Stephen.King.CS - 1. československý web krále moderního hororu
Nezbytné věciRecenze
Nezbytné věci

Pan King se rozhodl ukončit sérii knih z prostředí Castle Rocku a jeho posledním výplodem je román Nezbytné věci. Jako v každém malém městečku, kde se každý zná s každým, existují kromě přátelských vztahů i ty špatné, pro cizí osoby těžko postřehnutelné. Ne však pro pana Gaunta, nového obyvatele Castle Rocku a zároveň majitele krámku Nezbytných věcí. Každý, kdo navštíví jeho obchůdek, si odnáší vytoužený předmět mnohdy za směšně nízkou cenu a slibem protislužby- žertíku, který provede jiné osobě. Čím více se nakupuje, tím větší nenávist v Castle Rocku pobublává. Než si místní šerif stačí uvědomit, odkud všechny stopy násilí vedou, je spuštěna řetězová reakce odplat a vyrovnávání účtů, které gradují až k totální devastaci městečka. No, když poslední román z Castle Rocku, tak funus se vším všudy! Nezbytné věci ukazují, nakolik jsou lidé sobečtí, chamtiví a pomstychtiví. Román je celkem vzato neosobní a k žádné postavě si nevytvoříte vztah (fandit budete maximálně šerifovi a jeho milé), přesto vás ty naschvály, které si lidé provádějí, budou bavit. Závěr se mistru hororu nepovedl (na to jsme ale už zvyklí), přesto hodnotím knihu kladně.

70%

M.Hrnčiarová
3.2.2011, 13:09
   
Nezbytné počtení

Ve městě se objeví záhadný krámek s ještě záhadnějším prodavačem, který má pro každého něco, bez čeho prostě nemůže existovat. Pokud jste někdy snili o nějaké věci, tady je k mání. Ještě podivnější než tento fakt je ale samotný Leland Gaunt, majitel obchodu a prodavač. Od začátku vám bude jasné, že to není jen tak obyčejný prodavač, budete si lámat hlavu co je vlastně zač a bude vás to bavit. Stejně jako sledování řady komplotů, akcí a reakcí, které zamoří město. Myslíte si, že když někomu provedete nevinný žertík, tak se přece nemůže nic stát? Tak to se budete divit... I přes tradičně divný kingovský konec se jedná o jeden z nejlepších románů tohoto autora.

70%

Vít Janiš
3.9.2010, 15:13
   
Vyser voheň a ušetříš sirky!

Nezbytné věci je poutavý výlet do městečka, kde si někdo, kdo rozhodně není člověk, otevře obchod s Nezbytnýma věcma. Každý tam najde to, co bezprostředně potřebuje. A za směšně malou cenu! Každý zákazník ale musí slíbit, že na oplátku provede drobný žertík někomu jinému. V městečku postupně stoupá hladina nenávisti do závratných výšin a pak už stačí jen málo, aby propuklo hotové peklo. Vážení, tohleto se Kingovi opravud povedlo.

100%

Tomáš Pískala
4.6.2010, 11:38
   
Nezbytné věci

Román Nezbytné veci je podľa môjho názoru veľmi dobrá kniha. Príbeh ako nie jeden z mála sa odohráva v jednom malom fiktívnom mestečku Castle Rock v štáte Main.(ešte dobre, že si King toto mesto len vymyslel, lebo jeho obyvatelia by asi neboli moc nadšení ako o nich King "pekne" píše) Keď sa do Castle Rocku prisťahuje pán Leland Gaunt, obchodník so starožitnosťami, nikdo ani len vo sne netuší, čo spôsobí so svojím zaujímavým obchodom "Nezbytných veci". Spočiatku sa zdá byť veľmi sympatický a nikomu nenapadne, že je niečo veľmi čudné natom, že vždy vie po čom človek vo svojom podvedomí túži, čo vo svojich snoch naozaj chce a je schopný to dotyčnému "predať" za pár drobných a jednu "malú láskavosť". Ľudia vchádzajú a vychádzajú z Nezbytných vecí šťastní ako nikdy predtým. Jediný, kto sa na obchod a pána Gaunta pozerá skepticky je šerif Alan Pangborn, prisťahovalec zo Chicaga, ktorý sa zasnúby s Polly, majiteľkou miestnej reštaurácie v Castle Rocku. Pomaly sa v mestečku začnú diať podivné veci. Ľudia sa začínajú navzájom nenávidieť a všetká tá zlosť, ktorá sa v nich hromadila začína vychádzať na povrch. Nikto ani len netuší, že všetko to spôsobujú Nezbytné veci. Všetko to začína, keď malý Brian Rusk spravý prvú láskavosť pánovi Gauntovi. Zašpiní obliečky Wilme Jerzyck, majiteľke morčacej farmy. Tá z tohto činu obviní Nettie Cobb, babtistku, ktorá bola týraná svojím manželom a ktorého údajne nakoniec zabila. Nettie si zasa myslí, že Wilma chce zabiť jej psa. Keď Wilma zistí, že niekto rozbil všetky jej okná jablkami (práca malého Briana) a Nettie nájde svojho psa mŕtveho vo svojom dome (práca starého ožrana Hugha Priesta) príchádza k priamej konfrontácii medzi Wilmou a Nettie a sú tu prvé obete na životoch. A tak sa v malom meste Castle Rock rozpúta také menšie peklo na zemi. Knihu vrelo odporúčam každému. Myslím, že je to jedno z Kingových najlepších diel. Páči sa mi, ako pekne posplietal osudy rôznych postáv z Castle Rocku. Román sa síce nekončí "happy endom", ale celkovo vo mne zanechal veľmi dobrý dojem.

100%

Viera Skukalkova
22.12.2008, 10:22
   
chytrak gaunt

tuto knizku som prvy krat videl u jedneho chlapika vo vlaku.doma som sa na nu hned pozrel na nete objednal si ju a zacal citat.hlavnou zapornou postavou je tajomny obchodnik pan gaunt ktory si otvori na hlavnej triede obchodik s nazvom nezbytne veci.knizka je uplne perfektna od prvej strany.dej sa zacne odvijat okamzite a tak isto okamzite vas aj chyti.pan gaunt je chytrak ktory stve ludi proti sebe tym za im preda vec po ktorej strasne tuzia za nizku cenu a oni musia urobit nejaky zartik svojmu susedovi.knihu som precital za par dni lebo je fakt strhujuca a napinava.jedine co mi trohu vadilo bol prilis krvavy koniec.mohlo to byt napisane aj trosku inac.aj napriek tomu jej dam 100 percent lebo je fakt uzasna.odporucam kazdemu citatelovi kinga.teraz sa chystam na knihu to tak potom napisem. massimo23

100%

massimo 23.
26.11.2007, 13:36
   
jjj

V malém americkém městečku Castle Rock ve státě Maine si otevře sympatický cizinec na hlavní třídě obchod s podivným názvem "Nezbytné věci". Každý tu objeví věc, po které zatouží tak, že bez ní nemůže být, a dostane ji za směšně nízkou cenu. Ale neplatí se pouze penězi. Zákazník, který vytouženou věc získá, musí zároveň obchodníkovi slíbit, že provede nějaký "drobný žertík" jinému obyvateli městečka. Tak s plynoucím časem stoupá hladina vášní a nenávistí a stačí již jen drobný impuls, aby byl uveden do chodu mechanizmus vyřizování účtů...

100%

Marek Červeňák
7.4.2007, 22:25
   
super

Co všechno je člověk ochoten udělat pro věc, bez které opravdu nemůže být? Jaké to pro něho a pro ostatní může mít následky? Přesně tímhle tématem se zabývá King v Nezbytných věcech a je to opravdu děsivá vize, která se ale může klidně stát. Samozřejmostí románu je skvěle propracovaný příběh, detailně popsané charaktery osob, ale to už je u Kinga tak nějak samozřejmé. Mistr dokáže udržet napětí zhruba na šesti stech stranách, neztratí se v příběhu, děj skvěle graduje, prostě paráda. Nejmrazivější ze všech osudů lidí z Castle Rocku mi přišel osud chudáka malého Briana Ruska, který se z pocitu viny zastřelí přímo před svým bratrem, který tím zůstane poznamenán na celý život a nemá komu by se svěřil, protože jeho matku to vůbec nezajímá, neboť se oddává postelovým hrátkám s Presleym. Hned za tyto osudy bych řadil smutný příběh tělocvikáře Lestera Pratta a jeho milé, kteří nenajdou společné štěstí. Jediné, co bych románu vytkl je závěr, který je na můj vkus možná až moc protahovaný; tu bitku křesťanů s baptisty si mohl Mistr klidně odpustit. Přesto jsou Nezbytné věci jedním z nejlepších románů, které jsem zatím od Kinga četl.

90%

callahan
10.3.2007, 11:19
   
Poučení

Tahle kniha mě, přiznám se, moc nelákala, ale když jsem se začetl... To se mi u Kinga stane málokdy, že by mě po prvních stránkách takhle uchvátil! Většinou vydržím jen pro to, že vím jaké divadlo dokáže rozehrát na dalších stránkách;-) Každopádně paráda! Pro každeho to co potřebuje... Kdo by odolal? A jak daleko bychom byli ochotni zajít pro něco tak krásného a nesmírně důležitého? Myslím, že King se v téhle knize dotkl (svým osobitým způsobem samozřejmě...) pravé povahy mnoha z nás! Zní to až děsivě, když se nad tím zamyslíte, nemám pravdu? Tak vzhůru za nákupy, třeba do toho nového obchodu na rohu, ale dávejte pozor, co kupujete...

100%

Hakim
2.3.2007, 15:16
   
Nezbytné věci

Tato kniha je Kingovou nejlepší věcí co kdy napsal.Od začátku až do konce,jsem se nemohla odtrhnout.A takhle by to mělo vypadat.Leší než Carrie,dokonce lepší než má oblíbená ŘBITOV ZVÍŘÁTEK.Byla to lahůdka.děkuji.

100%

oona oonova
20.1.2007, 15:01
   
Bártrový byznys pana Gaunta

Další skvěle napsaný příběh a neméně skvěle čtivý od Stephena Kinga nese název, který už sám o sobě vzbuzuje zvědavost, Nezbytné věci. Děj se odehrává v 90. letech minulého století v USA v městečku Castle Rock. Kde všední dny přetrhne otevření nového obchodu s neobyčejným názvem i panem majitelem panem Gauntem. Za maskou vlídnosti a prodeje zboží, pro které jsou zákazníci schopni udělat vše, se však skrývá odporné nelidské zlo. Příběh nám ukazuje co málo stačí, aby vypukla mezi lidmi obrovská vlna nenávisti, závisti končící až tím nejdražším, ztrátou lidských životů. I přes působení nadpřirozeného jevu v ději knihy se spisovatel trefuje do života většiny lidí na světě, tento příběh nikdy nezestárne. Směs hororu, humoru, reálného života i nadpřirozena se jmenuje Nezbytné věci.

90%

Tomáš Bobek
20.1.2007, 11:33
   
Nezbytné věci

Kniha má úžasný děj. Stephen King společně s Lelandem Gauntem (majitelem obchodu Nezbytné věci) až neuvěřitelně dokázali poštvat proti sobě celé město. Aniž by o tom něco věděl šerif Alan Pangorn, i při jeho tušení se vše dozvěděl až na konci knihy, kdy bylo skoro celé město v troskách a malý Brian Rusk, který jako první navštívil obchod Nezbytné věci, po smrti. V závěru se dozvídáme že Leland Gaund je nadpozemská bytost, která svým prodejem nejen páchala zlo ale sbírala i duše...

90%

ja.jaaja ---
3.9.2006, 19:40
   
NV se stanou vážně nezbytnými

Nezbytné věci - po Holčičce, která měla ráda Toma Gordona druhá "Kingovka", která se mi dostala před oči... Začetl jsem se do ní a začal objevovat nové prostředí, postavy i pocity... a ač to může znít až bláznivě, tak i nové přátele! A věřte, že s dočtením poslední strany se i Vás zmocní pocit, že jste o něco/někoho přišli... Ovšem poslední stranou tato kniha, ostatně jako každá jiná, končí, tak se vrátim zpět na začátek a pokusim se Vám toto, pro mne Veledílo, přiblížit... a snad Vás i zlákat k nahlédnutí mezi stránky a řádky.. Děj nás zavede do malého městečka Castle Rock, kde, jak už to většinou v malých městech/vesnicích chodí, jsou všichni "jedna velká rodina".. Samozdřejmě ne každý a s každým má ty nejlepší sousedské vztahy, ale (zatím) se nic zvláštního neděje a každý žije svůj poklidný maloměstský život. To se má však rychle změnit, když si ve městečku záhadný cizinec otevře obchod se stejně záhadným názvem Nezbytné věci. Každý zákazník, který jej navštíví, objeví věc, po které zatouží. Ne, že by si jí jen přál, on jí CHCE a chce jí mít za kazdou cenu! Následně je mile překvapen, když se od prodavače, pana Lelanda Gaunta, dozví její cenu. Ceny má pan Gaunt opravdu lidské. Za vybranou "nezbytnou věc" si řekne jen pakatel, ale...!!! zákazník musí provést ještě "drobný" žertík... To všichni samozdřejmě přijmou a klidný usedlý život se každému mění v noční můru stejně tak rychle, jako se Castle Rock mění v bitevní pole. Holt člověk je jen člověk a za problémy, neshody a potíže způsebené žertíky se začíná mstít. Ze slovních urážek přes výhružné dopisy, ... se siuace vyhrotí až ke krvavým (hodně krvavým a podrobně popsaným :) ) vraždám a takové městské válce... Je to knížka, která mě chytla opravdu nevídaným způsobem! Zápletky strhnou děj do zběsilého tempa a vše chytá rychlý spád. Navíc jsem na 640ti stránkách nenašel žádné hluché místo, místo, které by mě nudilo nebo nějak brzdilo děj.. Pan King Vás provede Castle Rockem a přiblíží Vám vztahy mezi tamními tak dokonale, že při každém dalším otevření stránek se ocitnete sice v úplně jiném městě, něž ve kterém momentálně žijete a mezi jinými lidmi, ale 100% Vám město ani lidé cizí nepřijdou a nebudou! Naopak!, bude to Váš nový, (bohužel jen) chvilkový (640ti stránkový) domov. A městečko Castle Rock a jeho občané se pro Vás stanou NEZBYTNOU VĚCÍ!!! Po sérii Temné Věže nejlepší Kingův román!

100%

Štěpán x x x
14.6.2006, 17:04
   
Vy už jste tu byl

Čtenář je díky nezávaznému rozhovoru seznámen s Castle Rockem, kde se bude komplikovaně se rozvíjející děj odehrávat. Je také varován před nově vznikajícím obchůdkem NEZBYTNÉ VĚCI -- no není to perfektní začátek pro 640-ti stránkový horor s famózně promyšlenými zápletkami? Co si tak asi člověk představí pod pojmem nezbytné věci? V tomto obchodě si každý najde svou vytouženou, milovanou věc, kterou si chce za každou cenu koupit. Kolik tak asi může stát? Leland Gaunt, majitel obchodu, je velmi velkorysý a všem vychází vstříc. Člověk musí ovšem provést někomu takový malý žertík. Malé žertíky přerostou ve větší a větší, děj se zamotává a lidé se začnou mstít. A to takovým způsobem, že některé spory vyústí až v morbidní vraždy. A to už nastupuje na scénu šerif Alan Pangborn, který se mimochodem objevil např. v knihách Cujo nebo v Temné půli. Panu Gauntovi,z něhož lidem při doteku naskakuje husí kůže, vzrůstá popularita. Naštěstí (pro někoho možná naneštěsí)je zlo, které po celou dobu příběhu převládá potlačeno, a Gaunt, teď už spíše ďábel, musí scénu opustit. Tím to ale nekončí. Nakonci se dozvídáme, že se v jistém městě otevírá nový obchod "Vyslyšené modlitby", kde prý "nebudeme věřit vlastním očím". Všem, kdo tuto knihu ještě nečetli, ji vřele doporučuji, stojí to za to! :o)

100%

Kristýna Meinerová
28.4.2006, 18:22
   
Zpět v městě Castle Rock

Nezbitné věci, úžasný, místy nervi drásající horor, kde po celou dobu zlo vede. Na této knize je prostě úžasné vše. Od města Castle Rock a jejich obyvatel, až po zvláštního obchodníka Lenda Guanta, který se do města, nechci říci přistělhoval. Tento příběh dokazuje, že z hororovat lze všechno, od obyčejného výletu, po nákup v obchodě. Chce to jen toho správného člověka-spisovatele a tím Stephen King opravdu je. Děj vás bude postupně napínat víc a víc, až na konec, kde je město Castle Rock úplně ničeno, téměř k prasknutí. Opět se setkáte se šerifem Alanem, který má tentokrát hlavní roli (mohli jste se o něm dočíst i v Temné půli, kde se s ním také často setkáte) a jeho spolupracovníky, policisty a dalšíma. Nezbytné věci jsou úžasný, napínavý příběh, hodný Kinga, který skutečně doporučuju. Katastrofické scény, kde město postupně končí v troskách si opravdu vychutnáte. Super kniha!!!

100%

Ondřej Bezouška
18.4.2006, 11:40
   
Jedna z nejlepších věcí.

Společně s TO asi Kingův nejlepší román. Má pouze dvě vady na kráse (stejně jako TO): 1) občas se tu přece jen vyskytne nějaká ta vata, 2) zakončení (lépe řečeno „závěrečný souboj“) trošičku sráží monumentální dojem z předchozího, mistrovsky vybudovaného příběhu. I tak ční Nezbytné věci (a TO) vysoko nad většinou autorových dlouhých románů.

90%

Apache
13.10.2005, 06:08
   
Vyslišené modlitby

Skvělá kniha, i když se musím přiznat, že jsem si ze začátku myslel pravý opak. Začátek knihy mi opravdu moc nesedl, i když to bylo spíše mým vkusem než tím, že by to snad bylo špatně napsáno. Jakmile se ale rozjel příběh, opravdu jsem nemohl přestat.

Jinak děj knihy, a to se mi dost líbilo se odehrává v Castle Rocku, v to samém městečku kde před 10ti lety řádil náš starý známý bernardýn. Ve městě se objeví nový obchod, jež nese název Nezbytné věci, věci které jsou pro každého nakonec "životně" důležité a v obchodě prodává milý a hodný cizinec pan Gaunt. Jakmile je však obchod otevřen začne se dít něco strašně podivného. Drobné vtípky, kterými obyvatelé městečka platí, začínají uvrhat město do postupného, ale jistého chaosu, který Castle Rock nemůže vydržet.

90%

EDDIE
7.9.2005, 18:43
   
ta nej

Tak tuhle kihu jsem sháněla hodně dlouho a málem jsem se nechala okrást o 50,- Kč, ale když jsem si jí konečně koupila, tak jsem nelitovala, podle mě je to jedna z těch nej knížek od S.K. a poravdu stojí za to si jí přečíst.
DFo města přijede nový chlápek a otevře si tam krámek Nezbytné věci, první, kdo do něj příde je malý chlapec, který si tam koupí vytouženou baseballovou kartičku a rozpoutá tímto jak už asi vítě řetězec vyřizování učtů a rozpoutá se peklo. Také se mi líbil závěr, Kingův oblíbený otevřený konec. Do této knížky když se začtete, tak už nebudete moct knížku odložit, dokud jí nedočtete.

100%

Veronika Žižková
26.8.2005, 22:24
   
Tajemné a nečekané

Tato kniha je jedna z těch lepších od Kinga. Od začátku do konce je člověk napnutý, co se v tom malém městečku vlastně děje. Je tady vykreslená lidská psychologie, stereotypy lidského chování a obrovská pravda o člověku - všechno je pro něj nezbytné. Jediné, co mi malinko zkazilo pocit z knihy je její závěr s létajícím autem. Ale jinak to bylo celé víc než fajn a nemohu udělat jinak, než ji vřele doporučit.

90%

Jana Kratinová
15.6.2005, 15:55
   
Co byste rádi?

Každý si určitě někdy z někoho vystřelil. Kam ale může vést zdánlivě nevinný žertík ve městě, kde každý zná každého a kde hodně lidí proti někomu něco má, nám svým způsobem ukázal Stephen King právě k této knize.
Je napsaná skvěle a i když se dá docela dobře odhadnout jak asi skončí, je závěr vážně perfektní.
No a jestli rádi chodíte do různých vetešnictví a přehrabujete se v zaprášených regálech určitě budete po přečtení této knihy opatrnější při koupi čehokoli.

90%

Lucie Šimůnková
23.3.2005, 22:19
   
Masox

Další geniální knížka a podle mě, také jedna z nejlepších. Podívejte se už jen na tu jednoduchou zápletku příběhu. Já Ti prodám něco po čem toužíš za dobrou cenu a Ty za to uděláš jen malý nevinný žertík, co si víc přát?? A jaká je z toho potom skvělá knížka, no nádhera. Od prvních stránek se mi četla vážne výborně a Pana(vážně z velkým P) Gaunta jsem si hned zamiloval. Závěr je dost brutální a hektický.. a že to King vážně umí.. Pučoval jsem ji i kámošovi „neKingařovi“(on spíš Harryho Pottera, mimochodem taky jsem čet všech pět, ale uznejte kam se hrabe Voldemort…) a taky ho vzala, tak pak zjistil že má jeho mamka doma Osvícení a nějakou sbírku povídek, myslím že to byl Policajt z knihovny a Sluneční pes, tak jsem ho pěkně nakazil…) Všem vřele doporučuju!

P.S.-Tohle si 100% vážně zaslouží

100%

Curly Chameleon
8.2.2005, 20:16
   
Nezbytné věci - nezbytná kniha

Už mám za sebou "pár" Kingových knížek a plno skvělých, ale tahle byla vážně jednou z nejlepších. Když jsem ji uviděla u svého přítele doma v knihovničce (což mě překvapilo a potěšilo), vyloženě se mi do ní nechtělo. Nelákal mě příliš povedený obal(ten obal z USA mi přijde mnohem lepší) a tloušťka. Ale co mě velmi překvapilo ihned po první přečtené stránce bylo to, že jsem okamžitě splynula s dějem. U Kingových knih mám někdy problém, že mi dělá potíže se ze začátku začíst, ale tady to bylo okamžité. Přesto mám ten pocit, že to nejlepší bylo na konci zhuštěno všechno moc dohromady a člověk se musel velmi, velmi soustředit, aby rozeznával osoby, uvědomoval si, kdo to vlastně vůbec je... Občas jsem se také ztrácela. Dávám 90%, protože se mi to vážně moc líbilo, oči jsem nemohla odtrhnout, ale přece jenom, konec byl až moc strhující...

90%

Kristýna Znamenáčková
23.12.2004, 22:24
   
prvotřídní dílko

Tak todle je naprosta špička Kingovy tvořivosti. Perfektní příběh o zmanipulovatelnosti lidi. Kde on na ty nápady chodí, to by mě opravdu zajímalo. Vřele doporučuju všem co chcou vědět co je za hranici šílenství :-)).

P.S.: Deset procent dávám dolů za to, že se mi zdá konec až moc přehnaný. Víc reality by bylo lepší.
Toť ovšem můj názor.

90%

pavel bambas
10.11.2004, 19:28
   
Nemá chybu!

Osobně řadím mezi NEJ Kingovy knihy i tuhle. Má spád, nejsou tam tak moc rozvláčná místa a opět skvělé postavy. A výborný překlad. Dostala mě 23. kapitola, 11. část:
"Na Castle View Andy Clutterbuck ani nezvedl hlavu. Seděl na prvním schodu domu Potterových, plakal a kolébal v náručí tělo své mrtvé ženy. Měl před sebou ještě dva roky života opilce, který se nakonec utopí v ledové vodě jezera Castle Lake - toto byl ale jeho poslední střízlivý den."

100%

Pavel Eger
21.10.2004, 18:28
   
Nezbytné věci

Tak tohle je fakt nářez! King propojil většinu obyvatel Castel Rocku pomocí "malých" žertíku a oni se kvůli nim následně málem všichni vyvraždili a městečko zlikvidovali-BOMBA!
Jen mě trochu zklamal úplný závěr - čekal jsem trochu větší souboj mezi šerifem a Gauntem.
Ale i tak se Nezbytné věci zařadily mezi 3 nejlepší knihy, co jsem od Kinga četl.

100%

Johny van M.
5.10.2004, 13:50
   
Nezbytné věci

Kniha Nezbytné věci je naprosto skvělá jak nápad tak zpracování sednete si čtete a čtete dokud není konec patří mezi jeho nejzdařilejší knížky.četla jsem jí mezi prvními a od té doby jsem přečetla od Kinga téměř vše. Vřele doporučuji každému.

90%

Lucka Haštabová
26.8.2004, 17:56
   
Další dobrá Kingova kniha

Nezbytné věci od Kinga jsou románem, do kterého se stačí začíst a už se od něj neodtrhnete. King opět dokázal bravůrně vylíčet jedno americké městečko, jeho lidi a také jejich vztahy a tajemství. Do městečka do kterého vznese vzájemnou nenávist obchodník pan Gaunt se svými " nezbytnými věcmi". Věc kterou si člověk koupí získává zdánlivě za velmi nízkou cenu - provést nějakou lotrovinu jinému obyvateli města. Velmi zajimavý byl odkaz, který jsem v průběhu četby zjistil a to odkaz na příběh z románu Mrtvá zona - šilený policajt, tuším Frank, který vraždil ženský již před nějakými 20 lety. Docela jsem byl napnutý i na konec románu, několikrát mě King překvapil svým špatným koncem pro hlavní hrdiny. Tentokrát hlavní hrdinové přežijí, i když městečko skončí v explozích. Velmi dobrý Kingův román, každému doporučuji k přečtení.

90%

Kamil Malenovský
8.6.2004, 13:01
   
Znamenitě!

Znamenitě! King opět zabodoval. Ten nápad je naprosto skvělý, prostě lidi dostanou to, po čem touží, a na oplátku vyvedou sousedům nějaký ten kanadský žertík... King zase dokázal, že je svého jména hoden. Moje otázka dne zní: "Je pan Leland Gaunt ve skutečnosti Randallem Flaggem?"

90%

Vašek Brachtl
27.4.2004, 15:37
   
Prodám kočku - je bílá a přiná

Když se to tak vezme kolem a kolem, on toho člověk k životu zas až tak moc nepotřebuje. Jen nějakou ženskou, trochu toho kvalitního chlastu, solidní rockovou muziku - a? Zapomněl jsem snad na něco? Ne tak ale hrdinové (??!) tohoto mistrova románu. Furt by chtěli něco, co nemá nikdo jiný a oni mají navíc zrovna pocit, že se bez toho neobejdou... Nezbytné věci jsem četl již poměrně dávno. Rozhodně je to kniha, která patří mezi ty Kingovic lepší. Zpracování tématu je pozoruhodné a málokdo by jej dokázal lépe vystihnout. Kladným postavám držíte palce a těm záporným - no však víte... Bohužel jsem neviděl film. To by možná byl ještě silnější zážitek. Ani tak to však vůbec není špatné počteníčkokoko.

70%

Tomáš Hrabec
15.3.2004, 01:27
   
Nezbytné věci

Dle mého názoru jedna z nejlepších kingových knih, kde fantastickým způsobem ukázal, že zlo nepříchází samo od sebe, ale přinášejí jej lidé. Stačí s nimi jen lehounce manipulovat a jsou schopni udělat jakoukoli hroznou věc třeba nejbližšímu sousedovi. Stačí prostě jenom zmáčknout ten správný knoflík, nabídnout tu správnou pro člověka nezbytnou věc a z obyčejného člověka se stává monstrum.

100%

Jiří Škutík
17.2.2004, 18:06
   
skličující

Přesně tenhle pocit mám po přečtená nezbytných věcí. Je to úžasná knížka a asi nejvíc mě na ní děsí, že to, co se stalo v Castle Rocku se může kdykoliv stát kdekoliv jinde. Ne snad až tak doslova, ale tady nešlo o nějakou nadpřirozenou bytost, mimozemšťana nebo jinou potvoru. Ctihodný pan Leland Gaunt byl sice bytost z jiného světa, jak King v knize naznačil, ale on těm lidem vlastně nic neudělal. On je jenom postrčil. Každý udělal jen malý žertík a tím se celé městečko začalo zamotávat do ohromného ozubeného kola, které je mělo pohltit. Ale všechno si to dělali oni sami a spory zakořeněné někde hluboko v jejich idilce, které čekaly jen na svou příležitost. A právě v tom to je. Kdo vám zaručí, že se zítra nevrátíte z nákupu a nebudete mít prostěradla pocákaná blátem. A vás pak třeba napadne, že to byla určitě ta zatracená ženská odvedle, co vám už dlouho pije krev, tak se rozhodnete, že si to s ní vyřídíte jednou pro vždy...

100%

Helena Vávrová
1.2.2004, 19:08
   
Vyjímečné

Kniha Nezbytné věci, na moje přečtení čekala docela dlouho. Nelákal mne pocit takto "tlusté bichle". Po přečtení knihy se můj názor velmi změnil. Kniha mohla být klidně delší. začátek byl zdlouhavý, někdy jsem usínala hned po jedné kapitole. Co se týče druhé - konečné části, mohla být i delší. Nazačátku se popisovalo, jak lidé zakupující "nezbytné věci" v nově otevřeném záhadném obchůdku, musí platit nějakou schválností druhým lidem. V druhé části se klidné městečko začalo rozpadat na několik částí až na konec zůstaly proti sobě dvě strany. Pár osob začalo postupně řešit, co se to vlastně děje a postupovat k nějakému konci. tato druhá část mi přišl velice napínavá a zajímavá. Každopádně musím toto dílo zařadit mezi "vyjímečná díla" vyjímečného spisovatele.

90%

Petra Klosová
28.1.2004, 15:16
   
Nezbytné věci

Do malého městečka jménem Castle Rock přijíždí pan Leland Gaunt který si zde hodlá otevřít obchod s názvem Nezbytné věci. Každý kdo do jeho obchodu přijde, zde nalézá (pro sebe ) naprosto nezbytnou věc a všem se pan Leland zdá naprosto úžasný, pokud mu zrovna nemusí podat ruku. Jako první návštěvník a kupující je malý Brian, který si za pakatel kupuje vzácnou baseballovou kartu, jen za malý žertík, který někomu provede. a tak to jde na malém městě dál. Někdo si koupí sluneční brýle které zaručeně patřily Elvisovi, někdo jeho fotku. Je tam také starý liščí ohon tříska která je tak stará že nejspíš pochází z Noemovi archy, stará plechová hra s koňskými dostihy. Polly si zde nakonec koupí kouzelný amulet, který jí pomáhá od problémů s artritídou. Každý kupující zaplatí pouze tolik kolik si může dovolit plus malý žertík který někomu provede. A tak se na sebe kupí naschvály, které na začátku vrcholí bojem dvou žen ve kterém obě padnou. Brian který ví že na tom má svůj podíl spáchá sebevraždu, lidé po sobě střílejí a nakonec jdou proti sobě dokonce dvě skupiny lidí, katolíci a baptisté. Dokonce i šerif Alan zde nachází co už dlouho hledá a nebýt jeho přítelkyně Polly která mu vysvětlí jak se věci mají dopadlo by to bůh ví jak. Naprosto geniální příběh, který sice končí mrtvýmy a raněnými ale víceméně dobře.

90%

Ivo Buček
27.1.2004, 22:26
   
Skvělé

Tak tohle je moje první kniha kterou vlastním a jsem naprosto spokojená. Nemůžu hodnotit knihu oproti jiným, protože jsem jich přečetla jen asi 15. Ale sledovat jak se postupně vyvražďuje městečko kvůli (z pohledu ostatních) bezceným věcem bylo opravdu napínavé. Kniha se čte opravdu sama.Zatím asi nejlepší z toho co jsem četla.

100%

Petra Bučková
18.1.2004, 15:06
   
proste nevyhnutnost

Tato kniha bola vlastne prvou tucnou knihou od Kinga.Kniah v ciernom zvazku s nic a vsetko zaroven hovoriacim nazvom.Az neskor som sa docital, ze je to posledny roman z Castle Rocku (neskor som si vo vsetkych knihach s dejskom v Castle Rocku vsimal ako su vyobrazene jednotlive postavy a kto sa kde objavuje(myslim, ze Alan Poenberg(snad som mu neskurvil meno)sa objavuje asi najviac)) Kniha je to dokonale a kurevsky zakerne vymyslena.Dat do hlavnej ulohy zaporaka tapy pan Gaunt...klobuk dole.Uz len sposob akym autor opisuje jeho osobne stretnutia s obyvatelmi mestecka, ako sa im pri stisnuti jeho ruky dviha zaludok ma obrovsku silu. Premyslela koncepcia vsetkych tych svinstiev co sa deju, masova vojna veriacich na luke, vajcovky v kostole, zmatok, sialenstvo, vrazda na ulici.Mam taky pocit, ze pan King to nema v hlave vsetko v poriadku, ale to je len a len dobre.Keby nepisal knihy, tak sedi s Charliem Mansonom v cele asi..a klasicky haluzny konec knihy, tuto knihu necaka odomna nic ine ako plny pocet. btw. ak uvidite v TV film, vyhnite sa mu.je to brak a s knihou ma spolocny snad len nazov a mena postav.je to absolutne nepozeratelny brak a bullshit.

100%

Jozef Šteglík
8.1.2004, 15:23
   
Nezbytne veci

Mistrovske dilo, opravdu strhujici kniha, s kvalitnim dejem. Chytne a nepusti, jako vetsina Kingovych knih. Dej je zasazen do fanouskum znameho mesta Derry, coz uz samo za sebe mluvi o uspechu:o) PReji prijemny zazitek a opravdu vrele doporucuji.

90%

Porsche
18.11.2003, 18:45
   
Nezbytnost

Myslím si ,že tato kniha má nejoriginálnější námět z kingových knih a to už jsem skoro všechny přečetl.Prostě v malém městečku si otevře obchod sympatický cizinec Leland Gaunt a každý v jeho krámě najde věc po které ve skrytu duše nejvíc touží a on mu jí prodá za směšnou cenu jen jedna maličkost .Každý musí provést takový malý vtip některému člověku z městečka.Tato kniha ukazuje ,že každý človék má svuj sen pro jehož získání je schopný páchat zlo.A z malého žertíku se nakonec vyklube nevídaná agrese pohlcující celé okolí

90%

Chino Moreno
8.9.2003, 23:39
   
KOnec jedné etapy Kinga

Tak jako patří Rayi Bradburymu planeta Mars díky jeho „Marťanské kronice“, tak městečko Castle Rock je lokální synonymum pro Stephena Kinga a jeho příběhy. Odehrávají se zde příběhy jako CUJO, Temná polovina, úžasný novela Tělo aj. Toto městečko ve státě Maine vytvořil jako ukázkový vzorek života v USA. Proto mnohé čtenáře a fandy na začátku 90. minulého století zdrtila Kingova informace, že píše poslední román z Castle Rocku – Nezbytné věci (Needful things). Naznačil, že v tomto příběhu jeho oblíbené městečko ukončí svoji existenci. Ale jak se říká, když pohřeb, tak se vší parádou. Kniha vyšla v roce 1991 a hned se stala velkým bestsellerem, tak jako u většiny tvorby krále hororů. U nás vyšla už v roce 1993 v Melantrichu a v roce 1999 v druhém vydání v nakl. Beta. Není se čemu divit, kniha je jedním z vrcholů autorovy tvorby. Příběh je založený na znalosti psychiky obyvatelstva amerického maloměsta, na přesné časové postoupnosti a logice. Někdy si říkám, jestli při psaní neměl King nakreslený plánek města a po něm pohyboval figurkami hrdinů, aby se nezapletl a byl stále v obraze, kde kdo má být a co dělá. Hlavní myšlenkou příběhu je neoblomná touha člověk vlastnit věc, kterou nezbytně potřebuje, nezbytně pro svou osobní, skrytou potřebu. Takové touhy má každý člověk, a nemusí se jednat jen o věci. A právě obchodováním s nezbytnými věcmi se živí hrdina příběhu Leland Gaunt, nikdo menší než samotný ďábel. Pomalu a v tichosti si otevře v Castle Rocku obchod Nezbytné věci jako starší usazený muž, který má pro každého pochopení. Žádná velká reklama, ale on ví, že právě trocha tajemství a záhadnosti v takovém městečku udělá víc než velkoplošné reklamy v celém okresu. Zabílená výloha se stává přímo lákadlem pro místní obyvatele. Pod maskou lhostejnosti jim zvědavostí běží mysl o sto šest. Co to tam může být? Co je to za divný název „Nezbytné věci“? Obchodník ví své, ví jak funguje lidské myšlení. Pozoruje ho už tisíce let. Pronikne až do vaši mysli, zjistí po čem ve skrytu duše opravdu, přímo nezbytně toužíte a pak vám to nabídne. Za cenu, které se nedá odolat. K této slevě chce jen malou službičku, nic děsivého. A právě v té malé službičce je skrytá celá hrůznost příběhu. „Poškrábej mu trochu lak na autě. Zaházej jí prostěradla blátem, chlapče. Uvidíš, že se ti to bude ještě líbit. Ona to pak vypere, chlapečku. A stejně, nezaslouží si to?“ Přesně podle pravidla : „Pojď, ukážu ti něco fakt skvělého, to musíš vidět. A pak za rohem - PRÁSK do hlavy“.Tak krok po kroku propadávají jednotlivý obyvatelé to tenat Lelanda Gaunta. Krok po kroku se blíží Castle Rock ke svému apokalyptickému konci. Nikdo si nic neuvědomuje, nevidí věci vcelku. Až na šerifa Alana Pangborna. Ale jakou má možnost obyčejný smrtelník proti ďáblu?
Každý z nás má skryté hříšky, svá osobní tajemství. A pro jejich uchování jsme schopni udělat i věci, které nám nepřipadají právě správné. Proto si Gaunt s lidmi může dělat co se mu zlíbí. Čtenář může sledovat jednotlivé stupně šílenství a hrůzy, která na hrdiny padají. King se ani nevyhýbá krvavému násilí. Nejsilnějším dojmem ale působí případ malého kluka Briana Ruska, kterým to vlastně všechno začalo. King je známý tím, že chápe, že pravý strach a utrpení dokáží prožít pouze děti. A dokonale to dovede převést do psané verze.
Román „Nezbytné věci“ je odlišný v tom, že vlastně nemá žádného kladného a záporného hrdinu. Jako čtenář nevíte, komu vlastně fandit (pokud nejste tak zvrhlý, abyste fandil Lelandu Gauntovi.) Autor vlastně poukazuje, že zlo je v každém z nás. Není to jen záležitost sociálních deviantů. Jak jsem se někde dočetl, právě tato absence kladného a záporného hrdiny byla důvodem, proč někteří knihu moc nepřijali. To je možná důvod, proč jsem jako čtenář nelitoval městečka Castle Rock, vždyť to vlastně bylo jen semeniště zla a nenávisti. V čem se ale kniha od ostatní jeho tvorby neodlišuje, je Kingovo heslo, že zlo je věčné a nezničitelné. To skvěle dokazuje shodnou první a poslední kapitolou, ze které je jasné, že nemáme šanci. Stejný princip použil i třeba v knize „Svědectví“, kde Temný muž se opět objeví a začíná znovu svůj nekonečný boj.
Co se týče překladu, nevím, naznám originál. Ale při četbě jsem na nic překrouceného nenarazil. Překlad Gabriela Gössela není asi špatný, když ho i v druhém vydání použilo nakl. BETA. Ale co se týče grafické a knihařské stránky, nedá se vydání nakl. BETA s Melantrichem srovnat. To vám určitě potvrdí mnoho čtenářů a fanoušků SK, že knihy vydané v Melantrichu jsou po grafické a knihařské stránce nepřekonatelné.

BoboKing

90%

BoboKing
12.6.2003, 12:02
   
Nezbytná věc!

Ze všech knih co jsem od Kinga stačil přečíst,se mi tato zdá jako třetí nej..(po "TO" a "SVĚDECTVÍ").Skvěle je rozvíjeno stupňující se napětí a apokalypsa na konci je opravdu strhující.Stejný začátek i konec ("Neviděl jsem Vás už někde?....") je také dokonalý.Musím souhlasit s předchozí recenzí:Je to prostě nezbytná věc!!

100%

Danda
6.11.2001, 20:39
   
Apokalyptický závěr

Předně bych chtěl říct, že nápis "bestseller" na obálce nového vydání Nezbytných věcí je zcela oprávněný. Kniha má přes 600 stran , ale zhltal jsem ji za týden. King neustále zvyšuje napětí, samozřejmě skvěle charakterizuje postavy a všechno spěje k takřka apokalyptickému závěru, který je možná až příliš krvavý, i když na druhou stranu rozhodně strhující. Plně chápu, proč Kinga čte tolik(móóc lidí) na světě. V románu se stále něco děje a je prostě super. Pro fanoušky i začátečníky je to prostě nezbytná věc.

100%

Matěj Kučera
6.11.2001, 20:37
   
 39 recenzí
Podsekce
KNIHY
FILMY
POVÍDKY
 
Změň skin:  
Obsah
Hlavní strana
Obaly
Propojení
MuziKing
Postavy
Recenze
Odkazy
Komentáře

Napsat recenzi
Napsat komentář

Čtyři po půlnoci
Temná věž III: Pustiny
E-mail
Heslo
  r e g i s t r a c e
  p o m o c
Hodnocení
93.2% (200 hlasů)
Vaše hlasování:
Hlasování je možné až po přihlášení uživatele
  p o d r o b n ě
Web si právě čte 1 člověk

Na tvorbě webu Stephen King CS/Horor Revue se můžete i spolupodílet pomocí článků a recenzí, které můžete jako registrovaný uživatel vkládat on-line. Další návrhy, náměty i kritiky posílejte na adresu STEPHENKING@WO.CZ
Informace o webu a tvůrcích

Copyright © Petr Dušek 1999-2020, Všechna práva vyhrazena