Stephen.King.CS - 1. československý web krále moderního hororu
MiseryRecenze
Misery

Paul Sheldon, spisovatel známý svými milostnými romány o dívce Misery, zrovna dopisuje novou knihu a chce si po úmorné práci vyhodit z kopýtka. Na silnici ho však překvapí špatné počasí a po následné nehodě upadne na několik týdnů do bezvědomí. Po celou dobu o něj pečuje bývalá zdravotní sestra Annie Wilkesová žijící v ústraní, která zbožňuje knížky o Misery a vítá možnost starat se o svého nejoblíbenějšího spisovatele. Jak se Paul probouzí k vědomí a je schopen komunikovat, dochází mu, že není nic jiného než lapený pták. Navíc labilita jeho ošetřovatelky vychází na povrch stále v silnějších záchvatech. Annie přinutí Paula pracovat na tom, co je podle ní smyslem jeho spisovatelské existence- další díl Misery. Paul se tedy neochotně ujímá své role Šeherezády a psaním bojuje o další chvíle života. Přestože se děj odehrává pouze na několika metrech čtverečních a ve společnosti dvou postav, napětí by se dalo krájet. King si jako vždy hraje s dokonale vykreslenou psychologií postav. Paul, schopen odkývat vše, jen aby dostal svou dávku léků; a nevyzpytatelná Annie, která v jedné chvíli vesele imituje prasátko, a v druhé vytahuje sekeru. Vřele doporučuji!!!

90%

M.Hrnčiarová
2.1.2011, 15:08
   
Dokonalost? Ano!

Misery byla mou absolutně první knihou od Stephena Kinga a musím říci, že i když jsem věděl jaký je to machr kniha mě dostala a uzemnila. Je to neuvěřitelné co dokázal převážně z jednoho pokoje a dvou postav vymačkat. Charaktery a psychologie hlavních aktérů je zvládnuta bravurně. Atmosféra je vynikající a v Misery se najdou i momenty, které rozhodně dokáží vyvolat mráz a husí kůži. Co se také musí pochválit je skvělé dostání strachu a marnosti z listů knihy. Osobně jsem to cítil a Paula jsem nesmírně litoval a současně jsem to s ním i prožíval. Co svědčí také o dokonalosti románu? Posledních 80 stránek jsem přečetl jediným dechem. Zkrátka a dobře dílo Misery je takřka bezchybné a naprosto zaslouženě dostane plné hodnocení. Lepší knihu od tohoto světového borce jsem si pro začátek ani vybrat nemohl. Vřele všem doporučuji a mě prosím už nerušit. Jdu se pustit do dalšího veledíla. 100%

100%

Dawe
25.7.2010, 20:56
   
Mizeria

Je tazke napisat recenziu na knihu po niekolkych rokoch. Pribeh je to silny, stredobodom a hlavnou postavou pribehu je spisovatel Paul Sheldon. Spisovatelia su casto ustrednou temou a postavou poviedok a romanov Stephena Kinga. V niektorych pribehoch sa zraci a zrkadli jeho paranoja, ci strach z fanusikov. V dalsich sa zas citatel oboznamuje s jeho detstvom, skusenostami a snami. Paul Sheldon necha hrdinku svojich romanov zomriet, toto sa nepaci jeho citatelke a fanusicke Anne, ktora sa rozhodne, ze prinuti Paula napisat novy pribeh, kde Misery musi zit!!! Nahoda, ci lepsie povedane nehoda privedie Sheldona k Anne. A tam zacina cely pribeh plny napetia... Mate pocit a chut casto vtrhnut do pribehu, pomoct Paulovi ... a zabit jeho fanynku Ann. A NEHORAZNE SUROVO JU POTRESTAT!!!

90%

roxetak
19.1.2010, 19:03
   
Ranne zaciatky

Musím sa priznať,že patrím do rodiny v ktorej je Stephen King autor číslo jeden - hlavne u mojej mamy. Musí mať všetky jeho knihy, aj keby išla cez mŕtvoly... :-). A ja som celkom rada, pretože pri jeho knihách som prvýkrat zistila čo je to báť sa a tŕpnuť od napätia ako sa to všetko skončí. Keďže Misery je jedna z mojich prvých kníh, ktorú som od Stephana prečítala, rozhodla som, že aj moja prvá recenzia bude o tejto knihe. Musím povedať, že Misery som prečítala niekoľko krát. Film som videla asi 2 alebo 3krát. Príbeh telentovaného spisovateľa sa začína dosť hrozivo, aj keď na prvý pohľad sa zdá, že preňho veľmi šťastne - keď po hrozivej autohavárii skončí v rukách jeho veľkej obdivovateľky.....Človek by si povedal, fuj, ten mal ale šťastie. Keď však pomaly začína zisťovať, že sa ocitol v rukách šialenej ženy - ošetrovateľky, dostáva strach. Stále som rozmýšľala nad koncom tohto príbehu. Podarí sa mu ujť, alebo nie....? Kniha je písana veľmi dobre, necháva čitateľa v napätí skoro po celý čas.....keďže premňa je Stephen King autor, ktorého knihy sa vo väčšine končia so šťastným koncom, aj keď šťastný koniec = niekoľko zbytočných strát na životoch, dúfala som, že aj toto bude ten prípad. A Stephen nesklamal. Spisovateľ sa nakoniec oslobodzuje, pričom mu vlastne pomohla jeho najznámejšia knižná postava Misery a zobúdza sa z tejto nočnej mory. Odporúčam túto knihu všetkým, ktorý maju radi klasické príbehy Stephana Kinga plné napätia a strachu :-)

80%

Viera Skukalkova
5.12.2008, 13:20
   
Skvělé dílo

Misery jsem přečetl, jak se říká, jedním dechem. Tato kniha mě ihned vtáhla do děje a příšerná muka jsem prožíval společně s Paulem. Děj je velice napínavý a je prosycen drastickými donucovacíme metodami Annie. Začínal jsem tu babu ze srdce nenávidět a těšil jsem se celou dobu, jak s ní Paul zatočí. Kniha, kterou považuju za jednu z nejlepší, jakou kdy King napsal. Jednoznačně 100 procent.

100%

Pavel Procházka
24.7.2008, 11:20
   
Cekal jsem vic

V mem prispevku k dilu TO jsem psal, ze neni stavena pouze na masakru a fyzicke bolesti, jako nektera jina Kingova dila. Kdyz jsem to psal, tak jsem v hlave mel prave Misery. Mozna to bylo tim, ze jsem ji cetl pravidelne pouze v autobuse, kde na to neni ten spravny klid, ale Misery me nedonutila se bat, nebehal mi mraz po zadech. Z ceho v te knize mit strach ? O Paulovi jsem vedel jen malo, takze mi jeho osud byl celkem jedno, ten konec me ani moc nepotesil. Strach z toho, ze ho Annie chytne jak se ji potuluje po dome ? Vubec ne - spis jsem chtel vedet co mu provede tentokrat. Nejsem masochista, ale vic jsem z tehle knihy nevymackl. Podle tech 90%+ jsem cekal mnohem a mnohem vic, ... ale na druhou stranu nelituji, ze jsem ji precetl.

60%

Lukas Hubka
9.5.2008, 12:58
   
Zklamalo mě to

No tak musím říct, že přes všechny kladné názory na tuto knihu mě to zklamalo. Čekala jsem to mnohem lepší. Označila bych to za tu nejhorší knihu od SK, kterou jsem doposud četla. Ale samozřejmě - věc názoru. Ted se chystám na jeho nový Puls, tak snad bude lepší...:)

50%

Ugisha
7.5.2008, 21:27
   
Klasika z knihovny kingologa

Musim priznat, ze kdyz jsem pri sve kazdotydenni prochazce Neoluxorem pridavala na hromadku tuto klasickou kingovinu, byla odsouzena ke cteni v predpojatosti. Vetsinu takto prosazovanych ci nekdy i zprofanovanych del ctu (v pripade hudby posloucham) s jistym nadhledem. Casto se 'nezklamu' a jedna se o komerce libive dilko utocici na smysly konzumentu. Misery vsak byla vskutku hodna sve povesti. Ale jiz ze zacatku se moje principy bourily proti takovemu zachazeni! Proc si Paul nechal libil vsechno to splachovani a amputovani? Jeho slaba vule mi casto vrtala hlavou a trochu kazilo dojem z knihy. Ale kdyz jsem se pred nedavnem v retrospektive podivala na jeho situaci... Take bych byla rada za kazde nove rano. Pristihla jsem se, ze mne zajimaji i pasaze s Misery a byla jsem zvedava, jak to s ni dopadne. Zde jsme se ovsem mohli presvedcit, ze SK by byl jako autor Lovestorys asi ponekud tuctovy. Klicovy napad, drzet a tyrat slavnou osobu svym obdivovatelem a nutit ho psat uz poletech nenavideneho Harryho Pottera 8, se mi zdala dost vyvedena. Libilo se mi, jak se autor drzel fazi antickeho dramatu, obzvlast peripetii s policejnim dustojnikem a sekackou jsem si uzila. Jen ta finalni katastrofa byla vlaznejsi, nez u davnych mistru. Koupe samozrejme nelituji, u knihy jsem se dokonce neuveritelne bala, stravila jsem vikendovou dovolenou na slapech v posteli s Kingem. A to je vse. Mozna si i nekdy prectu znovu, ale nevim nevim.

70%

Natal
19.3.2008, 17:02
   
Seznámení s Kingovou tvorbou.

Díky Misery jsem se poprvé setkala s Kingovo literární tvorbou. Opravdu mě nadchl a hned jsem začala shánět i další jeho knížky. Misery se mi opravdu moc líbila. Při hodinách chemie kdy sem byla zrovna u nejnapínavější části a nemohla od knihy odtrhnout. V té chvíli - čert vem vzorečky a chemické rovnice. :) Misery je skvělá knížka.

90%

S1M0NE
3.2.2008, 11:04
   
Lahůdka!

Paul Sheldon je spisovatel, který se proslavil romantickými romány s ústřední hrdinkou Misery. Jednoho zimního dne se mu cestou k vydavateli s dokončeným rukopisem posledního románu o Misery přihodí autonehoda. Naštěstí ho zachrání bývalá zdravotní sestra, a jak se později ukáže, zároveň jeho fanynka číslo jedna, která se o něj začne starat. Pomatená fanynka ho ovšem nakonec nechce nechat jít. Musí zničit rukopis Misery, s kterým není Anne spokojená, a napsat nový. A to je teprve začátek... Už jenom, co jsem vzal tuto knihu do ruky, očekával jsem od ní hodně. Původně jsem ji měl půjčenou z knihovny a přečetl jen pár stránek. Kniha mě ale tak uchvátila, že jsem neváhal a ihned si ji šel koupit. A pak to přišlo. Těch prvních pár stránek jsem už znal, ale zbytek? Ten byl naprosto strhující. Je to naprosto vyjímečný příběh jednoho spisovatele, který se dostane do vězení vyšinuté ženy – masového vraha, ale to už bych prozrazoval příliš.Kniha pro mě byla spíše oddychovým čtením, přičemž předcházející kniha, kterou jsem četl byla Temná půla. Misery byla v mnohém dokonalejší. Výborně popsané chování a pocity hlavního „hrdiny“, který ve své věznitelce vidí modlu Bohyně Afriky. To, co je na Kingovi nejlepší je tady naprosto dokonalé. Za jeho největší plus považuji to, že dokáže psát o naprosto obyčejných věcech a přeci z toho může vzniknout horor. No spíše thriller. A že to není jen horor a thriller dokazují mnohé pasáže z knihy. Jde o drama lidské duše o tragédii lidského počínání. Misery není jen pro milovníky napínavých žánrů, ale najdou si v něm své nej také ostatní čtenáři. Koupí této knihy rozhodně nelituje, neboť jde o skvělé dílo. A pokud čtenář sám píše povídky (což platí v mém případě) jistě se pozná také v Paulovi – hlavní postavě. Určitě se ještě ke knize někdy vrátím. A kdo ví! Třeba bude ještě lepší než teď!

100%

Roman
16.1.2008, 18:48
   
MISERY

Už od počátku příběhu vám bude jasné, že má Paul velké problémy. Autor začíná vyprávění a dá se říct, že ho i zakončuje v jednom jediném pokoji, kde je známí spisovatel vězněn. Psychologie postav je opět zvládnutá na jedničku. Paul Sheldon se stane ustrašený dobrovolný - nedobrovolný vězeň, který postupně přichází o rozum v důsledku mučících praktik Annie Wilkesové. Ta se kvůli dopsání své oblíbené knihy o Misery neštítí vytáhnout na svého oblíbeného idola, dokonce i sekeru. Celý příběh je veden pohledem Paula. Ten postupně zjišťuje hrůznou minulost Annie, která je tak děsivá, jako žádná jeho kniha. Stephen King ve své knize "O psaní: memoáry o řemesle" uvedl, že konec této knihy měl být zcela jiný. Paul měl skončit, jako žrádlo pro prase Misery a jeho poslední kniha měla být v koženém obalu z jeho zad. Jak to ale skutečně skončí, to si musíte přečíst sami. Tato kniha za to skutečně stojí.

100%

Ondřej Bezouška
26.5.2007, 12:36
   
Moja oblubena kniha

Toto bola prva kniha, ktoru som od SK citala. Odvtedy je zo mna stephenokingovska maniacka. Citat tuto knihu je vazne zazitok, kazdy den som sa nevedela dockat toho,ked pridem domov a zase sa na tuto knihu vrhnem. Ku koncu bola taka napinava, ze som pochybovala, ze to moje nervy vydrzia.Bolo to vazne nieco. Ked som sa blizila ku koncu priala som si aby som ju nikdy nedocitala. Ale vsetko dobre sa raz konci. Hned na druhy den som bezala do kniznice a pozicala som si dalsiu knihu, a potom dalsiu a dalsiu. Stephen King je proste navykovy!

100%

Simona Kollerová
8.4.2007, 16:10
   
misery

Román Misery patří mezi nejznámější a nejzdařilejší thrillery vzešlé z dílny Stephen Kinga. Hlavní hrdina Paul Sheldon je autorem romantických příběhů o krásné Misery. Osudovou náhodou Paula po těžké havárii najde jeho nejoddanější čtenářka, bývalá ošetřovatelka Annie Wilkesová. Ta z něj ve svém odlehlém domě učiní nedobrovolného pacienta. Během svérázného "léčení" ho přiměje, aby psal pokračovaní Miseryiných příběhů podle jejích představ. Díky Anniiným šíleným donucovacím metodám prožívá Paul tvůrčí období, jehož hrůzu by si nedokázal představit ani v nejbujnější fantazii a o jehož konec se dramaticky zaslouží i tým policistů, kteří po něm pátrají. Stephen King v tomto děsivém příběhu dokázal mistrně vyvolat atmosféru strachu a vytvořit přesvědčivé postavy, okořenit text suchým sarkasmem a doplnit ho autentickými postřehy ze zákulisí spisovatelského procesu. Podle proslulého románu vznikl neméně slavný film Misery nechce zemřít. Kathy Bates za ztvárnění hlavní role Annie získala Oscara. Hlavní mužskou roli hrál James Caan.

100%

Marek Červeňák
7.4.2007, 21:50
   
Kingovo mistrovské dílo

Tahle kniha patří mezi mé oblíbené knihy. Hned jak jsem ji držela v ruce, jsem četal, až jsem ji dočetla. Přečetla jsem ji za jeden den. Mistrovské dílo. Podel mě patří mezi nejlepší. Napjatě jsem četla, když Paul našel ústřižky v albu, kde zjistil, že jeho ošetřovatelka je vražedkyně. Jak musel psát román, který kontrolovala, aby vše bylo v pořádku a dopisovala písmena, která ubývajícím časem se přestala tisknout na papír. Jak pak, po dlouhé době, co ho zachránili, sedí a píše příběh o tchoři. Smutné a famózní.

100%

Denisa Šnédarová
8.3.2007, 18:40
   
lahůdka

Další z vynikajících Kingových děl. Skvělá atmosféra, kterou spisovatel drží i přesto, že v románu v podstatě vystupují pouze dva lidé! Kniha je naprosto realistická a při čtení mě dost mrazilo při představě, že takoví fanoušci na světě opravdu existují. Celou dobu jsem přemýšlel, co bych dělal, kdby se mi přihodilo to co Paulu Sheldonovi, radši snad nepřemýšlet. Když na konci Paul zabil svou trýznitelku a pečovatelku v jednom, strašně se mi ulevilo, byla to hrozná baba. I když se jí musí nechat její vynalézavost, jak zabila policistu, který se přišel podívat, jestli u ní není Paul, to byla opravdu síla. Rozjet ho sekačkou, no kdo z nás by to vymyslel? Mě by to tedy nenapadlo. Knihu tedy opět vřele doporučuji.....prostě King is the king.

100%

callahan
5.3.2007, 13:52
   
NEVIM

Myslím, že jde o "jakousi" Lahůdku v tvorbě SK.Tuto knihu bych vyhodnotil na svém osobním žebříčku Kingových knih jako zatím nejlepší co jsem četl. Zejména kvůli naprosté reálnosti příběhu, hrůzostrašné realitě situací, velice barvitému ději, který dokazuje Kingovo mistrovství. Na čtyřista stranách dokáže zaujmout čtenáře pouze dramatem mezi dvěma postavami-tak tomu říkám drsnost. Hodně se mi libila naturalistická a střízlivá koncovka, v které Paul končí jako vykotlaný pařez psychicky poznamenaný na zbytek krátkého života.(Neumím si představit, že by po tom všem někdo podával recepce a pustil useknutou nohu, palec, závislost na drogách a psychické týrání z hlavy). Moc se mi tato kniha líbila a velice doporučuji všem "pokročilým" čtenářům SK. Jako seznamovací první kniha od Kinga se to podle mého názoru příliš nehodí

100%

petr sidlo
25.1.2007, 18:02
   
Misery

Myslím, že jde o "jakousi" Lahůdku v tvorbě SK.Tuto knihu bych vyhodnotil na svém osobním žebříčku Kingových knih jako zatím nejlepší co jsem četl. Zejména kvůli naprosté reálnosti příběhu, hrůzostrašné realitě situací, velice barvitému ději, který dokazuje Kingovo mistrovství. Na čtyřista stranách dokáže zaujmout čtenáře pouze dramatem mezi dvěma postavami-tak tomu říkám drsnost. Hodně se mi také libila naturalistická a střízlivá koncovka, v které Paul končí jako vykotlaný pařez psychicky poznamenaný na zbytek krátkého života.(Neumím si představit, že by po tom všem někdo podával recepce a pustil useknutou nohu, palec, závislost na drogách a psychické týrání z hlavy). Moc se mi tato kniha líbila a velice doporučuji všem "pokročilým" čtenářům SK. Jako seznamovací první kniha od Kinga se to podle mého názoru příliš nehodí

100%

Overlook hotel
11.7.2006, 08:37
   
skvelé napätie

toto bola moja prvá kingovka, ktorú som si kúpil (back in the 1990). možno je dobre, že som začal práve misery, pretože sa dobre číta, je napínavá a pritom realistická (tým myslím žiadne nadprirodzeno). čo sa stane, keď sa spisovateľ stane obeťou fanatickej fanúšičky? jemu dosť nepríjemé veci, ale my čitatelia si pochutnáme na výbornej knihe (dokonca obstojne sfilmovanej - u kingoviek výnimka), od ktorje sa len tak neodthneme.odporúčam.

90%

David Beňo
12.5.2006, 21:07
   
Čert ber všetky fanynky

Kniha sa ku mne dostala až nedávno, no "zhltol" som ju v priebehu víkendu. Napriek tomu, že sa nedá hovoriť o nejakej hororovej atmosfére, skôr o riadne klaustrofobickom psycho-thrillery, je Misery dokonalou ukážkou majstrovho génia. Nádherná neustála gradácia, detailné vykreslenie Paulových pohnútok a myšlienok, podrobné opisy prostredia a ďalšie črty, vďaka ktorým máme majstra Kinga tak radi, mi nedovolili sa od knihy odpútať až do konca. Takto si predstavujem napínavý dej, navyše aj uveriteľný, ktorý nepustí ani v prípade toaletnej potreby (veď to všetci poznáme, na WC sa číta celkom dobre :) Za zmienku stojí rozhodne Kingova schopnosť napísať román, ktorý sa celý odohráva len na pár metroch štvorcových a čitateľa napriek tomu po celú dobu dokáže držať v šachu a napätí - forma priam nabádajúca divadelných tvorcov na spracovanie inscenácie. Cujo (porovnateľný dejom v priestore) v tomto prípade odchádza ako slabší protivník. Rozhodne odporúčam do pozornosti.

80%

sly sly
4.4.2006, 22:37
   
Misery v Bezručích

Včera jsem se vydal do divadla shlédout Misery v Divadele Petra Bezruče.Když jsem usedal do sedadla stále jsem měl ještě obavy jak toto Kingovo téměř komorní drama zvládli převést na prkna,která znamenají svět.Prvních pár minut mé obavy nenaplnilo takže jsem si mohl pořádně užívat představení.Pojetí této hry je sice trochu odlišné a některé fanoušky mistra hororu můžou odradit zejména některé části ve kterých je děj odlehčen humorem.Krvavé jatka jako ve filmu či knize se nekonají,ale musím říct že ve vypjatých situacích se v hledišti rozhostilo naprosté ticho.Zajímavé bylo paralélní spojení děje Paulova uvěznění a osudů Roryho a Misery z jeho knihy či vylíčení Paulovy bolesti.Mile mě překvapil mluvící psací stroj,byl pěkně "Kingovský".Doufám,že mě neukamenujete za to,že zde umístím recenzi na toto divadelní představení,ale myslím že kdybych tak neudělal byla by to chyba.A co vám říct na závěr?Pokud máte možnost na Misery si určitě zajděte.

90%

Lukáš Herot
18.2.2006, 09:35
   
Opravdu reálná fikce...

Je to přesně ta kniha, po které byste měli URČITĚ sáhnout, jste-li nemocní a musíte ležet v posteli. Ne že by jinak nebyla čtivá a poutavá, ale podle mého názoru vám ještě víc pomůže cítit Paulovy pocity na vlastní kůži (i když vám nedá ani prostor na oběd). Celý příběh od začátku až do konce je perfektně promyšlený a občas mě i mrazilo, když jsem si uvědomil, jak krásně by se dal do reálného světa zasadit... Opravdu KVALITNĚ strávený čas, vřele doporučuju!!!

90%

nomars
15.7.2005, 13:24
   
Ne 100% (můj subjektivní názor

Jsou tu samé pozitivní recenze a tak mi snad odpustíte jednu ne zcela kladnou.Tahle knížka se čte dobře(snad jako každá Kingova),má plno myšlenek a také zajímavé hrdiny.Měla jsem však několik chvil,kdy mě tato kniha lehce nudila(chápu,že ta nepříliš velká akčnost hrdinů vlastně člověka napíná,co bude dál) a občas jsem měla chuť trápení obou ukončit...
Každopádně musím ocenit jak mistr zvládl posadit děj celé knihy na jedno místo při zachování čtivosti.

Tak mě napadlo,že tuto knihu by měl mít přečtenou každy,kdo se odváží být spisovatelem.Inu každé povolání má svá rizika...

80%

lijik
13.7.2005, 17:22
   
Fanynka číslo 1

Annie byla opravdu fanynka číslo 1, která byla ochotná svého milovaného spisovatele i zmrzačit, jen když napíše další pokračování jejího oblíbeného románu. Misery bala mou 1. knihou, kterou jsem od Stephena Kinga čela a zaujala mě natolik, že od té doby Kingovy knihy vyhledávám-i když si občas ráda přečtu jiného autora, tak mistr poříd zůstává mým nejoblíbenějším. Film Misery nechce zemřít je proti knize jen slabý odvar-amputace nohy, nebo rozmašlování policisty v sekačce na které jsem se tak těšila jsem se bohužel nedočkala, i když amputaci nahradili zlomeninami tak to prostě nebylo ono. Velice se mi líbilo jak Stephen King popisuje pocity vězněného paula Sheldona a jeho fyzickou i psychickou bolest a strádání. Také náladovost jeho ošetřovatelky byla výborně ztvárněná. Všem Misery vřele doporučuji.

100%

**Merykara**
13.4.2005, 23:12
   
Líbí se mi

moc se mi líbí to jak v této knize popisuje strach toho spisovatele a taky jeho bolest a náladovost jeho věznitelky. Vadilo mi sice, že se děj opakuje dobrá nálada, špatná nálada Annie, ale už jsem si zvykla. Ale jinak doporučuji, i když jí nemám ještě dočtenou.Chtěla bych se podívat i na film, ale slyšela jsem, že za moc nestojí, tak nevím.

70%

Veronika Žižková
22.2.2005, 08:57
   
Misery

Už je to docela dlouho, co jsem knihu četla, ale je dost dobrá narozdíl od filmu. Ale je to většinou tak, že každý film podle knížky zklame. Velmi dobrá knížka, která pobaví, i když se děj odehrává celou dobu na stejném místě.

80%

Lucka Venturová
28.1.2005, 21:56
   
Misery

byla to jedna z prvních knich od Kinga který jsem četla, ale u týhle jsem pochopila, že je to génius. Taky je to jedna z jeho knížek, u kterých jsem se opravdu bála. Film jsem viděla následně a musim říct, že byl tak "prázdný" oproti knížce...člověk mohl jen tušit jak asi Paulovi je, kdežto v knize byly dokonale popsaný všechny jeho myšlenkový pochody. Mě osobně film velmi zklamal. Knížka je jedna z nejlepších podle mého

90%

Veronika Markovičová
2.11.2004, 09:26
   
Misery


já vím, že tohle je jedna z Kingových nejčtěnějších a zároveň nejvyhledávanějších a nejlépe hodnocených knih, ale.....jak to napsat....mistra si moc vážím na to abych ho kritizoval....prostě to není můj šálek kávy....já mám radši to mýtické zlo, ať už v podobě upírů či čehokoli jiného....ta ženská je sice mrcha a ještě k tomu vyšinutá, ale kolik takových je, že??? S těžškým srdcem dávám půlku ze sta, protože míň si netroufám a ono to zase není ani úplně blbé, ale v téhle knize jsem se prostě nesešl s Kingem jakého miluji!!!

50%

BeeSee
26.10.2004, 21:04
   
Skvělá kniha na sychravý večer

V příběhu Misery pan King udržuje napětí od začátku do konce... Celý příběh spolu s hlavními hrdiny prožíváte až do samého skvělého finiše! Také Stephen King dokonale vymodeloval obě hlavní postavy! Prostě super!!!

90%

XXX XXX
21.5.2004, 07:25
   
Výborný THRILLER

V téhle knížce pan King ukazuje, jak dokonale je schopen vykresli postavy(dalším skvělým příkladem je podle mě také povídka Nadaný žák). Napsat knihu ve které se objeví prakticky jen dvě postavy určitě není lehké ale pan King to zvládl bravurně a výsledek opravdu stojí za to. Kniha má zvláště v některých pasážích (například když Annie "amputuje" Paulovi nohu) neuvěřitelný drajv a napětí tu dosahuje téměř na hranici snesitelnosti a velmi zajímavé jsou také úryvký z knihy Miseriin návrat. Kniha sice patří spíše do kategorie thriller ale i tak patří podle mě mezi to nejlepší co Král hororu napsal.

90%

Juan
5.5.2004, 15:50
   
Jedna z najlepsich

Musim podotknut, ze toto bola mozno tretia najlepsia knizka aku som od Kinga cital. Bola to prva knizka od neho, co sa mi dostala do ruk a uplne ma uchvatila. Este nikdy predtym som necital nieco podobne a uz nikdy potom som neprecital inu knizku ako od Kinga. Uz len to, ze tam nie je nic nadprirodzene a v podstate sa to mohlo aj stat. O to je pribeh strasnejsi a tym padom aj lepsi. TU musim podotknut, ze aj film bol mimoriadne vydareny, co sa tak casto nestava. U mna to je jednoznacne 100%

100%

pistik
7.4.2004, 12:05
   
MYSERY

Po téhle knize jsem sahla a ani jsem jí nechtěla číst, protože mě nikdy moc nelákala. Zpočátku se mi ani moc nelíbila, ale pak jsem se začetla a zjistila jsem, že není tak špatná, jak jsem si myslela. Nejzajímavější byl určitě konec, který jsem přečetla jedním dechem.

90%

Lena
5.4.2004, 13:46
   
Misery

Vždycky sem měl radši filmy než knížky, ale to po přečtení Misery už tak moc neplatí! Zatim sem zfilmovaných děl od Kinga moc neviděl, ale tenhle film je proti knížce z odpuštěním - prd.Parádní thriller!

100%

Johny van M.
2.4.2004, 21:23
   
Thriller od krále horroru

Titulek vystihuje podstatu knihy. Zní to podivně, co? Horror a thriller k sobě mají ve skutečnosti ještě dále než by se na první pohled zdálo. Navíc thriller není v podstatě ani knižní, nýbrž filmový termín. Nicméně nic jiného mne nenapadlo. Ale musím uznat, že v případě Misery tato kombinace funguje dokonale. Vůbec se mi do knihy nechtělo, ale po jejím přečtení převládla spokojenost. Jistě, pro skalního fanouška horrorů to není nic, k čemu by měl potřebu se vracet, ale je to výborně napsané, postavy jsou životné a jejich motivy, psychika, děj - vše je podáno velmi čtivě,logicky a přesvědčivě. Misery je prostě 'jen' hodně dobrá kniha pana Kinga.

80%

Tomáš Hrabec
15.3.2004, 01:46
   
Královská kniha

Je to úchvatná kniha, kterou jsem přečetl za dva večery. Začalo to tím, že jsem ležel nemocný v postely a přemíšlel co číst v knihovně mě upoutal titulek MISERY vzpoměl jsem si na film, který mě moc nenadchl a doufal-kniha bude lepší a pravda pravdoucí.Unesly mě již první stránky a nemohl jsem se od ní odpoutat, posledních 40 stránek jsem přečetl jedním dechem :o)Moc mě mrzelo že už je konec. Všem tuto knihu vřele doporučuju. Dnes jsem přišel na internet a hledal další knihy od SK a našel jsem tuto supr stránku. Až dopíšu tuto recenzy skočím do auta a jedu do knihkupectví pro další díla hlavně pro TO.
King je king-to sedí.
Všem doporučuju ať se zvednou od svého PC a jdou si sehnat něco od Krále :o)))))))))

100%

Michal Medvid
14.3.2004, 15:48
   
Opět nejprve film, poté kniha

Kdysi dávno jsem viděla film Misery nesmí zemřít, který jsem si již matně vybavovala. Netušila jsem, že je to díla "našeho" Pana Kinga. Když jse zjistila, že ho mají dávat v televizi, rozhodla jsem se porovnat film s knihou. Knihu jsem si vypůjčila 5dní před jejím "televizním vydáním". Tolik mne zaujala, že jsem ji přečetla za tři dny. Musím dodat, že některé fráze se moc často opakovaly...prášky, nuda, pití, prášky, radost že Anny odjíždí. Již jsem měla sto chutí knihu odložit a začít na čekajícím díle Holčička, která měla ráda Toma Gordona, když jsem se zrovna začetla do místa, kde rozzuřená Anny zohyzdila Paulovi nohy. Od té doby byl a kniha mnohem víc napínavější a zjišťování její minulosti mne opravdu dostalo (ikdyž asi méně než Paula). U knihy jsem vydržela, stejně jako u fimu, ale na plný počet to u mne nebylo - čimž neříkám, že kniha nebyla dobrá - spíše naopak.

80%

Petra Klosová
28.1.2004, 15:05
   
Klenot

V Kingově tvorbě opravdický klenot,už sama atmosféra knihy, kdy autor dokázal jen ze dvou postav vyždímat tolik zvratů ,napětí a zábavy je geniální.Na knize jsem nenašel vůbec zádnou výtku,je to pěkné,zábavné ale místy vás může hodně zamrazit v zádech a není k tomu vůbec zapotřebí jakého koliv "bubáka" ( jak to má King bohužel často ve zvyku ) ne to opravdu ne někdy k tomu postačí jedna "mírně" šílená zdravotnice ...

100%

dr.film
11.1.2004, 15:43
   
lepší zážitok

túto knihu som čítal asi pol roka po tom čo som mal celkom slušne zlámanú nohu - tesne nad členkom. o to intenzívnejšie som prežíval opisy likvidácie spisovateľa šialenou fanynkou.

80%

Martin Jakubík
2.1.2004, 21:43
   
Misery

Misery je knížka, kterou jsem četl od Kinga jako třetí (po To a Řbitov zvířátek) a musím uznat, že mně naprosto strhla do světa Kingovy tvorby. Podle mne se jedná o jeho nejlepsí knihu a vsem ji vrele doporucuji!

100%

Michal Zizlavský
30.10.2003, 21:33
   
Misery

Další vynikající román Stephena Kinga, ve kterém spisovatel je po nehodě upoután na lůžko a jeho věrná fanynka o něj pečuje. Strhující dílo, od kterého se člověk ztěží odtrhne, kdy je skvěle popsáno fyzické i psychické utrpení Paula Sheldona a šílenství jeho ošetřovatelky.

100%

Jan Chrudimský
9.10.2003, 15:41
   
Strhující

Je to velice dobře napsaná knížka, o čemž svědčí i fakt, že přestože v jejím ději (téměř celém) jsou pouze dvě postavy, se z něj neodtrhnete. Líbil se mi zvláštně konec, kde King suveréně popsal stav šílenství Paula Sheldona, když byl už zachráněn. Jeho vidiny, pocity... konec byl fascinující... Ale nže ke konci došlo, musel si toho náš hlavní hrdina vytrpět skutečně mnoho. Udělala jsem tu chybu, že jsem si ke konci četla i ráno před školou. Byla jsem z toho tak zmámená, že jsem se nedokázala zpočátku vůbec soustředit :)

100%

Rara-avis
6.9.2003, 11:17
   
Misery

K přečtení Misery jsem se musel doslova dokopat. Jsem velkým fanouškem Stephena Kinga, ale tahle knížka mě nikdy zvlášť nelákala. Určitě za to mohl film, který se mi zrovna moc nelíbil. Kniha je však úplně jiné maso. Do postavy hlavního hrdiny se vžijete hned od prvních stránek. Budete, s otevřenými ústy, sledovat jeho osud u bývalé ošetřovatelky Annie. Hned od začátku jí budete plně nenávidět a uleví se vám jen na konci, kdy bude její osud navždy spečetěn. Ať ta mrcha hnije v pekle! Vřele doporučuji!

90%

Venca Votruba
23.7.2003, 19:41
   
Moje první kniha

Misery byla moje úplně první kniha, kterou jsem od Kingy přečetl - a musím říct, že od té doby v podstatě nečtu nic jiného než Stephenovi knihy. Kniha mne naprosto zaujala už od první strany a bál jsem se u ní až do úplného konce. King zde velice přesně vylíčil pocit marného vzdoru a strachu, kterým Paul Sheldon trpěl a Annie Wilkesová je ten typ blázna, který je podle mého gusta. Ještě teď, když si představuju svištící sekyru nad nohou Paula Sheldona, běhá mí mráz po zádech. Knihu vřele doporučuji, opravdu velmi podařená kniha, jak jsme si ovšem už u Stephena zvykli :-)

100%

Daniel Maroušek
1.6.2002, 20:58
   
Pořádné smlsnutí

Tak tohle je přesne to, co miluju na Stephenovi. Realita. Možná se někomu nezdá zrovna reálné, když Vám ženská pálí zraněné nohy autogenem nebo odřezává palce na rukou elektrickým nožem, ale přece jenom - stát se to může.
King se v žádném případě nemusí uchylovat k nadpřirozeným jevům nebo zeleným mužíčkům s tykadélky, aby zaujal. Tohle je prostě ta nejsyrovější realita - kdy Vám běhá mráz po zádech právě z toho, že se to "opravdu" mohlo stát.
Je to báječná kniha plná psychologického přerodu hlavního hrdiny - jeho snaha vymanit se z područí maniakální fanynky - přes vzteklý protest že to nejde, až po naprostou rezignaci - jak fyzickou tak psychickou.
A samozřejme nesmím zapomenout na typycký Kingovský konec - ale to ať posoudí každý sám.
Zase jsem si jednou pořádně smlsla. Vřele doporučuji.

100%

Renata
6.11.2001, 20:35
   
Thriller Misery

Spisovatel Stephen King za svoji karieru napsal mnoho rozličných děl.Psal jak horory tak i thrilleri.Mnoho z nich bylo uspěšně natočeno,podle jeho knihy Shining natočil Stanley Kubrick svůj film Shining, Frank Darabont podle Kingových románů natočil Vykoupení z věznice Shawshank a Zelenou míli, tyto jmenované jsou ty z úspěšných.Mnoho Kingových románů ale bylo natočeno tak mizerně že je sám King nechal dokonce stáhnout a z obalů videokazet a plakátů vymazat své jméno, takového neuspěchu se dožil Trávníkář.I v poslední době se s Kingem rostrhl pytel, do kin šel Darabontuv film Zelená míle podle románu, který vyšel i u nás v několika dílech, a na videu vyšel velmi kvalitní thriller Nadaný žák.Ale filmové verze románu Stepha Kinga prolítli světem už dříve.Mezi ně patří i snímkek Misery nechce zemřít (orig.Misery) který režíroval Rob Reiner (podle Kingova románu-Opři se o mě,jinak třeba Druhá šance) podle stejnomené knihy, u nás vydané pod názvem Misery. Jedná se o příběh spisovatele Paula Sheldona, ten po dopsání své nové knihy, kterou psal v jednom horském hotelu, zažije hrůznou dopravní nehodu.Ocitne se v rukou ošetřovatelky Annie Wilkesové (ve filmu ji hrála Kathy Batesová-dostala za to OSCARA), ta má za sebou nejedno tajemství, ale mimoto je i tak trochu šílená a především obrovská Paulova faninka.Když však Paul ve své poslední knize nechá zabít hlavní postavu, ženu jménem Misery je Annie nucen aby ji znovu oživil v románu, který napíše chtě nechtě u ní, na jedné osamělé farmě.Háček je v tom že Paul je udržován pod sedativy a Annie ho již nikdy nehodlá pustit domů.Aby si Paula udržela je ochotna i zabíjet.

100%

Jakub Ďuraško
6.11.2001, 20:34
   
 44 recenzí
Podsekce
KNIHY
FILMY
POVÍDKY
 
Změň skin:  
Obsah
Hlavní strana
Obaly
Propojení
MuziKing
Postavy
Recenze
Odkazy
Komentáře

Napsat recenzi
Napsat komentář

Dračí oči
Tommyknockeři
E-mail
Heslo
  r e g i s t r a c e
  p o m o c
Hodnocení
92.1% (199 hlasů)
Vaše hlasování:
Hlasování je možné až po přihlášení uživatele
  p o d r o b n ě
Web si právě čtou 2 lidé

Na tvorbě webu Stephen King CS/Horor Revue se můžete i spolupodílet pomocí článků a recenzí, které můžete jako registrovaný uživatel vkládat on-line. Další návrhy, náměty i kritiky posílejte na adresu STEPHENKING@WO.CZ
Informace o webu a tvůrcích

Copyright © Petr Dušek 1999-2019, Všechna práva vyhrazena