, že příběh ztrácí část svého kouzla.

90%

Roman Hruška
16.9.2003, 15:53
   
Jonathan Harker dnešní doby

Spisovatel Ben Mears se vrací do rodného městečka aby si pronajal opuštěný dům, který byl v jeho dětství zdrojem nejedné noční můry…Takto začíná jeden z nejlepších upírských příběhů, které kdy byly napsány.
Ocitáme se v typickém maloměstě, kde nejprve smrt psa a pak zmizení malého chlapce roztáčí ponurý kolotoč hrůzy, která vyústí v totální destrukci města a takřka všech jeho obyvatel.
King dokonale rozehrává partie jednotlivých postav a popisy “podivuhodného domu“ na kopci, patří k vrcholům celé knihy. Příchod zla v podobě postaršího obchodníka je naprosto dokonalý. Myslím, že PROKLETÍ SALEMU je tou nejčistší esencí hororu a po právu mu patří místo vedle nepřekonatelného Draculy.

90%

Pavel Cepek
6.9.2003, 22:20
   
Dobry zacatok

Jedna z prvych Kingovych knih, myslim, ze sa mu vydarila velmi dobre. Ako upirsky horor je to najlepsie, co som kedy cital.

100%

Ender
1.6.2002, 19:04
   
Třída!!!

Je to vážně dost zajímavá knížka.Nemohla jsem jí číst před spaním a to znamená, že je to třída!!!

100%

Pavla Kornová
1.6.2002, 18:59
   
Zklamání z upírů

Při čtení této knihy mi běhal mráz po zádech. Dokáže být perfektní vypravěč a vtáhnout čtenáře do děje.Jediným zklamáním bylo dozvědět se,že se jedná o upiry-čekala jsem že závěr bude více "zamotaný"

80%

Rebeci
6.12.2001, 20:42
   
Bezprostřední pocity

Právě jsem tuto knihu dočetl. Ještě se klepu z perfektně vylíčených situací, jako je třeba hlídání mrtvoly kousnuté upírem. Ha! je to fakt nářez a stojí to za přečtení!

90%

Chosen-one
6.11.2001, 19:58
   
Poutavý děj Prokletí Salemu

Nebyla to první kniha, kterou jsem od Kinga četla, ale zaujala mě svým poutavým dějem, plným nečekaných převratů...

70%

Morganka
6.11.2001, 19:57
   
Skvělá kniha

Tato kniha je opravdu skvělá!
Blahopřeji!
Stephen King je nejlepší autor všech dob!

100%

Jana Millierierová
6.11.2001, 19:56
   
 56 recenzí
Podsekce
KNIHY
FILMY
POVÍDKY
 
Změň skin:  
Obsah
Hlavní strana
Obaly
Propojení
MuziKing
Postavy
Recenze
Odkazy
Komentáře

Napsat recenzi
Napsat komentář

Carrie
Vztek
E-mail
Heslo
  r e g i s t r a c e
  p o m o c
Hodnocení
86.4% (212 hlasů)
Vaše hlasování:
Hlasování je možné až po přihlášení uživatele
  p o d r o b n ě
Web si právě čte 1 člověk

Na tvorbě webu Stephen King CS/Horor Revue se můžete i spolupodílet pomocí článků a recenzí, které můžete jako registrovaný uživatel vkládat on-line. Další návrhy, náměty i kritiky posílejte na adresu STEPHENKING@WO.CZ
Informace o webu a tvůrcích

Copyright © Petr Dušek 1999-2019, Všechna práva vyhrazena