Stephen.King.CS - 1. československý web krále moderního hororu
Čtyři roční dobyRecenze
Čtyři roční doby

King svou úvodní povídkou Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank nasadil laťku velmi vysoko. Od začátku povídka upoutává bezprostředním vyprávěním bývalého trestance Reda. Ten nevypráví o sobě, ale o svém tichém spoluvězni Andym, který se stává jakousi legendou. Andy je bankéř, který si odpykává svůj trest za čin, který nespáchal. Zpočátku ušlápnutý samotář si svými znalostmi získává privilegia u bachařů, která mu později v podstatě dopomohou k útěku. Vždycky mě pobaví, jak to takový distingovaný tichošlápek díky své trpělivosti a povaze všem natře- 10/10. Nicméně King nepolevuje a chrlí na nás další brilantní povídku s názvem Nadaný žák. Zprvu možná moc nezaujme, ale čím více vynikající student- náš nadaný žák Todd navštěvuje válečného zločince, tím více je povídka fascinující. Mění se chlapec, který je den ode dne závislejší na brutálních popisech z koncentračních táborů. Mění se i bývalý nacista- bojí se prozrazení a chlapec ho má plně ve své moci. Karta se však časem obrací a pánem situace se stává nacista, ve kterém se probouzí téměř zapomenuté vražedné choutky. King výborně popsal postavy a jejich vzájemné manipulování a vydírání- 10/10. Po takovém skvostu bohužel přichází velký pád v podobě povídky Tělo. Podle reakcí čtenářů je povídka buď nejlepší ze souboru nebo ta nejhorší. Mě povídka absolutně nezaujala a do dočtení jsem se téměř nutila. Putování chlapců za mrtvým tělem by coby námět ještě nebyl nejhorší, kdyby pasáže nepřerušovalo např. vsouvání povídek, které napsal jeden z chlapců- dnes již dospělý spisovatel Gordie vzpomínající na dětství- 4/10. Náladu nakonec relativně spraví poslední povídka Dýchací metoda, která je lehce zahalena do magického oparu blížících se Vánoc. Dýchá z ní mrazivý a zárověň i hřejivý pocit z klubu, ve kterém se vypráví podivné příběhy. Jeden takový si také vyslechneme- o těhotné ženě, která se navzdory předsudkům rozhodne své dítě odrodit. Líbí se mi, že tajemství klubu zůstává nevyřčené a povídka si jako jediná ze souboru zachovává titul coby hororová- 7/10

80%

M.Hrnčiarová
1.12.2010, 14:27
   
Unikat

Kniha byla moji prvni sbirkou od SK do moji knihovny. Jiz od zacatku jsem byla plna ocekavani. 1 pribeh z prostredi veznice je velmi dobe napsany a jak jsem slysela i filmova verze je dost povedena. Nicmene zaver mi prisel trochu ocekavatelny a mozna jsem byla i zklamana tim, ze se stalo presne to, co ctenar ocekaval. Na druhou stranu bych byla asi velmi rozlitostnena, kdyby se to nepovedlo. Hlavni postava uz od zacatku vzbuzuje obdiv. Ona linka s klicem mi prisla dost nepravdepodobna, zmitaly se mi hlavou pochybnousti. Myslenky na lesni zvirata, lidi, pocasi, orbu, ktera mohla kamen obatit, premistit a tak nejak jsem se pres to neprenesla. Ale kazdemu co jeho jest, rozhodne je to kvalitne napsana vec. Druhy pribeh Telo je podle mne ten nejlepsi. Pribeh party chlapcu, kteri se rohodnou 'objevit' telo mrtveho hocha. King popisuje jejich cestu po kolejich a prekazky at v podobe libi, zvirat, vlaku nebo hladu. Ctenar se plne vciti do detskyvch hrdinu a pochopi duvody deti i dulozitost jejich pocinu. Byla jsem unesena z popisu povah jednotlivych kamaradu a jejich chovanim. Skutecne jedinecna prace a jiz kvuli teto povidce se vyplati knihu zakoupit. Povidka Nadany zak je zarazejici. Clovek zasne nad tim, ceho jsou lide schopni Pribeh o chlapci, ktery ve starikem sousedovi poznal dustojnika SS a nuti ho k vypraveni podrobnosti o jejich cinech. Nejedna se vsak o vyderacnou navstevu. Chlapec otravoval mysl a zivot stareho muze stejne jako svou po nekolik dlouhych let. Ze tridniho primuse a vubec chlapce jak z rychlych sipu se zacal stavat lajdak a zaskolak, privede ho to nejen ke lzi a podvodum ale ke zlocinum mnohem horsim. Fascinujici je i sledovat promenu a myslenkove pochody samotneho starce. A jak se jehich vydaji na identicke zcesti. Je to velice propracovana povidka a da se bez obalu rict, ze i strhujici. Posledni pribeh dychaci metoda je uz od zacatku vecerne tajuplny. Ctenar ma jiz od zacatku oci prilepene na papiru a hori nedockavosti se dozvedet neco o te dychaci metode. Precetla jsem ji jednim dechem. Stejne jako se mi zdala svym spusobem nejjednodussi, tak byla zaroven i nejnapinavejsi a velice poutava. Konecny pribeh je dost... kingovsky a casto na nej vzpominam, ale i to, co se delo kolem vypraveni dychaci metody je dost zahadne a jeste po nekolika tydnech se peru s dohady, v cem to vsechno zpocivalo...

80%

Natal
19.3.2008, 13:02
   
Jaro, léto podzim, zima

Děj: Kniha se skládá ze čtyř novel: Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank, Nadaný žák, Tělo, Dýchací metoda. Tři z nich byly též zfilmovány. Vykoupení z věznice Shawshank: Přiběh vypráví jeden z vězňů – Red, který vám prý sežene úplně všechno. Jednoho dne přivezou do vězení Andyo Dufresneho, jenž měl údajně zabít svou ženu. Ve vězení ho potkávají různé strasti. Sežene si od Reda geologické kladívko a plakát Rity Hayworthové. Díky své právnické praxi si brzy najde ve vězení své místo. Je uznávaným poradcem. Po mnoha letech najednou Andy zmizí. Po prohlídce jeho cely narazí dozorci na díru ve zdi, kterou Andy utekl. Mezitím už je Andy v Mexiku ve městě Zihuatanejo. Poté, co propustí také Reda, se oba vězni na tomto místě setkávají. Nadaný žák: Todd Bowden je velmi nadaný žák, který jedno dne zjistí tajemství – jeden z obyvatelů města je vrah z Patinu. Arthur Denker, pravým jménem Kurt Dussander se snaží na svou minulost napomenout. Když ale u jeho dveří zazvoní Todd a chce vědět podrobnosti o vyhlazovacích táborech a pokusech na lidech, Dussanderovi minulost se vrací, aby ho zabila. Dussander, zničený vyprávěním se stává vězněm malého Todda. Najednou se ale role vyměňuje a Todd, který nedokáže myslet na nic jiného než na hrůzné výkřiky obětí plynových komor, postupně klesá ke dnu. Zhorší se mu známky a on neví co s tím dělat. Arthur mu pomůže a poté k němu již Todd nedokáže chodit. Opět se stane úspěšným studentem, ale dny strávené s Dussanderem mu nedají spát. A podobně je na tom u Arthur Denker. Ten jednoho dne dostane infarkt a dostane se do nemocnice, kde jeho totožnost odhalí pacient, ležící s ním na pokoji. Přijdou za ním izraelští policisté, ale on se mezitím zabije. V jeho domě se najdou mrtvoly. Todd je na dně. Neví kolik toho policie ví. Vyjde na kopec a začne střílet po řidičích. O pár hodin později ho policie umlčí. Tělo: Parta kluků se vydá hledat tělo mrtvého chlapce. Musí projít lesem. Jejich výlet se však stane cestou za poznáním. Změní se. Jejich chování je jiné. Tělo mrtvého chlapce najdou, ale spolu s nimi ho nalezne také jiná parta kluků. Obě tyto skupiny chtějí být slavné. Touží být ve správách. Baží po slávě a hrdinství. Tělo zůstane první skupině chlapců, kteří se však rozhodnou nevzít ho s sebou. Místo toho ho zde nechají ležet. Už nechtějí být slavní. Druhá skupina chlapců zavolá na policii, jenž díky nim nalezne mrtvé tělo. Dýchací metoda: Tato nekratší novela vypráví příběh z klubu, do kterého dochází muži, aby se uvolnili. Nejedná se o žádný noční klub. Místo toho si zde vypráví příběhy. Jeden příběh se vypráví také o Vánocích. Je o ženě, která je těhotná, ale bez muže. Je to příběh jednoho muže, jenž je doktor a tuto situaci zažil. Žena je mu už na první pohled sympatická, ale už od prvního okamžiku má divné tušení. Když přijde chvíle porodu, žena nasedne do taxíku, jenž ji odveze do nemocnice. Ten se ale vybourá přímo u špitálu. Doktor vybíhá, aby ženě pomohl. Její hlava se však kutálí několik metrů od těla. Řidič taxíku je poměrně v pořádku, ale psychicky je na tom dost špatně. Lékaři se podaří dítě odrodit a předat ho do opatrovnické péče. Rozbor autorova stylu: Povídkové knihy nemusím, ale tahle se mi vážně líbila. Nejedná se o hororovou knihu, což sám autor na přebalu sám tvrdí. Všechny novely jsou psané v ich- formě. Mám rád Kingovi knihy a snažím se přečíst všechny, ale asi my to bude chvíli trvat. Všechny příběhy jsou tajemné a přirovnávané k různým ročním obdobím. Vlastní hodnocení: K této knize jsem se odhodlal ihned po jejím zapůjčení v knihovně. Všechny novely se mi velice líbily, jen mě mrzí, že Vykoupení z věznice Shawshank jsem viděl ještě dřív než jsem měl tu čest, přečíst si knihu. Kdybych měl novely porovnat, asi nejlépe se mi četlo Vykoupení z věznice Shawshank, Nadaný žák a Dýchací metoda. Nechci říkat, že by bylo Tělo špatné, jen se mi zdálo trochu slabší, i když je všude tolik vychvalované. Jako většinu Kingových knih, i tuto se nevyplatí číst, pokud nemáte čas. Příběh a napětí totiž potom rychle ochabují a vzrušení z četby již není tak veliké. Toto byla má první povídková kniha od S. Kinga a už se sháním po dalších.

90%

Roman
26.2.2008, 10:43
   
Nadanný žák

Četla jsem jen výběr, knihu "Nadaný žák". Druhý příběh "Tělo" mi i přes "kingovský" styl přišel tak nějak pozitivní. Hlavně mě pobavila povídka o soutěži v pojídání borůvkových koláčů. :) Líbil se mi víc i než první příběh "Nadaný žák", který také není špatný, ale chvílemi až moc brutální. Po tom co jsem to dočetla až k té události s kocourem. Knížku jsem zavřela a asi dva týdny jsem odmítala pokračovat ve čtení. Nevím proč, ale tahle ta část mi vadila daleko více než všechny podrobné popisy mučení v koncentračních táborech, které se v povídce objevují. Knížka je to dobrá, ale nedoporučuji jí ochráncům zvířat. ;)

80%

S1M0NE
3.2.2008, 11:26
   
čtyři časy, čtyři novely

Čtyři roční doby jsou další z vynikajícícch knih Stephena Kinga, i když se vymykají jeho tvorbě stojí za přečtení. První tři novely jsou vynikající, dechberoucí, zejména Nadaný žák je neskutečně děsivý a vede k zamyšlení, kde končí fascinace a začíná posedlost. Poslední novela; Dýchací metoda, je velice zvláštní, líbila se mi, ale nebylo to ono, první část novely mi přijde poměrně nudná a zbytečná, druká má sice spád, ale pořád to ještě není ono, prostě zvláštní novela. Jinak je kniha opravdu skvělá a nezklame ani příznivce a myslím, že má šanci zaujmout i lidi, kteří Kinga nemusí, "protože píše horory a to jsou samozřejmě blbosti." Jo a pokud dáte na přebal alba a nechcete knihu, protože jí King označuje za "přirozeně šťastnou", nebojte se, přirozené štěstí vypadá podle Kinga jinak než podle jiných autorů a mnoha lidí. Dal bych devadesát pět procent, to tu neni, tak dávám devadesát a je mi to líto, prostě neco mezi devadesátkou a stovkou.

90%

callahan
28.5.2007, 21:04
   
skvělý

Čtyři roční doby se poněkud vymykají Kingově tvorbě nejen rozsahem, ale především laděním, a mohou proto být příjemným překvapením i pro čtenáře, kteří nejsou zrovna příznivci Mistra hororu. Sám King je označuje za "přirozeně šťastnou knihu" a uvádí, že " tři z nich nejsou horory". Se dvěma novelami se čeští čtenáři mohli setkat v dnes už historickém prvním vydání Kinga u nás vůbec - vyšly v roce 1991 v nakladatelství Práce pod názvem jedné z nich, Nadaný žák. Tři jsou u nás známy také ve filmové podobě: Tělo bylo natočeno pod názvem Stůj při mě (Stand By Me), Nadaný žák byl distribuován pod původním názvem a film Vykoupení z věznice Shawshank vypustil z titulu Ritu Hayworthovou. Kniha Čtyři roční doby vychází nyní v úplné podobě, jak ji koncipoval Stephen King. Novely: - Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank (Rita Hayworth and Shawshank Redemption) - Nadaný žák (Apt Pupil) - Tělo (The Body)

100%

Marek Červeňák
7.4.2007, 21:43
   
Dobrá kniha

O této knize jsem slyšel samé kladné chvály a proto jsem se na ni velice těšil.Musím se přiznat,že všechny čtyři povídky mají svoji sílu a neobsahují nudnou pasáž,jak tomu občas bývá a žádná z nich neobsahuje slabě napsaný příběh.Myslím si, že tato kniha se opravdu povedla.Toto Kingovo dílo opravdu doporučiji všem.Přečetl jsem ji jedním dechem a dnes se k ní rád vracím.O to více mne těší,že filmové zpracování Věznice a Nadaného žáka lze zařadit také k úspěšně natočeným filmům.

90%

Roman Kažmír
18.9.2006, 08:19
   
Klobouk dolů

Bravurně napsané dílo, ve kterém King opět dokazuje, jak dokáže používat slova a že ne neprávem je považovám za mistra svého oboru. Čtyři roční doby v sobě ukrývají tolik překvapení, nečekaných zvratů a charismatických, fantasticky načrtnutých postav, které působí realisticky a povaha se v nich mění zároveň s tím, jak se příběh vyvíjí a autor nás nenásilně dokáže přimět k tomu, abychom tu či onu postavu milovali nebo nenáviděli. Ale abych byla konkrétnější... Nejlepší byla podle mého názoru povídka Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank, je to příběh muže, který měl obrovskou smůlu a stránku po stránce, čím víc ho poznáváme, tím víc si začínáme uvědomovat jeho životní osudy a prožívat je s ním. I před Nadaným žákem klobouk dolů. Myslím, že tato povídka se dotkne hlavně těch, kterým tak jako mě nedělá dobře zmínka o druhé světové válce, koncentračních táborech a nic s tím spojené. I tady King nádherně vykresluje charakter (a hlavně měnící se chrakter) někoho tak tvárného, jako mladý, životem nezkušený hoch v rukou "bestie", i když se to ze začátku nezdá. Za ostatními mírně pokulhává povídka Tělo, ketrá mě ničím zas tak moc nazaujala. A k Dýchací matodě asi toli, že je to zezačátku poklidně nevinně se odvíjející příběh s krutým a šokujícím koncem. Povídce se ovšem nedá nic vytknout.

80%

Lucie Vyskočilová
20.5.2006, 16:22
   
Čtyři roční doby

Jaro, léto, podzim, zima, střídá se pro toho kdo to tak vnímá, zpívá MIG 21 v jedné písničce a kdybyste někdy hledali dílo, které tuto frázi bezezbytku splňuje, byla by to právě kniha Čtyři roční doby (Different seasons), které v roce 2003 vydalo nakladatelství Beta. Přes čtyři sta stran bílého papíru v tvrdé hnědé vazbě skrývá příběhy jeden od druhého dějově odlišné, ale každý svým způsobem fascinující. Sama tato kniha jako celek je naprosto odlišná od dalších děl, která King napsal, na stránkách nepotkáte ani telepaticky nadané dívky, upíry, vzteklé psy nebo mrtvé probuzené ze spánku. Najdete tu jen čtyři lidské příběhy, byť někdy s bizarním koncem, ale i to „jen“ je záhodno dát do uvozovek, neboť jsou to příběhy zručně napsané, čtivé a přitažlivé. Podle tří z nich byly natočeny i filmy. Příběh o věčné naději: Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank Andy Dufresne byl mladý perspektivní bankéř, když byl obviněn z vraždy své ženy a jejího milence. Verdikt poroty byl jasný a neúprosný a Andy se stal jedním z obyvatel shawshanské „šťastné rodinky“ a to na velmi dlouho. Tento tichý, málomluvný chlapík se jednou, při šťastné náhodě, kdy jednomu z dozorců prozradí fígl jak přelstít nenasytné finančáky, stane de facto VIP osobou celého Shawshanku a jeho finanční služby jsou využívány od té doby téměř nepřetržitě. Za to si Andy užívá drobných i větších výhod, které mu nakonec dávají volné ruce k závěrečnému triumfu. Celý příběh se formou drobných epizod, vyprávěných však nikoliv Andym, ale jeho kamarádem Redem, odehrává v časovém rozmezí plných sedmadvaceti let. Tento příběh jsem znala již dříve z filmu a snad právě proto mi Andy i Red zůstanou v mysli navždy vtištěni do podob Tima Robbinse a Morgana Freemana, i když v novele je Red zrzavým Irem. Musím uznat, že i když je novela výborná, film byl o několik chloupků lepší. Příběh o zkaženosti: Nadaný žák Nejrozsáhlejší a pro mne nejzajímavější novela celé knihy vyšla u nás již v roce 1991 spolu s novelou Tělo, která je také součástí Čtyř ročních dob. Třináctiletý Todd zjistí, že jeho starý soused není jen unaveným dědou, který se rád napije, ale skrývá ještě hlubši a děsivější tajemství. Fascinující na této novele jsou hlavně pasáže, kdy se starý důstojník Dussander a Todd vzájemně ovlivňují a zatímco z mladého muže se postupně stává labilní zrůda, Dussander se ke své zrůdnosti kousek po kousku a vlastně nakonec i s radostí vrací. Jejich společná manipulace svým okolím je tak propracovaná, že ani Toddovi rodiče, ani Toddovo okolí léta netuší, co se s mladým mužem ve skutečnosti děje. Vše se provalí až po letech, ale najednou a velice rychle. Nadaného žáka jako film jsem neviděla, ale ráda bych tak učinila, neboť reakce na snímek, které jsem slyšela od lidí z mého okolí, byla veskrze kladná. Příběh o nevinnosti: Tělo Je horké léto 1960 a čtyři chlapci se vydávají z městečka Castle Rock po kolejích na cestu, která pro ně bude znamenat mnohem víc než jen omrknutí jedné mrtvoly. Chris, Gordie, Teddy a Vern jsou třináctiletí kluci z rozlišných rodin a poměrů, ale přeci jen v něčem stejní, když se stali přáteli, byť ne na nekonečno. Po cestě je nepotkávají žádné zvláštní věci, spíš všední události, ale přesto jsou jejich dialogy, chování a pocity perfektním vykreslením dvanáctileté předpubertální duše, která touží a s nadějí nebo beznadějí hledí do budoucnosti, mluví o věcech, které jsou právě teď a právě tady tím nejdůležitějším na světě. Film Stůj při mně z roku 1986 jsem viděla jako puberťačka a uchvátil mne. Podruhé jsem ho viděla nedávno, ve svých třiadvaceti letech a líbil se mi ještě víc. Musím říct že předloze nezůstal nic dlužen, River Phoenix jako Chris, Jerry O´Conell jako Vern nebo Keifer Sutherland v roli Esa Merilla byli vynikající. I když se jedná o film dvacet let starý, stále má své kouzlo a má divákům co říci. Stejně tak i novela. Někdo by řekl, že je vlastně o ničem, ale i to nic se příjemně a hezky čte. Příběh o smrti a přežití: Dýchací metoda Tento příběh se dá nazvat příběhem vánočním, ale asi byste ho nechtěli vidět v televizi místo osmapadesáté reprízy filmu Sám doma. Existuje klub, kde se setkávají určití pánové a vypráví si zajímavé příběhy. David Adley je v klubu nováčkem. Půl příběhu vypráví on – charakterizuje členy klubu, klub sám o sobě, jeho záhadné působení a záhadného dveřníka. Stěžejní část příběhu ale vypráví někdo jiný – doktor Emlyn McCarron. Vypráví o dýchací metodě a vlastně o tom, že dobrá rada nad zlato. Jeho dobrá rada a dobrá metoda, i když mohla zachránit životy dva, vinou osudu a zásahem nepravděpodobnosti zachránila alespoň život jeden. Tato novela je nejkratší a dá se říct že jen tak do počtu. Popisování klubu a jeho členů je dlouhé a zdá se mi i zbytečné, naopak příběh o dýchací metodě je úderné a bizarní pointa dobře vykreslená. Když autor vybočí ze zaběhnutého žánru, někdy se to povede, někdy ne. U Čtyř ročních dob se Kingovi jeho přeplutí z bouřlivé říčky hororu do klidného středního proudu docela slušně povedlo. Možná, že příznivci jeho hororových próz z této knihy nadšení nebudou. Možná je potěší Kingova odvaha zkusit i něco jiného než děsit lidi. Ale možná, že jiné, kteří Kinga berou jako toho co píše brak, překvapí, že ten chlapík opravdu umí sakra dobře psát.

90%

Vendula Brunhoferová
5.4.2006, 12:31
   
Čtyři roční doby

Tahle kniha se mi moc líbila. Nejspíš asi proto, že obsahuje mou nejoblíbenější povídku Rita Hayworthová. Celkově ale kniha určitě patří k těm lepším. Tedy alespoň podle mě.

90%

Lena
31.3.2006, 10:28
   
Different Seasons

Tuto knihu napisal S. King v roku 1982, a k nam sa v uplnom zlozeni dostava az teraz /2003/. Ale oplatilo sa cakat. Kniha Ctyri rocni doby je zbierkou noviel, z ktorych kazda je uplne ina.

Prva z nich ma nazov Rita Haywothová a vykoupení z věznice Shawshank. Je o mladom bankarovi, ktory je obvineny a odsudeny za vrazdu svojej manzelky a jej milenca na dozivotie. Trest si odpikava vo federalnej väznici Shawshank. Podla tejto novely bol nakruteny aj film, ktory je rovnako vynikajuci ako predloha.
Paci sa mi ze je pisana v prvej osobe.

Druhou novelou je Nadaný žák. Dej sa odohrava na predmesti mestecka v state /ake prekvapenie/ Main. Maly Todd je vasnivym citatelom vsetkeho, co sa tyka druhej svetovej vojny a zvlast zverstiev pachanych na zidoch v koncentracnych taboroch. Jedneho dna spozna vo svojom susedovi panovi Dresnerovi vojnoveho zlocinca, ktory po vojne emigroval do USA.
Todd ho pod hrozbov prezradenia prinuti rozpravat o vsetkom co spachal ako velitel koncentraku. Pocuvanie pribehov vsak zajde dalej ako si obaja hrdinovia aj citatel dokaze predstavit.
Tato novela sa napadne podoba na roman Americke psycho, ktory vsak bol napisany neskôr.
Excelentne dielo, ktore nedovoli zabudnut na demona fasizmu. Klobuk dole Mr. Writter. Skoda ze v hodnoteni nie je 150 percent.

Tretou novelou je Tělo. Pribeh styroch
12-rocnych chlapcov, ktori sa nahodou dozvedia, kde lezi telo ich nezvestneho rovesnika. V tuzbe po slave a dobrodruzstve sa ho vydavaju hladat. Na dvojdnovej ceste skusaju pevnost svojho priatelstva v rôznych nebezpecnych i strasidelnych situaciach. Vsetci styria pochadzaju z maleho mestecka v state /opät/ Main. King bravurne zobrazil atmosferu americkeho vidieka 50 a 60-tych rokov.
Ako dieta sme mali podobnu partu a pri citani ma chytala neskutocna nostalgia. Ako pise autor, "Nikdy som nemal takych priatelov, ako ked mi bolo 12."

Poslednou novelou je Dýchací metóda. Mladeho pravnika pozve jeho starsi kolega do klubu, v ktorom je hlavnou cinnostou rozpravanie pribehov, a prave jeden z nich je o zene, ktora ma coskoro rodit a jej lekar ju nauci istu dycaciu metodu, ktora ma pôrod ulahcit.
Uplne normalny pribeh az na ten koniec, ale ten vam pochopitelne opisovat nebudem.
Tato novela sa mi zdala z celej zbierky najslabsia.

Kniha ako celok je vynikajuca, jedna z najlepsich ake som od Kinga cital. Je trochu neobvykla, pribehy nie su horory a nie su v nich ani ziadne fantasy prvky, no az na ten zaver poslednej novely. A prave to sa mi zda skvele, King ukazal svoju vsestranost a genialitu.
Hodnotim bez zavahania stovkou.

100%

wolf
12.5.2005, 21:43
   
4 roční doby a každá je jiná

Stejně jako roční období je každá z novel úplně o něčem jiném. Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank jsem nejprve viděla v televizi a velmi mě to tadchlo, po přečtení jsem ale usoudila, že jako z jedna z mála zfilmovaných knižních předloh je film lepší než psaná forma. Ale stejně jsem tuto novelu přečetla jedním dechem i když už jsem věděla jak to skončí. Nadaný žák je též velice dobré dílo, člověku se občas ani nechce věřit jak jsou některé děti kruté. Tělo mě po dvou tak skvělých novelách tak trochu sklamalo, ani jsem ho nedočetla do konce, protože jsem se při něm strašně nudila. Zato Dýchcí metoda nemá chybu, ze začátku jsem se obávala že bude stejně nezajímavá jako Tělo, ale díky bohu to tak nebylo. Dýchací metoda je velice dobrá novela která mě velmi zaujala a porod bezhlavé ženy naprosto nemá chybu.

90%

**Merykara**
13.4.2005, 22:32
   
4 roční doby

O kvalitě Vykoupení z věznice Shawshank jsem po shlédnutí filmu předem vůbec nepochyboval-ikdyž je to víjímka potvrzující pravidlo-film byl lepší.
Nadaný žák-taktéž paráda. Mladý kluk, který nutí starýho nacistu vyprávět historky z koncentráku a následně sám začne vraždit...
Tělo mě zrovna dvakrát nenadchlo-možná až ten konec byl celkem zajímavej.
Nazávěr Dýchací metoda-pomalu rozjíždějící se novela, ale ten závěr (žena, která rodí s useknutou hlavou po autonehodě), to už je docela nářez!!!

90%

Johny van M.
2.8.2004, 08:16
   
Povedená sbírka

Sbírka obsahuje celkem čtyři novely: Vykoupení z věznice Shawshank, Nadaný žák, Dýchací metoda, Tělo.

Vykoupení z věznice Shawshank:
Hlavní postavou je Andy Duffresne, který se díky omylu dostane do vězení. Dostává doživotí a těžko se s tímto smiřuje. Z počátku má ve věznici problémy, největší „zátěží jsou sestřičky“ – řádící homosexuálové. Po nějakém čase už nemusím silně pracovat a zřizuje ve věznici knihovnu, na kterou dostává peníze od státu. Pomáhá také ředitelovi při praní špinavých peněz a buduje si svůj vlastní plán. Po pár desetiletích uprchne a všichni, kteří si na něm vybíjeli zlost, dostali co proto.

Nadaný žák:
Z počátku nevinný Todd Bowen se seznamuje z bývalým nacistickým tyranem a pod výhružkami z udání po něm žádá převypravování příběhů z války, hlavně z koncentračních táborů. Postupně se mu snižuje školní prospěch a pro uklidnění nervů zabíjí bezdomovce. Novela vrcholí zastřelením svého učitele.

Tělo:
Pár chlapců si udělá výlet za mrtvým tělem, které ukrylo v lese pár starších mládenců. Ze všech příběhů je v knize tento nejslabší.

Dýchací metoda:
Nejkratší, podle mého gusta výborný příběh o ženě, která díky svému předporodnímu dýchacímu cvičení byla schopna porodit dítě i po těžké autonehodě, při které přišla o hlavu.

Kniha je skvělá, čte se rychle (možná až na třetí příběh, který je místy opravdu nudný) a doporučuju všem, kteří ještě nečetli.

90%

Tomáš Koníček
5.4.2004, 19:56
   
Čtěte pomalu

Kniha, obsahující čtyři novely, z nichž dvě (Nadaný žák a Tělo) už vyšly v roce 1991 v nakladatelství Svoboda.
- Vykoupení z věznice Shawshank. Pěkný příběh, který se prakticky celý odehrává ve věznici.Přes tuto jednotvárnost prostředí dokázal King napsat novelu (sám ji nazval: o naději), která rozhodně nenudí a patří k jeho nejlepšímu, ta víra a naděje se přenese i na čtenáře.Snad to nejsilnější na začátku knihy. Dobře zfilmováno.
- Nadaný žák. Když jsem Nadaného žáka četl před lety poprvé, tenkrát ve starém vydání,
nezaujal mě tak, jako když jsem se teď k němu vrátil po letech. Perfektně zpracovaná novela, kde S.K. cílevědomě stupňuje napětí. Příběh nakažlivosti zla zaujme, i když zakončení je předvídatelné. Trošku mi chyběl kladný hlavní hrdina, ale v tomhle příběhu asi být nemohl. Aspoň, že jsem tam měl židovského pacienta a detektiva.
- Tělo. Novela se zřetelně „autobiografickými“ rysy. Také se tu setkáte s místy a osobami,
známými z jiných Kingových knih. Možná, že o autorovi vypoví víc, než kniha „O psaní“. V příběhu, ve kterém zdánlivě o nic významného nejde – popis cesty čtyř kamarádů s cílem
najít mrtvé tělo, je hodně dobrých míst. A platí o něm to, co pro Nadaného žáka. Při druhém čtení je nějak lepší.
- Dýchací metoda. Jediný z příběhů této knihy, který je možno nazvat hororem. Vlastně jsou
to příběhy dva. Hlavní příběh, který vypráví starý lékař, je zabalen do krásného pozvání
S.K. do „klubu“ – světa fantazie, nebo snad šílenství. A i tenhle příběh je paráda. Třešnička na dortu výborné knihy.

Tahle kniha není na to, prolétnout ji v jednom zátahu, je na pozornější četbu, vychutnejte si ji. Je to dobré čtení.

90%

Rudolf Truxa
26.3.2004, 06:04
   
Čtyři doby-čtyři žánry

Nedá se to tak přesně říct, ale v podstatě je každá povídka o něčem jiném. Vězení, nacisté, dlouhá cesta a porod. Každá je jiná každá má něco do sebe a každá je svým způsobem jedinečná a super.

Rita...
překvapila mě svou podstatou. Jednoduchým vyprávěním o složitém příběhu nevinně odsouzeného. Film byl velmi dobrý, ale kniha je kniha. Fascinuje mne krutost vězení a v něm zajatých vězňů. Mrazí mě při pomyšlení jedné noci strávené v Shawsanku. Rita to však vydržela.....

Nadaný žák
Tak tady sem byla začtena na nejvyšší možné úrovni. Ani sem nevnímala okolní svět. Byla sem překvapena svým odporem k Toddovi. K jeho sexuálním choutkám a k jeho zájmu o bolest. Utrpení a krvi. Nedokázala jsem si představid upraveného chlapce jak naslouchá vyprávění o útrapách války. Nedokázala jsem pomyslet, jak by se tento výtvor zla výjímal v dnešním světě. Jak by ho vnímali lidé.
Byl pro mne něco jako ztělesnění lidské odpornosti a břitkosti. jinak je tato povídka úžasná. A po stránce obsahu je přímo nabitá... Vřele doporučuji.

Tělo
Tak tady jsem ze začátku cítila značný zájem o děj. později jsem však nebyla překvapenarozuzlením. sice je povídka zdařilá, ale ne tak jako její dvě předchůdkyně. Mám pocit, že King chtěl, abychom si v ní na chvíli odpočinujli od bázně, způsobené Nadaným žákem.

Dýchací metoda
Ze začátku se mi povídka jevila jako nudné vyprávěníjakéhosi staříka. Ovšem pot co pomáhal jedné mladé ženě s jejím těhotenstvím, mě povídka zaujala natolik, že jsem ji dočetla téměř jedním dechem a to platí i o napínavém konci, kdy matka nepřežije, ale dítě je zachráněno. Výborný nápad!

Shrnu to jednou větou: Kniha čtyři roční doby si zaslouží velké ocenění, protože nabízí rozmanitost a ne jednotárnost, jakou můžeme pozorovat u dnešních mladých autorů rádoby dobrého horroru.

100%

Veronika Nogová
3.3.2004, 11:07
   
Jen do vlaku

Tuto knihu jsem si koupila o dovolené do vlaku, kdy mne čekala dlouá cesta vlakem. Měla jsem zrovna rozečtenou temnou věž III. a přítel si půjčil tuto knihu. Když jsem viděla jak ji (on, který nemá rád tento styl) chválil a byl hrozně zaujatý, strašně jsem se na ni těšila. A opravdu, kniha nezklamala. Všechny čtyři povídky byly hodně napínavé. Snad až ta poslední, ze začátku jsem se nemohla začíst a jakmile se chýlilo k porodu a na konci k několika nehodám a záchraně alespoň malého dítěte nemohla jsem odtrhnout oči. Tělo bylo napínavé od začátku do konce. Co se týče Nadaného žáka - nikdy jsem neměla moc ráda filmy o nacistech, začala jsem ohrnovat nos, ale řekla jsem si je to King a přečtu to....nakonec to bylo úplně o něčem jiném...opět skvělé. Co se týče Vykoupení z věznice Shawshank....tak to je bezkomentáře.

90%

Petra Klosová
28.1.2004, 14:49
   
opět jsem nebyla zklamaná

Na Vánoce jsem Ježíškovi poradila právě tuhle knížku a opět jsem nesáhla vedle. První povídka Vykoupení... , jejíž přesný název si prostě nezapamatuju je popisem vězeňského prostředí na pozadí vyprávění jednoho z vězňů o jeho příteli také vězni. Řeknu Vám, že při části, kdy strážce odhalil geniální únikovou cestu jsem dostala šílený záchvat smíchu nad tím, jak je všechny krásně vypekl. Druhou povídku Nadaný žák jsem sice četla už dřív, ale i tak jsem se do ní začetla znovu a i tentokrát mě zajal příběh nadaného amerického chlapce, který si nechá vyprávět všechny ty hrůzy, přičemž se nevědomky zamotává do vlastních sítí, ze kterých se mu už nepodaří uniknout a nakonec když už swi myslí, že je po všem, znovu se to na něj sesype a jemu doslova rupne v bedně. Třetí povídkou je Tělo. Tato povídka se mi líbila asi nejvíc. Parta kluků se prostě sebere a jde hledat tělo mrtvého chlapce. Nikdo z nich netuší, jak moc je tato neviná procházka poznamená. Nikdo z nich se nevrátí takový, jaký byl předtím. Tělo sice najdou ale konečným triumfem je právě vnitřní dospění. Druhou polovinu čtvrté povídky Dýchací metoda jsem přečetla se zatajeným dechem. Ještě teď s mírným mrazením v zádech přemýšlím, jestli je něco takového možné. Možná je trochu škoda, že podobné kluby u nás nejsou, nebo že já o nich nevím.
Tuhle knihu jrnom doporučit.

100%

Helena Vávrová
26.1.2004, 20:26
   
Prva

Hmmmm Docital som Utek z vaznice......
Asi som bol ovplyvneny dost filmom ale zda sa mi ze bol lepsi ako pisana predloha.V niektrych veciach sa odlisoval.Riaditela vaznice som neznasal a ked mu andy vypalil rybnik tak som bol rad ako blcha
v knihe som nemal ten pocit sadisfakcie.
Myslim si ale ze v tesnej dlhej odpadovej rure by sa udusil od metanu apod....jo a ze mali na samotke ziarovku ktoru mohli odkrutit mno neviem neviem ale inak skveleeeee.

80%

sedý_duch
19.12.2003, 16:01
   
Skvělé

King tyto své novely popisuje jako poměrně netradiční a trochu se vymykající jeho dosavadním dílům. Ale tyto novely nic neubírají na jeho výborné fantazii a smyslu pro napětí. První novela Vykoupení z věznice je o muži, který byl nespravedlivě odsouzen na doživotí a jeho snahou se dostat z věznice ven. Strhující příběh o velkém odhodlání a splnění svého snu. Druhá povídka Nadaný žák je o chlapci, který náhodou objeví nacistického zločince, kterého donutí mu převyprávět zážitky z koncentračního tábora Patin a proměny z poměrně normálního chlapce na člověka s touhou vraždit. Novela Tělo o partě kamarádů, kteří se dozvědí o mrtvole chlapce a rozhodnou se ho najít. Poslední povídka o gynekologovi, kterého zaujme jedna jeho pacientka a o její neobvyklé smrti. Všechny tyto novely jsou naprosto strhující a výborné.

100%

Jan Chrudimský
11.11.2003, 07:37
   
Atypický ale vynikajúci King

Zbierka troch vynikajúcich nehororových noviel a jednej "konvenčnej" hororovej poviedky.
SHAWSHANK: Brilantný realistický a občas trochu drsný príbeh z väzenského prostredia. King sa nejako nemierni v opise ťažkých podmienok v amerických väzniciach. Obdivujem Andyho Dufresna, nevinne odsúdeného, ktorý si dokázal v neľudských podmienkach väzenia zachovať svoju dôstojnosť a hlavne nádej na vyslobodenie. Dojala ma jeho vytrvalosť a nezlomnosť s akou vyše štvrťstoročia kopal svoju únikovú cestu. 8/10
APT PUPIL: Šťavnato perverzný príbeh inteligentného ale namysleného a americky sebavedomého Todda, ktorý vydiera bývalého nacistického dozorcu koncentráka. Hrôzy lágrov berie ako show, honbu za senzáciou, považuje ich za "tie senzačné veci". Majstrovsky zachytený postupný proces morálnej degradácie Todda až na vraha bezdomovcov a vznik perverzného vzťahu, vzájomnej závislosti medzi Toddom a Dussanderom. Oceňujem aj záver. Todd rieši svoj problém, do ktorého sa dostal vlastnou aroganciou typicky americky. Puškou zastrelí čo najviac nevinných ľudí, nech to už stojí za to! Príbeh vnímam ako autorovu kritiku odvrátenej strany "amerického spôsobu života" 10/10
BODY: Krásny príbeh o konci "bezstarostného" detstva ma priam pohltil. Dej prekypuje fantáziou, obrazotvornosťou a všadeprítomnou jemnou nostalgiou za stratenými chlapčenskými rokmi. Cítiť z neho silnú autobiografickosť a autorovu úprimnosť. Aj ja budem úprimný. V tomto príbehu som sa našiel v Gordiem Lachancovi. Aj ja som sa vydal po železničnej trati s vtedajším najlepším kamarátom a tiež nás skoro zrazil vlak, pred ktorým sme uskočili do tŕnia a žihľavy. Nakoniec sme sa dostali do "Údolia mŕtvych ježkov" kde boli desiatky tiel mŕtvych ježkov. Nakoniec som sa musel s najlepším kamarátom rozísť, lebo ma "ťahal dole do vody a chcel utopiť", ale on o tom na rozdiel od Gordieho kamarátov vedel a robil to úmyselne. Dokonca som v tej dobe písal rôzne poviedky a romány. Uh, je čas zatlačiť slzu a skončiť. Stephen, ďakujem za krásny príbeh 9/10
BREATHING METHOD: Najslabší príbeh celej knihy. Úvod s tajomným pánskym klubom vyzeral sľubne, ale príbeh o žene, ktorá bez hlavy porodí dieťa, mi pripadal ako vystrihnutý z nejakej "šestákovej" hororovej poviedky. Hlavne ma sklamal záver. Čakal som odhalenie tajomstva klubu a desivého Stevensona. Nič také sa bohužiaš nestalo. 6/10

80%

Marcos
3.11.2003, 16:51
   
Čtyři klenoty

Kniha Čtyři roční doby je rozhodně jednou z nejlepších věcí, kterou King napsal. Všechny čtyři novely jsou opravdu výborné, přestože jenom jedna z nich (a to Dýchací metoda)patří do kategorie horroru. I film Vykoupení z věznice Shawshank natočený podle první "Roční doby" režisérem Zelené míle je výborný.

100%

Matěj Grunt
18.10.2003, 19:23
   
Díky za kompletní vydání

Po mnoha a mnoha letech se rozsáhlý český fandom krále hororů Stephena Kinga dočkal kompletního vydání jeho knihy „Different Seasons“. Výbor z těchto čtyř novel vyšel už česky v roce 1991 v nakl. Svoboda. Byly to novely „Nadaný žák“ a „Tělo“. A mimo jiné to byla první kniha v češtině od tohoto fenomenálního autora. Postupem času, kdy se šílenství jménem King začalo šířit i v českých zemích, bylo toto první české vydání sběratelsky stále vzácnější a žádanější. S tím rostla i cena, kterou nebozí fanoušci byli ochotni za výtisk zaplatit. Z původní ceny 40,- Kč to vzrostlo na 400,- až 600,- Kč.(Pokud neměli štěstí, a nesehnali to v antikvariátu za 30 kaček.)
Zvláštností sbírky novel „Different Seasons“ (1982) je fakt, že je to jedna z knih, které vlastně není hororová. Abych to upřesnil, autor říká, že z těchto čtyř novel je jen jedna ze světa hororů. Osobně ale můžu s klidem říct, že to není pravda. Hororové můžou být pro čtenáře všechny. King nám jen dokázal, že děsit nás může nejen svými upíry, satany a hotelovými duch, ale i tím, že nám vykreslí život takový, jaký je – krutý. Všechny povídky mají jedno společné – abyste tento krutý svět přežili, musíte být vytrvalý, nevzdávat se před problémy.

Kniha obsahuje čtyři novely : „Nadaný žák“ (Apt Pupil), „Tělo“ (The Body), „Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank“ (Rita Hayworth and Shawshank Redemption) a „Dýchací metoda“ (The Breathing Method). Český fanoušek mohl už z dřívějška znát děj prvních tří novel. „Nadaný žák“ a „Tělo“ z prvního knižního vydání, „Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank“ díky oscarovému filmu. Jedinou neznámou byla novela „Dýchací metoda“, ta jediná, o které si myslím, že autor označuje za hororovou. Kvalita všech novel je vysoká, ale jestli můžu hodnotit, tak nejvyšší příčku přidělím „Tělu“, pak „Nadanému žáku“ , třetí „Ritě Hayworthové a vykoupení z věznice Shawshank a dost za nimi je „Dýchací metoda“.


„Tělo“
Pozdní horké léto v Maine, slunce spaluje všechno kolem, a v upocených hlavách čtyř kamarádu se zrodí bláznivý, ale neodolatelný nápad, jít se podívat do temného lesa na mrtvolu malého, ztraceného kluka, který se už nikdy z borůvek nevrátí. To je asi tak základní námět. Příběh čtyř kamarádu – Tedda , poloslepého bláznivého syna šíleného otce vojáka, Verna, hloupého kluka z hloupé rodiny, Chrise, městského grázla, který nechce prožít jinými předepsaný životní osud, a Gordiho, pseudopostavy samotného autora z dětství – začíná v posledních dnech letních prázdnin, kdy se Vern tajně dozví od svého staršího bratra místo „odpočinku” chlapce, který se před nedávnem ztratil v lese na borůvkách. Touha po poznání smrti je neodolatelná a všichni čtyři se vydají mrtvolu objevit, a pak se vrátit jako chrabří hrdinové-objevitelé malého nebožáka. Cesta je ale záludná a místy i životu nebezpečná, např. setkání s obávaným „trhačem” psem Chopperem, nebo útěk přes most před vlakem. Nakonec mrtvolu najdou, ale už jim to nepřináší ten pocit hrdinství a dobrodružství, ale jen pocit něčeho konečného a nezvratného. Děj není podle mne to primární, pouze jakási kulisa. To hlavní v příběhu je zamyšlení nad hodnotami života, jeho předurčeností a nespravedlností, ale i krutými životními pravdami, které si nechceme připouštět, např. že přátelé jsou pro člověka potencionální nebezpečí, neboť tě mohou stáhnou na dno , nebo že všechno krásné jednou musí skončit. Novelu jsem už četl asi 6x , a vím, že kdykoliv ji otevřu, znova ji propadnu. Mimo jiné obsahuje dvě skvělé povídky „Čuňas” a „Stud City”.
Nelze to nazvat jinak, než opravdu vrchol autorova literárního umění.

„Nadaný žák“
Todd je svědomitý žák, příklad amerického žáka, který všechno dělá dobře, vypadá dobře a rodiče mají z něj jen radost. Jednoho dne objeví v garáži kamaráda časopisy věnující se tématu, který objeví jako svůj celoživotní koníček – koncentračním táborům SS. Je výkonností a systémem táborů fascinován. Štěstí ho je mu nakloněno, a objeví v jednom starém, zchátralém starci v jeho městě bývalého velitele tábora v Patinu, „řezníka“ Kurta Dussandera, žijící ho v USA pod falešným jménem Arthur Denker. Tím začíná jeho cesta objevování krásy absolutní nadvlády nad člověkem, jehož život má ve vlastních rukou. Nutí ho k vyprávění na téma, která už Kurt dávno pohřbil v paměti. I přes svůj vzájemný odpor u nich vrůstá jistá sympatie ke společnému „koníčku“. S rostoucím sbližování se ale role začínají měnit. Z vládce se stává otrok a naopak. Jsou spolu spojeni více než je jim vhodné. Toddova záliba v panu „Arthurovi“ se mu vymyká z rukou. Jeho svět, ve kterém hraje vzor amerického studenta začíná mít povážné praskliny, které se snaží zalepit prostředky nevhodnými příkladného studenta-Američana. Začíná propadat zoufalství, protože jeho život mu uniká mezi prsty, jeho touha po praktické ukázce moci na podlidmi ho přivedou ke katastrofě. Konec příběhu patří k mému nejoblíbenějšímu, tak typickému pro celý princip tvorby S. Kinga. Poslední stránka je jedinečná.

„Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank“
Příběh z věznice Shawshank má jeden společný prvek jako neméně slavná „Zelená míle“. Oba hrdinové-odsouzenci jsou nevinni. Rozdíl je ale v závěru, v pointě. Pro Coffeyho to nekončí slavně, pro Andyho Dufresna naopak ano. Ale ani v jednom případě nevyhraje spravedlnost. Protože každý je strůjcem štěstí svého. Svět je zlé místo, obzvlášť pak vězení. Andy ví o své nevinně, ale je už natolik zkušený , že nebojuje proti nespravedlnosti, ale sám si udělá svoji vlastní. Rok po roku na tom pracuje, zatím co je zamčen v cele. Jako bankéř dovede věci, které buranští dozorci mohou využít, a tak si získává privilegia tolik potřebná ke své cestě na svobodu. Příběh je nezvyklý v tom, že je to vyprávění jiného vězně, který nám líčí pro něj i okolí záhadnou existenci jménem Andy Dufresne.

„Dýchací metoda“
Tato poslední novela bohužel nějak nezapadá do celkového rámce sbírky. Ani ne tak tématem, jako spíše kvalitou. Příběh muže, který celý život dělá v advokátní společnosti, a je si jistý, že nikdy asi nedosáhne na titul společníka se změní během jednoho dne, kdy je pozván šéfem do jeho gentlemanského klubu. A není to zvyklý pánský klub, jako z příběhů D. Dickense. Nikdo se tam neregistruje, nikdo neví, kolik je asi zrovna členů, neplatí se poplatky, ale je tam stewart, sluha, který ví snad naprosto všechno, vždy poblíž v momentě, kdy potřebujete novou skleničku whisky atd. Celý tento klub se vždy těší na jedinou věc – na vyprávění příběhů. A vrcholně nejlepší se schovává na Vánoce. Tou je i příběh o dýchací metodě, používané dnes v porodnictví.

Na rozdíl od dobré, ve většině případech vynikající práce autora, je prach mizerná práce redakční. V textu je mnoho chyb, což mne velmi překvapuje především u znovu vydaných novel Tělo a Nadaný žák. Chybí slova, jsou překlepy, a nejvíce zarážející je fakt, že v prvním vydání tyto chyby nebyly. No neumí normálně přenést text? I některé další věci, jako že upozorňují čtenáře, že Nadaný žák a Rita Haywoth … jsou už druhé vydání, revidované, a přitom podruhé vyšlo Tělo. I informace, že první vydání vyšlo v nakl. Práce je divné, protože v tiráži prvního vydání nikde není uvedeno nakl. Práce, ale nakl. Svoboda. Jak řekli někteří čtenáři už na netu, co můžeme chtít, je to BETA.
Ale i přes tyto drobnosti je to stále vynikající kniha. I když musím přiznat, že ne jen já považuji za nejlepší už vydané povídky „Tělo“ a „Nadaný žák“. Možná to má něco společného s tím, že to čtenář zná, že je to geniální, možná jakýsi sentimentální slabost pro první kingovku v Čechách.

100%

BoboKing
25.8.2003, 10:00
   
Recenze novely Tělo

Pozdní horké léto v Maine, slunce spaluje všechno kolem a v upocených hlavách čtyř kamarádů se zrodí bláznivý, ale neodolatelný nápad jít se podívat do temného lesa na mrtvolu malého, ztraceného kluka, který se už nikdy z borůvek nevrátí. To je asi tak základní námět pozoruhodné novely Mistra Kinga, spolu s novelou Nadaný žák první Kingovo dílo v češtině. Příběh čtyř kamarádů – Tedda , poloslepého bláznivého syna šíleného otce vojáka, Verna, hloupého kluka z hloupé rodiny, Chrise, městského grázla, který nechce prožít jinými předepsaný životní osud, a Gordiho, pseudopostavy samotného autora z dětství – začíná v posledních dnech letních prázdnin, kdy se Vern tajně dozví od svého staršího bratra místo “odpočinku” chlapce, který se před nedávnem ztratil v lese na borůvkách. Touha po poznání Smrti je neodolatelná a všichni čtyři se vydají mrtvolu objevit a pak se vrátit jako chrabří hrdinové objevitelé malého nebožáka. Cesta je ale záludná a místy i životu nebezpečná, např. setkání s obávaným “trhačem” psem Chopperem nebo útěk přes most před vlakem. Nakonec mrtvolu najdou, ale už jim to nepřináší ten pocit hrdinství a dobrodružství, ale jen pocit něčeho konečného a nezvratného. Děj knihy není podle mne to primární, pouze jakási kulisa. To hlavní v knize je zamyšlení nad hodnotami života, jeho předurčitostí a nespravedlnosti, ale i krutými životními pravdami které si nechceme připouštět, např. že přátelé jsou proto člověka potencionální nebezpečí, neboť tě mohou stáhnou na dno , nebo že všechno krásné jednou MUSÍ skončit. Knihu jsem už četl asi 6x krát a vím, že kdykoliv ji otevřu, znova ji propadnu. Mimo jiné obsahuje dvě skvělé povídky “Čuňas” a “Stud City”.

100%

BoboKing
6.11.2001, 21:01
   
Různorodá čtveřice

Sbírka Různá roční období obsahuje, jak už sám titul napovídá, čtvero různých novel, jejichž společným znakem by mohlo být to, že nemají s horrorem společného v podstatě vůbec nic. Dle mého názoru obsahuje jednu z nejskvělejších věcí, které King napsal a která dopadla velmi dobře i ve filmovém provedení - mám na mysli novelu Tělo (a potažmo i poměrně nedoceněný film Stůj při mě Roba Reinera). V tom docela krátkém příběhu je snad úplně všechno - celkem slušná dávka dobrodružství, za kterou by se nestyděl ani Jaroslav Foglar, napětí, vtip (soutěž v pojídání borůvkových koláčů), řekněme i sex (Stud City), velmi zdařile vykreslená psychika hrdinů... logicky se nabízí otázka, do jaké míry napsal King příběh podle skutečných zážitků (s Kingovým životem tu totiž souhlasí řada faktů).
Nadaný žák je dnes už také "klasika" - snad jen o trošku slabší než ta prve jmenovaná, zato však o poznání víc krvavější a drsnější, s překvapivým (a vlastně svým způsobem typickým kingovským) závěrem. Asi tak na stejnou úroveň bych dal zimní novelu Dechová metoda - vlastní jádro příběhu s opět výraznou pointou by normálně dalo na několikastránkovou povídku - nebyl by ale to King, aby si tam nepřidal trochu toho svého "okecávání". Nicméně, i tak je to vydařené dílko (mimochodem pouze touto novelou se King v této sbírce otřel o "nadpřirozeno", nebo jak nazvat jev, s kterým se pravděpobodně běžně nesetkáte).
Jistým zklamáním však pro mě byla úvodní novela Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank. Nevím, jaký je film, ale novela byla podle mě dost nudná a v podstatě o ničem. Čekal jsem asi trochu víc.
Konečné bodování není vlastně ani moc aritmetickým průměrem - Shawshanku samotnému bych dal totiž nanejvýš tak čtyři body, Nadanému žákovi a Dechové metodě devět, Tělo (- jednoznačně 10/10) se mi ovšem natolik líbí, že i celkově dávám celé sbírce devítku.

90%

Petr Dušek
6.11.2001, 19:37
   
 25 recenzí
Podsekce
KNIHY
FILMY
POVÍDKY
 
Změň skin:  
Obsah
Hlavní strana
Obaly
Propojení
MuziKing
Postavy
Recenze
Odkazy
Komentáře

Napsat recenzi
Napsat komentář

Creepshow
Christina
E-mail
Heslo
  r e g i s t r a c e
  p o m o c
Hodnocení
90% (135 hlasů)
Vaše hlasování:
Hlasování je možné až po přihlášení uživatele
  p o d r o b n ě
Web si právě čte 1 člověk

Na tvorbě webu Stephen King CS/Horor Revue se můžete i spolupodílet pomocí článků a recenzí, které můžete jako registrovaný uživatel vkládat on-line. Další návrhy, náměty i kritiky posílejte na adresu STEPHENKING@WO.CZ
Informace o webu a tvůrcích

Copyright © Petr Dušek 1999-2018, Všechna práva vyhrazena