Stephen.King.CS - 1. československý web krále moderního hororu
Holčička, která měla ráda Toma GordonaRecenze
Skvělá oddechovka!

Reakce na této stránce mě od knihy dlouho odrazovaly, protože podle hodnocení je zde zařazena mezi nejhorší Kingova díla. Jsem rád, že jsem po knize po nějaké době nakonec sáhl. Není to sice nějaké veledílo (díky rozsahu ani být nemůže), ale rozhodně je to skvělá kniha! Celkově mi trochu připomíná třeba Dlouhý pochod, který patří mezi moje nejoblíbenější od Kinga. Je to skvělá oddechovka, kterou za chvíli slupnete, a na konci (i když předvídatelném) vás dojme. Rozhodně by si "Holčička, která měla ráda Toma Gordona" zasloužila lepší postavení ve zdejším hodnocení. Nenechte se jím proto zmást a pusťte se do knihy!

80%

Michael Tománek
21.10.2014, 18:29
   
Holčička, která měla ráda...

Krátký román, který se dá přečíst během jednoho odpoledne- to je Holčička, která měla ráda Toma Gordona. Obsahově je román zaměřený pouze na putování devítileté Trishy, jež bloudí ztracená lesem, kde jejími jedinými společníky jsou, podobně jako v Geraldově hře, různé hlasy a imaginární přítel Tom Gordon- ve skutečnosti Trishin oblíbený nadhazovač Red Sox. Ten dodává dívce sílu přežít nehostinné bloudění lesem a vyrovnat se s přítomným netvorem. Ne že by neustále se opakují monotónní děj nudil; když to srovnáme se zmiňovanou Geraldovou hrou, v Holčičce se alespoň stále něco děje a není to jen nějaké bezduché tlachání o nesmyslech; škoda jen, že zbylá dějová linie (rodina, pátrací četa) naprosto ustoupila do pozadí a bylo jí věnováno pouze pár odstavců. Na závěr si dovolím rozebrat finální střet holčičky a netvora. Jakoby King chtěl jen dostát své pověsti a vlepit tam trochu toho nadpřirozena za každou cenu. A když už se neví jak zakončit? Poslouží přece osvědčený způsob "deus ex machina" v podobě lovce. Opravdu úsměvné.

50%

M.Hrnčiarová
29.4.2011, 10:19
   
Ne-e, tohle ne!

Nevím proč, ale tuhle knížku já prostě nemám rád. Byla to má jedna z prvních "Kingovek" a po jejím přečtení jsem si myslel, že už nic jiného nepřečtu. Naštěstí se hned poté ke mě dostaly dokonalé "Nezbytné věci" Tahle knížka ale byla(překvapivě k délce!!)strašně dlouhá, nemohl jsem se do ní ponořit a nuda, která se v ní odehrávala mi neseděla ke Kingovi. Holčička, která 200 stránek chodí po lese, nad něčím nesmyslným přemýšlí a stále to jsou jen kraviny, mě prostě nenadchla. Možná jsem moc kritický, ale zkrátka jsou jiné knížky podstatně lepší, co mistr King napsal. Abych jen nekritizoval - moc se mi líbilo popisování psychiky a zamilovanosti holčičky do Red sox. K dobré knížce ale tohle nestačí pane Králi!

60%

Jan Řehák
17.5.2010, 14:56
   
holčička

Přiznám se, že tahle novelka mě moc nebavila. Námět to neni špatnej, ale spíš mi přijde vhodnej na povídku. Přišlo mi to takový nějaký sterilní. Pár momentů tam je, třeba to popisování medvěda dětskýma očima. Prostě tam ale něco chybí, nějaký náboj, který by člověku nedal vydechnout. Čtivý to je, to jo. Neni to ani dlouhý, takže je to rychle přečtený. Přesto je pro mě tohle vedle Srovnáno se zemím jeden z nejhorších mistrových románů. Sorry!!! Možná mi chybí něco z toho dětského pohledu a nadšení pro basseball.

60%

callahan
24.3.2010, 20:27
   
Dievcatko, ktore ...

Male dievcatko, ktore sa stratilo v lese. Prenasleduje ho prisera - cierny bubak. A pri zivote ju drzi a pomaha viera v jej oblubeneho hraca baseballu Toma Gordona. Napinavy pribeh, ktory Vas udrzi v napeti a urcite tento pribeh zhltnete na posedenie. Myslim, ze som si ju kupil pocas ZVS, pre neznalych, zakladnej vojenskej sluzby, bola na predaj priamo vo vojenskej kniznici. Prevalil som sa na tvrdu kovovu vojensku postel a cital, a cital, a cital ...

100%

roxetak
10.1.2010, 20:56
   
Výborný

Příběh o holčičce která se tratí v rozlehlém lese,kterou drží při životě už jen její oblíbený hráč Tom Gordon..výborná kniha,jedna z kratších knih,která se čte jednim dechem a proto neztrácí na napětí. King do knihy opět vložil trochu tajuplna do tvora který se v lese pohybuje..Kniha se mi líbí a doporučuju

100%

Klára
8.2.2009, 18:04
   
Veľmi dobré

No Dievčatku, ktoré malo rado Toma Gordona sa mi veľmi páčil dej a prostredie, v ktorom sa príbeh odohráva. Keď sa stratila v Apalačských vrchoch sama, ako deväťročná,len s tým čo si priniesla na jednodňový výlet a svojím wakmanom, začínala som príbeh prežívať spolu sňou. Podarí sa jej násť cestu alebo nejakú civilizáciu, alebo vzdá svoj boj a zomrie? Kniha je písana očami tretej osoby, čo pridávalo dojem akoby som v lese bola spolu s ňou. Akoby aj ja som videla jej obľúbeného basebalového hráča tímu Red Sox Toma Gordona s ktorým viedla nekonečné rozhovory alebo Boha Stratených a utekala pred ním spolu sňou. Skladám úctu pred malou Trishou ako neuveriteľne sa dokázala vynájsť v neľahkých situáciach, keď sa musela rozhodovať čo je správne a čo nie......Najviac namňa zapôsobil koniec knihy, ked svoj Walkman použila ako basebalovu loptičku a zvíťazila tak sama nad svojím vlastným strachom :-).

90%

Viera Skukalkova
5.12.2008, 15:56
   
Nemožno přestat

Musím říct že tato kniha, mne velice zaujla už jen tím že jsem jí přečet během jednoho dne v podstatě během 24 hodin. Když jsem si ji koupil, nosil jsem jí dlouho v tašce až pak jeden pátek jsem jí otevřel v metru. Četl jsem jí když jsem vyjížděl z metra. četl jsem jí když jsem šel do práce. nemohl jsem se od ní odlepit. hned po práci jsem ji otevřel a četl i při večeři - a to že čtení při jídle nenávidím. ¨ Kniha která chytne a nepustí. V podstatě člověk již předvídá jak to bude celá kniha vypadat. Ale i přesto ji čte s vervou dál. Této knize od kinda dávám 93%

90%

Josef Belšán
2.10.2008, 01:46
   
znovu a znovu

Tuto knížku od Kinga jsem četla nejvíckrát.Není to klasický horor,avšak celý příběh čtenář očekává,že asi něco přijde. Proto je to velice napínavá kniha. Nejvíce se mi líbí ,,putování". Líbí se mi sledovat jak se mladičká dívenka(ale byla velká na svůj věk) dokáže vypořádat s nedostatkem jídla,s osamělostí... Avšak pokaždé,když začínám číst,rozčiluju se a radím jí ,aby zůstala täm,kde se ztratila a nikam nechodila... Ale to by pak asi byl vcelku nudný příběh,že..

100%

Pavla Pol
8.5.2008, 21:04
   
Dobré čtení

Bydlím blízko lužních lesů na Moravě a musím vám říct - v lese je to občas strašidelné i ve dne, a to nemluvím o noci a o tom, jaký to musí být procit pro malou holčičku. Podle námětu knihy jsem čekala něco méně nebo vůbec hororového, ale děj mě velmi překvapil. V určitých momentech se mi opravdu ježily chloupky strachem. Knihu určitě doporučuji!

80%

Pavlína Příkazská
3.2.2008, 21:15
   
Nechtěl bych být v její kůži

Tuto knihu jsem četl asi před půl rokem,ale stále ji mám v živé paměti.Je naprosto skvělá.Má perfektní atmosféru a hezky se čte.King tam skvěle popsal pocity malé holky,která zabloudí v lese.Musím říct,že mi čtení běhal mráz po zádech.Zvlášť to s tím medvědem bylo dost strašidelné.Jedním slovem-SUPER.

100%

Tomáš Potůček
9.10.2007, 15:19
   
Rozpravka na dobru noc

Knizka bola velmi vydarena. Bolo tu dost napetia aj akcie. Ale myslim, ze Trisha sa chovala naozaj hlupo, keby som sa ja stratila, vratila by som sa naspat a nehladala ziaden potok, nechavala by som za sebou stopy adt. Knizka bola velmi utla a do tyzdna ju musi mat precitanu kazdy, tak na co cakate a bezte si po nu do kniznice, dalsia vyhoda je , ze ju mozu citat aj mensie deti(od 10 rokov), narozdiel napriklad od Geraldovej hry :-). Takze uz od utleho veku mozete svojim detom davkovat Stephena Kinga :-D.Proste pekna rozpravocka. Urcite patri k tomu lepsiemu , co SK napisal.

90%

Simona Kollerová
8.4.2007, 17:01
   
jjj

Svět měl zuby a mohl vás jimi kdykoli pokousat. Trista McFarlandová to zjistila, když jí bylo devět let. V deset hodin dopoledne začátkem června seděla vzadu v autě své matky, na sobě měla modrý nadhazovačský dres Red Sox (s číslem 36 Gordon na zádech) a hrála si s panenkou Monou. V půl jedenácté zabloudila v lese. V jedenáct se snažila nepodléhat panice, snažila se neříkat si "Tohle je vážné, tohle je moc vážné". Snažila se nemyslet na to, že když se lidé ztratí v lese, někdy se jim může něco stát...

100%

Marek Červeňák
7.4.2007, 22:12
   
A les nebyl co býval

I z takového prostého námětu jako se ztratit v lese, dokázal SK napsat strhující příběh. Dokonce by si mi i víc líbil, kdyby vynechal netvora Boha ztracených, samotný medvěd by myslím taky bohatě postačil. Ale na druhou stranu ten by asi nečekal celých 9 dní na konfrontaci s Trishou. Jinak pěkná knížka, která dala nový rozměr našemu lesu za domem.

90%

josefka
27.3.2007, 17:49
   
Red Sox

Měl jsem takhle jednou dopoledne stav, kdy si musí člověk stůj co stůj něco koupit. Rozmýšlel jsem mezi novým cédéčkem (to se ještě poslouchali milé děti), modýlkem migu-29 a podobnými věcmi. Pak jsem si vzpomněl, že jsem si již dlooouho nepořídil žádnou knížku od pana Kinga. A co to neměli na pultě? No jistě, Holčičku atd... A byla to trefa. Musím říct, že jako člověku, který celý dosavadní život strávil v centru krajského města přišla tato kniha strašidelná. A to tedy nelžu, představa, že sejdu byť jen ze silnice č.37 Pardubice-Hradec a ztratím se v Kunětickém lese, kde po mě půjde šílená srna a zbyde mi pouze walkman s přenosem zápasu FK-AS Pardubice mi nahání husí kůži. A když pak někdo napíše 183 stran o tom, jak se ztratí malá školačka v lese mezi USA a Kanadou, nemohu jinak než to přečíst na jeden zátah a se zástavou dechu. Nevím na kolik přisuzovat své zážitky z knihy mojí fobii z lesů a nakolik je to brilantní Kingova práce s atmosférou, ale tahle knížka mě dostala. Netypická Kingovina je to v tom, že se vše točí kolem jedné postavy, za to si s ní King vyhrál tak, že je to až podezřelé. V Trishině kůži jsem byl já osobně během asi dvou stránek, soucitně jsem s ní prožíval průjem a kdykoliv se objevil Méďa, šel jsem zkontrolovat svého psa Hlínu, jestli mi nevyrostl. Je opravdu neskutečné, co dokáže King sesmolit na téma holčička v lese. Posouvá všechno do neuvěřitelnýh rovin a přitom příběh odsýpá jako když na záchodě čtete Blesk. Rozdíl je v tom, že tady čtete espornou kvalitu a ačkoliv nejsem přítel zbytečných happy endů, Trishe jsem ho přál na celé čáře. Není to sice boj se zombíky a upíry, ale svoje místo v Kingově seznamu tahle věc má. A ne, že ne. :-)

90%

Kryštof Kudláček
1.3.2007, 18:20
   
Být holčičikou...NE!

Takže tuto knihu jsem dočetla nedávno, potřebovala jsem od Kinga nějakou oddychovku a náhodou jsem na tuto poměrně kraťoučkou knížečku narazila v knihovně a ihned jsem si řekla, že je to něco pro mě. Měla jsem ji přečtenou zhruba za 4dny a kniha je tak nějak zlatý střed. Pokud bych ji četla jako normální čtenář asi bych z ní moc neměla, ale já si po celou dou představovala, že jsem malá Patricie (Trisha) a bloudím lesem. Pro devítileté děcko to musí být něco strašného. Myslím, že bych si v lese neporadila tak dobře jako Trisha. Kniha byla docela dobře napsána, ale občas mě nudily dlouhé pasáže o Trishině bloudění, když se nic nedělo nebo baseballové kapitoly. Jinak knížku bych doporučila například těm, kdo s Kingem začínají anebo, kteří si chtějí třeba přečíst nějakou oddechovku po něčem hrozivém (např. po Tu) Celkem tedy 60%

60%

Hanka Kyliánková
19.2.2007, 18:01
   
Není to špatné rychločtení...

Tak tady čtu různé recenze na tuto knížku, a překvapují mě ty, co tuhle krátkou knížku tolik kritizují. Já si totiž nemyslím, že je to špatné počteníčko. Jsou tam dobré momenty, a hodně se mi líbilo, jak byly popsány pocity malé Trishy, a příroda, jíž dívka dnem i nocí bloudila... Jako by mi ti odporní komáři při čtení téhle knížky opravdu lítali kolem hlavy :-) Konečný verdikt.. 70%.. Je to příjemná oddychovka.

70%

Tom Vach
25.12.2006, 19:49
   
Dobrá kniha

Jednoduchý a krátký příběh o malé holčičce, která zabloudila v hlubokých lesích na severovýchodě Spojených států. Malá Trisha je nucena sama přežít několik dní v prostředí pro městkou holčičku neznámém a nepřátelském. V románu nejsou téměř žádné nadpřirozené prvky, ale to vůbec neznamená, že by nebyl 'Kingovsky' strašidelný. Ale není to vůbec oddychové čtení,i přesto,že se v knize neobjedvuje žádná krev a jen málo nechutných věcí. Pro pravověrné příznivce hororů může být román krochu zklamáním, ale vůbec to není špatné čtení.Když se pustíte do knihy, tak vás udiví Kingovo mistrovství, tedy že je schopen napsat o tomhle (o ničem) tolik stran a to ještě tak, aby vás to bavilo. Nebyl by to ale King, kdyby to vyjádřil jednoduše a kdyby to bylo takhle úplně jednoduché.

80%

Roman Kažmír
18.9.2006, 09:12
   
Holčička

Tuhle knihu jsem precetla za dva dny a musim rict ze se mi hodne libila a urcite ji doporucuju! Neni to sice pravy horor u ktereho byste se klepali strachy-to uznavam- ale krasne se vzijete do Trishiny role a vubec takle se stratit v neznamem lese kde po vas nekdo jde... Rozhodne stoji za precteni, doporucuju!!!

100%

terka spurna
27.8.2006, 13:58
   
Nádherná knížka

Další z Kingových knih, která vás od samého začátku naprosto pohltí. Malá holka, která na chvilku sejde z cesty. Nic tak hrozného. Vždyť cesta je kousek vedle. Dokonce jsou slyšet hlasy turistů. A pak najednou ticho. Stále to ještě není vážné. Jenomže čím déle naše hrdinka kráčí, tím silněji se nás zmocňuje obava, že tohle nemůže dobře dopadnout. Chceme jí pomoci, ale nejde to. Nezbývá tedy než nechat se vést hlouběji do divočiny, pryč od lidí, civilizace, pocitu bezpečí. Ocitáme se ve světě, kde neplatí naše zákony a pravdy. A logické myšlení nás místo záchrany vede dál a dál od záchrany. Jenomže čas plyne. Začíná se stmívat a naděje, že přespíme doma už se začíná rozptylovat. Víte jaké to je v noci v lese? A teď si představte, že jste tam zcela sami, ztracení a bezbranní. K čemu se v takové chvíli upnout? Snad k myšlence, že zítra celý tenhle zlý sen skončí. Docela určitě. Jenomže ono to tak nedopane.....

100%

Kateřina Seidlová
21.4.2006, 09:03
   
Svet ma zuby a niekedy uhryzne

Príbeh malého dievčatla strateného v lese ma zaujal, aj ked urcite nepatri medzi najlepsie diela Kinga. Myslim ze autor bravurne zvladol detsku psychiku. Avsak zaskocili ma reakcie citatelou, a priznam sa ze aj moja. Dnes ked v knihe ci filme krv netecie prudmi a ludia neumieraju po stovkach tak je to nic moc.
Ale stratit sa v lese ked mate 9 rokov to je predsa malickost. Ja by som sa v noci posral.
Kam to spejeme?

70%

wolf
21.5.2005, 14:37
   
Holčička+Tom "Flash" Gordon

Je to zvláštní knížka. Není to horror, to ani omylem. Špatné ohlasy na ni jsou spíše proto, že lidé neví co od ní očekávat. Je to psychologická povídka, kterou musíte opravdu zcela chápat, abyste příběhu rozuměli. Já jsem od ní psychologickou pointu očekával, takže mě docela bavila. Každopádně nepatří mezi nejlepší od Kinga Horroru. Doporučuji spíš půjčit v knihovně, než koupit.

70%

Martin Plachý
18.5.2005, 20:07
   
nic moc

Tato kniha mě vůbec ničím nezaujala. Celou dobu jsem jen čekala, jestli se holčička z lesa dostane nebo to nepřežije. Pak bylo trochu zajímavé to s tím medvědem, ale celkem nic moc. Nejhorší kniha, kterou jsem od Kinga četla. Je to dost slabé.

40%

Lucka Venturová
28.1.2005, 21:44
   
Echidna, který má rád Kinga

Jedna ze tří mých "nejslabších" knih od Kinga. Není to vyloženě špatné, ale nevím, nebál jsem se u toho, a rozhodně jsem to nehltal jako jiné jeho knihy. Po přečtení mi bylo jasné že tuto knihu nebudu opětovně číst dlouhou dobu. Tohle si přečíst jako jeho první knihu, tak jsem se na Kinga vykašlal :-)

70%

echidna
22.11.2004, 22:16
   
Výborné.

Do téhle útlé knížečky jsem se opravdu "zažral", a přečetl ji málem na jeden zátah. Má to výbornou atmosféru která dokáže pohltit tak, že zapomínáte na okolí. Podle mě spisovatel dokázal mistrovsky rozvinout dosti jednoduchý motiv ztracení malé dívky v lese.

100%

Jiří Dvorský
25.8.2004, 13:05
   
Dobrý čtení

Malá holčička ztracená v lese sice není moc originální námět, ale v podání Stephena Kinga je naprosto skvělý. Boj malé Trish se světem, který má zuby a může vás kousnout je napínavý a poutavý příběh, který mě zaujal.Vytknout by se dal asi jen nereálný konec. Pytlák, který si vyšel zrovna do míst, kde Trisha svádí svůj boj s medvědem. Skuste uvážit co by asi udělal medvěd když by jste mu ustřelili kus ucha? Určitě by dělal spoustu věcí, ale určitě by neutekl-tohle asi panu Kingovi trochu uniklo, ale i tak to stojí zato. Každopádně každému, kdo by si chtěl tuhle knížku přečíst, ji doporučuju-není to ztráta času. Hlavně nečekat hororový támět typický pro Stephena Kinga!!!

70%

**Merykara**
29.6.2004, 21:45
   
Dost dobý

Tuto knihu jsem četlla na dovolené,kde jsme byli v lese v chatičkách .Díky pochmurnému počasí jsem tuto knihu měla přečtenou raz dva .Právě tato atmosféra přispěla k tomu,že na mne zapusobila jinak než když bych ji četla doma na sídlišti.Byla fajn.Za 14 dní jedu opět na stejné místo a opět mně bude King doprovázet.Už se těším.

90%

naďa kocíková
3.6.2004, 18:59
   
Chudák malá....

Představte si, že je vám tak málo, stratíte se v kese a nevíte kudy kam...k tomu vás ještě něco pronásleduje, máte hlad, ze špatné vody vás přepadne průjem a zvracíte... Podle mého názoru to je hodně dobře napsaná knížka i když ne zrovna nejlepší. Po dvou stránkách jsem od ní nemohla odtrhnout oči...

90%

Lucíšek :-)
3.6.2004, 11:28
   
Chudák Trish....

Přesto, že mně tahle knížka připadala spíš jako čtení pro holky (sorry chlapi-ale já jí četl taky), tak docela zaujala i mě. Taková malá holka a vydržela tolik bolesti a utrpení!
Ale mezi moje Kingovy nejoblíbenější 100%-ně patřit nebude.

60%

Johny van M.
2.6.2004, 22:03
   
Povedená knížka

Upřímně...nepřečetla jsem všechny recenze. Nekteré jsou pozitivní, jiné negativní. Pro mne byla tato knížka skvělá. Netvrdím, že je to to nejlepší, co King napsal, ale prostě jsem se od ní nemohla odtrhnout a všem ji vřele doporučuji. Myslím, že je v ní mnohem víc, než jen zatoulaná holka, která po devíti dnech vypdá jako malá narkomanka a kecá cestou se svou vidinou.
A mimochodem! V par recenzích jsem se dočetla, že medvěd byl zastřelen! Ale opravte mne někdo, když si myslím, že je to úplně jinak. Medvěda ten pytlák přece nezastřelil. Jen mu prostřelil ucho a Trisha ho zahnala svým walkmenem.......

90%

Gabriela Schovancová
6.4.2004, 14:13
   
Hezký příběh

Jedná se o jednu z dalších delších povídek mistra hororu. Malá dívka jde na procházku se svou matkou a bratrem do lesa, kde se ztratí z dohledu matky i bratra, kteří se věnují společné hádce. Několik dní bojuje sama se sebou a lesem v boji o přežití. Po celou dobu má pocit, že jí někdo sleduje. Na konci příběhu se z „někoho“ vyklube medvěd, kterého naštěstí zastřelí náhodný pytlák. Dívka se dostane sama z lesa až na okresní cestu a tím svůj boj s lesem vítězí.

70%

Tomáš Koníček
5.4.2004, 19:54
   
Les

Les je temný a osamělé dítě kráčí bojácně po sotva znatelné pěšince, kam ho jeho cesta zavede? Proč je nejlepší jedlá rostlina v okolí postříkaná krví zabitého zvířete? Co se ukrývá v temnotě lesa? Vyvázne holčička vůbec živá? Čtěte a dozvíte se odpovědi na tyto otázky!

90%

Jana Šabatová
4.4.2004, 14:20
   
Spousta stromů a stínů...

Bojíte se tmy?A lesa?Ne?Možná kdybyste se ztratili v Kanadských lesích a bloudili stále dokola začali byste.A kdyby vás navíc něco pronásledovalo...Něco,co nemůžete tak uplně vidět ani popsat,ale víte že to tam je........

80%

Iveta Zieglová
31.3.2004, 14:35
   
Milé čtení

Pravý Kingův fanda si samozřejmě musel přečíst tento útlý román a NEMOHL o něm říci, že je hrozný. Já osobně jsem nečetl od Kinga nic, co by bylo nečtivé. Holčička... patří co se originality týče ke slabším dílům (to musím uznat), ale v žádném případě nešlo o něco, co bych o pár stranách odložil. Román mi trochu připomínal Geraldovu hru. Jedná se vlastně také o jednu osobu, která promlouvá se svým vnitřním Já.
Hočička ztracená v lese špatný nápad není, ale je zase pravdou, že toho není tolik o čem psát.
Nechybí zde popis přírody, strach malé holčičky, která řeší otázku přežití. Aby se z románu nestala povídka, objevuje se na scéně Tom Gordon, který vstupuje do mysli holčičky a rozvíjí děj o pár kapitol.
Horor to sám o sobě není, ale nebyl by to King, aby se zde něco děsivého neobjevilo. Takže je zde něco čeho se bojíme společně se ztracenou holčičkou. Něco, co v noci obchází kolem a pozoruje bezvládné spící tělo malé dívenky.
Čtení je to průměrné a proto jsem ani nedoufal, že na mne bude na konci čekat nějaké překvapení. A překvapený jsem byl:-)

70%

Aleš Richter
22.3.2004, 10:03
   
Svět má zuby

Četla sem hodně názorů a názor "Jen holka,která se ztratila" mi zůstává v hlavě. Jen holka. To by se taky mohlo říkat: "Jen Luis Creed, který pohřbil svou kočku." nebo "Jen Rossie, kterou mlátil manžel".
Tím jsou knihy jedinečné. Mohou popisovat kteroukoli činnost běžného života a zavést nás do jejích tajů. Sice vím, že by nikdo nečetl knohu "Chlapec, který si čisti zuby" , ale mě se kniha líbila. Představit si naprostou beznaději kdesi v lesích a pocity malé dívky bylo pro mě jedinečné. Román nemusí být jen o vraždách nebo velké lásce. A mě se kniha líbila už jen kvůli námětu. Ztratit se v lese. Kdo neprožil, nepochopí.
Jak se asi cítila malá holka plna ideálů sama. Opuštěná. Daleko od matky a bratra. Nevím, ale asi moc dobře ne. Není to jen příběh o holce, která se ztratila, je to něco víc. To je můj názor naholku, která měla ráda baseball a obzvlášť jednoho hráče...

90%

Veronika Nogová
3.3.2004, 11:30
   
Nic moc

Tahle knížka se Kingovi moc nepovedla. Hlavně jsem očekávala jiný konec, ne medvěda, který je zastřelen. Ale má i některé klady. Třeba jak holčička věřila v Toma Gordona.

50%

Lena
27.1.2004, 20:15
   
Holčíčka se mi líbila...

Kniha byla sice kratší, ale nepřišla mi zase tak špatná, jak všichni tvrdí. Přečetl jsem jí skoro za večer. Napětí se v této knize zvyšovalo z každým večerem, který Trisha tráví v lese až do konce. Ten sice nebyl podle mého očekávání, ale kniha mě rozhodně nezklamala...

70%

Adam Jareš
27.1.2004, 08:57
   
Neočekávaný konec

Touto knížkou jsem byla i trošku zklamána. A to hlavně díky jejímu konci. Holčička byla velmi sebevědomá a hlavně se nebála sama v lese, kde musela přežít pár dní. Když už měla cíle na dosah (tím myslím civilizaci), zjistila, že její obávaný duch či jak to nazvat, jenž ji neustále pronásleduje je pouhý medvěd, kterého nakonec zastřelí náhodný lovec. Myslím si, že v tomhlenstom se King trošku ulil. Asi se mu nechtělo přemýšlet, jak to skončí. Ale její řešení problému, že si ji nikdo nevšíma byla velmi nečekaná. Asi moc lidí by se samo nevydalo do lesa bez jídla vody a prostě bez ničeho. Kde by museli jíst samé bylinky rostlinky a chodit samými močály a mít boty plné bahna a promočené. Už to je dost zajímavá situace.

60%

Hanka Ťápalová
19.12.2003, 21:32
   
Proti gustu...

Precital som si komentare a recenzie a mozem povedat len tolko ze proti gustu ziadny disputat. Mna tato kniha nijako zvlast nenadxla ani neoslovila. Hlavne genialny medved prenasledovatel, ktory sa hra z dievcatkom statenym v lese a nakoniec zomiera. Ale tie halusky ktore dievcatko malo v lese boli celkom zaujimave

40%

Dusan Remeta
16.12.2003, 10:06
   
Dobrá kniha

Od zacatku do konce je kniha napinava a cte se doslova jednim dechem. Myslim, ze kazdy ctenar si taom opravdu najde to svoje a to co kniha nepostrada je napeti. Vrele doporucuji

90%

Porsche
12.12.2003, 09:42
   
Skvělá kniha...

...vskutku skvela kniha o holcicce ktera se ztrati v Mainskem lese, dej ma spad a je velice napinavy, malo narocny na premysleni a vskutku zajimavy. Netradicni a malo okoukany namet ztraty v lese je zarukou dobre cetby a ja vam preji mnoho hezkych chvil s touto knihou.

verdikt: Doporucuji

90%

Porsche
18.11.2003, 19:03
   
Netradiční

Poněkud netradiční román Stephena Kinga o holčička, která se ztratí v lese a poté je pronásledována medvědem, patří dle mého názoru k lepšímu průměru románů Stephena Kinga. Příběh je docela dobrý, ale k předchozím románům, podle mě, ne zas tak dobrý.

60%

Jan Chrudimský
10.10.2003, 07:45
   
Opravdu slabší

Více méně souhlasím s předchozími recenzemi. Holčička je slabším dílem SK, ale... Údajně toto dílo vzniklo jako pohádka na dobrou noc pro jeho dceru, takže většina níže kritizovaných věcí je asi pochopitelných. Ale i tak, jestli budu mít někdy děti, tak jim Holčičku minimálně do deseti let číst nebudu :-) ,protože svět má zuby a může vás jimi kdykoliv pokousat.

50%

Roman Maňák
2.10.2003, 11:53
   
Souhlasím

Souhlasím s tím , že tahle knížka , je trochu slabší , nejen co se týče počtu stránek . Je to takové ( na pana Kinga ) nezvykle odpočinkové čtení . Putování malé holčičky nepřátelským lesem není nijak příliš strašidelné a ani ta místní příšera není myslím nijak moc příšerovatá . A konec je navíc opravdu trochu příliš happy ;-)

70%

Pearlly
9.9.2003, 10:15
   
Nothing special

Nebudem sa nijako maznať. Po "Dolores" podľa mňa druhá najhoršia Kingova kniha. Námet je určite atraktívny ale prevedenie ma dosť sklamalo. King zvyčajne brilantne zachycuje ľudskú psychiku vo vypätých situáciach, ale u Trishi sa mu to podľa mňa nepodarilo. Pokus o nadprirodzeno s "bohom zablúdencov" je kŕčovitý a vadilo mi aj naivné filozofovanie o viere v boha alebo v "nepočuteľné". Záver je takisto veľmi rozpačitý a vôbec nie je strhujúci ako u väčšiny Kingových diel. Celá "brožúrka" mi skôr pripomína prvotinu ako dielo autora píšuceho 25 rokov.

50%

Marcos
7.9.2003, 11:19
   
Holčička, která přežije vše

To, že v tomto románu King úplně ujel víme naprosto všichni. Ale pojdmě se na to podívat reálně. I když je to asi nejmíň originální a nápaditý román co jsem od něj kdy četl (četl jsem asi 30 knih), pořád se drží nad průměrem. Zachraňuje to napětí a poměrně velké sympatie s hlavní představitelkou, která si jen odskočila a vzápětí se ztratila. Navíc jak znáte Kinga, celý román není jen o tom, že se malá holčička ztratila v lese... je to i o životě malé holčičky, která vzpomíná na dny, kdy byla v bezpečí domova. Nikoho asi nešokoju, když řeknu, že tahle fanynka Red Sox (a zvláště Toma Gordona) své putování přežije. Ale přejme jí to. King napsal prostě odlehčenou knihu. Ale podle mě by se ten příběh dal ještě o něco zkrátit (kniha má necelých 200 stran) a vložit do nějaké sbírky. Nemyslíte, mistře Kingu??

70%

Jiří Švanda
6.7.2003, 08:11
   
Částečné zklamání.

Zpočátku mě kniha zaujala a četla jsem ji opravdu s chutí. Ale konec byl pro mě zklamáním. Nevadí mi samo o sobě, že dívka přežila. Ten konec byl dle názoru mého příliš poameričtěn. Čiší z něj typicky americké konce béčkových filmů. Ve chvíli, kdy se má Trischa vypořádat s medvědem se "čistě náhodou" poflakuje někdo kolem. To mi tedy promiňtě, ale jsem realista.

50%

Rara-avis
28.6.2003, 20:59
   
Kouzelná kniha

Po přečtění některých recenzí mi nedalo, abych také nenapsala svůj názor. Kniha mě opravdu uchvátila a zhltla jsem ji za jedno odpoledne. Myslím si, že právě tím, jak je kniha jednoduchá (příliš složitý a krvavý děj), tím je kouzelná. Jediný pro mě trochu rušivý element byl počátek knihy, kdy holčička uvažuje na svůj věk poněkud moc vyspěle, ale to je možná jen můj osobní pocit (já jsem taková nebyla :-)) Knížku můžu jedině doporučit.

90%

Markéta Hladíková
6.11.2001, 20:55
   
Názor

Myslím, že to Stephen napsal cíleně. Jako varování nějaké malé holčičce. Přitom si uvědomil, že to, co můžou prožít v lese malí kluci, holčička prožít nemůže. Kluci dokážou projít horrorem, ale uděláte-li to jako autor holcičce, buď sklouznete do sentimentu nebo do opravdovýho hnusu. Malý holky jsou prostě jiný. Musíme je chránit. Kdybyste se Stephena zeptali, jestli u tohoto tématu je něco mezi tím sentimentem a hnusem, třeba napětí, odvaha, strach a bolest, odpoví vám, že ne. Proto text působí slaběji, ale je v něm docela jiná síla, víc obrácená do čtenáře než k hlavnímu hrdinovi... si myslím.

100%

Jarda Kuták
6.11.2001, 20:54
   
Takové "normální" čtení

Na Kingovy poměry nezvykle útlá Holčička... není v porovnání s např. výborným Pytlem kostí opravdu nic moc. Bezmála do poloviny byla kniha alespoň pro mě vcelku nudným a v podstatě "normálním" čtením. Samotnému Kingovi by ale bylo patrně trochu trapné, aby napsal jen úplně obyčejný příběh, jak vystřižený třeba z nějakého článku černé kroniky, takže i tady najdeme momenty jeho pověstných výletů k hranicím reality. (Ačkoliv můžeme klidně pochybovat, zda je možné aby devítiletá dívenka dokázala přežít všechny ty nástrahy, které jí byly během jejího nechtěného dobrodružství postaveny do cesty, můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je jediné, co proti tomu můžeme dělat). Je to ovšem také všechno, co dělá tuto knihu zajímavou. Možná by to mohla být vcelku dobrá povídka nebo novela, ale pro román mi zápletka připadá prostě trochu málo. Jeden z několika opravdu výborných okamžiků je, když se Trisha probudí uprostřed vyrytého kruhu - skvělý hororový moment - bohužel jich ovšem není zdaleka tolik, kolik by jste od pana Kinga čekali. Takže Stephene - snad to příště bude zase lepší!

60%

Petr Dušek
6.11.2001, 20:53
   
Trochu nereálný konec

Příběh devítileté Trish, holčičky , která měla ráda Toma Gordona, nadhazovače z baseballového týmu Red Sox, je svou základní osnovou podoben Mistrově novele „Tělo“ ze sbírky Nadaný žák. Jde zde taky o děti, které samy prožívají dobrodružství v rozlehlém lese. Ale na rozdíl od hrdinů „Těla“, malá Trish v tričku Red Sox to neprožívá dobrovolně. Trish prožívá velké trauma z rozvodu svých rodičů, který se ale nejvíce odráží ve vztahu jejího staršího bratra (obdivující svého otce) k matce , která je po rozvodu dostala do opatrovnictví. A na jednom ze „ zábavných a naučných“ výletů se Trish ztratí v temné lese státu Maine.
Odskočí si stranou a už nenajde cestu zpátky na lesní cestu. Postupně propadá většímu a většímu zoufalství, protože v hloubi duše ví, že se ji v lese může stát něco zlého, něco strašného, třeba „smrt“. Její jedinou spojnicí se světem lidí je její walkman s rádiem, na kterém poslouchá sportovní přenosy z utkání Red Sox. A jak jí postupně dochází potrava, ale i fyzické a duševní síly, propadá stále větší depresi a vytváří si svého snového průvodce, kterým se stává její oblíbenec Thomas Gordon.
Ale kromě postavy Toma se jí zjevuje i postava strašnější, postava Boha ztracených, nebo Pána Vos, ci Neslyšného. A ona se stále více utvrzuje, že on ji nikdy nepustí ze své „říše“ a jednou ji zabije. A k tomu použjle netvora, jehož stopy Trish stále nachází na své strastiplné pouti lesem (roztrhaná těla zvířat, či rozervané stromy). Tento netvor ji vždy večer sleduje a malá Trish si najednou uvědomí, že svět kolem ní ztichl a cítí na sobě vražedný pohled temného netvora, který se určitě rozhoduje kdy ji roztrhá jako ostatní zvěř. A právě tyto pasáže považuji za nejdokonalejší , které z knihy dělají to pravé hororové, jak to umí jedině King.
Ale na druhou stranu musím podotknout, že i podle mně to Mistr s některýma věcma přehnal. Všechna zranění, která si Trish způsobí by ji musela zabít dřív než jakýkoliv netvor, ale osobně nejvíce mně Mistr zklamal v jedné věci, za což mu musím strhnout bod z hodnocení, a tím je konec knihy. Kinga miluji pro jeho reálné konce, které fungují ve skutečném světě, což znamená, že všechno končí špatně ať děláte co děláte. A tím, že Trish přežila bez jakékoliv újmy na těle, po všech těch strastech, a netvor zemře, mně Mistr ranil.

90%

BoboKing
6.11.2001, 20:52
   
Jen příběh ztracené dívky

Jde jen o příběh dívky, která se ztratila v lese. Píšu schválně jen, protože se mi to zdá na Stephena Kinga trochu málo. Myslím si, že kdyby se ten příběh trochu pokrátil mohl by se klidně objevit v časopise Reader's Digest.
Určitě to není takový propadák jako podle mě dosud nejhorší Kingova kniha co jsem četl "Dolores Claibornová". Kniha je dobře čtivá (jako vlastně u každého románu) a po přečtení nemám pocit, že jsem peníze vyhodil zbytečně. Ale co románu určitě trochu chybí je šťáva. Tím myslím napětí, které i v jednu ráno vás donutí začít číst další a další kapitolu.
V knize je sice snaha o trochu tajemna v podobě mědvěda, kterého dívka vidí jako neznámého netvora plného vos, ale to na skvělý román určitě nestačí.
Každý den, který je dívka v lese popisuje King pořád stejně: komáři, hledání jídla, únava, Tom Gordon, pocit, že ji sleduje tajemný netvor a na konec večerní poslech walkmena.
Jak jsem již psal nejedná se o vyloženě špatný román, ale k těm dobrým a výborným má taky daleko.

50%

David Koval
6.11.2001, 20:50
   
 52 recenzí
Podsekce
KNIHY
FILMY
POVÍDKY
 
Změň skin:  
Obsah
Hlavní strana
Obaly
Propojení
MuziKing
Postavy
Recenze
Odkazy
Komentáře

Napsat recenzi
Napsat komentář

Legendy
Srdce v Atlantidě
E-mail
Heslo
  r e g i s t r a c e
  p o m o c
Hodnocení
70.5% (183 hlasů)
Vaše hlasování:
Hlasování je možné až po přihlášení uživatele
  p o d r o b n ě
Web si právě čtou 2 lidé

Na tvorbě webu Stephen King CS/Horor Revue se můžete i spolupodílet pomocí článků a recenzí, které můžete jako registrovaný uživatel vkládat on-line. Další návrhy, náměty i kritiky posílejte na adresu STEPHENKING@WO.CZ
Informace o webu a tvůrcích

Copyright © Petr Dušek 1999-2020, Všechna práva vyhrazena