Stephen.King.CS - 1. československý web krále moderního hororu
Z buicku 8Recenze
Bránou do jiných světů

Tahle knížka mi přišla trošku odlišná od těch ostatních, které jsem od Stephena doposud četla a musím říct, že mne velice příjemně překvapila. I když je to King, kterého fakt uctívám, tak jsem měla tentokrát docela obavy, aby mne tahle knížka bavila, protože přeci jen jsem holka a čtení o autech není zrovna to, co vyhledávám. Ale když už sem si jí půjčila v knihovně, tak sem si řekla, že jí přečtu, protože za a) je to King a ten mne snad ani zklamat nemůže a za b) já děsně nerada vracim knížky, který sem nepřečetla. :D Ale abych nemluvila jen o tom, jak jsem knížku četla a podobný blbinky :D tak vám samozřejmě napíšu i krátký děj celého příběhu, který je naprosto senzační, mystický a naprosto bravurně napsaný - King je prostě Pan vypravěč a tuhle nálepku už mu nikdo neodpáře. :D Čerpací stanice v jednom naprosto fiktivním Pensylvánckém městečku Statler. Tajemný a podivně vyhlížející muž právě vystupuje ze svého buicku, který se na první pohled může zdát zcela obyčejným, ale na pohled druhý…. Muž vzápětí beze stopy mizí a jeho buick je odvezen na místní policejní stanici. A tehdy se začnou dít věci, které lidský rozum nedokáže rozumně vysvětlit, vyvrátit ani objasnit. Dveře a kufr buicku se čas od času otevřou a vydají bytosti, které si ani nejbujnější lidská představivost nedokáže vymyslet. Jejich příchod provází rychlí pokles teploty, hluk a ,,ohňostroj" který vychází z prostor záhadného automobilu. Ale buick své poklady nejen vydává, ale zároveň si bere něco z našeho světa. Člověka, zvíře…a to se ztratí bůh ví kam. Stephen King ve svém dalším románu nádherně uchopil celou myšlenku, která se mu jednoho dne usadila v mysli a naprosto fantasticky jí rozvedl a vměstnal do příběhu, který ohromí snad každého. Ať už ste kluk nebo holka, protože holky by se rozhodně neměly nechat odradit od toho, že knížka pojednává o jakémsi autě, které je v podstatě nezajímá. Z Buicku 8 je naprosto úžasná knížka, která rozhodně stojí za přečtení, a bych pravdu řekla, dost by se mi líbilo kdyby jí někdo zfilmoval. Protože na tomhle příběhu by se filmaři fakt vyřádili. :D Takže pokud váháte nad tím, zda si knížku přečíst nebo ne, tak po ní stoprocentně sáhněte, protože to fakt stojí za to… a já v a věcech nelžu.

90%

Wendy Šimotová
21.4.2014, 15:30
   
Z buicku 8

Po padesáti románech je asi těžké napsat dílo, aniž by se autor neopakoval a v podstatě nevykrádal sám sebe. V románu Z buicku 8 nalezneme známý motiv auta, který se u Kinga objevil již v díle Christina. Román o nalezeném buicku King pojal jako vyprávění, jež se neustále přesouvá ze současnosti (TEĎ) do minulosti (TEHDY). Zajímavé také je, že se střídají vypravěči, což ve výsledku udržuje čtenáře ve střehu. Ke konci ale zůstáváme rozčarovaní stejně jako mladík Ned, kterému je příběh vyprávěn. Na román se toho děje v knize opravdu málo. Souhlasím s názory, že pokud by King rozsahově zvolil spíše povídku či novelu, Z buicku 8 by bylo přijato více pozitivně. Jediné, čemu můžu zatleskat, je to, že King dokázal pár záblesků a několik přechodů do jiné dimenze roztahat do tříset stran, aniž by mě vyloženě znudil. Ne každý autor si tak dlouho dokáže udržet čtenářovu pozornost, zatímco píše de facto " o ničem". Tato kniha neurazí, ale ani nenadchne. Kdo od knihy očekává trochu akce, ať raději sáhne po něčem jiném.

50%

M.Hrnčiarová
13.8.2011, 11:58
   
Kingův mírný podprůměr

V rámci tvorby pana Kinga se podle mě jedná o lehký podprůměr, který ovšem v jistých částech (příchod tvora či závěrečný souboj o Neda) určitě nepostrádá ingredience (hltáte stránku za stránkou), které od něj máte rádi. Chvíli jsem si musel zvykat na strukturu vyprávění - kdo mluví a zda v přítomnosti nebo v minulosti (ale jen chvíli!) - ze začátku jsem se do románu nemohl začíst. Co se týče vysvětlení, ono vlastně někdy nejde vysvětlit to, co vysvětlit vůbec nelze. Slabším povahám nedoporučuji číst při jídle :))

60%

Peca-n
13.3.2010, 09:46
   
Oleje mám dost...

Jedná se o román,který určitě patří ke skvělým počinům S.Kinga.Kniha se mi velmi hezky četla.Zaujala mě celkově příběhem policistů o onom tajemném autě,jak se navzájem doplňují,jak se prolíná minulost se současností,jak Ned jako zhypnotizovaný poslouchá vyprávění policistů,jak ho auto fascinuje a v neposlední řadě musím zmínit tajemnou atmosféru s nadpřirozenými silami,které se nad Buickem vznáší.I to,jak u pumpy zmizel majitel Buicku-tajemný muž v černém a než zmizel,pronesl onu větu-Oleje mám dost,bylo velmi tajemné.Konec je trochu otevřený,jak už to však u mistra Kinga často bývá.Každý kdo četl si jistě také nemůže nevšimnout podobnosti s Christinou.Prý má být i film,tak uvidíme...

90%

Tomáš Potůček
5.10.2009, 17:21
   
Z buicku 8

Z buicku 8 je velice dobře zpracovaný příběh o záhadném autě, které nechal před lety stát na benzinové stanici záhadný muž v černém a zmizel neznámo kam. Když knihu čtete máte pocit, že sedíte spolu s ostatními policisty na lavičce a oni vám vyprávějí příběh z minulých let. Velice dobře jsou v této knize rozepsané ohňostroje, které buick vytváří. Zajímávé jsou i ty zmizení lidí nebo reakce psa na auto. Zvláštní testy s hmyzem a zvířaty. Pro mě je to další úspěšný kousek od mistra hrůzy.

90%

Martin Kučera
9.7.2009, 15:24
   
opět čtivé

Z buicku 8 je dalším čtivým dílem od Stephena Kinga, sice už to není to, co to bývalo dříve, ale pořád je kniha dostatečně děsivá. Ze začátku má sice čtenář problém s postavami, kterých je tu asi až příliš, ale od první bouře buicku se kniha stává opět strhující a děsivou. Dobře působí i střídání časových linií a osob vypravěče, což působí dojmeme, že společně s policisty sedíte na kuřácké lavičce a posloucháte tajemný příběh. Možná, že to mistr trošku přehnal s vytvořením těch oblud z neznáma a možná popustil uzdu své fantazii víc než by měl, ale to až zas tak nevadí. Co bych ale knize vytknul a za to King nemůže, je úroveň překladu. Zbytečně vynecháne značky uvozovek a chyby v rodech při řeči vypravěčky knížku zbytečně sráží dolů a činí ji mnohdy nepřehlednou, protože díky vypuštěným uvozovkám si musíme domýšlet, co je řeč a co si postava myslí. Škoda.

80%

callahan
5.7.2007, 17:13
   
jjj

Pennsylvánští státní policisté z fiktivního města Statler si přivezou na stanici starý Buick Roadmaster, jehož majitel zmizel u čerpací stanice. Vůz vzbuzuje zvědavost policistů, kteří záhy zjistí, že jeho dveře a kufr se občas otvírají do jiné dimenze zabydlené podivnými tvory. Navíc není jisté, jestli vůz nemůže za zmizení několika lidí. Příběhy policistů z návštěv v jiných dimenzích a občasné podivné chování automobilového veterána upoutá Neda Wilcoxe, syna zemřelého policisty. Jeho okouzlení vozem však brzy přerůstá v nebezpečnou posedlost... Brzy po dokončení první verze románu měl Stephen King těžkou automobilovou nehodu, která se podivně podobala nehodě policisty Curta Wilcoxe. Ten ji však - na rozdíl od autora - nepřežil.

100%

Marek Červeňák
7.4.2007, 22:02
   
BUICK

Kniha se mi líbila a moc.Je v ní daleko víc emocí, než v jeho prvních knihách.Není to tolik strašidelné jako jeho nejznámější knihy, ale je v tom naopak mnohem víc lidskosti. Velice vyzrálé dílo...

100%

Martina dut
5.1.2007, 13:34
   
Z buicku8

Když jsem dočetl knihu z Buicku 8. Nevěděl jsem z počátku co si mám myslet. Na jedné straně se mi kniha líbila a někde zase vůbec. Hrozně moc mě na ní zaujmul ten tajemný začátek o muži, který zaparkoval a pak tajemně zmizel a ten příběh na policejní stanici. Ale poté se mi nelíbilo povídání o zelených mužíčcích a moc přitažené za vlasy fantasy věci. Ale sklamaný jsem nebevil u mě převažuje kladný názor na knihu.

70%

Filip Oberfalcer
12.7.2006, 16:07
   
Z buicku 8

I když nepatří tahle kniha k nejlepším, přesto mě zaujala a četla jsem ji jedním dechem. Ze začátku jsem sice čekala co z toho bude, ale pak jsem čekala s napětím, co z kufru vyleze příště. Proto knihu určitě doporučuji.

80%

Lena
31.3.2006, 10:23
   
nic

Tak tahle knížka mě opravdu zklamala, už jsem četla totiž CHristinu a čekal jsem podobný nádech, ale opravdu to nebylo zrovna podle mého gusta. Příběhy ze žvoita policistů mě sice zaujaly, ale jinak to bylo opravdu nudné, s nudným koncem. A jelikož to pro mě mělo moc velký nádech sci-fi(a moc mimozemšťanů) tak jsem si myslela že tu knížku ani nedočtu, ale přiznávám se , že mě děj i docela zajímal až dokonce, ale četla jsem opravdu lepší knížky.

30%

Veronika Žižková
26.8.2005, 22:31
   
Buick 8 mě bavil...

Z buicku 8 je zatím moje poslední přečtená kniha od S. Kinga. Dočetl jsem ji zhruba před třemi týdny, takže dojmy z ní pomalu vyprchávají, ale přesto mohu z mého osobního hlediska napsat, že se mi kniha líbila. Slyšel jsem i četl ohlasy, že prý tato kniha patří k tomu slabšímu, co mistr King napsal, ale podle mého názoru tomu tak není. V průběhu doby, kdy jsem knihu četl, se moje "nálada" a pocit z ní proměňoval, což mohlo být samozřejmě ovlivněno i vnějšími okolnostmi. Na začátku jsem se (jako obvykle) do knihy s chutí zakousl a vychutnával její styl a seznamování s hrdiny a vedlejšími postavami. Postupem času pro mě líbivost knihy ztrácela na intenzitě, ale oceňoval jsem aranžmá knihy - tj. její sestavení - střídání vyprávění několika lidí a současnosti. Když už jsem si myslel, že kniha dopadne podobně jako např. Rose Madder, tzn. začátek dobrý, ale poté vyhasnutí, začalo se mi to zase čím dál více líbit. Policisty z knihy, jejich osudy a příběhy, jsem si oblíbil a kniha nabrala znovu ten pravý šmrnc. Jistě, pan King měl již mnohem lepší nápady, než auto, sloužící jako brána z jiného světa, která občas něco vyplivne a občas něco pozří, ale tato kniha má jiné kvality. Např. obsahuje spoustu výborných historek, z nichž velká spousta má základ ve skutečnosti - S. King je do knihy přidal nebo ty stávající historky upravil podle výpovědí skutečných dopravních policistů z Pensylvánie, kde se kniha odehrává. Ve svém tzv. druhém konceptu - neboli přepisování knihy, také opravil spoustu "bot" a chyb (v tomto ohledu si obzvláště cení pomoci policisty Luciena Southarda) - a kniha tak působí naprosto opravdově. Člověk si velice živě dokáže představit, jak vypadá práce a život státních policistů na americkém maloměstě. Ze stylu psaní čiší chuť a energie, což sice není u Kinga nijaká zvláštnost, ale také to tak není u všech jeho knih. Kniha mě ani tak nebavila tím, že by byla nějak extrémně napínavá nebo originální, ale bavila mě svou atmosférou a jakýmsi "soužitím" s jejími hrdiny. Četl jsem od Kinga lepší knihy (v čele s nepřekonatelným To), ale i horší. Pro skalní fanoušky jistá věc, pro ostatní - přečtením této knihy neprohloupíte (opravdu!), rozhodně to není ztracený čas...

80%

Marty G
20.7.2005, 13:57
   
Z Buicku 8

Již na začátku tohoto díla se po vašem těle rozlije tajuplné tajemno, kdo neví co myslím asi ještě nečetl jiné knihy od Kinga (Pak proč je ale na tomto webu??. Příběh je velice jednoduchý:
Jednoho dne zastaví u čerpací stanice kdesi v Pennsylvánii nádherný, starý Buick, vystoupí z něho muž a od té doby muže nikdo nikdy nevidí. Buicka začne zkoumat policie a zjistí, že není vůbec možné, aby něco takového jezdilo (Buick vypadal spíše jako povedená atrapa..) A tak ho policisté zavezou do svého skladu, kde Buick stojí a veřejnost o něm nemá ponětí.....Ale jednoho dne se o Buick začne zajímat syn zemřelého policisty....... A Buick ještě naposled zablýská.......

80%

Jiří Štrobl
31.5.2005, 12:06
   
buick

Kniha se řadí spíše k tomu průměrnému, co King vyprodukoval.Ale protože jsme každej jinej a každej od díla čekáme trošku něco jiného, tak si ji určitě přečtěte, protože odepsat knihu podle názoru druhého asi není to pravé. Coach

70%

coach
22.3.2005, 20:34
   
Co je to za auto?

Popravdě tahle kniha není zrovna můj šálek kávy. Nelíbí se mi její myšlenka - auto jako brána kamkoli... Je ale dobře napsaná a proto jsem jí dočetla až do konce. Kdybych nevěděla, že to není možné řekla bych, že King nám ztrácí inspiraci... Navíc v ní lze najít hned několik motivů, které už se v nějaké předchozí "kingovce" objevili.

50%

Lucie Šimůnková
20.3.2005, 19:23
   
Naprostá spokojenost

Názory jako "Přehnaně dlouhá povídka" nebo nuda, nejsou podle mě správné. King napsal úžasnou knihu o jednom neskutečném autě. Ano, možná je podobná Christině, ale je sama o sobě jedinečná.
Auto se stalo vlastnictvím jednoho policejního týmu. Chránili jej a tajemství udrželi. Tajemnství udržel i sám King, který si nechal podstatu tohoto vozu pro sebe. Při otočení poslední stránky si pokládá čtenář více otázek než při přečtení stránky první. A to je možná dobře. Nikdo nemohl říci, že byl zklamán důvodem objevení tohoto auta.
Sice ani nemůžeme říci, že jsme rádi, že víme, odkud se auto vzalo, ale to si asi Stephen King přál.
Při čtení knihy si člověk udělá jakýsi obrázek a vytvoří si jakýsi vztah k Sandymu, Nedovi a samozřejmě i k Buicku, Přiznejme si to. Každého zajímalo, co z kufru vypadne příště. Každý se ptal, co bude dál. Určitě. Tak mi prosím nevykládejte, že vás kniha nudila.
Dle mého názoru je to další ukázka z Kingovy brilantní tvorby a mé hodnocení je tedy stoporocentní!

100%

Veronika Nogová
12.1.2005, 10:43
   
Bylo to konečně něco jiného!!!

Když jsemtuto knihu četl, myslel jsem že vní budou opět narážky na Temnou Věž. Ale to ne!! Konečně se mistr uvolnil z jejích spárů a napsal knihu, která je úplně jiná než předchozí. Pořád něco čekáte a ono nic. A pořád nic a nic. Stále jste napjatí a najednou kniha končí a nic. Tady je vidět, že i když tu žádný konec není je to napínavá a zajímavá kniha. Jak to tak vypadá i kdyby King napsal škvár, v jeho rukou to bude božské dílo. On dokáže prostě vše!!!

80%

Miroslav Ševčík
2.12.2004, 10:58
   
Nic ve zlym ...

Me se ta knizna mooooc libila, uz proto, ze byla jina.
A co se tyka jeji kritiky tady, myslim si, ze jde prevazne o jeji nepochopeni. Vazeni kritici, zkuste se zamyslet nad tim, jestli se nechovate uplne stejne, jako ten hlavni hrdina knizky. On prece take porad chtel nejakou akci, cekal co vypukne a neumel se smirit se stavem veci, kterej byl takovej jakej byl :-)))) Ja si myslim, ze presne tohle King zamejslel ... stejne tak, jako hrdinovi vypraveli ten pribeh kolegove a on stale cekal na pointu a nemohl se smirit s tim, ze vlastne neni, tak ho King vypravel nam, a vy se marne domahate pointy, zapletky ci cehokoliv jineho.
Podle me to byl zamer, a uz prave proto klobouk dolu pred mistrem :-)

100%

Siky
1.12.2004, 17:38
   
Opat nespokojnost

Kniha Z buicku 8 je zbytocne pretiahnuta poviedka, aj ked myslienka je zaujimava. Ak by z toho urobil kratsi epicky utvar aj ta nuda by sa stratila. Ako uz mnohi uviedli - uvod kedy sa autor dostava k podstate a rozpleta udalosti a medziludske vztahy je ok, ale potom to je nuda. Aj ten zaver bol taky neurcity, a to myslim aj z hladiska inyx Stevovyx knih. Dokonca sa na inyx miestax, aj tohto webu, hovori o svetoch nachadzajucich sa v serii Temna vez, ale ja som v diele Z buicku 8 suvislost s TV okrem existencie toho ineho sveta, do ktoreho bol buick vstupnou branou, nepostrehol.
Viac sa mohol autor zamerat na stretnutie cloveka s tvormi z druhej strany a rozpisat to svojim typickym stylom. Spominanie na to co bolo, roznymi postavami pribehu, je literarne stylisticky zaujimave, no mna to nudilo a ubijalo, nemalo to akusi iskru typicku pre Stevovu psyxologizaciu postav (porovnaj To, Pavucina Snov).
Opat musim konstatovat nespokojnost, ktoru som deklaroval aj pri niektoryx inyx dielax, a to najma z posledneho obdobia tvorby Stephena Kinga.
(sorry, ze bez diakritiky, ale to som si precital az na koniec. Treba to dat na zaciatok :-))

60%

Dusan Remeta
1.12.2004, 17:09
   
Nedotiahnutý román

Ďaľší román Stephena Kinga o starom Buicku stovajom v hale pri policajnej stanici fiktívneho mestečka Statler v Pensylvánii začal vznikať na jar 1999, bol prerušený známou Kingovou nehodou z leta 1999 a napokon bol dokončený koncom mája 2002.
Mám taký dojem, že sa dlhé obdobie jeho písania negatívne prejavilo na jeho kvalite.
Námet románu je nesporne zaujímavý. Odstavený, starý Buick na pumpe, riadený dubióznym šoférom, ktorý zmizne bez stopy. Statlerskí policajti auto odtiahnu na svoju základňu a postupne zisťujú, že to ani nie je auto, ale akési podivné médium otvárajúce cestu do iných dimenzií.
Asi po stranu 100 som knihu priam hltal. Potom ma začala ale čoraz viac nudiť. Vadilo mi príliš časté "prepínanie" medzi minulosťou a prítomnosťou a rozprávanie príbehu vždy iným policajtom v prvej osobe, ktoré neúnosne kúskovalo dej. Aj záhady Buicku rýchlo zovšedneli, svetelné ohňostroje, vyvrhnuté príšery z iného sveta, pár ľudí, ktorý v zmizli v blízkosti auta. Chýbalo mi konečné rozriešenie záhady Buicku, dôvod jeho prítomnosti na Zemi a bližšie poznanie onej záhadnej dimenzie do ktorej sa otváral Buickov kufor.
Záver bol tiež o ničom a vyznel do stratena. Buick začínal "starnúť", jeho sily ochabovali a dokonca začal strácať svoju nepoškoditeľnosť, keď sa na jeho prednom skle objavila puklina.
Preboha, toto je strhujúci kingovský záver pri ktorom sa nemôžete odtrhnúť od knihy a dôjsť si na záchod, preto musíte čítať s pamperskami? No, to asi ťažko!!!
Najprv sa mi román "From a Buick 8" zdal so svojimi 300 stranami príliš tenký, ale nakoniec som bol rád, že kniha nemala o takých 100 strán viac, lebo potom by som ju možno nebol ani dočítal.

60%

Marcos
28.11.2004, 11:23
   
Buick

Tato kniha mě docela zklamala...čekala jsem něco víc, než jen fialový záblesky a pár příšerek z jiný dimenze...Přečetla jsem jí jenom proto, že jsem čekala ňákej zajímavej konec - bohužel jsem se nedočkala...

50%

Lucíšek :-)
7.6.2004, 14:54
   
Z buicku 8

Román Z buicku 8 není sice vůbec špatný, ale nenadchl mě tak, jak sem si u většiny Kingových románů už zvykl.Kniha je napínavá asi jen ve třech místech, spousta věcí mně tam připadá jako zbytečná vycpávka. Ale napsaná je jako vždy parádně. Auto jako dveře do jiné dimenze-to není špatný! Mám raději horory, ale i tak mohu Buick 8 doporučit.

70%

Johny van M.
5.6.2004, 20:10
   
Já jsem Ned

Během čtení této knihy jsem procházela různými fázemi. Očekávání, napětí, netrpělivost,vztek rozčarování a téměř před koncem údiv a poznání:to já sedím celou tu dobu na kuřácké lavičce a poslouchám příběh bez pointy, to ve mně se střídají všechny Nedovy pocity, to já jsem Ned.A tak nakonec přišlo i smíření se se skutečností, že se mi (stejně jako Nedovi) nedostane žádného vysvětlení, ale jednou, možná, snad...
Tato kniha se určitě nezařadí mezi mé favority,ale jsem přesvědčena, že mě King(jako téměř pokaždé)dostal tam, kam chtěl.

60%

Myšák
12.5.2004, 14:12
   
Názor

Popisovat obsah knihy by bylo nošením dříví do lesa, takže spíš vlastní názor na knihu. Po stránce řemeslné nemohu Kingovi vytknout nic (ostatně skoro jako vždy), po stránce nápaditosti v zásadě taky ne. Přesto na mě knížka nezapůsobila nijak převratně. "Něco" mi v ní chybí. "Něco", co Kinga dělá kingem (rozuměj králem). Těžko definovat, co to "něco" je. Ale jsou to právě ty drobečky, které Jeníček s Mařenkou sypou na zem cestou do lesa (viz Kingova předmluva k Svědectví). A v Buicku právě tyto drobečky už sezobali ptáci...

60%

Pavel Kroupa
29.4.2004, 08:47
   
Opět dobře

Počátek knihy začíná smrtí policisty, zároveň milovaného otce a manžela. Jeho osmnáctiletý syn se v přibližně stejnou dobu dostane na vysokou školu a své pocity se snaží „léčit“ na okresní policejní stanici, kde jeho otec pracoval. Policejní sbor se mu snaží ulehčit formou vyprávění buickovské historie tamější policejní rodinky. Příběh vystačí bohatě na jedno delší odpoledne.
V celkovém pojetí by se dalo říct, že Z Buicku 8 není ani tak román, ale dlouhá povídka. Některé pasáže jsou sice zdlouhavější, ale to je už u Kinga normální a každý čtenář, který se setkal s nějakým jeho dílem rozhodně nebude překvapen, ale spíše potěšen.

70%

Tomáš Koníček
5.4.2004, 19:53
   
Stephen King mě zase nezklamal

Tento víkend jsem konečně v knihovně ukořistila nejnovější román Z buicku 8. Po přečtení stručného obsahu na obalu jsem byla docela skeptická, ale nakonec mě ta knížka opravdu dostala a nemohla jsem se od ní odtrhnout! Při popisu pitvy " netopýra" mi doslova běhal mráz po zádech! ( a toho pocitu jsem se nemohla zbavit až do poslední stránky). Stephen King mě znovu nezklamal a nadále zůstávám jeho knihám věrná.

100%

Koťátko
1.3.2004, 11:50
   
Může sto lidí udržet tajemství

Dějištěm zatím posledního "netemnověžovského" románu Stephena Kinga se stalo prostředí jednotky D pennsylvánské státní policie (důvod proč tomu tak je, se dozvíte v doslovu knihy), takže kniha je jednou z mála, které se neodehrávají v autorově rodném Maine a čtenář se tentokrát musí obejít bez přímých narážek na jiné Kingovy knihy. Policisté před lety získali starý a nadmíru záhadný Buick, který se posléze stal jejich společným tajemstvím a jakousi bránou do jiného světa. Ačkoliv to v knize nikde nenajdete, osobně mám pocit, že se bohužel jedná o Rolandův svět. Bohužel proto, že spousta čtenářů už nepokládá Pistolníkův svět za nic abnormálního, takže pokud by se King rozhodl toto dílo "dovysvětlit" v některém z pokračování Temné věže, příběhu by to podle mě značně ubralo právě na té záhadnosti a tajuplnosti. Některé otázky je lepší nechat navždy otevřené. Ale to jsou jen mé spekulace - před námi je příběh Z Buicku 8 - sám o sobě.
Společně se synem zemřelého policisty se od jeho kolegů dozvídáme nejrůznější historky spojené právě s tou věcí, která většinu času spočívá v hale B zakrytá plachtou - to je vlastně samotná osa příběhu. King v sobě ani tentokrát nezapře brilantního i vtipného vypravěče, i když si zvolil zvláštní formu, ve které se střídají časová pásma tehdy a teď a ve které se především mění postava, která vypráví (aby to nebylo tak jednoduché, některé kapitolky jsou vyprávěny ve třetí osobě), takže čtenář může být zprvu lehce zmaten. Možná vám některé motivy budou připadat známé, ale podle mě je tento román originální, jak jen to bylo možné - jakýmsi Kingovým krédem je spojovat věci v nových souvislostech, což se i v tomto případě podařilo. Je mi jasné, že po čtyřiceti knihách se hledají rekvizity i zápletky daleko hůř. Do očí tu však bije jiná věc. Myslíte, že je možné, aby sto lidí dokázalo udržet tajemství? Já myslím, že toho nejsou schopni ani tři lidé. Ovšem pokud přijmete dejme tomu myšlenku města plného upírů, hřbitova, kde ožívají mrtvoly, nebo právě auta, které čas od času vychrlí nějakou tu zrůdičku, není asi přijmutí takové myšlenky nic extra těžkého. Ale co si budeme povídat - jako rekvizita reálného světa je to prostě poměrně naivní.
Ději románu tentokrát nechybí spád (tentokrát King šetřil papírem, román má necelých 300 stran, čímž může být přístupnější čtenářům, kteří se neradi prokousávají tisícistránkovými eposy), na čtenáře v něm čeká řada napínavých momentů (i když byly tu i díla mnohem napínavější), ale k tomu správnému čtenářskému strachu vám román zřejmě moc příčin nezadá. Můj celkový dojem je ovšem veskrze kladný (navzdory některým scénám ve finále, které na mě působily trochu křečovitě), čtení románu mě bavilo, což je u každé knihy to hlavní a nemám ani v nejmenším dojem, že by tímto dílem King střelil vedle, jako se mu to v minulosti u některých knih podařilo.
Překladu Ivana Němečka není více méně co vytknout (zavírám oči nad tím, jak v doslovu přeložil Holčičku, která měla ráda Toma Gordona - nikdo není dokonalý), díky za četné poznámky pod čarou, které podle mého dokazují, že překladatel dílo nepřekládá bezmyšlenkovitě, ale poctivě. Redakci ovšem ani tentokrát neuniklo několik tiskových chybek, což je trochu ostuda. Autor z grafické stránky poměrně vydařené obálky (tenkrát není přejatá z originálu, alespoň co vím) musí být přinejmenším barvoslepý - pravděpodobnějším vysvětlením je ale spíš to, že z knihy nepřečetl ani stránku.

80%

Petr Dušek
23.2.2004, 18:36
   
jsem zpátky

Včera jsem v knihkupectví narazil na nový román Stephena Kinga.Už dlouho jsem si nic nepřečetl od mistra hororu.Začetl se a už jsem nepřestal dokud nebyl konec.Bezvadný,doporučuji!!!

100%

Petr Píza
19.2.2004, 21:34
   
Z buicku 8

Policisté v Pensylvánii zajistí podezřelý buick, který nikomu nepatří. Umístí ho do haly, kde ho pozorují a buick jednou za čas vyvrhne ze svých útrob věci z jiného světa. Celý děj je vyprávěn jako vzpomínky na staré časy a vzpomínky na mrtvého policistu. King docela věrně popisuje život na policejní stanici, rutinní případy a služby, které se mísí se situaci, kdy buick prakticky každého přitahuje. Tento román není podle mého názoru jeden z těch lepších, co Stephen King napsal, ale přesto má svou tajemnou atmosféru a neztrácí na napínavosti.

60%

Jan Chrudimský
6.2.2004, 07:13
   
Říkejte si co chcete

Říkejte si co chcete, ale Z Buicku 8 je jedna z Kingových povedený knih. Příběh je dobře rozepsaný a tajemno je čtenáři dávkováno takovou měrou, že ho to nedonutí jen tak knížku odložit. Teda aspoň u mě to tak fungovalo.
Kniha o tajemném automobilu už tu sice jedna je, ale o to muselo být těžší od ní, byť nechtěně, neopisovat.

80%

Roman Hruška
27.1.2004, 15:20
   
A trochu jiný názor na Buicka8

Po těžké nehodě v roce 1999 král hororů Stephen King se nechal slyšet, že s psaním definitivně končí. Jen dodělá pár rozepsaných věcí a své životní dílo Temná věž. Pro většinu čtenářského světa to byl šok. Ale téměř nikdo z jeho fanoušků tomu nevěřil. Vždyť sám King prohlásil, že psaní je pro něj něco jako droga, bez toho by nemohl dýchat. A jak to vypadá, pravdu jsem měli my čtenáři. Jsou tu stále nějaké nové a nové knihy a příběhy.
Jedním z těch posledních je i román „Z buicku 8“ (orig. From a Buick 8). Jde o příběh pennsylvanské státní policie v městě Statler, která má v hale B už několik let pod plachtou schovaný tajemný, přímo děsivý objekt – starý tmavomodrý americký vůz Buick Roadmaster. Nejde ale o obyčejný rezivějící stroj, je to něco, co se zcela vymyká lidskému chápání. Auto nechal stát u čerpací stanice podivný muž v černém kabátě, který si odskočil na toaletu, kam nikdy nedošel, stejně jako se nikdy nevrátil pro vůz. Policie ho odtáhla na stanici, kde překvapivě zjistila, že se nejedná o opuštěné staré auto. Při zběžném pohledu si člověk ničeho nevšiml, ale při detailnější prohlídce si všimnete nepřirozeně velkého volantu, pneumatiky, které nikdy nemohly ujet ani kilometr, motor , který je jen jeho imitací atd. A přitom to auto dojelo po mokré cestě až k pumpě. Kdo byl a kde mohl zmizet jeho podivný řidič, když kolem čerpací stanice není nic jiného než pole a potok, ke kterému ale nevedou žádné stopy? A proč buick vybuchuje v oslepující světelné show?
Tak by se dal nastínit hlavní děj knihy. Ono co se týče děje popravdě o nic jiného nejde, už nic jiného vlastně se „neodehraje“. Proto jsou první reakce čtenářů na českém fan webu http://www.stephenking.kbx.cz velmi záporné. Dokonce jeden fanoušek uvádí, že kdyby bylo hodnocení i v záporných číslech, asi by to použil. Mezi čtenáři SK převládá názor, že současný King už není to co bývalo. I když si to myslím někdy i já, zrovna „Z buicku 8“ do tohoto názoru nezapadá. Jde o příběh, kde autor stejně jako v např. v novele „Tělo“ prokázal své kvality nejen na poli hrůzy , ale i psychologického románu, s tím, že Buick obsahuje i fantastické náměty. Splňuje jeho autorský styl, kdy v zavedeném stereotypu, v tomto případě policejní rutiny, se objeví trhlina v formě něčeho ne až tak monstrózního, ale přece jen „jiného“. King sleduje, jaký vliv to má na osoby v okolí, na policisty. Někteří ztrácí hned zájem, nechají „problém“ na vyšších funkcích. Jak říká jeden z hrdinů, musíme si uvědomit, že i přes všechno podivné život běží stále dál, ve stejných kolejích. Středem zájmu Kingova vyprávění jsou právě lidé, na které to vliv má, v případě Curta Wilcoxe i osudový. Neznámou silou jsou k tomu vozu přitahování, jsou pro vyluštění jeho záhady dělat i iracionální věci.
Netypický je styl, kterým King knihu převypravuje. Děj je rozdělen nejen na dvě časové roviny TEĎ (současnost) a TEHDY (minulost), ale čtenář má možnost si jednotlivé kapitoly přečíst z pohledu různých osob, které jsou na začátku nadepsané. Osobně považuji za to hororové v knize psychická bolest z toho, že rány, které se v mysli pomalu zacelily, jste po tlakem nuceni znovu otevřít.
Knize jsem od samého počátku zcela propadl. Možná mi byla šitá na míru, možná to bylo novoroční kouzlo, protože jsem první dvě hodiny roku 2004 strávil její četbou. Jen díky únavě očí jsem knihu nedočetl najednou.

80%

BoboKing
27.1.2004, 11:37
   
Bohužel

Bohužel musím říct, že jsem zklamaný. Úvod který jsem slupnul v knihkupectví mě nadchnul a už jsem mazal domů číst. Ale po dočtení knihy jsem zjistil že jde o pravý opak Jízdy na střele. Jízda se mi zdá jako román zhuštěný do povídky. Buick je naopak povídka roztahaná do románu, takže občas jsem měl nutkání přeskočit tak 10-20 stran, aby se už konečně něco dělo. Taky některé faktické věci se mi zdály trochu přitažené za vlasy.

50%

Radovan Urban
19.1.2004, 13:17
   
z christiny 8

Hmm sklamanie -ako to inac nazvat
Jednak tu myslienka mystickeho auta uz bola
nehovoriac o akcii ktora tu je --->sa da povedat ze vlastne nie je.
Nie je to o nic lepsie ako hocktora cast z krajnych medzi.ibaze rozpisana na brutal pocet stran.preboha setrime lesy.Pri citani poslednych 20 stran som trpol ako tuto hatlaninu majster zakonci ked..ma mama zavola struhat orechy na vianocny kolac.To som zas ja struhal grimasy ze preco prave teraz.rodicia ale pre tieto moje ulety nemaju pochopenie takze som na polhodku knihu odlozil.asi to bolo tak lepsie.koniec je vlastne najakcneksi ale aj tak proste slabota.Keby to bolo trochu viac rozvite mozno mozno ale tam sa nic nedeeejeeeee.mohol opisat mysticku cestu zmiznuteho polisa INAM.Ako ho tam zakiluvali a pod...Ked mi chce niekto nahovorit ze cca 100 ludi udrzi taketo tajomstvo poviem ze je to hnup.keby to vedelo ludi 5 aj tak sa to rozkrikne a nie kilo to je proste vela.
King je ako vyhorete jadrove palivo.Bud skonci na smetisku alebo sa spracuje+obohati o uran a.....a bude z neho atomovka.Som zvedavy co to bude.
/cakam na temnu vezu/
3 body davam za znacku King ale inak by som potreboval minusovu stupnicu.

30%

sedý_duch
26.12.2003, 21:02
   
Povídka z osmé kapsy?

Na úvod pokusu o stručné shrnutí, jak na mě zapůsobil poslední Kingův román musím rovnou konstatovat, že mě zklamal. Totiž... ono je to s tím Buickem podobné jako s několika dalšími královými romány, které nepovažuji za úplně dokonalé. Kdyby je napsal kdokoliv jiný, řekl bych si "panečku, to je tedy něco..." jenže při vědomí toho, že tento román vzešel z pera (dnes tedy spíše z textového editoru) mistra hororu Stephena Kinga, zdá se mi to takové... nijaké... I proto jsem zvolil podtitul, který jednak odkazuje na Čapkovy povídky, rovněž lehce mysteriózní, jednak klade otázku, nejedná-li se přece jenom už o několikrát převařenou kávu.

Povídka nebo román?

Povídka. Jednoznačně, přestože kniha má bratru tři sta stránek... ale přestože King sám hovoří o románu, já bych zvolil spíše označení povídka, v nejlepším případě novela... Koneckonců, může si za to Mistr sám, když jeho předchozí romány měly těch stránek 500 - 1200... Ale nejde jen o počet slov, jde také o samotnou strukturu, motivace a pozadí jednotlivých figur... a i tady je třeba konstatovat, že se jedná spíše o povídku, než o cokoliv jiného. Nechci srovnávat Buick třeba se Svědectvím, kde se pozadí postav stává organickou součástí děje románu, ale i vedle nejkratší Kingovy knihy Carrie je zřejmé, co je román a co nikoliv.

Tommychristina

Kniha Z buicku 8 mi připomíná jakýsi konglomerát starších Kingových prací Christina a Tommyknockeři... Máme tady pozoruhodné auto, které má schopnost regenerace (i když to je Buick a ne Plymouth Fury) a stejně jako se zjeví Christina prostřednictvím podivného starce, i Buick je přiveden na tento svět pomocí muže v černém. Stejně jako Christina omámí Arnieho, tak i Buick omotá svojí neviditelnou pavučinou Curtise Wilcoxe... a konečně stejně jako Arnie v Christině, i Curtis v Buicku umírá při autonehodě... A stejně jako v Tommyknockerech, jsou tu zvláštní bytosti, ovládající lidské entity...

Nicméně...

... vše, co bylo řečeno (či spíše napsáno), neznamená, že by se mi kniha nelíbila... Jen mě zklamala, což jsem ostatně také už konstatoval výše. Zklamala proto, že jsem čekal nový román s originální zápletkou a dostalo se mi povídky s motivy připomínající jiná Mistrova díla. Ale přesto, Buick sám o sobě je skvěle napsán (ostatně tak jako vždy), situace vystavěny a vygradovány v rytmu, který zrychlí tep (ostatně jako vždy) a prostředí amerického maloměsta tak barvité, jako by ono maloměsto žilo přímo za vašimi okny, před nimiž usedáte do své lenošky s novou Kingovou knihou v ruce (ostatně jako vždy).

Věřím, že se Vám Buick také bude nakonec líbit... jen Vám nesmí vadit, že už jste to vlastně někdy nějak četli...

60%

DoctoR
19.12.2003, 23:13
   
 34 recenzí
Podsekce
KNIHY
FILMY
POVÍDKY
 
Změň skin:  
Obsah
Hlavní strana
Obaly
Propojení
MuziKing
Postavy
Recenze
Odkazy
Komentáře

Napsat recenzi
Napsat komentář

Všechno je definitivní
Temná věž V: Vlci z Cally
E-mail
Heslo
  r e g i s t r a c e
  p o m o c
Hodnocení
73.4% (107 hlasů)
Vaše hlasování:
Hlasování je možné až po přihlášení uživatele
  p o d r o b n ě
Web si právě čte 1 člověk

Na tvorbě webu Stephen King CS/Horor Revue se můžete i spolupodílet pomocí článků a recenzí, které můžete jako registrovaný uživatel vkládat on-line. Další návrhy, náměty i kritiky posílejte na adresu STEPHENKING@WO.CZ
Informace o webu a tvůrcích

Copyright © Petr Dušek 1999-2020, Všechna práva vyhrazena