Stephen.King.CS - 1. československý web krále moderního hororu
OsvíceníRecenze
Děsivý hotel Overlook

Tuhle knížku jsem četla už před strašně dobrou dobou, ale vzhledem k vydávání zbrusu nové knihy ,,Doktor spánek", který na tuto knížku navazuje, jsem se rozhodla pro re-reading a trochu si tak osvěžit paměť před tím, než se pustím do ,,Doktora". A že to byl naprosto dokonalý zážitek, to vám snad nemusím vysvětlovat, že? Osvícení je naprosto dokonalá kniha, kde se dost odráží jedno z mnoha životních období Mistra hororu - ti, kdo Kinga čtou a vědí něco o jeho životě, moc dobře vědí, o co jde…Ti kdo nevědí a chtějí se to dozvědět, nechť si přečtou knížku od Lisy Rogakové, která sepsala vážně hodně dobrý životopis Krále hororu. V Osvícení se dostáváme do horského hotelu Overlook, který má jako každý hotel - a každé místo na světě - svoje osobité kouzlo, ale i duchy, báchorky a přízraky. V našem případě však všechno zlo, které je ve zdech hotelu ukryto ožívá a zhmotňuje se. Přestává být neskutečným a mrtvím, ale naprosto a plně živým a uvěřitelným. Všechno zlo se naplno začíná probouzet v okamžiku, kdy do hotelu přichází spisovatel Jack Torrence, aby zde se svou rodinou přežil a ve zdraví přečkal neklidnou a krutou zimu, jako správce. Ani Jack ani Wendy - jeho žena - netuší, že jejich syn Danny je osvícený a jako jediný si plně uvědomuje všechny přízraky, které kráčejí po chodbách hotelu a snaží se všechny dostat do svých spárů. Jacka navíc neustále pronásleduje jeho závislost na alkoholu, ze které se sice před lety dostal, ale jeho mysl si stále pamatuje ten příjemný a opojný pocit, jaký mu alkoholové opojený přinášelo. A Overlook a jeho přízraky to moc dobře vědí. Osvícení je naprosto fantasticky vyklečený příběh, který vás okamžitě pohltí a zasáhne s takovou silou, jakou dokážou zasáhnout jen knížky Stephena Kinga. Při čtení Osvícení máte zaručenou pravidelnou dávku strachu, napětí, hrůzy a všeho, na co jste u Kingovek zvyklí. Stephen do děje krásně propracovat své vlastní pocity z doby kdy pil a bral spoustu drog a Osvícení je tak ještě uvěřitelnější a skutečnější, než by si kdokoli z nás mohl myslet. Pokud tedy hledáte pořádnou hrůznou a trochu psychozní knížku, která by vás bavila a u které byste se vážně nenudili, sáhněte rozhodně po tomhle. Máte zaručenej dokonalej a strhující zážitek z dobře napsané a perfektně vyprávěné knihy, na kterej budete ještě hodně dlouho vzpomínat.

100%

Wendy Šimotová
21.4.2014, 15:19
   
ddsds

taktovkou Bachmana stalo, že jsem se nemohla dostatečně vcítit do postav a jejich iracionálního chování, protože chování Barta iracionální bylo. Nechápala jsem jeho uvažování a celkové plynutí příběhu. Semtam jsem si u knihy a nad jeho uvažováním říkala: Bože, ten je nemožný, takhle všechno pokazí!! Na jednu stranu je hlavní hrdina románu člověk, který nechce být okraden o vzpomínky, rodinu, dům, pracoviště, ale on sám neváhá okrádat druhé- okrade svou manželku, zaměstnance, město. Svým chováním si absolutně protiřečí a tím vlastně i celá kniha. Když se přeci jen pokusím vcítit do Bartova chování, přemýšlím: myslel si, že vyhraje? Ne... On to předem vzdal už během úvodní scény se zbraněmi a věděl, že nemá šanci. Byl to jen kapr, který se po vytažení mrskal a věděl, že bude sněden. Klasický egoista řídící se heslem: když ne já, tak nikdo... Naštěstí jsem se s Bartem rozloučila celkem rychle díky neveliké tloušťce knihy. A poselství knihy? Možná jen: proti nařízením nemáte šanci vyhrát, pokud nemáte sakra dobrého právníka. Výsledné hodnocení zachraňuje dokonalé spisovatelské umění Kinga. Ačkoliv napsal slátaninu, napsal ji jako vždy svým dokonalým spis

40%

Jakub Hrbek
29.12.2013, 13:29
   
Danny byl nejlepší

Když jse si tuto knihu kupoval, tak bylo na zadní straně od vydavatele napsáno. Nakladateltví neručí za psychycké škody způsobené četbou této knihy. Pousmál jsem se nad trikem jak prodat knihu,ale pak jsem ji začal číst samozřejmě v noci a pochopil jsem , že až zas takový trik to nebyl. Atmosfera romanu začíná postupně houstnout jak fluidum hotelu vstupuje do Jacka. Zavěr knihy je skutečně brilatní. A film s Jackem Nicosnem je taký velmi zdařilí. Vřele doporučuji

90%

Marek Poláček
22.5.2011, 13:45
   
Osvícení

Tato knížka je strhujícím vyprávěním, ve kterém můžeme sledovat měnící se psychiku člověka, aniž by nám to připadalo neuvěřitelné či neskutečné. Všechno má své opodstatnění a vše plyne tak nějak samozřejmě. Tady si King s hlavní postavou Jackem, novým správcem hotelu, vyhrál. Nebyl by to King, aniž by se děj odehrával v jen tak ledajakém hotelu. Je to hotel s ponurou historií, která čas od času v záblescích vychází na povrch, až nakonec člověka pohltí. Člověk je lapen a stává se součástí hotelu, který řídí jeho mysl. Úžasné dílo, ve kterém graduje hrůza. A přesně tohle se mi na kingovkách líbí. Celou dobu to vypadá, že se nic neděje. Sem tam se něco stane, co člověka znepokojí. Ukáže mu, že je něco v nepořádku, aby to následně zaútočilo znovu, s větší silou. Knižní hrdina je zmatený, ale když se má vzchopit, je už vetšinou pozdě, protože není úniku a jediné východisko je poprat se s tou hrůzou a bojovat, dokud jeden z nich nebude poražený. Knihou jsem byla uchvácená, ale budu upřímná, nemyslím si, že by se hotel vzdal tak lehce. Že by dovolil své loutce Jackovi, aby byť jen na chvíli prohlédl a pochopil, jak to celé je. Možná na začátku, ale ne, když už je plně v moci hotelu. Prostě mi příjde absurdní, aby po tolika letech vlády hotelu vše skončilo na slabém článku řetězu, jako je Jack. Jack byl ke konci šílenec a šílenci by určitě "promlouvání do duše" nepomohlo. Zvláště ne od člověka, kterého se zrovna chystá zabít. Proto nedám 100%, protože šílenec by se zachoval jinak. DROM.

90%

M.Hrnčiarová
6.11.2010, 16:18
   
Nejlepší Kingovka

Osvícení je asi moje nejoblíbenější kniha (i film). Je to kniha, která naučila mého přítele číst :-) Četl naposledy někdy na základce Honzíkovu cestu a potom už nic. Až jsem ho jednou přesvědčila, ať si přečte nějakou knihu, kterých já mám spousty, tak si vybral Kinga a z něj jsem mu doporučila Osvícení. Od té doby je to nový Kingův fanoušek. Osvícení je napínavá kniha, která vás nenechá odejít, dokud ji nemáte přečtenou, a klidně po přečtení můžete nalistovat na začátek a začít znovu. Nenudí ani když už ji znáte nazpaměť. Všem doporučuju.

100%

Michaela Horáková
7.10.2010, 12:37
   
Zajeďte s rodinkou na hory...

...anebo raději ne. Příběh se totiž odehrává na osamoceném horském hotelu, do kterého přijíždí hlavní hrdina, spolu se svojí manželkou a pětiletým synem, dělat zimního správce. Během několika měsíců, kdy přívaly sněhu odříznou hotel od světa, tady zažijí spoustu legrace, ovšem bavit se nebudou. Na rozdíl od vás. Osvícení představuje naprostou klasiku hororového žánru, snoubící osvědčené prvky; osamělé místo, uzavřená skupina lidí a něco, co by se dalo označit za ducha místa. Pokud bych měl doporučit jednu knihu, kterou by měl čtenář načít Kingovo dílo, bylo by to právě Osvícení. Není dlouhá, o to je však atmosferičtější. Sám jsem ji během let přečetl třikrát nebo čtyřikrát, což běžně nedělám a jednoznačně to potvrzuje její kvality. Román je výjimečný také další příjemnou věcí, a tou je množství postav. V některých Kingových dílech abyste si začali kreslit strom "who is who", tady nebudete mít problém. Chcete-li si vychutnat klasiku hororového žánru s pořádným mrazením v zádech, určitě neváhejte. Osvícení je horor jako řemen.

80%

Vít Janiš
3.9.2010, 16:45
   
:-)

Tuto knížku jsem četla docela nedávno, takže mám ještě v živé paměti jak i mě hotel vtahoval do svých spárů. Prožívala jsem s Jackem - hlavním hrdinou a novým správcem hotelu každou chvíli, každičký okamžik jeho života. Když jsem si představovala ten krásný honosný hotel, jak tam tak stojí, bylo docela tajuplné sledovat, co se děje uvnitř. Hotel vlastně pohlcoval Jacka do jiné doby, jako by mu chtěl ukázat, co se v něm dělo, ale zároveň jako by ho chtěl dostat pryč. Bylo mi líto Jacka kvůli jeho milující rodině, protože on za to vlastně nemohl, ale začal z toho tak nějak bláznit. Ale doporučuji každému si tuto knihu nikým nerušeně přečíst a také se ponořit do toho děje. Závěr je poněkud zvláštní. Takový hotel, tolik let a let vzpomínek a událostí, jak zanedlouho zmizí v plamenech.

100%

Verunka Vybíralová
22.6.2010, 22:46
   
The Shining

Hned na zaciatku musim napisat, ze suhlasim s recenziou Miki Mauza, pretoze vela z toho, co som planoval napisat ja, pouzil uz on, takze sa nebudem opakovat. Musim vsak povedat jedno. King mal podla mna pri pisani jednu nevyhodu. A to rozhodne styl akym pisal. Stephen King dostal napad. Zacal pisat a behom 3 az 4 mesiacov mal napisanu knihu. Dobry zaklad knihy. No a potom robil vzdy to, co bolo v mnohych pripadoch na skodu. Zacal do tej knihy dopisovat vety, odstavce, strany, kapitoly. Niekedy si to nevsimnete, pretoze si na tom dal sakramensky zalezat, ale niekedy je to take okate, ako napr u Osvietenia... Kniha sa mi ale pacila. Nie stale, samozrejme. Moje hodnotenie si vsak urcite zasluzi.

60%

Peter Kauffman
26.9.2008, 10:03
   
Filmová adaptace

Knihu mám pořád položenou na nočním stolku a ne a ne ji otevřít. Asi proto, že se mi velice líbilo její filmové zpracování a myslím, že až si knihu přečtu, film se mi bude zdát mnohem méně povedený... Ale doporučuji zhlédnout film, až přečtu knihu, napíšu porovnání. :)

80%

DawiseQ
31.8.2008, 17:59
   
Osvícení

Aj keď Osvietenie hodnotím štyrmi hviezdičkami nebol som s touto knihou tak spokojný ako u iných Kingových kníh. Dej sa rozbehne až od polovice knihy, dovtedy som sa dozvedel zaujímavé osudy postáv (ak by sme sa ich dozvedali až v hoteli bolo by to vynikajúce - striedali by sa s napínavými časťami), čo ma však mierne nudilo. Postava Hallorana mi asi vadila najviac, niežeby bola nesympatická, to nie, ale jej začlenenie do deja bolo príliš násilne urobené - Danny sa s ním veľmi rýchlo skamarátil, veľmi rýchlo mu dôveroval, tiež mohol túto postavu využiť lepšie. Pripadá mi akoby ho tam "vopchal" až po dopísaní knihy. Je tu prakticky len na odvoz skútrom. Tiež mi vadila slabšia prepracovanosť niektorých nápadov a samozrejme posledné stránky knihy, kde je akési uistenie, že hrdinovia sa z toho dostanú. Mne tu chýbalo tradičné Kingovo zamrazenie, že zlo nie je tak úplne porazené, alebo trpký koniec Kliatby, pri ktorom som mal skutočne pocit beznádejnosti celého snaženia. Teraz ale napíšem klady knihy - prepracovanie psychológie postáv je až na jednu výnimku (Halloran) perfektné, najmä premena milujúceho otca v opitého agresora. Jackove myšlienky, neistota, túžba po informáciách, ktorá sa mu stane osudná - to všetko tvorí výbornú postavu. Ďalej musím spomenúť skvelé nápady ako spôsob Jackovho opitia v bare, rozhovor s Gradym cez zavreté dvere komory, výťah s konfetami a úplne najlepšie kerové zvieratá. A prevedenie konca nebolo tak dobré ako u iných kníh, ale páčilo sa mi Jackovo poskakovanie u kotla ("Vyhrál jsem!" BUM! :) a rozhovor Overlooku-Jacka a Dannyho. 4* pretože som čítal aj oveľa lepšie Kingove knihy.

80%

Miki Mauz
25.7.2008, 11:28
   
osvícení

tak tohle je samozřejmě klasika, první kingova geniální knížka, která dá vyniknout jeho schopnosti skvěle podat i úplně banální příběh. postava jacka torrance je skvěle napsaná,na rozdíl od filmu je na začátku opravdu sympatická-což nutně neznamená, že se mi film nelíbil- a když se na jeho chování začíná promítat zákeřný vliv hotelu, mrazí mne v zádech. jen ten konec nmusel být tak...explozivní:D film ukázal, že méně je někdy více- mrazivá honička v bludišti nemá chybu. Přesto osvícení musím dát 100 procent. Už kvůli pasáži, kde se Jack chopí roqueové palice a pak ... DROM!!!

100%

Ondřej Kazda
21.6.2008, 20:25
   
Film a kniha. prostě super :-)

Tato kniha byla hodně zajímavá, člověk ji přečetl několikrát a vždy zjistil, že okolnosti jsou trochu jiné, než se mu zpočátku zdálo. Film sice neodráží některé základní skutečnosti knihy, jak tomu už tak mnohdy bývá, nicméně excelentní výkony herců to zachránily. Velice na mě zapůsobila vůně pomerančů, tu si doteď pamatuji, stejně jako ten neodbytný pocit, že zrovna tehdy se něco stane. Ponořte se do knihy či do filmu, pohltí vás. Vřele doporučuji.

100%

Lucie Maršálková
3.6.2008, 23:51
   
Film a kniha. prostě super :-)

Tato kniha byla hodně zajímavá, člověk ji přečetl několikrát a vždy zjistil, že okolnosti jsou trochu jiné, než se mu zpočátku zdálo. Film sice neodráží některé základní skutečnosti knihy, jak tomu už tak mnohdy bývá, nicméně excelentní výkony herců to zachránily. Velice na mě zapůsobila vůně pomerančů, tu si doteď pamatuji, stejně jako ten neodbytný pocit, že zrovna tehdy se něco stane. Ponořte se do knihy či do filmu, pohltí vás. Vřele doporučuji.

100%

Lucie Maršálková
3.6.2008, 23:51
   
Jack řádí!!!

V této knize se King dost věnoval hlavně psychologii postav a pomalému tempu vyprávění.Hotel snažící se získat věčné hosty,otec snažící se rozporcovat rodinu.A sněžení venku všudypřítomné bránící příchodu pomoci.To jsou ty momenty při kterých se čte se zatajeným dechem.Jediné co nechápu je Kingovo stěžování si na Kubrickovu filmovou verzi.Přitom kniha je velice dobře převedena do filmového jazyka,a televizní verze na které Mistr spolupracoval je co se hrůzu nahánějících scén dosti levným bonbonkem.

80%

Jan Markgraf
29.5.2008, 12:40
   
Číst v noci a osamotě

Kniha začíná jako ceklem dobré psychologické dílko rozebírající nitro a problémy hlavních postav. Ale čím víc se přibližujeme k hotelu Overlook, tím více na nás začíná padat atmosféra tajemna a hrůzy, kterou King dokáže tak nenapodobitelně navodit. A od okamžiku, kdy hotel začíná odkrývat svá hrůzná tajmeství, ze kterých už zešílelo pár, v minulosti ubytovaných (možná i čtenářů), není cesty zpět. Atmosféra strachu a hrůzy, houstnoucí s přibývajícími stránkami, Vám nedovolí odskočit si ani na záchod.

100%

petr Mihoč
28.10.2007, 12:40
   
Osvícení

Když jsem Osvícení první den otevřela, hned byla polovina knihy za mnou, už jeji začatek v sobě podle mě držel něco hodně 'tajemného' a prostě mě ta kniha straně bavila číst, líbí se mi jak se u king vysvětlí jednu situaci z pohledu celé rodiny. Danny mi neuvěřitelně přirostl k srdci. Kniha v sobě uchovavala takové svoje tajemno pokoj 217, kotelna, zvířata, roquerove hřiště a celý Overlook už i ten název v sobě něco má :)... Rozhodně doporučuji přečíst protože ta kniha v sobě prostě něco má :)))

100%

andrea Trunečková
17.9.2007, 21:44
   
Njn, King je king...:)

Tahle knížka je vážne super! Nemohla jsem tejden spát-4 noci jsem muslela čís a ješte 3 se bála. Hlavně svýho otce, kterej je dost agresivní atd. Musí,m říct jen: Hustýý!!! Stephen je nejlepší!:)

90%

Malwa
1.6.2007, 14:02
   
shining

Tato kniha patí mezi klasické "kingovské" horory. Čtenář tam najde vše, co od Kinga očekává a co je pro něj typické. Kniha se čte jedním dechem a pokud ji čtete sami a ještě k tomu v noci, stojí to za to. Já jsem prvně viděla film, který se mi velmi líbil zpracováním, ale s knihou se bohužel nedá srovnat.Všem doporučuji přečíst.

90%

Martina dut
13.1.2007, 16:07
   
Skvělé

Osvícení byla moje první kniha ,kterou jsem od S.Kinga přečetl a ihned si mě získala.Jedná se o bravurně napsaný horror.Do té doby šli knihy s takovýmto žánrem úplně mimo mne.Zatím jsem nic lepšího nečetl a ani jsem neměl u žádné jiné knihy takový strach.Vřele doporučiji číst v noci a o samotě.Určitě budete mít o zábavu postaráno.Výborná kniha!

100%

Roman Kažmír
15.9.2006, 09:30
   
The SHINING

Dobře, přiznávám, že když sem se dostala k pasáži, kde Dannyho a pak i Jacka pronásledují ony, zde již mockrát zmiňovaná, zvířátka, bála jsem se úplně maximálně... Pro mě (jako pro člověka vyžívajícího se ve fatasy a sci-fi) nebyl problém uvěřit takovéhle představě, a proto sem zbytek knížky raději četla zády ke zdi, abych měla vše na očích... ;) njn, jsem tak trochu paranoik, ale kdo dnes není, že?! Knížka je naprosto skvělá a doporučuji všem, myslím, že výjimečně se povedl i film (Stanley Kubrick)... KDO NECHCE ZNÁT KONEC NEČTE DÁL!!! Jediný problém vidím v Kingově happyendu... neříkám, že bych se nějak vyžívala v krvácích a masových vraždách, ale když se zamyslíte tak jediný, kdo v té knížce skutečně zemře je posedlý Jack. Tedy zlý umře, dobří přežijí a ještě k tomu skončí u moře na nějaké pláži, spokojení jako želvy (samozřejmě tedy až na to, že přišli o muže na otce).. no nevím, proti ostatním příběhům je ten konec zkrátka moc optimistický, ale možná že je to dobře... já bych tedy uvítala ještě nějakou tu vraždičku... :) 98%

100%

sharp.chick
8.9.2006, 19:33
   
Horor, jaký má být

Tato kniha si divákovu pozornost získá hnedka od začátku. A to díky zlým představám Dennyho, úvodním rozhovorem s ředitelem hotelu a Jackovým chováním. Dále ho bude napínat jako starou gumu strašidelnými scénami s živými keři, vystříhanými do podoby zvířat. Pokojem 217 a sklepením hotelu, kde Jack začne poodhalovat historii hotelu, atd. Čtenář si doslova bude myslet, že je členem hotelu. Že cítí, zimu, která venku panuje, strach hlavních postav apod. Sžije se s dějem, který je úžasně vyprávěn. Nedivým se, že tato kniha proslavila Kinga, jako spisovatele hororového žánru. Proč? I nu, přečtěte si ji sami a uvidíte. Tajemství je ukryto ve slově: DROM.

100%

Ondřej Bezouška
10.8.2006, 14:10
   
Jak dostat tatu do polepsovny?

Ze zacatku desive jsou uz predstavy maleho chlapce.. no, predstavy.. nazyvejme je halucinacemi nebo nevim cim, protoze verim ze dobrovoln si to nepredstavuje... Pokud jde o vetu: Pojd si pro svou meducinu.. myslim ze v mnohych z nas vyvola pocit strachu kdyz ji ted nekde slysime..:) napis DROM, roqueova palice.. to vsechno jsou symboly teto knihy, kterou bych smele hodnotila jako jednu z nejlepsich..

100%

Gil
21.7.2006, 11:24
   
Bojíte se rádi?

Tak tomuto dílu se nedá opravdu nic vytknout! Tady se pan King předvedl ve vší kráse a ukázal své umění! Pan Jack Torrance odjíždí se svou rodinou, manželkou a 5ti letým synem, správcovat hotel Overlook přes celou zimu. A že zimy jsou dlouhé... Na tuto nabídku přistoupil i přesto, když mu bylo oznámeno, že jeden muž, který v hotelu dělal také správce, ale již před nějakými lety, tam sekerou "zabil" (rozsekal) svou ženu a dcery.. Je to sice nepříjemné, ale Torrancemu se přeci nic takového přihodit nemůže.. Mezitím, co se rodina v hotelu zabydluje, přichází zima. Závěje prakticky odříznou hotel od okolního světa, k tomu se přidá pár dalších "drobností", jako například porucha všech komunikačních spojení... A tím to vpodstatě začíná. Umíte si představit něco děsivějšího, než pomalu zbláznivějícího se Jacka (jehož filmovou roli vynikajícím a bezkonkurenčním výkonem stvárnil Jack :) Nicolson) v jednom hotelu se svojí rodinou, když má po ruce (nejen) sekeru?.. Tohle je knížka, jejíž děj Vás bude děsit. Hledáte horror? Tak prosim, tady ho máte! Nažene Vám strach, dostane se Vám pod kůži a neusnete klidně, dokavaď se nepřesvědčíte, že pod postelí nic není, že ani v tom tmavém koutě se nic nekrčí... A i tak si nebudete jistí, jestli jste se podívali pořádně, jestli tam vážně něco není.. Jestli máte rádi dávku strachu a napětí, které Vám zdravě pocuchá nervy, tak OSVÍCENÍ si rozhodně nesmíte nechat ujít!!!

100%

Štěpán x x x
15.6.2006, 20:37
   
Shining

Když jsem se začínala seznamovat se S. Kingem, toto byla má třetí kniha, kterou jsem od něj četla (předtím Řbitov zvířátek a Rose Mader) a musím říct, že jsem se v životě nebála, tak jako u této knihy - strhující děj, úžásný motiv Danyho "schizofrenního" kamaráda, skvělý nápad, jak člověka může pohltit místo. Zfilmovanou Kubrickovu verzi jsem viděla poprvé před 2 lety a samozřejmě kniha je lepší, ale podle mého mínění je to jedna z nejlépe zfilmovaných Kingovek, takže rovněž doporučuji. Takže kdo nečetl, ať neváhá a vstoupí do děje...

100%

Andrea Čeplá
1.6.2006, 18:03
   
Jedna z nejlepších!

Tahle knížka mě doslova k sobě přikovala. Nemohla jsem od ní odtrhnout oči. Přečetla jsem už hodně Kingových knížek a myslím, že tahle patří k jeho nejlepším. Nedá se od ní odtrhnout, výborný děj, napětí, strach... Stoprocentně doporučuji všem!!!

100%

Lada Myslikovjanová
14.5.2006, 18:06
   
nej

nic lepsiho sem zatim necetla je to fakt husta knizka- i kdyz ted ctu řbitov zviřatek a to je taky dost dobry. Jinak moc se mi libi jak se muzete vzit do roli postav . a taky se tam objevuje Dick holloran kterej je o kterym je zminka i v TO. Tuto knizku fakt doporucuju vsem ctenaru kinga!!! osobne si myslim ze se vam urcite bude libit!!! ja sem ji zhltla za dva dny... a to uz je u me co řict. zkratka: NEJNEJNEJ

100%

terka spurna
28.3.2006, 19:36
   
Nejlepší

Inklinuji spíše ke Kingovým komornějším knihám než k rozlehlým sociálním studiím městeček. :) Tato kniha byla pro mě jako dělaná. Četl jsem ji o prázdninách po večerech s baterkou ve stanu, což atmosféru ještě více prohloubilo. Bezchybná psychologie postav uzavřených v místě odkud není úniku. Fascinující je, že smrtelné nebezpečí nehrozí od duchů nebo všelijakých monster, ale od člověka, který, ač se snaží co může, podlehne tlaku hotelu chytře využívajícího jeho minulosti s jejími zakořeněnými obavami. Podle mě zatím to nejlepší co jsem od Stephena četl.

100%

Vilém Procházka
12.10.2005, 22:34
   
Kniha / Film

Byla moje první a taky důvod proč jsem začal Kinga číst.Výborné propracování "schizofrenie" postav.Tajemný pokoj - moje nejoblíbenější část knihy.Kniha má spád a překvapivý konec.Přečetl jsem ji snad za dva dny.Po přečtení knihy jsem mrkl na filmové zpracování (viděl jsem jen to nové z 90 let), ale na knihu to nemá.Hlavně herecky velmi slabá postava klučiny.Možná jsem s tím filmem měl chvíli počkat...

90%

David Gnomo
24.8.2005, 09:35
   
Strach.

Pri čítaní tejto knihy som mala strach, strach v jeho najčistejšej podobe. Ani neviem prečo a neviem ako, ale dej mi doslova "vošiel pod kožu". Mala som strach, že Danny prepadne hotelu, ako jeho otec, ako Grady (a vlastne celá jeho rodina), strach, že sa manželstvo Torrancových rozpadne (čo sa aj stalo) a strach z hmyzu (sú to hlavne osy, ktovie prečo...) mám dodnes. A vôbec mám z tejto knihy strach... Ale krásny...

90%

sisa
12.8.2005, 19:32
   
Wendy, give me the bat

Osvícení je svým způsobem hodně zvláštní kniha. Myšlenka je výborná, hotel ožívá díky Dannymu, no, pár gangsterů se postřílí v apartmánu a nakonec vše vybuchuje. Nezapomenu, jak Jack našel vosí hnízdo na střeše. Celkem pěkná..*

60%

Joe Harvey
8.8.2005, 22:18
   
Shinnig

Tak tahle kniha je přesně ten pčípad, kdy by je jedno co " zkonzumujete " jestli knihu nebo film ( alespoň dle mého názoru ), protože mezi psanou a filmovou podobou je velký rozdíl, ale i tak je filmova verze poměrně velmi kvalitní. Já bych stejně už vždycky viděl v Jackovi Torrancovi božského Jacka Nicholsona, ten je pro tuto roli jako stvořený.
Nicméně k obsahu - Jack Torrance bývalý učitel, má tak trochu problémy s chlastem a nejen díky tomu ztráci zaměstnáni. Problém je v tom, že nejak musí uživit rodinu - manželku Wendy ( herečka, která ji ztvárnila ve filmu byla teda docela hustá ) a syna Dannyho. Aby se dostal z problémů a neskončil na dlazbe, bere práci mimosezonního správce v hotelu Overlock v Coloradu a rodinku bere sebou.
Na místo dorazí v den, kdy veškerý personal po sezóně houfně opouští hotel a tak se postupně začínaji zabydlovat. Ze zacatku to vypada jako idealní místo pro opětovné sblížení se s rodinou, ale nebyl by to MISTR aby z toho neudělal drama :-)
Po pár týdnech totiž syn Danny zjišťuje, že v hotelu teda rozhodně nejsou jen oni tři. Má zvláštní schopnost vidět věci, které se staly kdysi dávno nebo které se mohou stát a v hotelu Overlock se stalo pár opravdu ošklivých
věcí zvlášť z pohledu pětiletého kluka a navíc s tátou Jackem taky není všechno v pořádku....
Skvěle napsané, vykreslená psychologie postav dokonalá, super námět - Stephen v nejlepší formě - byla by škoda nepřečíst !!!

90%

Zdeněk Berky
23.5.2005, 14:04
   
Legenda

Malý chlapec se "zvláštními" schopnostmi, ustrašená matka, šílený otec, ale hlavně: zuřící sněhová bouře, opuštěný hotel s minulostí... King staví na zakládních kamenech světového hororu, ale nepoužívá žádných klišé. Kdo měl to štěstí a mohl si přečíst knihu dřív než viděl Kubrickovo zpracování, ten si musel užít pořádné mrazení v zádech. I když musím složit hold mistru režisérovi na mistra spisovatele prostě nemá.
Osvícení je prostě jedinečným důkazem, že King opravdu umí!

100%

Lucie Šimůnková
16.3.2005, 19:58
   
The Shining

Kto po knihách Carrie a Prekliatie Salemu ešte pochyboval o Majstrovom umení, po tejto knihe uŽ asi nie. Je ho naozaj hodna. Ja som ju čítal medzi prvými Kingovými knihami a po tejto som im definitívne prepadol /skoro ako kamoš marihuane/.
Takmer celý príbeh sa odohráva v hoteli Overlock. Ten sa práve pripravuje na zimný spánok, a aby ho na jar riaditeľ nenašiel celkom spustnútý, najíma na jeho údržbu Jacka Torranca, s ktorým prichádza aj jeho žena a 5-ročný syn Danny. Hotel bude nasledujúcich pár mesiacov zahrabaný snehom a odrezaný od sveta.Malý Danny vyniká schopnosťou vidieť budúcnosť a telepatiou, a od príchodu do hotela ho trápia nočné mory.
Predchádzajúci správca z neznámych príčin vyvraždil celú svoju rodinu a o hoteli kolujú aj iné legendy, z ktorých sa postupne vykľujú skutočné problémy.
Prvá časť knihy sa môže zdať nezaujímavá pretože sa v nej vlastne nič nedeje. Autor opisuje vzťahy v rodine Torrancových, ich osudy pred príchodom do Overlocku. Mne sa však táto časť zdala vynikajúcou, hlavne vďaka majstrovskému opisu psychiky jednotlivých členov rodiny.
Na Kingových knihách sa mi páči že su plné originálnych prirovnaní a hlášok. Napríklad : "dáme si pár marťanov" /martiny/.
Skvelá kniha od začiatku do konca.

100%

wolf
15.3.2005, 08:27
   
Zavřete se na zimu do hotelu..

Od začátku do konce dobrá. Hotel se pomalu zmocňuje všeho a vás taky. Moc mě nenapadá co psát, je to pro mě hodně dávno co jsem ji čet...

P.S. - Ale něco přece...Hláška "Přiletěli marťani" je vážně dobrá....

80%

Curly Chameleon
7.2.2005, 21:10
   
Osvícená kniha Osvícení

Osvícení je tím lepší,čim méně nad ním přemýšlíte.Tím chci říct,když si přestanete lámat hlavu nad tím,co a proč v hotelu Overlook straší a podobně(i když v NĚM možná vůbec nestraší,možná straší v Jackovi).Začátkem (jako u většiny Kingových knih) je třeba se prokousat,s většími či menšími obtížemi,ale pak to už je jízda.Vize Dannyho a Jacka se míchají s minulostí,budoucností a fantazií,a kniha tak získává lehkou zmatenost,která ale v tomto případě neškodí,spíše naopak.Z tohoto díla je cítit ta pořádná temnota a hrůza, a tak to má být.Jen tak mimochodem,film je naprostý škvár.Dobrý je tam snad jedině Jack Nicholson,který je opravdu démonický,jinak je to donebevolající blbost.Knihu rozhodně doporučuji.

70%

Martin Plachý
30.12.2004, 18:05
   
Hotel hrůzy

Srovnávat knížku s filmem by asi vážně nemělo cenu. Film neni špatnej a knižní předloha už vůbec ne. Bohužel první polovina knihy mě zrovna dvakrát nezaujala-samozřejmě je krásně popsán hotel a okolí, ale je tam i pár nepodstatných věcí-chvílema nuda. Po dvousté stránce se ovšem začíná hotel probouzet a ten konec......něco úžasnýho! Oživlá keřová zvířata, šílený Jack "napravuje" svoji manželku a syna, tlak v kotli stoupá, pomoc v nedohlednu-ale naštěstí.........

80%

Johny van M.
24.12.2004, 12:31
   
Osvícení

Osvícení jsem četl už kdysi dávno na vojně, a byla to jedna z mála knih u kterých jsem četl dokud jsem nepadl únavou :-) Kingova představivost zde pořádala vyložené orgie. Scény s lvama atd... prostě fantastická kniha, která patří mezi mé nejoblíbenější od Kinga. A taky nejstrašidelnější. Holt kombinace sníh, noc, a hotel někde v zapadákově nedělají nervům dobře :-)

90%

echidna
22.11.2004, 21:17
   
The Shining

Jednožnačně nejlepší kniha,kterou jsem od Kinga četl. Má skvělě budovanou atmosféru, skvělé prokleslení postav Dannyho a Jacka, hlavne mě zaujala svoji mrazivou a hypnotickou atmosférou ("snové" věty typu "Půlnoc odbyla, odmaskujte se - vynikající), jedna z mála knih, u kterých jsem se opravdu bál. Návic Stanley Kubrick natočil stejně genialní film s geniálním Jackem Nichlsonem v roli Jacka!

100%

Zdeněk Šarman
24.9.2004, 10:04
   
Výborný!!!

Zkrachovalý otec rodiny a bývalý úspěšný alkoholik Jack Torrance dostal vyhazov ze střední školy díky drzosti jeho studentů. Po konfliktu nemůže najít zaměstnání až nakonec dostane nabídku na správu hotelu Overlook, který je situován v horách, kam se v zimě nenajde žádného živáčka. Nabídku přijímá a spolu s manželkou a synem se na zimu přestěhovávají do hotelu. Zpočátku se všechno vychází výborně, ale postupem času začíná Jack bláznit. V románu je mnoho hororových situací, pře jejichž čtení mi běhal mráz po zádech. Většinu jsem přečet na chatě, sám v zimě, takže atmosféra knihy se zejména při nočním čtení ještě zvyšovala.

90%

Tomáš Koníček
5.4.2004, 19:55
   
Osvícení

Velmi dobrá kniha a doporučuji ji všem, kdo si právě zamluvili místo hlídače přes zimu v hotelu v horách. King má skvěle vymyšlené zvukové kulisy (jako například proslulé DROM DROM) člověk se do knížky ponoří jako do hluboké vody, ale přitom není vůbec jisté jestli z ní taky vyplave. Myslím, že nápad s chodícím živým plotem je velmi zdařilý. Popsané je to tak dokonale, že se můžeme plně vžít do příběhu a prožívat emoce všech lidí v něm. :-)

90%

Jana Šabatová
2.4.2004, 19:22
   
Nuda zabíjí...ale ne čas.

Skvělá kniha pokud se chystáte na dovolenou do neznámého hotelu někde v horách,daleko,hodně daleko od civilizace.Na této knize je zajímavé hlavně použití nadpřirozených prvků jako ,,zombíků" spolu s ,,vycuclými" dušemi bývalých hostí a navíc jako bonbónek telepatické schopnosti psychicky lehce ovlivnitelného dítěte taky nejsou k zahození.Pokud se chystáte přečíst si něco,co rozvíří vaši fantazii a nastolí otázku zda mimosmislové vnímání existuje či ne,pak vám tuto knihu rozhodně doporučuji přečíst.Ale pokud jste navíc psychicky labilní,rozhodnutí nechám raději na vás...

80%

Terous Bajerova
1.4.2004, 12:54
   
Kniha na cesty

Jste na dlouhé cestě, sami v hotelovém pokoji a strašně se nudíte?Osvícení je super kniha pro dlouhé večery v zasněženém hotelu uprostřed Skalistých hor.Vřele doporučuji obzvlášť pro obyvatele pokoje 217, ke kterému patří i nádherná koupelna s milou společností.

90%

Iveta Zieglová
30.3.2004, 12:50
   
Osvícení

O místo správce luxusního hotelu v Coloradu se uchází Jack Torrance, který zde chce přes zimu pracovat a hlavně urovnat vztahy ve své rodině, se svou ženou, začít opět psát a hlavně se nedostat zpět na hranu alkoholismu. Toto místo dostává a ubytuje se zde se svou ženou Wendy a synem Dannym, který má telepatické schopnosti. V hotelu se v minulosti ale staly různé vraždy a nešťastné události a hotel je prakticky živý organismus a začne ovlivňovat mysl a psychiku Jacka, který se zpočátku úspěšně brání, ale poté podléhá opět začne pít a propadá vizi, že musí zavraždit manželku i svého syna nebo-li tzv. je potrestat, jak mu našeptává hotel. Wendy i Danny začnou změny na Jackovi pozorovat, snaží se ho opět dostat na svou stranu, ale to se jim už nepodaří. Výborná a strhující kniha, kterou čtenář čte jedním dechem až do konce, kdy kniha postupně vrcholí až do skvělého konce. Tento román je další z vynikajících Kingových děl.

80%

Jan Chrudimský
29.3.2004, 07:32
   
Prázdniny v hotelu "Vyhlídka

Tato kniha je podle me jeden z jeho nejlépe napsaných hororů, které v sobě nesou prvky nereálna. Četl sem ji asi 3x a pokaždé mi na to stačily necelé 2 dny...

Příběh Jacka Torance, který je vyléčený alkoholik a přijíždí s manželkou a synem do horského hotelu Overlook, v nemž získal přes zimu zaměstnání správce, ale v němž také existují jisté nadpřirozené síly (viz. pokoj 217:)), které jim jejich "prázdniny" poněkud zkomplikují... Velice se mi líbily kapitoly do kterých byly nějak zapleteny pokoj č.217, "zvířata ve křoví" (to je taková má malá metafora, kterou sem jim přiřadil:)),která byla ve filmu nahrazena labyrintem a scény kdy se Danny sám procházel po hotelu... Při některých scénách mi opravdu běhal mráz po zádech a ježily se mi vlasy (a myslím si že nejsem sám), což opravdu svědčí o autorově talentu a procítěném ději knihy.

Závěrem bych chtěl říct, že je to jeden z nejlepších hororů, které napsal...

100%

Marcel Polášek
27.3.2004, 17:26
   
Tak nevím

No, obávám se, že jak to čtu kolem okolo, co se píše o Kingovi a jeho knihách, že touto 'recenzí' mnohé přinejmenším nepotěším. Ale prosím aspoň o jedno - ušetřete mě... Osvícení není má oblíbená kniha. Podle mě je to nejpřeceňovanější kniha mistra a naprosto mi nesedla. Nebyl tu n a p r o s t o nikdo, komu by se dalo držet palce, chybí silnější příběh, jsou tu jen výjevy, sny, oživlé stíny krve na tapetách (zarytí příznivci The Shinning, promiňte mi, již jsi kráčím rozpustit svou denní dávku cyankáli před usnutím...), není zde ono typické Kingovo zdánlivě idylické maloměsto... Je to prostě jeden velký superpropadák.

30%

Tomáš Hrabec
15.3.2004, 01:56
   
MORD

Sic většinou nabízejí Kingov knihy dospělé muže a silné ženy, je dnes hrdinou malý Danny. Své mimořádné schopnosti vcítit se dodruhého jsou pro něj i jeho okolí záhadou. Však toto osvícení není přítěří, právě naopak. cítit co si ostatní myslí a co cítí, by si mohl přát leckterý našinec dnešní doby. Dnes si můžeme hlavu namáhat sebevíc a přijít na to, co si o nás leckdo myslí, nemůžeme. Posedlost Jacka - otce Dannyho - se nedá vyslvětlit jen odříznutím od okolního světa moderních vynálezů a komfortu téměř kdekoli, ale i působením jakýchsi sil odjinud. Vstoupil do místnosti a Beatles vyhrávají "Ticket to ride". Snová to představa. Slyšet rej i v klidné místnosti se dnes klasifikuje jako poblouznění sic odůvodněné, přeci však nebezpečné okolí i sobě samému. Mít manželku a dítě je dnes poměrně úspěch a k tomu zaměstnání, ale Jack je stejně zasažen místem, tak kouzelným, že to až nahání hrůzu.

Tento román si tedy zasluhuje naši pozornost. Není to jen příběh o poblázněném otcei rodiny. Je to dobrodružství. A za to díky...

90%

Veronika Nogová
8.3.2004, 13:47
   
Osvícení

Když jsem zjistila, že hlavním hrdinou je pětiletý Dany, byla jsem dost pesimistická. Pak jsem se ale začetla a nemohla jsem přestat. Zaujala mě jeho inteliggence a schopnosti a hlavně atmosféra celého příběhu a stupňující se napětí. Nakonec jsem shledala, že tahle knížka je víc než dobrá.

100%

Lena
5.2.2004, 12:15
   
Osvícení

Jack torranc vyléčený alkoholik přijímá práci zimního správce hotelu Overlock. Odjíždí se svou manželkou Wendy a synem Dannym do hotelu, aby se zde přes zimu staraly o hotel. Při příjezdu se seznamují se zdejším kuchařem Hallorannem.Po zajímavé ukázce své kuchyně Hallorann odchází za doprovodu Dannyho k autu.V autě si pak s Dannym povídá o jeho a svém osvícení. Už v kuchyni k chlapci promlouval beze slov a Danny mu rozumněl. Hallorenn mu povídal o strašidelném pokoji 217, o hale a keřových zvířatech v parku. Ještě než odjíždí stačí Dannymu říct, že pokud by se něco stalo má ho co nejhlasitěji ve svém vědomí zavolat a Hallorann ho uslyší až na Floridě a po té odjíždí. Nakonec se hotel viprázdní a naše rodina zůstává sama. a tak začal Jack s údržbou a opravami hotelu. Zatím co Wendy s Dannym odjedou nakupovat dárky, Jack oprvuje střechu.A potom se Dannymu začaly zdát sny, zdálo se mu, že ho někdo honí po hotelu s roqquetovou palicí a chce mu ublížit. a zase se začal objevovat Dannyho imaginární přítel Tony. Jack mezi tím zjišťuje zvláštní minulost hotelu Overlock ze starých novinových výstřižků. Jack zjišťuje že začíná mít neodolatelnou chuť na alkohol. Po téměř dvou týdnech se pětiletý Danny začíná nudit a tak i přes Hallorennovo varování bere univerzální klíč a ocitá se před pokojem 217. Vešel dovnitř a uviděl pootevřené dveře do koupelny uvnitř byla mrtvá žena, před jejímž přízrakem jej kuchař varoval. Když se dal Danny na útěk žena ho pronásledovala. Dostihla ho u dveří a začala ho škrtit. Když Wendy svého syna našla uviděla stopy na jeho krku a obvinila Jacka. Venku Dannyho pronásledovala keřová zvířata a neustále kolem sebe něco vioděl nebo slyšel. Dannyho otec začal bláznit. Hotel už ho dostal a tak bylo na čase zavolat Hallorenna. Ten přijel právš včas. Wendy která se pustila do souboje s Jackem byla na pokraji sil. A tak Hallorenn bere Wendy a Dannyho a odjíždějí od hotelu. Když Jack přestával mít ponětí o čase přestal také kontrolovat kotel který se přehřívá a vybuchuje. Tím se celý hotel ocitá v plamenech. Tahle kniha má velmi napínavý děj a je velmi těžké se od ní odtrhnout. Někdo ji tady nazval pohádkou, ale já si myslím, že to tak není.

90%

Ivo Buček
31.1.2004, 00:52
   
Jedna z nejlepších

Tuto knihu jsem četla zhruba před 4 lety a film jsem viděla (v původním znění) zhruba před rokem a půl. Musím říct, že je to jedno z nejlepších děl Kinga vůbec. Z filmované podoby nikdy nejsou již moc dobré, ale tady stálo za to obojí. Doporučuji všem, kteří ještě nečetli - ikdyž z Kingových fanoušků jich bude již jistě málo.

90%

Petra Klosová
28.1.2004, 14:34
   
Na 2x

Knihu osvícení jsem četl dvakrát a pokaždé to byla byla jiná kniha. Poprvé v 16-ti letech jako neuvážený dárek rodičů. Podruhé ve 24 a jako by to byly 2 různé knihy. Musím říct, že osvícení patří opravdu mezi mé TOP10 od Kinga. Hlavně gradující se napětí a atmosféra hotelu v horách. Vřele doporučuji!

100%

Radovan Urban
19.1.2004, 12:07
   
Napětí

Nesouhlasí s tím, že by to byla pohádka. Je to velmi dobře napsaná kniha a napětí se od začátku do konce pořád stupňuje a to se mi líbí. Je to moje asi šestá kniha od Kinga a tak sem se do ní začetla že jsem skončila asi ve čtyři ráno.

70%

Petra Bučková
18.1.2004, 14:59
   
Osvícení

Osvícení byla moje ctvrtá Kingova kniha po To, Rbitovu zvírátek a Misery a musím ríct, ze me tak nejak trochu zklamala. Tím ovsem nechci nijak zpochybnovat její kvality. Príbeh je velice chytlavý a napínavý a scény jako ta s mrtvou zenou ve vane mi prijdou opravdu maximálne strasidelné. Pri celém ctení mi ale porád pripadalo, ze tam neco chybí a ze je v ní mnoho vecí tak nejak nacato, ale nedotazeno az do konce. Ze by tam jeste neco melo být. Svou recenzí nechci knihu nijak pospinit, jenom by jsem chtel naznacit, ze bývá casto trochu nadhodnocovaná mezi Kingova nejlepsí díla patrí spíse trochu jiné tituly. Na druhou stranu musím ríci, ze jsem se u ní opravdu bavil a vsem ji vrele doporucuji.

80%

Michal Zizlavský
23.12.2003, 20:57
   
Príjemný čítanie

Je to výborný príbeh s klasickým námetom - strašidelný hotel, prípadne hotelová izba. Tentokrát však autor dokázal okolo jednoduchej zápletky vybudovať skvelý príbeh, ústiaci do strhujúceho záveru. Keď som knihu dočítal, až mi bolo ľúto, že skončila. Je to príjemné čítanie na "dlhé zimné večery" :-)
Mimochodom, prečo sa ako slovenský preklad knihy uvádza "Čierny hotel"? Veď pokiaľ viem, kniha v slovenčine ešte nevyšla a doslovný preklad je rovnaký ako český preklad, čiže "osvietenie".

100%

pinocchio
14.12.2003, 23:17
   
Skvělé...

Jack Torrance, napravený těžký alkoholik, dostává od svého přítele nabídku k práci jako zimní správce malebného a velmi luxusního hotelu Overlook, položeného hluboko v coloradských horách. Jack vidí v této práci příležitost a zoufalý způsob, jak uniknout své životní smůle a tak tuto práci s radostí přijímá. Jelikož má práce trvat přes celou zimu včetně Vánoc, odjíždí do hotelu společně se svou milující ženou a pětiletým synkem, který je mimořádně nadán darem předvídavosti. Společně s nimi si však nezapomněl vzít i rodinné problémy, které vyplují na povrch během knihy. Rodinka však netuší, že v hotelu ztráví nejděsivější zimu svého života.
Nic netuší a dočasně šťastné rodince se v Overlooku na počátku velmi líbí. Poté, co hotel zapadne sněhem a je odříznut od okolního světa, začínají první problémy a jejich názor na hotel se radikálně změní. Danny začne vidět prostřednictvím svého osvícení věci, které měli být skryty lidskému oku na věky věků, hrůzné věci které se v Overlooku děly za předchozích majitelů. Začne vidět věci přesahující chápání malého kluka, začne vidět hrůzu a zlo dřímající v Overlooku, zlo které číhalo jen na ně a znovu se vrátilo, aby je chytilo do svých spárů a již nikdy nepustilo pryč.
Kniha se mi velmi líbila, i přesto že klasický strach a děs, který na mě dýchal z většiny ostatních Kingových knih, nebyl tak mocný. Toto však nahrazuje napětí stupňující, která se každou stránkou stupňuje. Myslím, že tato knihy patří mezi nejlepší knihy, kterou jsem od toho spisovatele zatím četl.

100%

Adam Jareš
19.11.2003, 18:18
   
DROM !!

DROM. Uchvácen příběhem Dannyho Torrance, začetl jsem se do tohoto-podle mého názoru-Kingova nejlepšího románu hned po dnes již klasickém TO. DROM. Jelikož se mi Osvícení dostalo do rukou jako vůbec první román od Krále horroru, byl jsem nadšen takovým způsobem, jako malé dítě, které právě obdrželo od pouťového prodavače další "cumel" a to gratis. DROM. Má vůbec smysl rozepisovat se tu o knize, jež každý kingův fanoušek, který měl možnost si ji vypůjčit nebo zakoupit, musel zákonitě podle všech 10 přikázání přečíst? DROM. Ale budiž, malý chlapec Danny, nadaný (jak už to tak bývá) parapsychologickými a mentálně-dominantními schopnostmi, se chystá strávit jednoznačnou "zimu jeho života" (dá-li se to tak nazvat). DROM. Jeho otci Jackovi se totiž naskytla příležitost, týkající se výhodného pracovního místa, která se jen tak neodmítá a zároveň jen tak snadno nepřijímá. DROM. Ono totiž být celou zimu prakticky izolován od okolního světa (jen otec, matka a syn) ve vysokohorském sídle, hotelu Overlook, nebude jen tak. DROM. Ještě k tomu, má-li tento minulost spojenou s nejednou vraždou, či různými násilnými činy, kterých se tu stalo nemálo. DROM. Postupem času, poté co sněhové závěje zakryly okolí i samotný hotel, začíná se na Jackovi projevovat zpočátku lehká paranoia, následovaná jakýmsi lehčím šílenstvím, končící kde? U ohrožování životů manželky Wendy a Dannyho? U ohrožování i života svého? DROM,DROM,DROM,DROM!!!

Shrnutí: Velmi strhující děj s napínavou zápletkou, kombinující horror s psychologickou (místy vemi) složkou. Senzační nápad hlavně s "DROMEM" (kdo četl, jistě zná význam tohoto slova). Toť vše.

Pavel Korelus,19.listopad 2003

100%

Pavel Korelus
19.11.2003, 15:09
   
Zlomové dílo v historii Horror

Vubec se nedivím jednomu z největších režiséru všech dob Stanlymu Kubrickovi ,že se s nadšením pustil do filmové adaptace geniálního Kingova románu Osvícení.King v tomto díle dokonale vykresluje psychyku Jacka Torrancyho a jeho postupnou proměnu ve vraždící monstrum posedlé vraždou svých nejbližších=manželky a syna.King postupně zhuštuje atmosféru až na samý okraj snesitelnosti.Osvícení je prostě klasika

100%

Chino Moreno
7.9.2003, 21:08
   
Cubrick is little bit better

"The Shining" patrí bezpochyby medzi Kingove najmajstrovskejšie a aj najstrašidelnejšie diela. Téma strašidelného hotela síce nie je príliš originálna, ale majster ju podal brilantným spôsobom. Strach a des, ktorý šíri "živý" hotel medzi Dannym a Wendy a ako sa hotel postupne zmocňuje Jacka, ovláda ho a nakoniec ho úplne pripravý o rozum je proste úchvatný. Nedá mi ale, aby som knihu neporovnal s geniálnym rovnomenným filmom Stanleyho Cubricka. V knihe mi chýba stretnutie Dannyho so zavraždenými Gradyho dievčatami a aj objavenie Jackovej hry Wendy s kultovou vetou "All work and no play makes Jack a dull boy" ktorá svedčila o jeho totálnej vyšinutosti. Takisto záver sa mi viac páčil vo filme. V knihe bolo napríklad úplne "od veci" ako si začal Jack-hotel Overlook trieskať sám palicou po hlave, keď našiel Dannyho- prenasledovanie v bludisku vo filem bolo ďaleko strhujúcejšie. Taktiež mi prekážal príliš sladký happy end, keď si užívali Wendy, Danny a Dick Halloran koniec leta pri jazere. Halloran mal byť predsa rozsekaný sekerou, nie!? A tak musím skonštatovať, že film sa mi páčil o niečo viacej ako knižná predloha, čo sa mi u Kinga často nestáva. A knižke musím strhnúť jeden trestný bod. Takže na plný počet bodov to bude snáď niekedy nabudúce...

90%

Marcos
28.8.2003, 20:52
   
Čistá subjektivita názoru

Včera jsem odložila tuto velmi zajímavou knihu a šla spát. Bohužel se mi podařilo propadnout do říše snů až za dlouho, ale určitě to nebylo tím, že bych se bála. U téhle knížky jsem se si totiž strachy ukusovala nehty jen chvílemi, jindy jsem se zase trošku nudila a nedokázala se soustředit, ale hlavně jsem obdivovala rozvíjení všech tří hlavních postav. Obzvláště pak Jacka... Plus - až pojedu do hor, nebudu nikdy bydlet v pokoji číslo 217 :-)

80%

Rara-avis
5.8.2003, 10:09
   
Kniha lepší než film

Už od svého dětství jsem nadšenou obdivovatelkou Kinga. Loni se mi dostalo do rukou Osvícení, které jsem doslova "zhltla" během necelých dvou dnů. Dokonce jsem zůstala vzhůru do čtyř hodin do rána, jen abych věděla, jak to skončí. Od té doby tuto knihu každému doporučuji. Určitým zklamáním pro mne ale byl film. Jack Nicholson byl skvělý, hotel vypadal úplně stejně jak v mých představách, jenže NĚCO tomu prostě chybělo. Něco, co je v knize přítomno na každé stránce. Divák, který knihu nečetl neví, proč se postavy chovají právě tak jak se chovají.V knize je rozmazána hranice reality a fantazie a my nejsme schopni rozlišit, nakolik je to, co se odehrává ve vysokohorském hotelu opravdové a nakolik jsou všechny nadpřirozené jevy výplody šíleného mozku. Kniha je podle mého názoru dokonalost sama.

100%

Jana Poláčková
21.6.2003, 18:13
   
Naprosto úchvatné

Vynikající knížka! Atmosféra zvyšujícího se napětí a strachu mne naprosto uchvátila. Už v první polovině knihy se mi začínal tajit dech a atmosféra hrůzy naplno propukla ve druhé polovině knihy, aby nakonec vyvrcholila nervydrásajícím závěrem. Jedna z nejlepších Kingových knih a že jich není málo :-)

100%

Daniel Maroušek
1.6.2002, 19:16
   
Druhé nejlepší

The Shining je podle mého názoru Kingovo druhé nejlepší dílo. Jako již tolikrát se jedná o příběh spokojené rodiny, jejichž štěstí naruší "zabiják" - v tomto případě alkohol, jímž je Jack Torrance, otec malého "osvíceného" Dannyho posedlý. Působivé jsou především scény, kdy otec s roqueovou palicí hledá svou ženu a svého synka... Prakticky totiž zešílí ze svých falešných představ, které mu poskytne právě alkohol... Je to výborná kniha, kterou Stephen King zasadil do naprosto vhodného hororového prostředí a která vás po většinu času udrží v naprostém napětí...

90%

Tom Vach
6.11.2001, 20:03
   
Souhlas

Souhlasím s Renatou v tom, že je to spíše pohádka, ale ani to nesnížilo můj strach a mráz běhající po zádech. Je to jedna z jeho nejlepších knih, kterou jsem kdy četla a to jsem jich přečetla opravdu mnoho.

90%

Morganka
6.11.2001, 20:01
   
Tak trochu pohádka

Chci jenom napsat můj názor.
Vždy jsem byla zvyklá u "JEHO" knih, že píše - jakkoliv to zní divně - reálně. Prostě měla jsem z toho pocit, že se "to" může někdy a někomu stát. Ale u téhle knihy jsem ten pocit prostě neměla. To, že jsem to brala jako pohádku, značně snížilo můj požitek ze strachu, který vždy prožívám. Třeba ta z zvířata z keřů - pohádka. Ale to je tak jediná negativní věc, co jsem kdy veřejně prohlásila o mém spisovateli. Jinak jsem jeho nekritický zbožňovatel, takže moje subjektivní názory jsou asi pro jakoukoliv recenzi naprosto nepoužitelné.

Ale rozhodně to stojí za to. Díky Stephene.

90%

Renata
6.11.2001, 20:00
   
 63 recenzí
Podsekce
KNIHY
FILMY
POVÍDKY
 
Změň skin:  
Obsah
Hlavní strana
Obaly
Propojení
MuziKing
Postavy
Recenze
Odkazy
Komentáře

Napsat recenzi
Napsat komentář

Vztek
Svědectví (zkrácená verze)
E-mail
Heslo
  r e g i s t r a c e
  p o m o c
Hodnocení
90.5% (232 hlasů)
Vaše hlasování:
Hlasování je možné až po přihlášení uživatele
  p o d r o b n ě
Web si právě čtou 2 lidé

Na tvorbě webu Stephen King CS/Horor Revue se můžete i spolupodílet pomocí článků a recenzí, které můžete jako registrovaný uživatel vkládat on-line. Další návrhy, náměty i kritiky posílejte na adresu STEPHENKING@WO.CZ
Informace o webu a tvůrcích

Copyright © Petr Dušek 1999-2020, Všechna práva vyhrazena